Search results

1. Σ

Γεια σας. Καλή χρονιά και καλή ανάγνωση.

δεν έχω καμία διάθεση να σε σκυλοβρίσω και αν το κάνεις μάλλον δεν έχεις επίπεδο συζήτησης. τον ρουμπινί τον ανέφερα ακριβώς για να σου δείξω ότι ακόμη και νεοφιλελεύθεροι χρησιμοποιούν τον μαρξ για να υποκριθουν ότι έσφαλαν αν και συνεχίζουν να κερδοσκοπούν. απλά παίζουν το παιχνίδι της...
  2. Σ

http://dialogoi.enet.gr/post/%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%BE-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82-1%CE%BF αυτό είναι το 1ο μέρος από ένα άρθρο του Κώστα Καλλωνιάτη στην ηλεκτρονική έκδοση της ελευθεροτυπίας με...
  3. Σ

καταρχην μια και μιλησες για ποππερ απλα θα αναφερω ότι ο κύριος σορος ο μεγαλοεπενδυτης γνωστος παγκοσμιως ειναι υποστηρικτης της θεωριας του ποππερ. αρα δεν εισαι καθολου αναρχοφιλελεύθερος απλά μονάχα ακραιος νεοφιλελεύθερος όπως ο μπους και ο φριντμαν και η σχολη του σικαγου που επεβαλλε τον...
  4. Σ

Αναρχοφιλελεύθερε ειλικρινά αν δεν εξέφραζες τόσο απόλυτες και αφοριστικές απόψεις περί ταξικότητας, περί κοινωνικής εκμετάλλευσης και κομμουνιστικής οικονομίας θα δεχόμουν τον αυτοπροσδιορισμό σου και θα έλεγα ότι είσαι θιασώτης του ατομικού ιδεαλισμού. αλλά κυρίως η θέση σου για την απουσία...
  5. Σ

Πάμπλο Νερούδα (Pablo Neruda)

Ο ΣΑΝ ΜΑΡΤΙΝ ................. ............. ........... Πασχίζει κανείς να ξεμοναχιάσει ανάμεσα στους ρόζους του σέιβο, ανάμεσα στις ρίζες, ανάμεσα στα μονοπάτια να ξεχωρίσει τη μορφή σου, ανάμεσα στα πουλιά να διακρίνει τα μάτια σου, να συναπαντήσει στον αγέρα την υπόστασή σου. ...
  6. Σ

Μαχαμπχαράτα: ο Σανσκριτικός άθλος

με συγχωρείς φαροφύλακα απλά θεώρησα ότι δεν έχω κάτι ουσιαστικό να πω λόγω ότι είναι πηγή η βικιπαιδεία. το μόνο ίσως που αξίζει είναι ότι υπάρχει στον δεύτερο σύνδεσμο απόσπασμα μετάφρασης-απόδοσης του έργου της Μαχαμπχαράτα από τον λορέντζο μαβίλη
  7. Σ

Μαχαμπχαράτα: ο Σανσκριτικός άθλος

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B1 http://el.wikisource.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B1
  8. Σ

ΓΕΝΙΚΟ ΑΣΜΑ , ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΕΣ Άλλοτε πάλι ξαναπέφτουν τα κλαδιά σπασμένα απ' την οργή και μια στάχτη απειλητική σκεπάζει το αρχαίο μεγαλείο του: έτσι πέρασε μες από άλλους καιρούς, έτσι ξέφυγε το άγχος το θανατερό, ώσπου ένα χέρι μυστικό, κάποια μπράτσα αναρίθμητα, ο λαός, φύλαξε τα κομμάτια...
  9. Σ

Λορένα και η Δανάη Στρατηγοπούλου που έχει μεταφράσει το γενικό άσμα και άλλα έργα του νερούδα υποστηρίζει ότι είναι πιθανόν ο χιλιανός ποιητής να δολοφονήθηκε από πράκτορες του πινοσετ.http://tsak-giorgis.blogspot.com/2009/09/1973.html σε αυτή τη σελίδα έχει ένα κείμενο της στρατηγοπούλου από...
  10. Σ

Ζαν Κλoντ Ιζό (Jean-Claude Izzo):" Ο εραστής της Μασσαλίας"

