Άσφαλτος και Άντζελα Δημητρίου

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Εγω διορθωνω σπανια, κυριως αμα δω ενα συχνο λαθος που ενοχλει λογω της συχνοτητας του, αλλα οχι παντα.

Δυστυχώς έχω και γω το κακό συνήθειο να διορθώνω αν δω ορθογραφικά λάθη, είναι μάλλον λόγω δουλειάς. Αλλά θέλω να ελπίζω ότι το κάνω πάντα με ευγένεια και σεβασμό και σε καμία περίπτωση δεν προσβάλλω τον άλλον.. :ωιμέ:

(αν το κάνω ποτέ... να μου το πείτε!) :ντροπή:
Μιν ανισιχίς κηκίτσα, εγό δαιν νηόθο τέιπωτα ταίτοιο.

Last edited:
Καλά εγω μιλάω για κάτι προσβλητικό δεν μιλάω για να σου πει ο άλλος μια φορά πως κάτι έκανες λάθος ο τρόπος είναι που μετράει.
Αλλά και πάλι πιστεύω είναι κάπως γιατί υπάρχουν πολλές αιτίες όταν κάποιος δεν ξέρει καλή ορθογραφία.Ας πούμε εμένα δεν ήταν ποτέ το φόρτε μου και κάνω αρκετά λάθη μα ξέρω και άτομα με πρόβλημα δυσλεξίας εκεί πιστεύω είναι πολύ άσχημο να διορθώσεις κάποιον ειδικά αν δεν ξέρεις πως έχει αυτό το πρόβλημα.

Δυστυχώς έχω και γω το κακό συνήθειο να διορθώνω αν δω ορθογραφικά λάθη, είναι μάλλον λόγω δουλειάς. Αλλά θέλω να ελπίζω ότι το κάνω πάντα με ευγένεια και σεβασμό και σε καμία περίπτωση δεν προσβάλλω τον άλλον.. :ωιμέ:

(αν το κάνω ποτέ... να μου το πείτε!) :ντροπή:
Εγώ, πάλι, θέλω, όταν κάνω λάθος (κυρίως στα ελληνικά), να μου το λένε την ίδια στιγμή. Ευγενικά ή με αγένεια, δε με νοιάζει, αρκεί να σταματήσω να το κάνω. Έχω πάρα πολύ μεγάλη ανασφάλεια μήπως λέω ή καταλαβαίνω κάτι λάθος και δε μου αρέσει.

Όταν κάποιος διορθώνει ένα ορθογραφικό λάθος δημόσια, απλά θέλει να σε εξευτελίσει,
απλά σου λέει "Είσαι αγράμματος" για να το ακούσούν και οι άλλοι, απλά είναι κακόβουλος.
Επίσης προσπαθεί να κρύψει τη δική του ανασφάλεια και αγραμματοσύνη.
Αν τον ενδιαφέρει πραγματικά να σε διορθώσει θα το κάνει κατ'ιδίαν.

Μου έχει τύχει ξανά και ξάνα να ακούσω να κοροϊδεύουν την Άντζελα Δημητρίου γιατί φέρεται να είπε "ουδείς άσφαλτος". Το κοροϊδεύει αυτό λοιπόν ο κόσμος για λάθος διότι άσφαλτος είναι το υλικό με το οποίο στρώνουμε τους δρόμους.

Μια μέρα στο γραφείο κάποια καθηγήτρια φυσικός ρώτησε "είναι αυτό τελικά λάθος, βρε παιδιά" και μου έκανε εντύπωση πως δύο φιλόλογοι που ήταν παρούσες δεν πήραν θέση παρά συνέχισαν την ασχολία τους, κάτι γράφανε. Αναρωτιέμαι λοιπόν εάν στην συγκεκριμένη περίπτωση απαξίωσαν την ερώτηση διότι η απάντηση ήταν τόσο πολύ προφανής ή αν κάναν τον ψόφιο κοριό διότι είχαν κι οι ίδιες επιφύλαξη.

