Search results

1. Π

Βιβλιονέα

Η Θεσσαλονίκη του Κασσάνδρου σε σελίδες μάνγκα Δεν έχω διαβάσει ποτέ μανγκα και η δημοσίευση μου κίνησε την περιέργεια. Πρόκειται για το «Τότε και τώρα. Πάντα. Θεσσαλονίκη» και είναι το πρώτο ελληνικό μάνγκα που εκδίδεται στην Ελλάδα. Οι δημιουργοί του το προορίζουν για τον 8ο Παγκόσμιο...
  2. Π

Ξανάγιναν ελληνικές

Εχετε προσεξει καποιες λεξεις, που ενω ξεκινησαμε να τις λεμε στα ξενα, τελικα αρχισε να διαδιδεται και η ελληνικη ονομασια τους; Το ιντερνετ πχ, τελευταια το ακουω συνεχεια διαδικτυο. Και ομολογω πως μου αρεσει και το λεω και εγω Το τσιμεντο (ξενη πρεπει να ειναι), που το λενε τωρα...
  3. Π

Λατινικά και καθαρεύουσα, οι γλώσσες των μορφωμένων

Οι γνώσεις μου πάνω στο θέμα δεν είναι αρκετές, ωστόσο πιστεύω πως πιστεύω πως μπορώ να προσεγγίσω λιγάκι το θέμα που θέλω να ανοίξω. Οι δυό αυτές γλώσσες υπήρξαν στα χαρτιά. Μπορεί τα λατινικά να είναι η βάση για πολλές Ευρωπαϊκές γλώσσες, αλλά όπως και η καθαρεύουσα φτιάχτηκαν για έναν...
  4. Π

Η μικρότερη ιστορία

Διαβασα σε μια εφημεριδα, πως ενας καθηγητης προτεινε στους μαθητες του, να γράψουν ένα κειμενο (σαν ιστορια), και το πιο μικρο θα κερδιζε, που να ειχε μεσα τρια στοιχεια. Τον θεο, τον ερωτα και το μυστηριο. Εγραψαν αρκετοι, με σχεδον μια παράγραφο, αλλα νικήτρια βγηκε μια κοπέλα με το παρακατω...
  5. Π

Αλλά λέμε και άλλα εννοούμε

Την ιδέα την πήρα από μια διαφήμιση : Πόσες εκφράσεις λεμε και στην κυριολεξία λενε κατι διαφορετικο; Πολλες φορες κατι αλλοκοτο, άλλες θελουν να δωσουν απλα εμφαση και επιλεγουν την υπερβολη -Σπάσε ένα χαμόγελο -Θα σε σπάσω στο ξύλο -Που να σε πεταξω; -Πεθανα στο γελιο -Εφτυσα αιμα...
  6. Π

Αγαπημένος συγγραφέας και γιατί!

Βλέπω πολλούς εδώ, που έχουν μια προτίμηση στα έργα ενός συγκεκριμένου συγγραφέα. Αρκετούς δεν τους ξέρω (π.χ Κάφκα), κάνω λοιπόν την αρχή και παρουσιάζω έναν από τους συγγραφείς τα έργα των οποίων διάβασα αρκετά. Και ελπιζω να ακουλουθησουν και αλλοι Enid Blyton Υπήρξε μια από τις αγαπημένες...
  7. Π

Προέλευση επωνύμων

Το ονομα μας, το ξερουμε, το δινουμε για να ξεχωριζουμε σαν ατομα. Συνηθως μπορει και να συμβολιζει (συνηθως εκτος Ελλαδας) κατι γενικο ή ειδικο η να είναι από ονομα αγιου (συνηθως εντος Ελλαδας). Το επιθετο όμως, που ξεχωριζει τις οικογενειες, από πού προερχεται; Πως πχ κατεληξε καποιος να τον...
  8. Π

Γκ-κ και μπ-π

Μπερδευεται και εσεις το π με το μπ ή το κ με το γκ; Τι κακο και αυτό, όταν καποιος μου λεει μια λεξη που δεν ξερω ή ένα ονομα ας πουμε, ρωτω δυο και τρεις φορες και παλι δεν ειμαι σιγουρη, εκτος αν ρωτησω με τι γραμμα ξεκινα. Υπαρχουν και αλλα τετοια μπερδεματα στην γλωσσα μας;
  9. Π

Πόσα βιβλία στο περίπου έχετε διαβάσει;

Ένα θέμα που αναρωτιέμαι ώρες ωρες. Εδώ μέσα υπαρχουν πολλοι που διαβαζουν. (εχω εντοπισει και το μελος που παιρνει βραβειο ). Εχετε υπολογισει στο περιπου ποσα βιβλια εχετε διαβασει; Παροτι πιστευα παρα πολλα, με εκπληκη όταν τα μετρησα, δεν ξεπερνουσαν τα πενηντα (μιλαμε για λογοτεχνια...
  10. Π

Τούρκικες λέξεις

Λέμε συνέχεια για την επιρροή της γλώσσας μας πάνω στις δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες. Εμείς όμως έχουμε πάρει πολλές λέξεις από τους Τούρκους. Η λεξη : μπαμπάς πχ είχα ξαφνιαστεί πολύ, όταν έμαθα πως είναι τούρκικη. Μια μάτια να ρίξει κανείς σε ένα λεξικό, η να παρακολουθήσει μια τούρκικη σειρα...
  11. Π

