Search results

1. Β

Αναζητώ κάποια βιβλία

Ενδιαφέρομαι για Ζοζέ Σαραμάγκου, Λουντέμη (εκτός από οδός Αβύσσου, Καληνύχτα ζωή και εξάγγελος που έχω), Κώστα Κοτζιά, Δημήτρη Χατζή, Χέμινγουέι (εκτός από ο γέρος κι η θάλασσα), Σταινμπεκ, Μπρεχτ (κάποιο μυθιστόρημα ή πεζογράφημα γενικότερα), Τσέζαρε Παβέζε (πεζογραφήματα όχι ποιήματα), Ζορζέ...
  2. Β

Αναζητώ κάποια βιβλία

Έχω το "να ζεις, να αγαπάς να μαθαίνεις" και δεν σκοπεύω να το διαβάσω. Όμως από αυτά που προτείνεις δεν με ενδιαφέρει κάποιο. Έχεις να προτείνεις κάτι άλλο;
  3. Β

Εύγε

Καλωσόρισες στη λέσχη!!!
  4. Β

Διαβάζετε μονογραφίες πολιτικής/στρατιωτικής ιστορίας;

Θα ήθελα να συζητήσουμε σε αυτό το καινούριο νήμα, βιβλία που εξετάζουν ιστορικά γεγονότα από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Όταν λέμε μονογραφία, εννοούμε συνήθως μια ιστορική μελέτη που έγινε είτε από έναν επαγγελματία ιστορικό είτε από έναν ερασιτέχνη φιλίστορα είτε ακόμα από κάποιον που...
  5. Β

Ανταλλαγη βιβλιων

Έχεις διαβάσει τον παλαιό των ημερών του Μάτεσι; Αν ναι πως σου φάνηκε;
  6. Β

Βαλέριο Μάσσιμο Μανφρέντι (V.M. Manfredi) : "Η ασπίδα της Σπάρτης"

Δεν το χω διαβάσει. Αλλά θα 'θελα να το κάνω στο μέλλον!
  7. Β

Αναζήτηση: Ισπανική Λογοτεχνία

Η Ισπανική λογοτεχνία δεν μου λέει και πολλά. Αντιθέτως η Ισπανόφωνη λογοτεχνία έχει ενδιαφέρον. Ο Νερούδα δεν είναι Ισπανός αλλά Χιλιανός. Η Χιλιανική λογοτεχνία έχει πολλά διαμαντάκια.
  8. Β

Συγγραφείς που αναφέρουν στα βιβλία τους άλλους συγγραφείς

Σε πολλά μυθιστορήματα που έχω διαβάσει αναφέρονται ονόματα άλλων συγγραφέων αλλά όχι να ασχολούνται περαιτέρω. Υπάρχει μια ειδική κατηγορία συγγραφέων που γράφουνε μυθιστορηματικές βιογραφίες όπως ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος. Γενικά δεν με συγκινεί αυτό το είδος, δεδομένου ότι πολλές φορές αυτό...
  9. Β

Γκιστάβ Φλομπέρ (Gustave Flaubert) : "Μαντάμ Μποβαρύ"

Είναι στα υπόψη μου προς διάβασμα αλλά οι κριτικές σας δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικές! :)
  10. Β

Έργα σύγχρονων ξένων ιστορικών από την εφημερίδα "Καθημερινή".

Πολύ καλός ιστορικός ο Μαζάουερ αλλά λίγο "συντηρητικός" για μένα. Δεν ξέρω, μπορεί και να το πάρω αν η τιμή είναι καλή. Γνωρίζουμε τους άλλους ιστορικούς της σειράς;
  11. Β

Λέον Τολστόι (Лев Толстой): "Αφέντης και Δούλος" ("rоспод и рабов")

Ο Τολστόι περιγράφει πάρα πολύ εύστοχα και πάρα πολύ όμορφα την διαφορετικότητα στην αντίληψη του θανάτου από τις τότε βασικές κοινωνικές τάξεις της Ρωσίας. Τους γαιοκτήμονες και τους δουλοπαροίκους. Είναι συγκλονιστικό το παράδειγμα και η υποθέση εκτυλίσσεται με σταδιακή ψυχική φόρτιση μπροστά...
  12. Β

Αναζήτηση: βιβλία για τον Εμφύλιο Πόλεμο 1943-1949

Η λογική του Μίσσιου είναι λογική παράλογη. Σύμφωνα με αυτόν, για τα εκτελεστικά αποσπάσματα, τις εξορίες, τις διώξεις κ.ο.κ δεν φταίει το κράτος των νικητών του εμφυλίου, οι αμερικάνοι πράκτορες αλλά η ηγεσία του ΚΚΕ. Δηλαδή τι μας λέει ο "κύριος"; Ότι η αριστερά έφταιγε για την τραγωδία που...
  13. Β

Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου : "Τα τέρατα του λόφου"

Η συγκεκριμένη συγγραφέας είχε έρθει στο σχολείο μου όταν πήγαινα Δευτέρα Δημοτικού. Κάπου αρχές δεκαετίας του '90. Θυμόμουνα το Πέτροβιτς και ότι το δεύτερο επώνυμο τελείωνε σε -πούλου. Δεν παίζει να ήταν κάποια άλλη!
  14. Β

Είδα πρόσφατα σε μια εκπομπή το Μίσσιο που μιλούσε για το Βελουχιώτη. Τρόμαξα από την εμπάθεια και το δηλητήριο που έσταζε για τους παλιούς συντρόφους του. Να προτείνω επίσης το "Πυραμιδα 67" του Ρένου Αποστολίδη που είναι πολύ ωραίο και ένα πρώτης τάξεως ντοκουμέντο για την καθημερινότητα του...
  15. Β

Μ. Καραγάτσης: "Ο Συνταγματάρχης Λιάπκιν"

Ο συνταγματάρχης Λιάπκιν στην κατοχή συνεργάστηκε με τους Γερμανούς όχι μόνο εναντίον του ΕΛΑΣ (που ελεγχόταν κυρίως από κομμουνιστές) αλλά και εναντίον του ΕΔΕΣ (που κάθε άλλο παρά κομμουνιστές ήτανε). Μάλιστα γλίτωσε το δικαστήριο των δωσιλόγων και διέφυγε στον Καναδά όπου και έζησε καλά μέχρι...
  16. Β

Λοιπόν: 1) Η μάχη της Νάουσας, Νίκος Κυτόπουλος 2)Πένθιμο Εμβατήριο, Σωτήρης Πατάτζης 3)Που ναι η μάνα σου μωρή, Δήμητρα Πετρούλα 4) Μπελέτης, Νίκος Κυτόπουλος 5) Ο Μεγάλος Ανήφορος, Νίκος Κυτόπουλος 6) Η δοκιμασία, Νίκος Κυτόπουλος 7) Ιστορίες του Βουνού, Νίκος Κυτόπουλος 8) Η κάθοδος των...
  17. Β

Ελισάβετ της Αυστρίας

Απαξιώ να ασχοληθώ με βασιλιάδες και πρίγκηπες.
  18. Β

Αμφισβητίες του Καζαντζάκη

Δικαίωμα του Λιαντίνη και του Αποστολίδη να αμφισβητούν τον Καζαντζάκη. Δικαίωμα και του οποιουδήποτε να μην του αρέσει ο Καζαντζάκης. Εμένα όμως επιτρέψτε μου να έχω μια διαφορετική άποψη. Για μένα ο Καζαντζάκης άξιζε να έχει βραβείο Νόμπελ. Άξιζε να έχει πολλά βραβεία Νόμπελ. Πολλοί συγγραφείς...