Τίτλος: Ο ξένος
Πρωτότυπος τίτλος: The Stanger
Συγγραφέας: Harlan Coben
Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονολογία έκδοσης: 2016
Πρώτη έκδοση: 2015 (Αγγλικά)
Αριθμός σελίδων: 398
ISBN: 978-618-032-4310
Για τον συγγραφέα:
Ο Άρλαν Κόμπεν έχει γεννηθεί το 1962 στην Αμερική. Ασχολήθηκε με την βιομηχανία των ταξιδιών. Στην συνέχεια καταπιάστηκε με την συγγραφή και έχει γράψει πολλά βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας (στα ελληνικά μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία τίτλων, όπως : Φυγή, Μου λείπεις, Ο Αθώος, Η υπόσχεση, Μόνο με μία ματιά), κάποια εκ των οποίων αφού χαρακτηρίστηκαν μπεστ-σέλλερ, έχουν γίνει/γίνονται τηλεοπτικές σειρές.
Γενικά:
Άλλη μία παρουσίαση για τα χιλιάδες μέλη της λέσχης μας που ψάχνουν το επόμενο βιβλίο τους, για αυτούς που βαριούνται και δεν έχουν τίποτα να κάνουν και αναγκάζονται και βλέπουν το Κωνσταντίνου και Ελένης, για αυτούς που αδημονούν για άλλη μία πλήρως εμπεριστατωμένη κριτική και για τον @Αντέρωτας που κακά τα ψέματα είναι ο Αντέρωτας.
Τι έχουμε εδώ; Ένα διαφορετικό αστυνομικό μυθιστόρημα (μα τι έχω πάθει και δεν διαβάζω πια Επιστημονική Φαντασία;). Γιατί διαφορετικό; Θα σας πω. Εμφανίζεται ένας τυπάκος (σ.σ. ο Ξένος) και σε βρίσκει εκεί που πίνεις την φάντα μπλε σου στο μπαράκι της γειτονιάς και σου λέει ''ψιτ Νιλς, ξέρεις κάτι; το παιδί δεν είναι δικό σου''. Ενστικτωδώς, απαντάς ''α σιχτίρ, σε ξέρω ρε φίλε;''. Και αρχίζεις και σκέφτεσαι... Και ψάχνεις.. Και όσο μετράς τα κομμάτια σου από τη βόμβα, ο Ξένος έχει ήδη πάει να αποκαλύψει το επόμενο μυστικό..
Ειδικά:
Διάβασα τις πρώτες σελίδες, με ομολογουμένως πολύ μεγάλη δυσπιστία και επιφυλακτικότητα. Τούτο διότι έβλεπα στο εξώφυλλο με μεγάλα γράμματα, ότι το είναι το βιβλίο στο οποίο βασίζεται η επιτυχία του Νετφλιξ (και λέω από μέσα μου, ωχ κάποια εμπορική πατάτα θα είναι), αλλά και γιατί μου φαινόταν άλλο ένα ψυχολογικοερωτικό θρίλερ. Αμ δε.
Ο Ξένος προσεγγίζει τις οικογένειες που θέλει να απαλλάξει από τα μυστικά. Και ο χαρακτήρας μας, Άνταμ Πράις, αποφασίζει ότι θα το ψάξει. Πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή, πολύ προσεκτικό το γράψιμο που κλείνει το κάθε κεφάλαιο και θέλεις να φας τα νύχια σου από το σασπένς. Γιατί προφανώς όλοι έχουμε μυστικά (και όχι του τύπου έφαγα το τελευταίο κομμάτι του κέικ χθες βράδυ, που όντως το έφαγα), αλλά τύπου το ''παιδί δεν είναι δικό σου, είναι του κουμπάρου του Γιώργου''. Το ζήτημα είναι το πως το διαχειριζόμαστε. Πόσο μακριά προτιθέμεθα να φτάσουμε για να προστατεύσουμε τα μυστικά μας;;
Συμπέρασμα:
Η γραφή μου άρεσε πολύ, όπως και η πολύ καλή μετάφραση του Αύγουστου Κορτώ. Αλλά η ιδέα δεν ήταν πρωτότυπη και το τέλος ελαφρώς αδύναμο. Σίγουρα ενδιαφέρον, σίγουρα ιντριγκαδόρικο με σασπένς (και για να μην είμαι άδικος, οι 400 σελίδες του έφυγαν μέσα σε δύο μέρες), αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο, τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα. Απλώς για να περάσει η ώρα ευχάριστα.
Βαθμολογία:
Πλοκή 3,5/5 + γραφή 4/5 = 7,5/10
Last edited by a moderator: