Search results

1. Δ

Η "τριτοκοσμική" ΕΡΤ και τα "πολιτισμένα" ιδιωτικά

Δεν (πρέπει να) είναι έτσι. Το τί βλέπει η κάθε Έλλη και ο κάθε Δημοσθένης είναι βέβαια θέμα προσωπικό. Η υπερήλικη μητέρα μου, τα νήπια μικρανίψια μου και οι έφηβες ανιψιές μου βλέπουν ό,τι τους πασάρουν αυτοί που επικαλούνται την ελεύθερη αγορά. Τί δυνατότητα επιλογής και διάκρισης έχουν όταν...
  2. Δ

Η ζωή του Τομ Τζόουνς τόμος Ι

Άνθρακες ο θησαυρός! Με ειδοποίησαν από το βιβλιοπωλείο (τέσσερις μέρες μετά την επιβεβαίωση της παραγγελίας) πως είναι εξαντλημένο από τον εκδοτικό οίκο. Οπότε, επανέρχομαι, ναι, το ψάχνω πάλι...
  3. Δ

Αντέρωτα, ευχαριστώ για την υπόδειξη. Δεν έχω μάθει ακόμη να ελίσσομαι, δηλαδή δεν ξέρω να το κάνω αυτό που λες - που θα βρω τις οδηγίες;
  4. Δ

Οχι, όχι, όχι δεν δέχομαι πως αυτό είναι δικαιολογία! Άλλο η οποιαδήποτε επιχείρηση αε και άλλο να κατακλύζεις το μυαλό του κοσμάκι μέσω ραδιοσυχνοτήτων ανεξέλεγκτων. Γιατί απαιτούμε το νερό να είναι πόσιμο, οι δρόμοι μας καθαροί, τα εστιατόρια να ελέγχονται υγειονομικά και οι κατ' εξοχήν...
  5. Δ

Να αγιάσει το στόμα σου καλέ μου Φαροφύλακα. Εξαιρουμένης της δημόσιας τηλεόρασης τα πάντα είναι είναι ένα απέραντο σκουπιδαριό. Πλύση εγκεφάλου, όχι τόσο σε πολιτικό αλλά κυριώτατα σε ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ επίπεδο. Διερωτώμαι αυτός ο βωμός της τηλεθέασης ικανοποιείται μόνο αλιεύματα του βούρκου, δεν...
  6. Δ

Ποιo βιβλίο αγόρασες σήμερα;

Σμίλα και Τζόνκαν, και βέβαια σέβομαι την άποψή σας και βέβαια γνωρίζω πως το Αλεξανδρινό Κουαρτέτο είναι "μεγάλο" βιβλίο, αλλά δεν μπορώ να μπω στο κλίμα του. Έχω προσπαθήσει πολλές φορές και δεν αντιλαμβάνομαι ούτε την Ιουστίνη, ούτε την Μέλισσα, ούτε τον αφηγηματικό δρόμο του Ντάρελ. Θα...
  7. Δ

Ποιο βιβλίο διαβάζεις τώρα;

Όταν ξεκίνησα να διαβάζω τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη, είχα εντυπωσιαστεί από γεγονότα και συμπεριφορές που απέχουν παρασάγγες από την γνωστή αγιοποίηση της εθνικής παλιγγενεσίας. Με αφορμή λοιπόν όσα ισχυρίζεται ο Μακρυγιάννης και την αφηρωοποιήση πολλών, δικών του, μεν...
  8. Δ

Ελλη, Ιαβέρη, καλησπέρα Το βρήκα στην Πολιτεία και το παράγγειλα, ευχαριστώώώ!
  9. Δ

Ποια είναι η γνώμη σας για το βιβλίο "Ο Μέγας Ανατολικός" του Ανδρέα Εμπειρίκου ;

Νικόλα, Οι ερωτήσεις σου μου δίνουν την εντύπωση πως είναι τόσο διφορούμενες, που δεν ξέρω πως να απαντήσω για να ικανοποιήσω το ερώτημά σου. Λοιπόν, ναι, έχω διαβάσει ντε Σαντ. Ξεκίνησα αρκετά νέος για λόγους διαφορετικούς από εκείνους που στην συνέχεια με οδήγησαν να τον διαβάσω ολόκληρο...
  10. Δ

