Έχετε διαβάσει την Αγία Γραφή;

Έχετε διαβάσει την Αγία Γραφή;

• Ναί

Votes: 19 31,1%
  • Όχι και δεν με ενδιαφέρει

Votes: 14 23,0%
  • Όχι αλλά θα ήθελα κάποια στιγμή

Votes: 12 19,7%
  • Εχω διαβάσει μια λογοτεχνική μεταφορά

Votes: 1 1,6%
  • Μέσες άκρες, μονάχα

Votes: 15 24,6%

• Total voters
    61
Φυσικά και είναι συναρπαστική, αφού έχει κλέψει τους καλύτερους μύθους των λαών. Ο Νόε είναι ο Δευκαλίων , οι δέκα εντολές είναι από το αιγυπτιακό βιβλίο των νεκρών και πάει λέγοντας

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
η ΚΔ πρωτότυπη εγράφη στα αρχ. (ελληνιστικά) ελληνικά*
( Έχω συναντήσει την άποψη, σε περισσότερα από ένα βιβλία, πως τα διασωθέντα κείμενα σε Ελληνιστική δεν είναι τα πρωτότυπα και πως αποτελούν μεταφράσεις. Δεν θυμάμαι όμως τώρα την επιχειρηματολογία. )

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Το ενδιαφέρον είναι πως αντίστοιχη μυθολογία είχαν κι οι Έλληνες. Αυτοί όμως την κράτησαν σαν μυθολογία ενώ οι Εβραίοι ανήγαγαν τις ιστορίες αυτές σε θρησκεία και λόγο θεόπνευστο.

Φυσικά και είναι συναρπαστική, αφού έχει κλέψει τους καλύτερους μύθους των λαών. Ο Νόε είναι ο Δευκαλίων , οι δέκα εντολές είναι από το αιγυπτιακό βιβλίο των νεκρών και πάει λέγοντας
Αυτο δεν ειναι και το περιεχομενο του ντοκυμαντερ zeitgeist, η αντιγραφη των παγανιστικων και αιγυπτιακων μυθων απο την Α.Γ και η δημιουργια μιας ολοκληρης θρησκειας απο αυτην;

ναι έχει πολλά στοιχεία μέσα. Το ποιο ενδιαφέρων είναι ο ισχυρισμός ότι κανένας από τους τότε ιστορικούς δεν έχει καταγράψει το γεγονός.

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Δεν την έχω διαβάσει και δεν πιστεύω να την διαβάσω ποτέ. Πάντως στο σχολείο, μου άρεσε που μάθαινα κάποια από τα παρακάτω,

Αφαιρώντας το θρησκευτικό/θεολογικό χρώμα των βιβλίων, ειδικά η ΠΔ, είναι ίσως από τα συναρπαστικότερα κείμενα όλων των εποχών. Τί να πρωτοθυμηθεί κανείς: μάχες μεταξύ λαών, μεταξύ οικογενειών, ανάμεσα σ' αδέλφια, σφαγές, λιμοί, πλημμύρες (Νώε; ) ακρίδες, σεξουαλικά πάθη κι έρωτες, αδελφοκτονίες (Κάιν-Άβελ; ), αιμομιξία, ο Αυνάν, εγγυοβελτικά έργα (το πέρασμα του Ιορδάνη; ), εκτυπώσεις laser (oι πλάκες του Μωυσή με τις 10 εντολές; ) και τόσα, τόσα πολλά άλλα.
μου φαίνονταν ωραίες σαν ιστορίες. :)

Αν και κάποιος ουσιαστικά χρειάζεται να διαβάσει μόνο τις επιστολές για να καταλάβει πως διαμορφώθηκε η εκκλησία του σήμερα. Η αποκάλυψη ένα σουραλιστικό ανάγνωσμα με έναν συγγραφέα βυθισμένο στην παράνοια και η Παλαιά διαθήκη μια συλλογή από μπρούταλ παραμυθάκια. Στα ευαγγέλια μόνο μπορεί κάποιος να αντλήσει κάποιο αξιόλογο φιλοσοφικό απόσπασμα. Το αστείο είναι πως σε συζητήσεις μου με χριστιανούς πάντα μου μιλάνε λέγοντας μια μπαρούφα και ισχυρίζονται πως "Νομίζω το λέει κάπου στις γραφές." Και όταν τους αναφέρω κάτι που έχει πει ο Σαυλός ή κάποιο αποσπασματάκι από την Παλαιά με κοιτάνε με δυσπιστία.

