Search results

1. Α

Πράγματα που έμαθα σήμερα (ή και χθεςπροχθές)

Πως οι Βυζαντινοί χρονολογούσαν από κτίσεως κόσμου (από μια πλάκα σε ένα κάστρο και εγώ έπαθα την πλάκα μου).
  2. Α

Η Τεχνητή Νοημοσύνη γράφει λογοτεχνία και φτιάχνει τέχνη

Θα προσπαθήσω όχι ακριβώς να σου απαντήσω αλλά να σε βάλω σε μια σχετική συλλογιστική. Η ΤΝ είναι πολύ μικρή ηλικιακά, σαν νεογέννητο βρέφος. Οι επιστήμες που μας έφεραν εδώ, φυσική, χημεία, βιολογία έχουν ηλικία λίγες εκατονταετίες, ενώ οι υπολογιστές είναι πολύ πιο πρόσφατοι. Η συνάρτηση της...
  3. Α

Ποιο βιβλίο τελείωσες σήμερα;

Το "Αινίγματα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας" του Γ. Μαυροκορδάτου, που φωτίζει πολλές πτυχές και αναγνωρίζει αρκετές ελλείψεις στη γνώση μας για αυτό το τόσο μικρό σε χρονική διάρκεια αλλά και τόσο σημαντικό παράθυρο της ιστορίας. Επίσης το "Νέοι Έλληνες" του Νίκου Δήμου, γραμμένο το 1980, δυστυχώς...
  4. Α

Υπέθεσα ότι ο χαρακτηρισμός άνισο για βιβλίο ήταν προϊόν αυτόματης διόρθωσης και πρόβλεψης κειμένου και προσπάθησα να το αποδώσω χιουμοριστικά. Μάλλον απέτυχα.
  5. Α

Αμάν αυτή η Αυτόματη Διάρθρωση
  6. Α

Η Τεχνητή Νοημοσύνη γράφει λογοτεχνία και φτιάχνει τέχνη

Όλες αυτές οι προσωμοιώσεις, και οι θρησκίες όπως σωστά τις παραλλήλισες, ομοιάζουν στο εξής. Πιστεύεις ή δεν πιστεύεις. Δεν μπορείς να αποδείξεις ότι δεν υπάρχουν ή πως δεν είμαστε σε μία τέτοια. Η σωστή οπτική είναι (για εμένα) ότι πρέπει να αποδείξει την ύπαρξη της προσομοίωση αυτός που την...
  7. Α

Όχι ακριβώς σήμερα. Ζητώ συγνώμη προκαταβολικά για το εκτός θέματος, δεν είχα σκοπό να γράψω κάτι, αλλά η ζωή έχει πλάκα, μας χλευάζει και μας περιπαίζει. Σχετικά πρόσφατα έχασα τον καλύτερο μου φίλο, που εκτός των άλλων, ήταν και κιθαρίστας. Στο μεταξύ δεν μπορούσα να διαβάσω τίποτα που δεν...
  8. Α

Ποιο βιβλίο διαβάζεις τώρα;

Τον καιρό αυτό και κατά διαστήματα, αφενός μεν λόγω του τεράστιου όγκου (1600 σελ.) και αφετέρου δε λόγω συνανάγνωσης με φυσική παρουσία και του συγχρονισμού που αυτή απαιτεί, διαβάζω ένα διαμάντι της Ρώσικης λογοτεχνίας που μέχρι τώρα αγνοούσα. Είναι το Ιστορίες από την Κολυμά του Βαρλαάμ...
  9. Α

Μ' αρέσει… Δεν μ' αρέσει…

Βλέπετε με δική σας ευθύνη.
  10. Α

Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας. Μια θεωρητικά κοινότυπη ιστορία και τραβηγμένη στα άκρα, αλλά γραμμένη με εκπληκτικό τρόπο. Υπέροχο ποιητικό τέλος. Δεν χρειάζεται να πω κάτι επιπλέον για την πλοκή, παρά μόνο για τον τρόπο γραφής. Είχα διαβάσει από Μάρκες το ''100 χρόνια μοναξιάς'', το ''Οι...
  11. Α

Αγαπημένα αποσπάσματα από βιβλία

Δεν είναι κακό να θέλουμε κάτι στο άτομο που αγαπάμε. Δίνουμε και παίρνουμε, καλό είναι να υπάρχει ισορροπία στο δούναι και λαβείν, και ακόμα περισσότερο καλό είναι να είμαστε ολιγαρκείς. Το εγωιστικό γονίδιο κατά την ταπεινή μου άποψη, ενώ εξηγεί υπέροχα την βιολογία, ο ανθρώπινος πολιτισμός...
  12. Α

