Search results

1. Π

Παραμύθια.. και τα διδάγματά τους!

Καλησπέρα. Διάβασα με προσοχή όσα γράφτηκαν απ' όλους σας και θέλησα να θυμίσω πως το παραμύθι, αρχικά δεν απεθυνόταν σε παιδιά. Ξεκίνησε από τις διηγήσεις που αντάλασσαν οι ενήλικες για να κρατηθούν ξύπνιοι, για να εντυπωσιάσουν την ομήγυρη, να ξορκίσουν τους φόβους τους, για να μεταφέρουν ένα...
  2. Π

Παραμύθια.. και τα διδάγματά τους!

Καλώς σας βρήκα παιδιά, καλή χρονιά σε όλους. Ιωάννα, τα αγόρια των περασμένων δεκαετιών, είχαν γιαγιάδες (ή και νταντάδες) που ήξεραν να διηγούνται παραμύθια "παλαιάς κοπής". Επόμενο ήταν να έχουν ακούσματα. Οι σημερινοί νέοι γονείς δίνουν βιβλία στα παιδιά τους (όσοι τέλος πάντων δίνουν) αλλά...
  3. Π

"Πηδάτε" όταν διαβάζετε;

Διαβάζουμε για να πληροφορηθούμε, οπότε νομιμοποιήται το προσπέρασμα αλλά διαβάζουμε για να απολαύσουμε, οπότε απλά, δεν συνεχίζουμε κάτι που δεν μας ευχαριστεί. Υπάρχει και μια άλλη περίπτωση: Διαβάζεις κείμενα που από την αρχή τα βαριέσαι ή που δεν σου αρέσουν αλλά δεν μπορείς να παρακάμψεις...
  4. Π

Δημοτικό (και μάλλον με χιούμορ)

O.K. θα περιμένω τρεις γύρους για να πατσίσουμε:))) :)))
  5. Π

Δημοτικό (και μάλλον με χιούμορ)

Πλήθος πολύ μαζεύτηκε, να δει καλαμπαλίκι και ύφος παίρνοντας σεμνό, ζυγώνει κι Αλίκη. Ο κόσμος τον παρότρυνε και η Αλίκη τάζει: Κίτσο μ' , αυτή η στέκα σου που δύναμη σταλλάζει, αν καταφέρει τρεις φορές τη μπάλλα να πετύχει, μ' εσέ θα γίνω κολλητή και φεύγω απ' τον Ευτύχη!
  6. Π

Γεια σας παιδιά ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

Βαθύτατα συντετριμμένη, δηλώνω οτι έσφαλα ανεπανόρθωτα, αλλοιώνοντας το σημαντικότερο προσωπικό στοιχείο του νέου φίλου. Ζητώ την επιείκειά σας κύριοι δικαστές, επικαλλούμενη τον νόμο του συνειρμού, όστις λειτούργησεν αυθορμήτως βεβαίως βεβαίως, παρασύροντάς με στο δίδυμο Μανωλιός -Μιχαλιός...
  7. Π

Πώς προμηθεύεστε βιβλία;

Συνήθως με επισκέπτεται μια φίλη στο σπίτι για τσάι (1) μεταφέροντας στην κομψή της τσάντα (2) μεταξύ διαφόρων προϊόντων κοσμετολογίας (3) και τον απαραίτητον (4) ευπώλητον τόμον. Της τον δανείζομαι δια τους τύπους (5) αλλά δεν τον διαβάζω ποτέ, εννοείται (6). Εγώ διαθέτω τον προσωπικόν μου...
  8. Π

Γεια σας παιδιά ΚΑΛΗΜΕΡΑ!

Από μακριά σε χαιρετώ κι από κοντά σου γράφω, μιας και την ώρα τούτη-δω, ευρίσκομαι στην Πάφο. Καλώς τον Μανωλάκη μας, καινούριον στην παρέα, που ως μπήκε και μας διάβασε, τα βρήκε όλα ωραία. Μείνε κοντά μας φίλε μου και δωσ' μας ευκαιρίες να δείξουμε πως είμαστε κύριοι και κυρίες με υψηλόν...
  9. Π

Λέξεις και φράσεις που αναδείχτηκαν ξαφνικά

Το πώς θα περιγράψουν το ίδιο χρώμα, διαφορετικά άτομα, έχει να κάνει με τα σημεία αναφοράς του καθενός, απόδειξη και οι πολλαπλές εκφράσεις που συναντάμε. Το ivoire π.χ. (που είναι όντως το χρώμα του ελεφαντόδοντου), πόσο διαφέρει από το ζαχαρί, το κρεμ (ποιάς όμως κρέμας ;), το σπαγγί ή όπως...
  10. Π

με αφορμή ένα στίχο του Σολωμού

Δεν το διάβασα (ακόμα) αλλά ξέρω πως αξίζει πάρα πολύ. Έχω αποσπασματική άποψη, εκ περιγραφής. Όποιος ξέρει κάτι, ας διαφωτίσει. Όσο για τις τεχνικές, υπάρχουν φυσικά. Όμως όταν γράφεις, ακολουθείς κάποια ή κάποιες, δίχως να συνειδητοποιείς οτι τις εφαρμόζεις. Καταλήγεις να έχεις περισσότερο ένα...
  11. Π

