Search results

1. Φ

Ιαν Φλέμινγκ (Ian Fleming) "Τζέημς Μποντ" (James Bond)

Ο διασημότερος μυστικός πράκτορας του κόσμου είναι δημιούργημα ενός Αγγλου της ανώτερης τάξης, μέλους της Βρεττανικής αντικατασκοπείας, ο οποίος τον έπλασε κατ΄εικόνα και ομοίωση του εαυτού του. Ο Ιαν Φλέμινγκ γεννήθηκε στο αριστοκρατικό Μαίηφερ του Λονδίνου το 1908. Ο παππούς του ήταν...
  2. Φ

Μπραμ Στόκερ (Bram Stoker): "Δράκουλας" (Dracula)

Σάντσο και Ονειρευτή, συγχαρητήρια που μας θυμίσατε ένα τόσο ωραίο βιβλίο- σταθμό της γοτθικής λογοτεχνίας. Ενα από τα πλέον αγαπημένα μου αναγνώσματα όταν ήμουν μικρή, τότε που λάτρευα να φοβάμαι (δεν το πολυθέλω πια, αν και ποτέ δεν θα πω όχι σε ένα δυνατό θρίλλερ).
  3. Φ

Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe) : "Ελντοράδο" (Eldorado)

Φάρε, αύριο στην εκδήλωση για τον Πόε, θα διαβάσω την μετάφρασή σου, εννοείται αναφέροντας το όνομά σου. Ελπίζω να μην έχεις αντίρρηση.
  4. Φ

Εντάξει...το παραδέχομαι. Έχω κι εγώ τα δικά μου κολλήματα

Κλαίω από τα γέλια. Μπήκα για λίγο στη Λέσχη και κατέληξα να σας διαβάσω όλους. Είμαστε " Η Φωλιά του Κούκου" και όχι "Η Λέσχη του Βιβλίου". Κι εγώ λοιπόν θέλω απόλυτο σκοτάδι όταν κοιμάμαι (ο άντρας μου θέλει απόλυτη ησυχία). Μόλις ξυπνήσω θέλω να ανοίξω το παράθυρο και να αερίσω το δωμάτιο (ο...
  5. Φ

Από τη Λόλα να ένα μήλο στο η …του ήλιου

Θίξατε ένα θέμα που αντιμετώπισα -και έλυσα μόνη μου- όταν ήμουν στην α΄ δημοτικού (δηλ. πριν από 45 χρόνια). Εκείνο το καλοκαίρι, πριν πάω σχολείο, το είχα περάσει με την θεία μου, που είχε βάλει σκοπό της ζωής της να μου μάθει το αλφάβητο. Με άλφα και βήτα και γάμα ξυπνούσαμε, με ψι και ωμέγα...
  6. Φ

[Σειρά] Η ζωή του Ντοστογιέφσκι

Αυτη ειναι η κρατικη μας τηλεοραση. Να τη χαιρομαστε (και να την πληρωνουμε, εννοειται)
  7. Φ

"σμουτς" ή "ζμουτς";

Ο περιφημος φθογγος "σμ" περιλαμβανεται στο επίθετό μου. Εννοειται οτι προφερεται "ζμ" οπως, σωστά, παρατηρεί ο Λαγνος. Στο δημοτικο μας είχαν πει ότι το ζ και το μ ήταν μαλωμένα και δεν καθόντουσαν ποτέ μαζί. Πολυ συχνά λαμβάνω επαγγελματικά emails στο γραφείο, όπου ο αποστολέας - συχνότατα...
  8. Φ

"σμουτς" ή "ζμουτς";

Σμπρωχνεται! Φαρε, το ματι μου! Παλι καλα που δεν εγραψες "ζμπρωχνεται". Ανοικειοι φθογγοι, που ακομη και αν προφερονται, σιγουρα δεν γραφονται. Κι εσυ, τεκνον Λαγνε, επιδοκιμαζεις;!!
  9. Φ

Ωιμέ! Τί έκφρασις!

Αυτό το "ζαμέ ντε φουί", μήπως είναι παραφθορά του γαλλικού "je m' en fous"? Προφέρεται "ζε μ΄αν φου" και σημαίνει (μεταφορικά) "δεν με ενδιαφέρει καθόλου".
  10. Φ

Το εγχώριο top ten του 2012

Πως ξέφυγε έτσι το θέμα! Η αιώνια πάλη των δύο φύλων... Στην περίπτωσή μου, ο άντρας μου είναι δεινός σεφ και δημιουργεί εξαιρετικά πιάτα, μέ έμπνευση και μαεστρία. Οι κόρες μας από μικρές ρωτούσαν τον μπαμπά τι θα μαγειρέψει την Κυριακή -διότι, ένας σεφ αυτού του επιπέδου δεν αναλώνεται σε...
  11. Φ

Το εγχώριο top ten του 2012

Ας δούμε το θέμα από μία άλλη σκοπιά, αυτήν της ηλικίας. Οπως έδειξε σχετική δημοσκόπηση, τα μέλη της Λέσχης μας είναι κατά πλειοψηφία νεαρά, κάτω των 40 ετών. Αυτό δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό την περιέργεια για ό,τι καινούριο, αλλά και το ενδιαφέρον για τα ερωτικά/ σεξουαλικά/ συναισθηματικά...
  12. Φ