Θα ήθελα όμως πρώτα να παρεμβάλω εδώ και μια άλλη σκέψη. Ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα που μπορούμε να θέσουμε εδώ είναι αυτό: γιατί τάχα όλοι ψοφάνε να γελάσουν με το γλωσσικό λάθος τού άλλου;

Επιστρέψτε μου λοιπόν μια φροϋδιακή προσέγγιση. :ρ Πιστεύω πως πίσω από αυτόν τον ενθουσιασμό για το λάθος ενός άλλου κρύβεται η ανασφάλεια για το δικό μας λάθος. Η φοβία, το άγχος μην κάποια στιγμή ντροπιαστούμε μπροστά σε κόσμο κάνοντας ένα γλωσσικό λάθος είναι το βασικό υλικό του περίγελου όταν ακούσουμε κάποιον να κάνει ένα τέτοιο λάθος. Είναι η στιγμιαία λύτρωση γιατί ο κλήρος δεν έπεσε σε εμάς.

Όσο πιο σίγουρος είσαι για την γλώσσα σου τόσο πιο δύσκολα περιγελάς κάποιον για ένα σαρδάμ ή για την λάθος χρήση μιας λέξης.

Έτσι, μου έρχεται στο μυαλό ο Βίλχεμ Ράιχ που έγραψε στο "Άκου Ανθρωπάκο": ακούς ανέκδοτα για τον εαυτό σου και γελάς ο ίδιος.

Διότι φαίνεται πως όταν γελάμε με τα λάθη τής Άντζελας, είτε γλωσσικά είτε εγκυκλοπαιδικά, είναι επειδή σε αυτά αναγνωρίζουμε, διογκωμένη βέβαια, σαν καρικατούρα, την δική μας άγνοια.

Πάμε όμως παρακάτω. Τί γίνεται με την λέξη άσφαλτος;

Η απάντηση είναι πολύ εύκολη αρκεί να ανοίξουμε ένα λεξικό (π.χ. τού Μπαμπινιώτη). Εκεί διαβάζουμε πως άσφαλτος, πέρα από το υλικό οδόστρωσης, σημαίνει και αυτόν που είναι απαλλαγμένος από σφάλματα.

Ακριβώς όμως επειδή η λέξη δεν μας κάθεται καλά λόγω τής ασφάλτου η γλώσσα μάς προσφέρει κι άλλες λύσεις. Έτσι έχουμε όχι μία αλλά τρεις λέξεις που συσχετίζονται με την λέξη λάθος: αλάθητος, αλάθευτος και αλάνθαστος.

Η διαπιστωμένη αβεβαιότητα λοιπόν για την χρήση τής λέξης άσφαλτος σχεδόν εγγυάται πως στο μέλλον η επίμαχη σημασία για την λέξη άσφαλτος θα εκλείψει. Ήδη, και με όλη την κοροϊδία για την Άντζελα, δεν νομίζω πως την χρησιμοποιεί πια έτσι κανείς.
Σωστά και υπάρχει αυτή η λέξη και σωστά λόγω της ασφάλτου προκάλεσε τα εύθυμα σχόλια εκείνη την εποχή. Είναι γεγονός ότι η Άντζελα λέει πολλά επιτυχημένα κατά καιρούς, καθώς επίσης και ότι τότε με το "ουδείς άσφαλτος" έπεσε διάνα! Πήρε τη λέξη σφάλμα η γυναίκα και σωστά μίλησε.

Όσο για όλους εκείνους που δεν απάντησαν στην καθηγήτρια φυσικής, ένα μόνο θα πω: "Ουδείς άσφαλτος."

Όταν κάποιος διορθώνει ένα ορθογραφικό λάθος δημόσια, απλά θέλει να σε εξευτελίσει,
απλά σου λέει "Είσαι αγράμματος" για να το ακούσούν και οι άλλοι, απλά είναι κακόβουλος.
Επίσης προσπαθεί να κρύψει τη δική του ανασφάλεια και αγραμματοσύνη.
Αν τον ενδιαφέρει πραγματικά να σε διορθώσει θα το κάνει κατ'ιδίαν.
Πολύ σωστό.

Last edited by a moderator:
βασικα οι περισσοτεροι που βγαινουν στην τηλεοραση και το παιζουν καποιοι στην ουσια ειναι ασχετοι και πετανε πολλα λαθη ειδικα κατι δημοσιογραφοι