Πως γίνεται οι περισσότεροι Χριστιανοί να μη την έχουν διαβάσει ποτέ είναι...αλλουνού παπά ευαγγέλιο..(pun intended)
Λογοτεχνικά έχει ένα ψιλοενδιαφέρον όπως και ιστορικά για να κατανοήσει κάποιος την ψυχολογία των πρώτων εκκλησιών.

Last edited:
Καταρχάς νομίζω ότι κάθε θρησκευτικό κείμενο αξίζει τον σεβασμό μας. Είτε λέγεται Αγία Γραφή, είτε Κοράνι, είτε οτιδήποτε άλλο.
Προσωπικά έχω διαβάσει την Καινή Διαθήκη και πολύ απλά μου άλλαξε την ζωή. Τι μας λέει η Καινή Διαθήκη; Δύο πράγματα: Αγάπα τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου, και ότι Ο Ιησούς αναστήθηκε, ο θάνατος νικήθηκε, ο άνθρωπος σώθηκε. Αυτό είναι όλο το νόημα. Υπάρχει πιο όμορφη στάση ζωής από αυτήν; Όσο απλή και αν φαίνεται όμως, είναι πάρα πολύ δύσκολη... Γιατί είναι πολύ δύσκολο να αγαπήσουμε τον διπλανό μας, τον εργοδότη μας, τον άστεγο, τον μετανάστη κλπ. Μ'αρέσει συχνά να λέω ότι ο Ιησούς υπήρξε ο μεγαλύτερος αριστερός που υπήρξε! Τώρα το πως εκμεταλλεύτηκε η Εκκλησία (την οποία απεχθάνομαι) αυτό το υπέροχο μήνυμα της αγάπης, για να εδραιωθεί η ίδια στον κόσμο, είναι άλλη, μεγάλη και άσχημη ιστορία.
Όσον αφορά τις ανακρίβειες που ανέφεραν κάποιοι, η Αγία Γραφή είναι θρησκευτικό κείμενο. Μην ψάχνετε λοιπόν λογική σε αυτή. Τα θρησκευτικά κείμενα διαβάζονται με την καρδιά, όχι με το μυαλό.
Τέλος, επειδή κάποιοι μίλησαν για την ιστορικότητα του Ιησού, αυτή μαρτυρείται από επιστολές Ρωμαίων αξιωματούχων, αλλά και από Ρωμαίους ιστορικούς, όπως ο Ιώσηπος, ο Τάκιτος κ.ά., οι οποίοι ουδεμία σχέση είχαν με το Χριστιανισμό.

Last edited:
Δεν έχω διαβάσει την αγία γραφή αν και την έχω!Πρόσφατα έχασα την θεία μου, που ήταν πολύ θρήσκα και πλέον η βιβλιοθήκη της (γεμάτη με θρησκευτικά βιβλία) ήρθε στην κατοχή του πατέρα μου που διαβάζει και αυτός θρησκευτικά βιβλία.Την βίβλο την έχω διαβάσει μικρός!Τα πράγματα είναι έτσι όπως τα λέει ο Γιώργος Τ παραπάνω!Αυτά τα βιβλία σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!Τώρα εγώ το ψάχνω γενικά με την θρησκεία, αλλά δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι σε καμία εκδοχή...

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Το αναφερεις με πιο αρνητικη διαθεση απο ο,τι του αξιζει. Χαρακτηριστικο των μυθων ειναι η ανταλλαγη. Εγω πιστευω οτι ο Νωε συνδεεται πιο πολυ με τον Ουτναπιστίμ παρα με το Δευκαλιωνα. Και φυσικα πιστευεται οτι υπαρχει βαση αληθειας σε ολα αυτα

Last edited:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Αυτά τα βιβλία σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο!
Προσωπικά, δεν συμμερίζομαι αυτήν την εκδοχή. Η ιστορία δείχνει απίστευτες βιαιοπραγίες από χριστιανούς και μάλιστα συχνά στο όνομα τού χριστιανισμού και του συγκεκριμένου βιβλίου.

