Search results

1. Φ

Αιγυπτιακή γραφή και παρόμοιες

Όσον αφορά τώρα τα ιερογλυφικά ξέρω ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς προφέρονταν. Δυσκολία παρουσιάζει το γεγονός ότι δεν έγραφαν τα φωνήεντα παρά μόνο αν αυτά ήταν στην αρχή της λέξης ή δύο συνεχόμενα. Τώρα, σχετικά με το αν είναι τα ιερογλυφικά ιδεογράμματα ( καθε σχέδιο παριστάνει αυτό που...
  2. Φ

Αναζήτηση: Άπαντα Παπαδιαμάντη

Μήπως μπορεί κάποιος να μου πει ποιά είναι η καλύτερη έκδοση των απάντων του Παπαδιαμάντη;
  3. Φ

Αιγυπτιακή γραφή και παρόμοιες

Ξέρω ότι ένας Κινέζος που ζει σε ένα ορισμένο μέρος της κίνας δεν μπορεί να καταλάβει την γλώσσα ενός άλλου Κινέζου που ζει σε μια άλλη περιοχή της Κίνας. Αν του γράψει όμως αυτό που θέλει να πει τότε θα τον κατακάβει. Δηλ. τα κινέζικα εἰναι κάτι σαν ιδεογράμματα που γίνονται αντιληπτά από όλες...
  4. Φ

Πώς λέγονται οι κάτοικοι των νησιών;

Οι Καζαντζάκης - Κακριδής αναφέρουν και το "Θιακός". (βλ. Οδύσσεια)
  5. Φ

Σχετικά με την χρονολογία των ομηρικών επών.

Πάντως είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται αντικείμενο της μυκηναϊκής εποχής με καθαρή αναφορά στα ομηρικά έπη.
  6. Φ

Τί θέλει να πει ο ποιητής;

"... γιατί ένα ποιήμα μπορεί να πει πολύ περισσότερα από όσα μπορούμε να πούμε εμείς για το ποιήμα." (Γ. Ρίτσος)
  7. Φ

Σχετικά με την χρονολογία των ομηρικών επών.

Δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο : http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231056285 Άν ισχύουν αυτά που λέει, τότε τα ομηρικά έπη (ή κάποια πρώιμη μορφή αυτών) θα πρέπει να γράφτηκαν (ή επινοήθηκαν) πολύ πριν τον 8ο αιώνα π.Χ. (Σημείωση: στον σύνδεσμο που παραπέμπω αναφέρεται ότι στην πινακίδα...
  8. Φ

Εναλλακτικές θεωρίες

Τώρα που το σκέφτομαι, έχει βρεθεί επιγραφή στα χιττιτικά η οποία αναφέρεται στο βασίλειο της Βιλούσα, δηλαδή της Τροίας (πρβλ. (F)ΙΛΙΟΝ) και στον βασιλέα της με το περίεργο όνομα Αλαξούντα. Δεν ξέρω εσάς αλλά εμένα μου θυμίζει το όνομα Αλέξανδρος (θυμηθείτε: το άλλο όνομα του πρίγκηπα της...
  9. Φ

Εναλλακτικές θεωρίες

Εγώ έχω παρατηρήσει ότι στις θεωρίες που έχω διαβάσει και στρέφονται κατά της ΙΕ θεωρίας, οι συγγραφείς τους στηρίζονται κατά κύριο λόγο στην αρχαία ελληνική μυθολογία π.χ. λένε ότι αφού ο Όμηρος βάζει τους Τρώες και τους συμμάχους τους να μιλάνε ελληνικά, να πιστεύουν στους ίδιους θεούς και να...
  10. Φ

Νίκος Καββαδίας : ο ποιητής των πόντων

SOS !!! Ψάχνω απεγνωσμένα κάποιο βιβλίο ή ιστοσελίδα με ανάλυση ποιημάτων του Καββαδία. Ξέρει κανείς κάτι σχετικό;
  11. Φ

Κλίνουμε τα λατινικά μέσα στον ελληνικό λόγο;

