Search results

1. Σαλάτας

Απορία για την ονομαστική "ὁ ἀγώνας"

Βεβαίως, και σάς ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
  2. Σαλάτας

Υπάρχει στην καθαρεύουσα ο αγώνας? Νομίζω πως στην καθαρεύουσα χρησιμοποιούνται οι ορίτζιναλ καταλήξεις, εκτός αν έχει γίνει καμμιά μίξη. Βέβαια, το "ὁ ἀγώνας" το είδα σε κείμενο στην δημοτική. Χαχαχα δίκιο έχεις :ρ Μια χαρά είμαι! Εσύ πώς είσαι? Βεβαίως! :))))
  3. Σαλάτας

Εάν οι ονομαστικές τών λέξεων αγώνας, ελαιώνας, ορνιθώνας, κ.λπ., αλλά και άλλα όπως σωλήνας, κρατήρας, κ.λπ., είναι από τις αιτιατικές "τὸν ἀγῶνα, τὸν ἐλαιῶνα, τὸν σωλῆνα", κ.λπ. (πάντα σύμφωνα με το Βικιλεξικό), δεν θά 'πρεπε, στο πολυτονικό, η ονομαστική να τονίζεται "ὁ ἀγῶνας, ὁ ἐλαιῶνας, ὁ...
  4. Σαλάτας

Ήμαστε, ήσαστε

Χαχαχαχα κατάλαβα, αλλά επειδή πρέπει να κρατούμε το επίπεδο τής Λέσχης υψηλά, δεν κάνει να το πω :ρ
  5. Σαλάτας

Ήμαστε, ήσαστε

Καί τον τύπο εις -όμαστε για τον παρατατικό τον έχει. Για παράδειγμα, στο ρήμα "βαριέμαι":
  6. Σαλάτας

Ήμαστε, ήσαστε

Ναι Εγώ δεν έχω ακούσει κανέναν να λέει "ήμαστε", εκτός από έναν σε μίαν ελληνική ταινία όπου ο Βέγγος ήταν στο φαρμακείο. Σήμερα, όμως, είδα στο Βικιλεξικό τον παρατατικό "ήμαστε" (και, μάλιστα, πάνω από το "ήμασταν"), και ψάξας λίγο παραπάνω, το είδα και σε ένα βίντεο για το ρήμα "είμαι"...
  7. Σαλάτας

Ήμαστε, ήσαστε

Πλάκα κάνεις! Εγώ ποτέ δεν το έμαθα αυτό. Δεν πρέπει, όμως, να λειτουργεί πολύ καλά στον προφορικό λόγο, γιατί ακούγεται το ίδιο με τον ενεστώτα.
  8. Σαλάτας

Ήμαστε, ήσαστε

Υπάρχει παρατατικός "ήμαστε" και "ήσαστε", αντί για "ήμασταν" και "ήσασταν"?
  9. Σαλάτας

2⁰

Ναι, αλλά δεν λέμε "δύο εις την ενική". Όποτε δεν μού φαίνεται και τόσο λογικό το "μηδενική" (που, φαντάζομαι, ήθελες να γράψεις), εκτός εάν έχουμε προσθέσει σημασία στο "μηδενικός", και σημαίνει καί "αυτός στην θέση 0". Βέβαια, αποκλείεται στα τόσα χρόνια να μην είχε κανείς άλλος την ιδέα για...
  10. Σαλάτας

2⁰

Το 2⁰ θα μπορούσε να διαβασθεί "δύο εις την μηδεπρώτη", αφ' ού το 2¹ διαβάζεται "δύο εις την πρώτη"?
  11. Σαλάτας

"ήγουν" και "ήτοι"

Εμείς ευχαριστούμε εσάς, που για ακόμη μίαν φορά όχι μόνον εξηγήσατε, αλλά δώσατε και παραπάνω πληροφορίες, για να καταλάβουμε καλύτερα! Η ιδία η γλώσσα είναι ενδιαφέρουσα. Έχει πολλούς "μηχανισμούς" που αχρηστεύσαμε, όταν σταματήσαμε να τούς χρησιμοποιούμε, αλλά είναι ενδιαφέροντες...
  12. Σαλάτας

Μ' αρέσει… Δεν μ' αρέσει…

:χαχα::χαχα::χαχα: "Εμπεριέδεσα", αλλά, δεν ξέρω εάν ενθυμήι, φίλτατε Αντέρως, ότι ο δόκτωρ Μωσέ μάς είχε πει ότι ο τύπος "εμπεριδέω" είναι υποθετικός, και ότι υπήρχε μόνον το "μπερδεύω", που (νομίζω) κάτι παίχθηκε με το "δουλεύω" και βγήκε. Άρα, απλώς, "εμπέρδευσα". Εδώ, όμως, δεν είναι μέρος...
  13. Σαλάτας

"ήγουν" και "ήτοι"

Α, ok! Ευχαριστώ πολύ :ρ
  14. Σαλάτας

"ήγουν" και "ήτοι"

Το "ήγουν" έχει κάποιαν διαφορά από το "ήτοι"?
  15. Σαλάτας

Απορία για τις καταλήξεις -η και -ησαν

Κανονικά, για να χρησιμοποιηθούν αυτές οι καταλήξεις δεν πρέπει να μπει η χρονική αύξηση? (π.χ. εξελέγη(σαν), ανετράπη(σαν), κ.λπ.) Για ποιόν λόγο, σε μερικά κείμενα, βλέπουμε λέξεις όπως "εξελίχθη", "-θεωρήθησαν", "-χρησιμοποιήθησαν", κ.λπ.? Είχα κάνει, πιο παλιά, ερώτηση για τον παθητικό...
  16. Σαλάτας

Απορία για την κατάληξη -ᾶς

Το καταλαβαίνω αυτό που λές, και θα μπορούσα να σέ ρωτήσω κάτι, αλλά θα πήγαινε αλλού το θέμα, και αν κάποιος μπει για να τού λυθεί η απορία, θα δει κουβέντα για τον τρόπο διδασκαλίας, κάτι που δεν θα ήταν καλό :ρ Καλύτερα να μένουμε στο αρχικό θέμα. Κοίταξε, δεν νομίζω ότι το κοινό στο οποίον...
  17. Σαλάτας

Χαίρομαι! :)))) Ναι :ρ
  18. Σαλάτας

:χαχα::χαχα::χαχα: Μιά χαρά είμαι. Εσύ? Ναι, αλλά ο φίλος εδώ πέρα δεν μάς λέει για ποιόν λόγο γράφονται έτσι. Λέει ένα ξερό "Δεν ακολουθούν τον κανόνα και παίρνουν περισπωμένη" και δεν εξηγεί ότι, π.χ., το "Ἀθηνᾶ" παίρνει περισπωμένη γιατί είναι συνηρημένο. Αν δεν το ψάξεις μόνος σου, δεν θα...
  19. Σαλάτας

Ναι, αλλά το ελληνιστικό -ᾶς γιατί παίρνει περισπωμένη? Ήταν -άας και έγινε -ᾶς, ή κάτι τέτοιο?
  20. Σαλάτας

Στο πολυτονικό, λέξεις όπως "κλειδαρᾶς", "ὑπναρᾶς", "φουκαρᾶς", κ.λπ., γιατί παίρνουν περισπωμένη?