Η ιστορια των Εβραιων αποτελει βαση της θρησκειας και της κουλτουρας "μας" ως εθνους, μας αρεσει ή δεν μας αρεσει
Καταρχήν, το Ελληνικό Έθνος (και εφόσον παραδεχόμαστε την συνέχεια τού Έθνους μας) γνώρισε τις πιο ένδοξες μέρες του κι είχε την μεγαλύτερη πρόοδο δίχως τον Χριστιανισμό. Στην πραγματικότητα με την έλευση τού Χριστιανισμού η Δύση πέφτει σε έναν βαθύ μεσαίωνα (πράγμα λογικό, αφού η θρησκεία αυτή πρέσβευε μια δογματική αλήθεια). Επίσης, σήμερα, και άσχετα με τα ποσοστά που παρουσιάζονται, ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων δεν είναι χριστιανοί αλλά είναι άθεοι ή κάτι άλλο.

Θέλω να πω, πως πρέπει να πάψουμε να ταυτίζουμε το Ελληνικό Έθνος με τον Χριστιανισμό. Ο Χριστιανισμός είναι σήμερα η κυρίαρχη θρησκεία στην χώρα μας (δεν ήταν προχθές κι ενδεχομένως δεν θα είναι μεθαύριο) αλλά πάμπολλους Έλληνες, ακόμα και σήμερα, δεν τους αφορά.

Φάρε δεν αντιλέγω σ' αυτά που λες,τα γνωρίζω και ξέρω οτι συνέβησαν!Εγώ μιλάω καθαρά για ανάγνωση αυτών των βιβλίων!Αυτό που λες γινόταν λόγω του φανατισμού που υπήρχε!Όπου υπάρχει φανατισμός ,υπάρχουν και πράξεις βίας...

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Εγώ μιλάω καθαρά για ανάγνωση αυτών των βιβλίων!Αυτό που λες γινόταν λόγω του φανατισμού που υπήρχε!Όπου υπάρχει φανατισμός ,υπάρχουν και πράξεις βίας...
Μα ο φανατισμός προκύπτει ακριβώς από την ανάγνωση και έπειτα την αποδοχή της δογματικής αλήθειας. Αυτό μοιάζει να ισχύει για την Βίβλο όπως ισχύει και για το Κοράνι. Όχι βέβαια πως ο καθένας που θα τα διαβάσει φανατίζεται. Παρόλα αυτά είναι μια από τις ιδιότητες αυτών των βιβλίων. ( Σαν παράδειγμα: είναι, κάπου, σαν το αλκοόλ. Δεν μεθάει ο καθένας που το πίνει. Παρόλα αυτά, το αλκοόλ έχει την ιδιότητα, να σε μεθάει. )

Μα ο φανατισμός προκύπτει ακριβώς από την ανάγνωση και έπειτα την αποδοχή της δογματικής αλήθειας. Αυτό μοιάζει να ισχύει για την Βίβλο όπως ισχύει και για το Κοράνι. Όχι βέβαια πως ο καθένας που θα τα διαβάσει φανατίζεται. Παρόλα αυτά είναι μια από τις ιδιότητες αυτών των βιβλίων. ( Σαν παράδειγμα: είναι, κάπου, σαν το αλκοόλ. Δεν μεθάει ο καθένας που το πίνει. Παρόλα αυτά, το αλκοόλ έχει την ιδιότητα, να σε μεθάει. )
Ο φανατισμός δεν προκύπτει ούτε από την ανάγνωση, ούτε από την αποδοχή της δογματικής αλήθειας. Προκύπτει από την λανθασμένη πρακτική αυτών που εκπροσωπούν τη θρησκεία (πχ η Εκκλησία) να προσπαθούν να επιβάλλουν στους άλλους αυτή την αλήθεια, και μάλιστα αυτή η επιβολή έχει ως στόχο όχι την ίδια την αλήθεια, αλλά την προσπάθεια για εξουσία πάνω στον κόσμο. Νομίζω ότι συγχέεις την έννοια του Χριστιανισμού ως μηνύματος και ουσίας ζωής με την Εκκλησία ως οργανισμό, όπως ακριβώς είπες πριν ότι πολλοί συγχέουν τον ελληνισμό με τον χριστιανισμό. Όταν διάβασα την Καινή Διαθήκη δε φανατίστηκα. Ποιος ο λόγος; Δε λέει μέσα σκότωσε τον άλλον αν δεν πιστέψει. Ίσα-ίσα που μου έδωσε γαλήνη: βλέπω πια ως αδερφό μου και τον Μουσουλμάνο και τον Ινδουιστή και τον Τούρκο και τον Αμερικανό και τον Γερμανό και τον μετανάστη και τον μαύρο και τον κίτρινο και όλους.
Τελοσπάντων, δε θα συνεχίσω. Ούτε θέλω, ούτε μπορώ να αλλάξω γνώμη σε κανέναν. Σέβομαι τις απόψεις όλων, ακόμα κι αν προσβάλλουν τα δικά μου πιστεύω.