Κόστος ενός βιβλίου

Σας φαίνεται ακριβό ένα βιβλίο γύρω στα είκοσι ευρώ; Αν αναλογιστεί κανείς ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες είναι μάλλον υψηλή η τιμή, αναρωτιέμαι γιατί τόσα λεφτά να καταλήγουν μόνο στους εκδοτικούς οίκους (οι οποίοι λένε πως περνάνε και κρίση) ενώ οι συγγραφείς παίρνουν ψιλά (άντε και την όποια...
  12. Π

"στις μία" ή "στην μία" ;

Ακουσα χθες την τηλεοραση να λενε : τριαντα ενας ποντοι. Δεν το ειχα ξανακουσει, εγω παντα τριαντα ενα λεω. Ποιο ειναι το σωστο; Και το αλλο με την ωρα : στις μια η ωρα, λεω εγω και μου βρισκουν δυο λαθη. ι) στην μια (απο κει και περα λενε βαζουμε στις δυο τρεις κτλ) ιι) αυτο το :η, ποσο σωστο...
  13. Π

Βιβλία που έμεινα στην Ιστορία από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

θα κυκλοφορησει μια σειρα βιβλιων απο την Ελευθεροτυπια. Το πρωτο θα ειναι του Κομφουκιου. Αν το βρισκετε ενδιαφερον και ξερετε, συμπληρωστε πληροφοριες γιατι αλλα δεν ξερω
  14. Π

Ζώα και ιδιότητα

Έχουμε ταυτίσει αρκετά από τα ζώα που υπάρχουν με κάποια συγκεκριμένη ιδιότητα ή κατάσταση. Δεν ξέρω πως προήλθε το συγκεκριμένο αν και ομολογουμένως πολλά από τα ζώα έχουν τις ιδιαιτερότητες που τα έχουν κάνει γνωστά. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν ισχύει, είναι εάν και στο εξωτερικό κάνουν το...
  15. Π

Κορακίστικα

Θυμαμαι μια "γλωσσα" (ετσι την λεγαμε παιδια) που την μιλαγαμε μεταξυ μας για να μην μας καταλαβαινουν οι μεγαλοι. Τα λεγομενα : κοραστικα Απλο : βαζεις μπροστα απο καθε συλλαβη το Κου, και η φραση ή λεξη γινεται πχ Κουκα κουλη κουμε κουρα = καλημερα Την ξανακουσα μια απο αυτες τις μερες απο...
  16. Π

Σπιτικές βιβλιοθηκες

Εχω τελειωσει εδω και λιγα χρονια το σχολειο. Τα σχολικα μου βιβλια στο συνολο εχουν σχεδον πεταχτει. Και πεταχτηκαν γιατι δεν χωραγαν στο σπιτι. Οπως και δεν χωραγαν και καποιες συλλογες απο περιοδικα και παλια παλια λογοτεχνικα βιβλια που δεν προσεξα σαν παιδι. Εχω κρατησει ομως τα βιβλια απο...
  17. Π

National geographic (Νασιοναλ Τζεογκράφικ)

Κυκλοφορεί αυτόν τον καιρό μια σειρά τόμων. Είναι μηνιαία με τιτλο: Αρχαίοι πολιτισμοί, και αυτόν τον μήνα είναι το : Αιγυπτος- Οι θυσαυροι. Περισοτερα εδώ : http://www.nationalgeographic.gr/0210/prosfora/index.html Τον προηγουμενο μηνα ηταν το : Άγιο Όρος. Γνωριζω πως είναι ο δευτερος...
  18. Π

Ο έξυπνος (ομολογουμένως) κατάσκοπος

Όπως και να γινει, ο κατασκοπος μας, βρηκε όλα τα συνθηματικα μεχρι τωρα. Οι λεσχητες όμως επιμενουν και άλλο και ετσι βαζουν ακομη έναν γρίφο. Ετσι λοιπον στην επομενη συναντηση ολοι είναι στο ποστο τους και τα μελη ερχονται. Πρωτη η αφεντια μου, που δινει το νουμερο τρια και περναει. Μετα ο...
  19. Π

Τελικά το ίντερνετ δεν αντικαθιστά το βιβλίο

Και εννοω τις πληροφοριες σε βαθος και αναλυση. Πραγματικα.. οσες φορες θελησα να μαθω κατι στο ιντερνετ το μονο που βρηκα είναι είτε μια παραπομπη στην wikipedia η αναρτησεις από διαφορα φορουμ και μπλογκς. Σχεδόν ποτέ όμως κατι παραπανω, κατι επιστημονικο. Δεν μιλω για τις πληροφοριες της...
  20. Π

Ήρωας βιβλίου που σου μοιάζει

Εδώ δεν θα πουμε για τον αγαπημενο μας ηρωα βιβλίου, αλλά για εκείνον που αναγνωρίζουμε διαβαζοντας τον, τον εαυτό μας. Έχω διαβάσει πολλά βιβλια αλλά θα μείνω σε ένα παιδικο και αγαπημενο : Η Πολυάννα το παιχνίδι της χαράς. Για όσους δεν το ξέρουν η μικρή Πολυαννα, ήταν το πιο αισιόδοξο...