Search results

1. Ε

Νίκος Καββαδίας στα... Ελληνικά! (ποιημάτων ερμηνεία)

Έχεις απόλυτο δίκιο Φαροφύλακα. Επίσης κούληδες νομίζω ότι λέγονται και οι αμαξάδες σε εκείνες τις περιοχές που μεταφέρουν τον κόσμο σε αμαξάκια χωρίς ζώα ή μηχανή αλλά με τα πόδια, σέρνοντας το όχημα στους δρόμους. Ο Καζαντζάκης διηγείται στο "Ταξιδεύοντας - Κίνα, Ιαπωνία" περιστατικό όπου...
  2. Ε

Συνανάγνωση: "Πικρός καφές" - Αγκάθα Κρίστι

"Πικρός καφές" λοιπόν... θα τα πάρω και εγώ. Ελπίζω να σταθώ πιο τυχερός σε σχέση με το προηγούμενο.
  3. Ε

Αστυνομική Λογοτεχνία στο Βήμα

Η σειρά αποτελεί μια πρώτη καλή γνωριμία με το ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα από τον Γιάννη Μαρή και τον ήρωα του αστυνόμο Μπέκα εως τον Χαρίτο του Μάρκαρη, τον Ανδρέα Αποστολίδη (Έγκλημα στην πανσιόν Απόλλων), την Αθηνά Κακούρη και άλλους. Φυσικά και θα τα πάρω όλα!:μαναι:
  4. Ε

Περίεργες συνήθειες στην ανάγνωση βιβλίων

Προσωπικά ακολουθώ όλη την ιεροτελεστία που αναφέρθηκε προηγουμένως - ξεφύλλισμα του βιβλίου, έλεγχος στη στάχωση και την ποιότητα ή τη μυρωδιά του χαρτιού... περίεργες συνήθειες δεν μπορώ να πω ότι έχω... εκτός από την προτιμησή μου σε ήσυχα μουσικά ακούσματα jazz και κλασικής μουσικής και να...
  5. Ε

Συνανάγνωση: "Πικρός καφές" - Αγκάθα Κρίστι

Γειά σας! Δυστυχώς δεν βρήκα το προηγούμενο βιβλίο και έτσι δεν μπόρεσα να συμμετέχω... μάλλον πως θα παραγγείλω κατευθείαν από τις εκδόσεις Λυχνάρι το επόμενο έργο αν αποφασιστεί να διαβάσουμε πάλι Άγκαθα Κρίστι. Το dead man's folly (το πέτρινο φέρετρο) το είχα διαβάσει πριν καιρό αλλά δεν με...
  6. Ε

Ποια ήταν τα πρώτα σας βιβλία;

Από την δική μου πλευρά ξεκίνησα μάλλον κάπως μπερδεμένα την περιπέτεια της ανάγνωσης....:τρέλα: από τα παραποιημένα παραμύθια των αδελφών Γκριμ πέρασα στην Αγγλία του Νίκου Καζαντζάκη, εκεί κάπου στην Α΄ γυμνασίου και αμέσως έγινα φανατικός αναγνώστης του ώστε στο μάθημα της νεοελληνικής...
  7. Ε

Αγκάθα Κρίστι: Οι ελληνικοί τίτλοι βιβλίων της στο "Λυχνάρι"

Σπουδαίο και απαραίτητο εργαλείο για την μελέτη και ανάγνωση της Κρίστι. Συγχαρητήρια και από εμένα Φαροφύλακα!:ευχαριστώ:
  8. Ε

Συνανάγνωση: "Σφήκα σε ψάθινο καπέλο" - Αγκάθα Κρίστι

Ενδιαφέρον πρόταση... Ξεκινάω να βρω το βιβλίο, ελπίζω σύντομα και αρχίζουμε για την λύση του μυστηρίου.
  9. Ε

Θυμάστε όσα διαβάσατε;

Λορένα, Ρεγινόρα, Φένια καταρχάς καλό μήνα και καλές αναγνώσεις! Μπήκε η άνοιξη, επιτέλους! :γιούπι: Όσο για τον αν θυμόμαστε όλα όσα διαβάσαμε νομίζω ότι αυτό συμβαίνει σε όλους ή τουλάχιστον στους περισσότερους... :παρηγοριά: Δεν θα ξεχάσω μια περίοδο τριών χρόνων περίπου που διάβαζα μετα...
  10. Ε

Σελιδοδείκτης, ο καλύτερος... φίλος τού βιβλίου!