"ως" ή "σαν" ; για την σωστή χρήση

Να προσθέσω σε όλα τα παραπάνω μια μικρή παρατήρηση, παιδιά: Κοι οι Ιταλοί, όταν λένε fa l' ingeniere ή fa il medico π.χ.. δεν εννοούν ότι παριστάνει κάποιος το μηχανικό ή το γιατρό αλλά ότι είναι. Το αναφέρω σε σύγκριση με το εργάζεται ως γιατρός/σαν γιατρός, που δεν σημαίνει βεβαίως πως ¨κάνει...
  12. Π

Παρηχήσεις

Πάει για πασπόρ ο μπαρμπα-Ποπ, πάμπλουτος απ' την Πρέσπα, που ως πούλαε πόρπες, πέπλα, κλιπς, πίπες και πίλους σπορ, επί πτωμάτων πάταε κι άπρεπα πλούτη απέσπα, ωσπου επατήτη πιά απ' τη ΣΠΑΠ και πάει χωρίς πασπόρ. Αν δε θα 'ρθω, δε θα φθαρεί, δε θα θλασθεί το πάθος που ορθώθη ευθύς ως ο θερμός...
  13. Π

Ανέραστος Τέχνη;

Οι άνθρωποι ξυπνάνε το πρωί και -φυσιολογικά- αρχίζουν να σκέπτονται τα διάφορα, της ημέρας που ξεκινάει ή να ξαναφέρουν στο νου τους μερικά από την προηγούμενη. Ανοίγουν τα μάτια με τα "έχω να κάνω" ή με ένα "πάει κι αυτό". Εγώ τώρα, πώς κατάφερα να βάλω έγνοια πρωινιάτικη το Αν θα υπήρχε...
  14. Π

Ημερολόγια

Εχω ένα τέτοιο λεύκωμα του '36, που σταματά απότομα με την κήρυξη του πολέμου, το '40. Δεν φαντάζεται κανείς πόσο επίκαιρα όλα και πόσο φρέσκες οι ιδέες όσων γράφουν! Ασε που το ξεφυλλίζω ευλαβικά σχεδόν. Δεν αισθάνομαι να παραβιάζω. ............................................. Στα χρόνια του...
  15. Π

Ημερολόγια

Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα αυτή του κοινού τετραδίου. Φαντάζομαι οτι δίνει ευκαιρίες σε όλα τα μέλη, να αποκαλύπτουν πτυχές δικές τους ή να ανακαλύπτουν αυτές των άλλων! Και, ναι, δεν έχει νόημα να παρα-βιάζεις τα προσωπικά και των πιό δικών σου. Όμως όταν έρχεται κάποιος να ακουμπήσει στην παλάμη...
  16. Π

περιπτώσεις: μπ/b/mb/mp και ντ/d/nd/nt

ill Ενίσταμαι ως προς την προφορά του ill και την απόδοσή του στα ελληνικά. Ο Corneil τη γλύτωσε ( ; ) έχοντας μετατρέψει όλόκληρο το όνομά του: Κορνήλιος. Ο Anouil όμως, στα ελληνικά ακούγεται ως Ανούιγ / Ανού-ι-γ. (Τον φαντάζεται κανείς Ανούλιο; ) Δεν είναι καλύτερη γραφή Ανούγ(ι) για όσους...
  17. Π

Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου : "Τετράδια ονείρων"

Αφ' ενός, τα καλύτερα όνειρα τα κάνω ξυπνητή. Αφ' ετέρου κρατάω κι εγώ "νυκτολόγιο" όπου δεν καταγράφω παρά μόνο τα πολύ έντονα ή όσα επαναλαμβάνονται. Δίνω σημασία στην "επίγευση" που μου αφήνουν μερικά, την ώρα που ξυπνάω και κυρίως στον τρόπο και τη συχνότητα με την οποία επαληθεύονται αρκετά...
  18. Π

Ημερολόγια

Πρώτα πρώτα, να ξεκαθαρίσουμε τί εννοεί ο καθένας :)) ημερολόγιο. Κρατάω ημερολόγιο λεπτομερές, για τις κινήσεις μου και τις δραστηριότητές μου, ώστε να θυμάμαι τί έκανα και πότε. Κρατάω σημειώσεις για πράγματα που με ενδιαφέρει να θυμάμαι ακριβώς, πώς συμβαίνουν. Γράφω λογοτεχνικό ημερολόγιο...
  19. Π

Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών

Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών ανακοινώνει την έναρξη της 7ης Γιορτής Παραμυθιών που θα λάβει χώρα όπως κάθε χρόνο στην Κέα, την δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου (4 έως 12). Θα λάβει μέρος και θα τιμηθεί ο πολύ γνωστός Παραμυθάς Abbi Patrix. Ο Abbi Patrix είναι ένας από τους...
  20. Π

Άλλο ένα αργοπορημένο γεια!

"Σαν νερό για ζεστή σοκολάτα" Πείτε μου παιδιά, σε ποιό...παγκάκι να το αφήσω, να περάσετε να το πάρετυε :). Εσκιβέλ, είναι λίγο παραμυθιακή η πλοκή του. Ίσως γι αυτό σε τράβηξε, την συγκεκριμένη περίοδο. Γιατί αν το διάβαζες σήμερα, άλλα θα αποκόμιζες. Αν υπάρχουν κι άλλοι εκτός από σας τους...