ουσιαστικά είναι μια προσπάθεια ανανέωσης του αστυνομικού μυθιστορήματος άκρως επιτυχημένη γιατί βάζει την κοινωνική και πολιτιστική διάσταση στα μυθιστορήματά του. αν και έχω διαβάσει την τριλογία πριν πολλά χρόνια μου έχει μείνει η ιστορία του τελευταίου έργου του το όποιο έχει μεταφερθεί και...
  11. Σ

Γενικό άσμα, οι καταχτητές, ελεγείο Μονάχος, μες στις ερημιές θέλω να κλάψω σαν τα ποτάμια, θέλω να νυχτωθώ, να κοιμηθώ σαν την αρχαία ορυχτή σου νύχτα. Γιατί να φτάσουν τα κλειδιά τ' ακτινοβόλα στα χέρια του ληστή; Ορθώσου μητρική Οέγιο, ξεκούρασε το μυστικό σου μες στο ατέλειωτο αποκάμωμα...
  12. Σ

Γενικό άσμα-- οι καταχτητές Δεν βγήκαν απ’ τα λιμάνια του Νότου να βάλουν τα χέρια του λαού στο πλιάτσικο και στο θάνατο. Τούτοι δω ατενίζουν πράσινες στεριές, ελευθερίες, σπασμένες αλυσίδες, μελλούμενες κατασκευές, και, απ’ το καράβι, τα κύματα που απλώνονται στις αχτές του πυκνού μυστηρίου...
  13. Σ

πάμπλο νερούδα, γενικό άσμα, υψώματα του μάτσου πίτσου ........ ...... βύθισα το ανήσυχο και τρυφερό χέρι στο πι γεννητικό από τα γήινα ...... ...... ..... Στους χωματένιους δρόμους σε μια πολιτεία, ή σ' ένα λεωφορείο ή σε μια βάρκα το σούρουπο, ή στην πιο πηχτή μοναξιά, τη μοναξιά μιας νύχτας...
  14. Σ

Τα πιο όμορφα κι αγαπημένα ποιήματα

Σόφκι χαίρομαι που έβαλες ρίτσο. είναι τόσο κοντά το πνεύμα του νερούδα. ανθρώπινοι και κομμουνιστές με έναν επίγειο υπερβατισμό. συνεχίζω με αποσπάσματα του νερούδα από το γενικό άσμα. από το φωτιστικό της γης Ο νότος ήταν χρυσή έκπληξη Οι ψηλές ερημιές του μάτσου πίτσου στη θύρα τ' ουρανού...
  15. Σ

Αρχείο ΕΡΤ - Ταινιοθήκη τηλεόρασης

σας προτείνω να παρακολουθήσετε το έπος της εθνικής αντίστασης σε επιμέλεια σβορώνου και φλάισερ. είναι η καλύτερη οπτικοακουστική παρουσίαση πάνω στην αντίσταση και μια καλά εμπεριστατωμένη ιστορική έρευνα.
  16. Σ

πάμπλο νερούδα από το γενικό άσμα σε μετάφραση δανάης στρατηγοπούλους. εκδόσεις τυπωθήτω-γιώργος δάρδανος. το φωτιστικό της γης Γη μου χωρίς όνομα, χωρίς Αμερική στημόνι ισημερινό, δόρυ άλικο, το άρωμά σου σκαρφάλωσε πάνω μου απ' τις ρίζες ως το ποτήρι που 'πινα, ως την παραμικρή λέξη...
  17. Σ

Γιάννης Σκαρίμπας ουλαλούμ.ο Νικόλας άσιμος το έχει μελοποιήσει με ένα τρόπο απόλυτα μοναδικό. σαν ένας μοντέρνος ψαλμός. άραγε ποια είναι αυτή η κυρά; για μένα έτσι όπως το νοιώθω είναι η νιότη 'Ήταν σα να σε πρόσμενα κυρά, απόψε που δεν έπνεε όξω ανάσα, κι έλεγα: Θα 'ρθει απόψε απ' τα νερά...
  18. Σ

αυτό το ποίημα-τραγούδι το κουβαλώ τουλάχιστον 20 χρόνια. δεν είναι ερωτικό αλλά έχει ερωτική υφή. είναι στοχαστικό και το άσπρο περιστέρι συμβολίζει την εσωτερική δύναμη που αντλούμε από μέσα μας για να προχωρούμε μπροστά σε κάθε δυσκολία. έχω την εντύπωση πως το άσπρο περιστέρι είναι ο...