Σελιδοδείκτης ως βασικό εργαλείο για να θυμάμαι τη σελίδα του βιβλίου που διαβάζω...δεν έχω πολλούς αλλά μου αρκούν. Άλλες φορές θα πιάσω ένα τσιγαρόχαρτο, ένα χαρτί σημειωματαρίου, μια χαρτοπετσέτα και θα τα ζωγραφίσω. Ορίστε λοιπόν σελιδοδείκτης σε περίπτωση που δεν βρίσκω εκείνους με το...
  11. Ε

Ήταν εθνικίστρια η Πηνελόπη Δέλτα;

Δεν έχω διαβάσει ούτε ένα απόσπασμα από έργα της Πηνελόπης Δέλτα, αν και αναγνωρίζω την πρωτοπόρο πορεία της ως συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας αλλά και ως γυναίκα συγγραφέα, σε μια εποχή που έψαχνες γυναίκα σε αυτή την τέχνη με το σταγονόμετρο... Η συζήτηση εαν και πόσο ήταν εθνικίστρια η...
  12. Ε

Κ.Π. Καβάφης: Απόψεις για το έργο του

Οι εικόνες όμως του έργου (Σονάτα του Σεληνόφωτος) και όλα τα νοήματα πέρα από την παρακμή μιας ηλικιωμένης γυναίκας - η κοινωνική αποξένωση, η κριτική στις συνήθειες μιας επίσης, παρηκμασμένης τάξης, το χάσμα των γενεών, η ατολμία για τη ριζική αναμόρφωση της ζωής είναι μηνύματα που όσοι...
  13. Ε

Αγαπημένο βιβλίο

Αγαπημένα βιβλία πολλά...το τελευταίο είναι "τα χειρόγραφα του Μεσολογγίου" του Φρέντερικ Πρόκος. Ιστορικό μυθιστόρημα, (ψευδο)βιογραφία του λόρδου Byron του γνωστού μας ρομαντικού ποιητή και φιλέλληνα. Ανέκδοτα υποτίθεται ημερολόγια του ποιητή από την παραμονή του στο Μεσολόγγι που ανατρέχουν...
  14. Ε

Αμφισβητίες του Καζαντζάκη

Αφορμή να επιστρέψουμε στον Καζαντζάκη θαρρώ αυτά εδώ τα βίντεο. Και αν η κριτική του Λιαντίνη είναι ικανή να αναδείξει πλευρές του ζητήματος Καζαντζάκη είναι καλοδεχούμενη, παρόλο που τον υποβιβάζει σε έναν απλό γραφιά, διεκπαιρεωτή ανούσιων κειμένων, για να μην πω και τίποτα...
  15. Ε

Μιχαήλ Περάνθης : "Ο Κοσμοκαλόγερος"

Συμπληρώνοντας τα δικά μου γραφόμενα, μπορούμε να δούμε κι αυτή την οπτική για το έργο του Παπαδιαμάντη Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «Η πλουτοκρατία γεννά την αδικίαν»... Ριζοσπάστης http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6022133&publDate=9/1/2011 Λογοτεχνία και σκέψη...
  16. Ε

Μιχαήλ Περάνθης : "Ο Κοσμοκαλόγερος"

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «4 Μαρτίου 1851 - 3 Ιανουαρίου 1911» Εκατό χρόνια μετά την αποδημία του... Θα μπορούσαμε να πούμε άραγε ότι ο Παπαδιαμάντης ανήκει στους καταραμένους ποιητές και στους μάρτυρες συγγραφείς? Νομίζω ότι λίγο να μελετήσουμε την αντίληψη που τον αντιμετωπίζει η επίσημη...
  17. Ε

Βιογραφία

" Όλονυχτίς τον πότισες με το κρασί του Μίδα..." ο στίχος, το ποίημα - Εσμεράλδα, το τραγούδι και το Πρόσωπο που σε έκαναν να νιώσεις την λογοτεχνία. " Δεν φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα, είμαι ελεύθερος " το απόφθεγμα του πρώτου σου Δασκάλου στην σκέψη. Στοιχεία συστατικά ενός...
  18. Ε

Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ: "Η Πρηνής Θέση τού Σκοπευτή"

Εξαιρετικό βιβλίο που αξίζει να το διαβάσει κανείς ακόμα και αν δεν του αρέσει η αστυνομική λογοτεχνία-όχι παραλογοτεχνία όπως αποκαλείται ακόμα και σήμερα.Ευχαριστούμε για την πρόταση.
  19. Ε

Από πού το παρωνύμιό σου;

εύμορφον (ευ + μορφή) εύμορφος >> το να είναι κανείς όμορφος Το συγκεκριμένο παρωνύμιο ήταν επιλογή της στιγμής και θα μπορούσα κάλλιστα να χρησιμοποιώ το πραγματικό μου όνομα που είναι εξίσου ιδιαίτερο.Η ιδιότητα της ευμορφίας πάντως,δεν σταματά να με συναρπάζει από την πρώτη φορά που έμαθα...
  20. Ε

Αναζήτηση: Μετάφραση τού "Δράκουλα"

Θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει ελληνική μετάφραση του βιβλίου και πια είναι η αγγλική έκδοση του έργου. Φοβάμαι ότι ζητάω πολλά...