Search results

1. Ω

"Carmina Burana: Veris et Amoris"

Φίλε Αντέρωτα, βλέπω ότι μπήκες στον κόπο να δώσεις δική σου ερμηνεία στα Carmina Burana. Μπράβο! Αν τα λατινικά μου ήταν πιο φρέσκα, θα έριχνα μια ματιά, αλλά αυτή τη στιγμή με έχει εγκαταλείψει το συγκεκριμένο "επάγγελμα". Ωστόσο, θα απαντήσω σε δυο από τις απορίες σου: Αφού προτιμάς την...
  2. Ω

Σπάνιες λέξεις

Σωστή βρίσκω την τοποθέτησή σου, Λορένα. :) Ο λόγος που πολλές λέξεις μένουν στο «περιθώριο» και δεν χρησιμοποιούνται για την καθημερινή μας επικοινωνία είναι ότι παύουν να είναι λειτουργικές. Εδώ είναι που φαίνεται ξεκάθαρα η αρχή της οικονομίας της γλώσσας: χρησιμοποιούμε τα λιγότερα δυνατά...
  3. Ω

Για τον εξελληνισμό τού φόρουμ μας

Προσωπικά βρίσκω ξεκούραστες τις ελληνικές αποδώσεις των αγγλικών όρων που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο (κι όχι μόνο). Ο ισχυρισμός πολλών που θεωρούν ότι οι αγγλικοί όροι συμβάλλουν στην οικονομία της γλώσσας είναι, κατά τη γνώμη μου, αβάσιμος, διότι οικονομία δεν είναι να χρησιμοποιώ μια λέξη...
  4. Ω

Τάσος Λειβαδίτης

Ἠταν και για μένα μια πολύ ευχάριστη έκπληξη το συγκεκριμένο απόσπασμα του ποιήματος. Εμφανίστηκε μπροστά στα μάτια μου την πιο κατάλληλη στιγμή και ήδη έχει καταχωρηθεί ανάμεσα στους αγαπημένους μου στίχους. Πολύ πριν να σε συναντήσω εγώ σε περίμενα. Πάντοτε σε περίμενα. ... Κάπου όμως μες...
  5. Ω

καλησπερα

Καλώς ήρθες Πολυξένη! Εύχομαι να περάσεις καλά στη γωνίτσα μας :))) Καλές αναρτήσεις! (Βλέπω πολλές ήδη ;) )
  6. Ω

Το υποτιθέμενο άρθρο τού Μπαμπινιώτη για το "με λες"

Εξακολουθεί να διαδίδεται η "απάτη" με μια ελαφρώς αλλαγμένη μορφή. Τώρα στην καινούρια εκδοχή του "άρθρου", έχουμε τίτλο και υπότιτλο ως εξής: «ΜΕ ΛΕΣ» 'Η «ΜΟΥ ΛΕΣ» ??? ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Και στην υπογραφή διαβάζουμε "Καθ. Γεώργιος Μπαμπινώτης". Φαίνεται πως τα στοιχεία περί...
  7. Ω

Η Νέα μας Υπερσυντονίστρια!

Ζήτω :γιούπι: Μπράβο Λορένα!!! και καλή συνέχεια!!! ...γιατι την αρχή την έκανες προ πολλού, όπως πολύ καλά σχολιάζει ο Φαροφύλακας πιο πάνω :))) (Αυτό θέλει ποτάκι... το Σάββατο; ε; τι λέτε; :μαναι: )
  8. Ω

Μπορούμε να προ-δούμε τη μελλοντική μας γλώσσα;;

Εγώ θα έλεγα ότι έγινε...σαφολογιότατος :χαχα:
  9. Ω

Γεια σας

Καλή διαμονή στη Λέσχη μας, Ελόρνα! :)
  10. Ω

Ήρθα σαν Άνεμος....

