Ποια είναι η γνώμη σας για το βιβλίο "Ο Μέγας Ανατολικός" του Ανδρέα Εμπειρίκου ;

Είμαι στον πρώτο τόμο του Μέγα Ανατολικού και απ' όσο πληροφορούμε από άλλους δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό μέχρι το τέλος του έργου. Θα ήθελα να ακούσω τις δικές σας κριτικές και τις δικές σας απόψεις πάνω στο γενικότερο έργο του Εμπειρίκου και ειδικότερα στο Μέγα Ανατολικό...:μαναι:
 
Last edited by a moderator:
Ποσα λεφτα ακριβως πρεπει να δωσεις για να αποκτησεις ολοκληρο το Μεγα Ανατολικο; 100 ευρω να υπολογιζω..; Αν υποθεσουμε δηλαδη οτι χοντρικα ο καθε τομος κανει καπου στα 10ε.. :ωιμέ:
 
Απ' ότι φαίνεται μόνο οι εκδόσεις Άγρα το έχουν κυκλοφορήσει, επομένως υπολόγιζε 16ε περίπου τον τόμο(8 στο σύνολο).
Πάντως όσοι το προχώρησαν, είχαν να πουν τα καλύτερα. Δεν ξέρω αν θες να νιώσεις δικαίωση για τόσο διάβασμα ή αν πράγματι σου αφήνει κάτι το απερίγραπτο. Το δεύτερο φαντάζομαι μετά από συζήτηση ή συλλογισμό. Εγώ το παράτησα στο "ξεφύλλισμα", επειδή δεν ήμουν στο μουντ εκείνη τη στιγμή, αλλά θα το ξαναπιάσω. Αν δε σου λέει κάτι, άστο. Είτε το ξαναπιάνεις πιο μετά, είτε δεν ενθουσιάζεσαι. Πάντως μόνο το άρθρο της wikipedia να διαβάσει κανείς, μπορεί να πάρει μια γεύση από την μερίδα των κριτικών. πχ,

Κατά τον Γ. Γιατρομανωλάκη, το ταξίδι του «Μεγάλου Ανατολικού» προς τον Νέο Κόσμο έχει προφανή πολιτική σημασία, αν αναλογιστούμε την εποχή μέσα στην οποία γράφτηκε και τις προσωπικές περιπέτειες του συγγραφέα, ενώ μεγαλύτερη αξία αποκτά το γεγονός πως το θέμα του μυθιστορήματος δεν είναι η ζωή μιας ομάδας ανθρώπων στον Νέο Κόσμο αλλά το πολυήμερο, ερωτικό ταξίδι τους προς τον τελικό προορισμό τους.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Εχω μοναχά τον πρώτο τόμο.

Θα παραθέσω εδώ μοναχά κάτι που σημειώνεται στο βιβλίο τής Άγρας:

Ο Οδυσσέας Ελύτης γράφει για τον Μεγάλο Ανατολικό ότι η απώτερη αξία του δεν βρίσκεται στα περιγραφόμενα, "βρίσκεται στην παναγαθοσύνη τού ποιητή που διαχέεται πάνω στους χαρακτήρες και στις πράξεις των πλέον διαφορετικών τύπων τού έργου, πρωταγωνιστών ή κομπάρσων, και αναεκπέμπεται αδιάκοπα στον αναγνώστη σαν ένα είδος ευλογίας. [...] Ο Μέγας Ανατολικός ναυπηγήθηκε με τα υλικά τού ψυχαναλυτή στις δεξαμενές ενός οραματιστή και προφήτη".
 
Εμενα μου ειχε φανει πολυ αστειο παντως...Να πω οτι διαβασα μοναχα αποσπασματα...αλλα η καθαρευουσα απλα δεν υπηρχε!!!!!!!!!!!!1
 
Διάβασα κάποια αποσπάσματα στο διαδίκτυο και αυτό που εγώ τουλάχιστον εισέπραξα είναι ότι πρόκειται καθαρά για πορνογραφία!
Εκπλήσσομαι πάντως που ο Ελύτης ασκεί τόση μεγαλειώδη κριτική!!
Βέβαια, δεν μπορώ να παραβλέψω πως ο Εμπειρίκος διαθέτει πλούσιο λεξιλόγιο! Και ναι, η καθαρεύουσα του είναι άπαιχτη!!
 
Εγώ πάντως συνεχίζω να την έχω την απορία. Τι στο καλό βρήκε και έγραψε σε 8 ολόκληρους τόμους;;;
 
Πάντως η γλώσσα του Μέγα Ανατολικού είναι από μόνη της απολαυστική. Κάποια στιγμή μου άρεσε τόσο πολύ ο συνδυασμός των λέξεων ακουστικά που σκέφτηκα να το διαβάσω μεγαλόφωνα. Αλλά ήταν και καλοκαίρι, ανοικτά παράθυρα παντού, θα με παρεξηγήσουν οι γείτονες :ρ Αυτό που με ξενίζει κάπως είναι το γεγονός πως η έκδοση από τον Άγρα είναι συντομευμένη, όπως είδα.
 
Με αφορμή την έλλειψη του 1ου από τους 8 τόμους «Ο Μέγας Ανατολικός» από τα ράφια των βιβλιοπωλείων, σκέφτηκα και το ανθολόγιο (το οποίο κι αυτό εξαντλημένο), επιμέλειας Γιώργη Γιατρομανωλάκη.
Εάν έχει διαβάσει κάποιο μέλος της λέσχης το ανθολόγιο, θα ήθελα τη γνώμη του.