Έχω την εξής απορία. Αν μπορεί κάποιος να μου την λύσει... Ξέρουμε ότι ο Ρωμαίος αυτοκράτορας χαρακτηριζόταν sol invictus. Ποιό από τα παρακάτω είναι σωστό α) Όλοι τιμούσαν τον Ρωμαίο αυτοκράτορα, τον solem invictum . ή β) Όλοι τιμούσαν τον Ρωμαίο αυτοκράτορα, τον sol invictus. Δηλαδή...
  12. Φ

Η ακουστική των λέξεων

Σκεφτείτε και την λέξη "καπιταλισμός". Έχει αντιπροσώπους όλων των κατηγοριών συμφώνων. κ : ουρανικά π : χειλικά τ : οδοντικά λ : υγρά σ : συριστικό μ : ένρινο (λείπουν βέβαια τα διπλά, αλλά αυτά είναι συνδιασμοί των ανωτέρω.)
  13. Φ

Αγαπημένο βιβλίο

Θα το έχω υπ' όψιν μου.
  14. Φ

Μιχαήλ Περάνθης : "Ο Κοσμοκαλόγερος"

Δεν συμφωνώ με αυτήν την άποψη. Ο Παπαδιαμάντης ένιωθε μοναξιά λόγω της ζωής του στην Αθήνα, στην οποία δεν εύρισκε την ησυχία που είχε στο χωριό του, στην Σκιάθο. Ένιωθε μοναξιά διότι είχε πάψει να είναι πλέον "φυσικός άνθρωπος". Γι' αυτό και γύρισε πίσω στο νησί στο τέλος της ζωής του...
  15. Φ

Αγαπημένο βιβλίο

Η απόλογία του Σωκράτους. πρέπει να την έχω διαβάσει πάνω από 6 φορές. Από λογοτεχνία το "Αδελφοί Καραμαζώφ" (ή Καραμάζοβ αν προτιμάτε) και "Οι έμποροι των εθνών".
  16. Φ

Γρίφος:Το στέκι της Λέσχης του βιβλίου(έχω χάσει το νούμερο)

Η απάντηση είναι "Θα με ρίξεις στο ποτάμι" Συνεπώς, αν αυτό είναι αλήθεια, δηλ. αν τον ρίξει όντως στο ποτάμι, κανονικά έπρεπε να τον είχε αφήσει να περάσει, επειδή η δήλωση είναι αληθής. Όμως, αν και είπε αλήθεια, τον έριξε στο ποτάμι, πράγμα που έπρεπε να κάνει αν έλεγε ψέματα. Το ίδιο και αν...
  17. Φ

Δεν εννοώ την υπογραφή του ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΑ,εννοώ του φύλακα της λέσχης στον γρίφο.
  18. Φ

Τίποτα από τα δύο. Για να βοηθήσω σας λέω ότι η απάντηση βασίζεται στα λόγια του Φύλακα.
  19. Φ

Ο κατάσκοπος πηγαίνει με αυθάδεια στον Φύλακα και του ζητάει να περάσει μέσα. Ο Φύλακας δέχεται με τον εξής όρο. Ο κατάσκοπος πρέπει να κάνει μια δήλωση. Αν η δήλωση αυτή είναι αληθής ο Φύλακας θα τον αφήσει να περάσει στο "άβατον" της Λέσχης. Αν η δήλωση είναι ψευδής τότε θα τον πετάξει στο...
  20. Φ

Γρίφος (;) 3

Ο ανωτἐρω γρίφος (αν θεωρηθεί γρίφος) υπάγεται στα παράδοξα που κατά καιρούς έχουν διατυπώσει οι φιλόσοφοι. Δεν υπάρχει κάποια σωστή απάντηση, αν δεν διατυπωθεί πρώτα με ακρίβεια ο ορισμός του πρωταρχικού καραβιού. Άλλα γνωστά παράδοξα είναι το παράδοξο του Αχιλλέα με την Χελώνα (όπου σε αγώνα...