Ώπα! Σε καλωσόρισα ήδη σε άσχετο νημάτιο... Μα τι στραβάδι που γίνομαι ώρες ώρες... :χαχαχα: Καλή διαμονή στη Λέσχη μας!
  11. Ω

Καλιαρντά ή Jabberwocky;

Σαν ανακατεμένες συλλαβές δίχως νόημα :))) Καλώς ήρθες 'Ανεμε! Επιτέλους φυσάει! Η άπνοια με πνίγει! ...άσε που σε λίγο θα έρθει το καλοκαίρι και δε θα χρειαστούμε ανεμιστήρες ;)
  12. Ω

Τα πιο όμορφα κι αγαπημένα ποιήματα

Αχ Λορένα... Τι μου θύμισες τώρα... Είναι τόσοι πολλοί οι στίχοι που έχουν χαράξει την ψυχή μου! Αλλά κανένας τόσο όσο η τρίτη στροφή του 15ου ποιήματος της συλλογής Είκοσι ερωτικά ποιήματα του Πάμπλο Νερούδα, σε μετάφραση του Γιώργου Κεντρωτή*: Μ' αρέσεις άμα σωπαίνεις, επειδή στέκεις εκεί σαν...
  13. Ω

Watchmen

Εγώ πάντως λέω να διαβάσω πρώτα τα κόμικ πριν πάω να τη δω. Με χαλάει το αντίθετο...
  14. Ω

Η κατάληξη -αγα στα ρήματα

Εγώ, παιδιά μου, σε συζητήσεις στυλ Λιακόπουλου και περιβόητων αστικών μύθων δε συμμετέχω. Λυπάμαι.
  15. Ω

Φίλε μπόμπους, δεν το βλέπω έτσι :) Η γλώσσα δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο για να καλύψει την ανάγκη από επικοινωνία, και αλλάζει μαζί του. Το "φτωχό" και "πλούσιο" σχετικά με μια γλώσσα είναι επίσης δύσκολος ορισμός που κακώς χρησιμοποιείται (κατα τη γνώμη μου). Όσο για την περιφραστικότητα...
  16. Ω

Φίλε Αντέρωτα: Η Γραμματική είναι (παραφράζοντας τα λόγια σου) η καταγραφή των φαινομένων μιας γλώσσας. Το τι χρήση θα της δώσεις, είναι άλλο θέμα :) Γιατί; χαθήκαμε που χάθηκαν τόσες μορφές των αρχαίων ελληνικών; Πάντα βρίσκει τρόπο η γλώσσα. Μην ξεχνάμε ότι ο σκοπός της είναι η επικοινωνία
  17. Ω

Η προφορά είναι η πιο αφηρημένη λειτουργία μιας γλώσσας κι αυτή που επιρρεάζεται πιο δύσκολα. Μπορούμε να υποχρεώνουμε τους ομιλητές να χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη λέξη αντί για κάποια άλλη. Την προφορά όμως... δύσκολα! Πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι και τόσο λειτουργικά πλέον, και...
  18. Ω

Δυστυχώς μας έχουν περάσει το μήνυμα ότι όποιος δεν ξέρει γραμματική, δεν ξέρει να μιλάει σωστά (!!!). Σκέψου λίγο, τι προυπήρχε; Η γλώσσα ή η γραμματική; Κι σκέψου επίσης πώς μαθαίνει ο άνθρωπος τη μητρική του γλώσσα. Τους κανόνες λειτουργίας μιας γλώσσας τους μαθαίνουν οι ξένοι στην...
  19. Ω

Φίλε μπόμπους, καλώς ήρθες στη Λέσχη μας :) Καταλαβαίνω τον προβληματισμό σου σχετικά με το αν πρέπει να αποφεύγουμε κάποια μορφή που απομακρύνεται από τα "γραμματικά ορθά" που μας δίδασκαν στο σχολείο. Κι εγώ ως μαθήτρια ήθελα το κάθε τι που έγραφα ή έλεγα να είναι "σωστό", και δεν έχανα την...
  20. Ω

Γεια

Γεια σου! Καλή διαμονή! :)