Σημ. Είναι κρίμα πάντως, να υπάρχει διάθεση όλων πλην του 1ου τόμου, γενικά, να μην υπάρχει αρκετή ή σωστή πρόσβαση, ειδικά από νέους, στον μεγάλο υπερρεαλιστή και το έργο του.
 
κατάφερα και το διάβασα όλο.

η γλώσσα είναι όντως απολαυστική. Το περιεχόμενο είναι άκρως πορνογραφικό και για τα σημερινά ήθη εμετικό.
Απο κει κι ύστερα, οι σεξουαλικές ιστορίες επαναλαμβάνονται σε σημείο που κάποια στιγμή βαριέσαι την ζωή σου και ξεκινάς τα σχόλια τύπου "κάντε και τιποτε άλλο" αλλά έχει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την τοτε εποχή.
 
Εχει κυκλοφορησει ο Μεγας Ανατολικος "ανθολογιον" απο τις εκδοσεις Αγρα. Παροτι ειναι ενας μεγαλος τομος, απο το πρωτο τριτο και μετα, αρχιζει να επαναλαμβανεται. Το παρατησα γιατι το θεωρησα τοσο κουραστικο οσο και αδιαφορο. Δεν θα ελεγα οτι προσθετουν κατι στη φαντασια μου, η μου δινουν τροφη για σκεψη, οι πορνογραφικες εικονες του Εμπειρικου μεταξυ επιβατων, πληρωματος, παιδιων και ζώων.
 
Καλησπέρα @Ζαζί, καλωσόρισες στη φωλιά με τα σπασικλάκια.
Το Ανθολόγιο περιλαμβάνει επιλεκτικά κομμάτια, το έργο του Εμπειρίκου είναι μία σχολή από μόνο του. Το πορνογραφικό είναι κάτι άλλο, εδώ είναι κάτι μαγικό και θέλει ατελείωτες συζητήσεις. Βέβαια, η γνώμη είναι γνώμη και δεν υποχρεώνει.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Εγώ συμφωνώ πως ο Μεγάλος Ανατολικός είναι καθαρό πορνό και στον καιρό των πολυμέσων, προσωπικά, προτιμώ με ένα κλικ να καταλήξω σε πιο εικαστικά ευρήματα. :)))) (εκτός παιδικής πορνογραφίας και κτηνοβασίας, πάντως, μιας κι αναφέρθηκαν... :κάτω: )
 
για 'μένα τα πορνό της μάζας έχουν ως μόνο σκοπό να καυλώσουν, ενώ έχουν όλα την ίδια άθλια αισθητική, γιατί πολύ απλά δεν τους ενδιαφέρει η αισθητική. Η γραφή του Εμπειρίκου απ' την άλλη, είναι μαγική, πρωτότυπη, ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για το αισθητικό αποτέλεσμα που θα περιγράψει την καύλα κι όχι απλά "για να την παίξουμε", κι έτσι μου φαίνεται παράταιρο να συγκρίσεις ένα τέτοιο έργο με τα πορνό που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. :ωιμέ:
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Εγώ πάλι, το βρίσκω σαν "συγκαλυμμένο πορνό", δηλ. να διαβάζουμε πορνό παριστάνοντας πως είναι κάτι άλλο. Από εκεί και πέρα, δεκτό πως πρόκειται για διαφορετική αισθητική. Όπως βολεύεται ο καθένας. :))))
 

Διατσέντα

Λαίδη Βιβλιοδέτρα
Η δική μου ομολογία: Αν το είχε γράψει κάποιος άλλος δεν θα πλησίαζα. Αυτός που το έγραψε μ’ αρέσει και τον αγαπώ βαθιά, οπότε έπρεπε να διαβάσω κι αυτό. Και το πώς “βολεύεται” κανείς λίγο άτοπο καλέ μου! :)))) Αν περιμένω να “βολευτώ" με τον Μεγάλο Ανατολικό, ε, είμαι άξια της μοίρας μου!:))))
 
για 'μένα τα πορνό της μάζας έχουν ως μόνο σκοπό να καυλώσουν, ενώ έχουν όλα την ίδια άθλια αισθητική, γιατί πολύ απλά δεν τους ενδιαφέρει η αισθητική. Η γραφή του Εμπειρίκου απ' την άλλη, είναι μαγική, πρωτότυπη, ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για το αισθητικό αποτέλεσμα που θα περιγράψει την καύλα κι όχι απλά "για να την παίξουμε", κι έτσι μου φαίνεται παράταιρο να συγκρίσεις ένα τέτοιο έργο με τα πορνό που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. :ωιμέ:
Ενώ ο σκοπός του Εμπειρίκου δεν είναι να καυλώσει τις μάζες που θα τον διαβάσουν λες αλλά γράφει οτ λιτερατούρ... Αν πάλι το "πρόβλημα" είναι με ποια αισθητική θα το πετύχει... δεν μπορώ να καταλάβω πώς αυτή επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα, μια που, αυτό, είναι το ίδιο, εκτός κι αν... εκτός κι αν αυτή (η αισθητική) παίζει κάποιο ρόλο στη συνείδηση αυτής "που το χαϊδεύει". Δεν ξέρω, αναρωτιέμαι...

Α, αγαπητέ Φαροφύλακα, όλα είναι ζήτημα συγκάλυψης... Αλλά, πόσο πολύ προτιμώ και σέβομαι ανυπέρβλητα τον ειλικρινή πορνολάγνο από τον αντίστοιχο συγκεκαλυμμένο υποκριτή...
 
Top