Αγαπημένα αποσπάσματα από βιβλία

Από όλα τα αισθήματα που ο Πλάστης φύτεψε στην καρδιά μας ή Φιλία είναι αυτό που μπορούμε καλύτερα να εξηγήσουμε και το μόνο που κάνει τον άνθρωπο να ξεχωρίζει από τα ζώα, με μόνη εξαίρεση το σκύλο, μια και το ζώα αυτά έχει το χάρισμα της ανυστερόβουλης αγάπης σε τέτοιο βαθμό ανεπτυγμένο που...
  13. Α

Ράδιο metal

Φόρος τιμής στον κιθαρίστα, δεν ήταν μέλος αλλά επισκεπτόταν συχνά τη λέσχη και βιβλιοφάγος από τους λίγους
  14. Α

Το καλύτερο και το χειρότερο βιβλίο που διάβασα τον τελευταίο χρόνο

Καλή χρονιά λέσχη! Είμαι πολύ χαρούμενος αναγνωστικά για το 2025 γιατί διάβασα σχεδόν μόνο υπέροχα βιβλία και επιπλέον γνώρισα αρκετούς νέους για εμένα συγγραφείς, με αποκάλυψη τον Ζέμπαλντ. Προς μεγάλη μου έκπληξη τα δύο καλύτερα δεν ήταν μυθιστορήματα με την κλασσική έννοια, ενώ η πρώτη μου...
  15. Α

Άγνωστες λέξεις για ένδυση κι εμφάνιση στην λογοτεχνία

Διαβάζω τώρα "Ο πρίγκιπας Καζίμιες Πουλάσκι έχει νεανική εμφάνιση, μοιάζει με παλικαράκι που μόλις αποκτάει γένι. Δύσκολο να πιστέψει κανείς πως πρόκειται για πεπειραμένο στρατηγό. Σίγουρα ξέρει και ο ίδιος για την εμφάνισή του, επειδή περιβάλλεται από μια αύρα σοβαρότητας, φοράει ένα βαρύ...
  16. Α

Ο Πλανήτης με Τραμπ στο τιμόνι της υπερδύναμης

Περί ΗΠΑ Οι ΗΠΑ είναι μια χώρα με πολλές ιδιαιτερότητες. Δεν έχει – είχε εχθρούς στα σύνορα της (με μόνο μια μικρή παραφωνία στην κρίση της Κούβας), έχει το μεγαλύτερο ΑΕΠ (26% του παγκόσμιου), είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής με διαφορά, έχει το μεγαλύτερο χρέος (ξεπερνάει το 1/3 του...
  17. Α

Μ' αρέσει… Δεν μ' αρέσει…

2005 Βαλένθια Κάνω βόλτα στη γειτονιά του ξενοδοχείου, μεγάλα πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι, και φτάνω σε ένα παρκάκι με παιδική χαρά από τη μία πλευρά - χωρίς κάγκελα - και στην άλλη πλευρά βλέπω ένα σκάμα σαν αυτά στο άλμα εις μήκος. Παραπλεύρως πινακίδα με σήμα το σκύλο που κάνει την ανάγκη του...
  18. Α

Περί Τραμπ. Ο Τραμπ δεν έχει μόνο ένα πρόσωπο. Στη γεωπολιτική σκηνή δείχνει να διαχειρίζεται με αξιοζήλευτο τρόπο την φθίνουσα δύναμη της χώρας του. Εκμεταλλεύεται την έκδηλη αδυναμία της Ευρώπης, ξέρει ότι η Κίνα είναι η ανερχόμενη δύναμη, και προσπαθεί να κερδίσει από όπου μπορεί. Κάποιοι του...
  19. Α

Μικρές ιστορίες

Πανεπιστημίου στοά Πεσματζόγλου, δεκαετίες πριν, μαθητής γυμνασίου με περιορισμένο χαρτζιλίκι, είναι στο δισκάδικο Ξυλούρης. Περιεργάζεται μια συλλογή του, τσεκάρει το πορτοφόλι του και ετοιμάζεται να φύγει. Η κυρία Ουρανία το καταλαβαίνει και του λέει, "Πάρε τη συλλογή, είναι και του Νίκου, και...
  20. Α

BBC - Τραμπ συνέχεια: Η αποκάλυψη προκάλεσε αναταράξεις στο BBC. Ο πρόεδρος του οργανισμού Σαμίρ Σαχ ζήτησε συγγνώμη μιλώντας για «σφάλμα κρίσης», ενώ ο γενικός διευθυντής Τιμ Ντέιβι και η επικεφαλής ειδήσεων Ντέμπορα Τέρνες υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Το BBC έλαβε την Κυριακή επιστολή από...