Ευχαριστώ σας για την ανταπόκριση. Ελλη και Νικολα αναφέρομαι στο βιβλίο του H Fielding
  11. Δ

Ποια είναι η γνώμη σας για το βιβλίο "Ο Μέγας Ανατολικός" του Ανδρέα Εμπειρίκου ;

Ναι, το έχω διαβάσει και δεν μου άρεσε καθόλου. Το γούστο του καθενός μας, όμως, δεν είναι κριτήριο της αξιοσύνης ενός έργου. Στην λογοτεχνία υπάρχει ασυλία με την έννοια ότι διαβάζεις ότι θες και δεν ρίχνεις στην φωτιά ο,τι δεν σου αρέσει. Εξ ορισμού δεν θεωρώ τίποτα -πόσο μάλλον την ερωτική...
  12. Δ

Το ψάχνω...
  13. Δ

Η ερωτική λογοτεχνία απολαμβάνει "ασυλίας" όπως και κάθε άλλο είδος λογοτεχνίας. Για παράδειγμα, δεν σημαίνει ότι οι φρικώδεις περιγραφές των φονικών στον Θόλο του Στ. Κινγκ είναι της αρεσκείας όλων των αναγνωστών του.
  14. Δ

Στην κλασσική Αθήνα έφτιαχναν κρατήρες και κύλικες, σκεύη καθημερινής χρήσης, με σκηνές ερωτικές, πολλές φορές τόσο τολμηρές που τα μουσεία, ανά την υφήλιο, τα έχουν καταχωνιάσει στα υπόγεια, για να μην προσβάλουν - προκαλέσουν τους σύγχρονους "καθημερινούς" επισκέπτες τους. Από τους...
  15. Δ

Ευχαριστώ Τζόνκαν, το παράγγειλα ήδη, είδα την περιγραφή του στο biblionet και είναι άκρως ενδιαφέρον.
  16. Δ

Τα δόντια της μυλόπετρας είναι συνταρακτικό. Ένα σπαρακτικό ανάγνωσμα για μια ιστορία έρωτα στον εμφύλιο, ιδωμένη αλλιώς, εννοώ όχι βαμμένη με ηρωισμό - καλή ανάγνωση, έτσι κι αλλιώς ο Κάσδαγλης είναι μέγιστο κεφάλαιο για τα ελληνικά γράμματα.
  17. Δ

Πριν λίγες ημέρες ολοκλήρωσα την ανάγνωση των Υπογείων του Βατικανού, του Αντρέ Ζιντ. Είναι ένα βιβλιαράκι τσέπης των εκδόσεων Οδυσσέας, αγορασμένο το μακρινό 1988. Το βρήκα σκαλίζοντας μέσα στα βιβλία μου, εκείνα που είχα αποθηκευμένα στο δωμάτιο της ταράτσας. Βιβλιαράκια με σελίδες από...
  18. Δ

Δυστυχώς μου βγήκε κόμμα (,) αντί για ερωτηματικό (?) στο τέλος της πρώτης πρότασης. Ίσως αυτό διαλευκάνει τα πράγματα...
  19. Δ

Γειά σου Βασίλειε Μεγάλε, μ'έκανες και γέλασα με την καρδιά μου
  20. Δ

To καλύτερο και το χειρότερο που διάβασα μέσα στο 2016!

Διάβασα πολύ προσεκτικά όλες τις απαντήσεις στο νήμα. Όπως και σεις διαπιστώνετε, ο καθείς και η ... όρεξή του. Θέλω όμως να σταθώ στο (σωστό) σχόλιο του Κόρτο για τον Φρανκενστάϊν της Σέλλεϋ και συνακόλουθα τον Μέλμοθ του Μάτιουριν και το σχετικό (εξ ίσου ακρι-βές) σχόλιο του Νικόλα. Όλοι...