Ηλικία Μελών

Στην αρχή, σκέφτηκα να αγνοήσω την ερώτηση. Μετά είδα ότι προκάλεσε πλήθος αναρτήσεων, οπότε αποφάσισα ότι πρέπει να απαντήσω. Οταν είδα και την επιστημονικότατη ανάρτηση του Ονειρευτή, πείστηκα ότι πρέπει οπωσδήποτε να μας φτιάξει την κατά Gauss καμπύλη ηλικιών της Λέσχης. Αλλά ας το κάνουμε...
  13. Φ

Μισοξεκινημένα...

Πάλεψα "Τα Παιδιά του Μεσονυκτίου" του Σαλμάν Ρουσντί για περίπου τρεις μήνες. Με κούραζε απίστευτα, για να αντέξω πήρα πολλές δόσεις διηγημάτων ΕΦ ενδιάμεσα. Τελικά το παράτησα περίπου στη μέση (δηλ. κάπου στις 350 σελίδες). Αναφέρεται στη σύγχρονη ιστορία της Ινδίας, αλλά με πολύ κουραστικό...
  14. Φ

Έχετε διαβάσει το "Να ζεις να αγαπάς και να μαθαίνεις" του Λ. Μπουσκάλια;

Το διάβασα πριν από χρόνια, μου το είχαν χαρίσει και - τότε- δεν άφηνα τίποτε αδιάβαστο. Δεν θυμάμαι ούτε μία πρόταση, άρα μάλλον δεν θα είναι και τόσο αξιομνημόνευτο. Μοιάζει με όλα τα αντίστοιχα. Τα μόνα βιβλία αυτοβοήθειας που συνιστώ ανεπιφύλακτα είναι τα κλασσικά εξής δύο. "Πως να γίνετε...
  15. Φ

Τζέιμς Κέιν (James Cain) : "Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές"

Και δεν νομίζω ότι μπορεί να ξεχάσει κανείς, από όσους είδαν την πρόσφατη εκδοχή, την ερωτική σκηνή πάνω στο τραπέζι...
  16. Φ

Μαίρη Σέλλεϊ (Mary Shelley) : "Φρανκεστάιν ή ο σύγχρονος Προμηθέας"

Μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Η Σέλλευ ήταν νεότατη, κοντά στα είκοσι, και παντελώς άσημη, ενώ οι υπόλοιποι της παρέας ήταν κατά πολύ μεγαλύτεροί της και καταξιωμένοι ποιητές. Το γεγονός αυτό της προκαλούσε μεγάλο άγχος και της ήταν αδύνατον να σκεφθεί μία ιστορία. Κάθε πρωί, οι άλλοι τρεις την...
  17. Φ

"Η τελευταία ερώτηση" του Ισαάκ Ασίμωφ

Ονειρευτή, πάρα πολύ ενδιαφέρον! Η αλήθεια είναι ότι οι μεγάλοι συγγραφείς ΕΦ, όπως ο Κλαρκ και ο Ασίμωφ (αλλά και ο Ιούλιος Βερν), έχουν αποδειχθεί προφήτες πολλές φορές. Αλλωστε, διαθέτουν το επιστημονικό και ακαδημαικό υπόβαθρο- ο Ασίμωφ κατείχε διδακτορικό στη Βιοχημεία και υπήρξε καθηγητής...
  18. Φ

Τελειομανείς φίλοι μου, έχετε δίκιο. Κικ, κάνε μου τη χάρη να βάλεις εισαγωγικά στον τίτλο- ήταν παράληψή μου. Οσο για τα ορθογραφικά λάθη, δεν τα έχω εντοπίσει, ενδεχομένως να εμφανίζονται σε τύπους της δημοτικής που, αναγκαστικά, χρησιμοποίησα και με την οποία παραμένω ξένη. Θα ήθελες να μου...
  19. Φ

Χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε! Αλλωστε, επειδή γνωρίζω το υψηλό επίπεδο της Λέσχης μας, θέλησα να το αναρτήσω εδώ. Πράγματι, Ιζυ, αυτήν την ανατριχίλα που αναφέρεις, την ένιωσα πολλές φορές, και τότε που το είχα πρωτοδιαβάσει, αλλά και τώρα που χρειάστηκε να το διαβάσω πολλές φορές, ενώ το...
  20. Φ

Η τελευταία ερώτηση, μέρος β΄ Ο ΒΤ-23Χ του Λάμεθ κάρφωσε το βλέμμα του στα σκοτεινά βάθη του τρισδιάστατου, μικρής κλίμακας χάρτη του Γαλαξία και είπε «Αναρωτιέμαι, μήπως είμαστε γελοίοι που ανησυχούμε τόσο για την υπόθεση»? Ο ΜΚ-17Τ του Νίκρον κούνησε το κεφάλι του. «Δεν νομίζω. Ξέρεις...