H Α.Γ. (αλλιώς και "η Βίβλος") λοιπόν είναι δυο διαφορετικά "βιβλία". Η Παλαιά Διαθήκη είναι το ιερό βιβλίο των Ιουδαίων/Εβραίων, η Καινή (Νέα) Διαθήκη το ιερό βιβλίο των Χριστιανών (Ορθ/ξων, Καθολικών κλπ). Οι Διαμαρτυρόμενοι όταν λένε "the Bible" εννοούν το σύνολο και οι εκδόσεις τους είναι επίτομες που ξεπερνούν τις 1000 σελ.
Αφαιρώντας το θρησκευτικό/θεολογικό χρώμα των βιβλίων, ειδικά η ΠΔ, είναι ίσως από τα συναρπαστικότερα κείμενα όλων των εποχών. Τί να πρωτοθυμηθεί κανείς: μάχες μεταξύ λαών, μεταξύ οικογενειών, ανάμεσα σ' αδέλφια, σφαγές, λιμοί, πλημμύρες (Νώε; ) ακρίδες, σεξουαλικά πάθη κι έρωτες, αδελφοκτονίες (Κάιν-Άβελ; ), αιμομιξία, ο Αυνάν, εγγυοβελτικά έργα (το πέρασμα του Ιορδάνη; ), εκτυπώσεις laser (oι πλάκες του Μωυσή με τις 10 εντολές; ) και τόσα, τόσα πολλά άλλα. Θυμίζω ότι ο Γουτεμβέργιος το πρώτο βιβλίο που τύπωσε ήταν η Βίβλος. Τυχαίο; Αξίζει να τα διαβάσει κανείς ακόμα κι αν είναι άθεος.
Έχω διαβάσει κάποια κομμάτια μόνο στην πλήρη έκδοση (τα συντομευμένα αποσιωπούν πολλές σπαρταριστές λεπτομέρειες) τόσο της Π όσο και της ΚΔ. Η ΠΔ πρωτότυπη εγράφη στα εβραϊκά, μεταφράστηκε από 72(!) εβραίους ελληνομαθείς στα αρχ. (ελληνιστικά) ελληνικά* για τους Εβραίους της διασποράς που δεν γνώριζαν εβραϊκά, η ΚΔ πρωτότυπη εγράφη στα αρχ. (ελληνιστικά) ελληνικά*, ποικίλες μεταφράσεις σε καθαρεύουσα και δημοτική και αγγλικά*. Έχω διαβάσει στα πάντα εκτός από τα εβραϊκά, ενθυμούμενος ότι "στη μετάφραση πολλά χάνονται ή αλλοιώνονται". Για μένα τα highlights είναι: Γένεσις, Έξοδος, Ψαλμοί, Το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον, οι Επιστολές του Απ. Παύλου, Η Ιωάννου Αποκάλυψις.
Σύνολο βιβλίων τα βιβλία αυτά. Πολλά, βέβαια, άλλα δεν θεωρούνται "κανονικά" από τις επίσημες θρησκείες, γνωστά και ως "
Απόκρυφα"
Τα παραπάνω έγραψα αποκλειστικά με διάθεση χιούμορ, χωρίς να θέλω επ' ουδενί να θίξω τις οποιεσδήποτε θρησκ. πεποιθήσεις του οποιουδήποτε, καθ' όσον, διαπνεόμενος από βαθύ πνεύμα ανεξιθρησκείας, είναι καθ' όλα σεβαστές.
*δωρεάν στο Διαδίκτυο.