Φάρε διαφωνώ σε αυτό που λές.Πως μπορεί να φανατιστεί κάποιος αν διαβάσει κάτι η γενικά αν ακολουθεί κάτι;
Κατά την γνώμη μου μόνο αν έχει έλλειψη παιδείας ή αν έχει εμβαθύνει πάρα πολύ σ' αυτό, τόσο που μπορεί να τον τρελάνει και να τον φανατίσει..Συμφωνώ στα υπόλοιπα που λές...

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
φίλε Γιώργο Τ, δεν συγχέω καθόλου την Εκκλησία με τον Χριστιανισμό. Κυρίως αναφερόμουν στον Χριστιανισμό, στην θρησκεία.

Κι όμως, το βιβλίο είναι που έχει την συγκεκριμένη ιδιότητα. Δεν έχω δει κανέναν να φανατίζεται με τους "Δέκα Μικρούς Νέγρους" τής Αγκάθας Κρίστη.

Όπως και να έχει, κι εγώ θα αραιώσω λίγο από το νήμα να δώσουμε χώρο και σε κανέναν άλλο. :)

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Μα ο φανατισμός προκύπτει ακριβώς από την ανάγνωση και έπειτα την αποδοχή της δογματικής αλήθειας. Αυτό μοιάζει να ισχύει για την Βίβλο όπως ισχύει και για το Κοράνι. Όχι βέβαια πως ο καθένας που θα τα διαβάσει φανατίζεται. Παρόλα αυτά είναι μια από τις ιδιότητες αυτών των βιβλίων.
(δεδομενου οτι αναφερεσαι στα εγκληματα που εγιναν λογω Χριστιανισμου που εγραψες παραπανω)

Η ΚΔ προτρεπει σε δογματισμο, ζηλωτισμο και προσηλυτισμο αλλα οχι σε φανατισμο και βια. Πιστευω οι περισσοτεροι πολεμοι που εγιναν για τον Χριστιανισμο δεν εγιναν με αυτον ως αυτοσκοπο, αλλα για την εξασφαλιση του καισαροπαπικου status quo. Δηλαδη αυτα τα βιβλια (και το δογμα), ειναι ενα ωραιο εργαλειο για να την αλλαζεις οπως θες και να ασκεις εξουσια στο όνομά τους. Αλλα είναι μονο εργαλείο.

Αν δεν ηταν η Α.Γ., ή το Κοράνι θα υπηρχε κατι αλλο. Οι χούλιγκαν δεν διάβασαν κάποιο δόγμα για να φανατιστούν. Αυτά είναι μέσα στον άνθρωπο.

Last edited:
Διάσημοι άγιοι του Χριστιανισμού (π.χ. ο Μέγας Βασίλειος) διδάχτηκαν πλήρως την αρχαία ελληνική (εθνική/ειδωλολατρική) φιλοσοφία και γραμματεία, στην καρδιά της ειδωλολατρείας, την Αθήνα. Πολλά από τα έργα τους είναι απόηχος της ελληνικής γνώσης και σοφίας. Ναι, ο Χριστιανισμός έφερε το σκοτάδι στη Δύση, και το φως (αλήθεια, ποιών; ) πήγε στη Δύση όταν ελληνικής παιδείας διανοούμενοι και λόγιοι, χριστιανοί ιερείς και χριστιανοί μοναχοί-λόγιοι κατέφυγαν στα μέσα του 15ου (γιατί; ) στη φιλόξενη για τον πολιτισμό και τα γράμματα π.χ. Ιταλία, κουβαλώντας μαζί τους, όσα μπόρεσαν, αντίγραφα χειρόγραφα έργων των παρακάτω ειδωλολατρών συγγραφέων: Όμηρου, Ησίοδου, Ευριπίδη, Σοφοκλή, Πλάτωνα, Αριστοφάνη, ..., ...οο. Χριστιανοί έκαψαν "ειδωλολατρικά" βιβλία. Η Ιστορία έχει απίστευτη πλάκα όταν την μελετήσει κανείς. Χριστιανοί έκαψαν Εβραίους. Οι Ρωμαίοι τους σκότωναν και τους μεν και τους δε. Χριστιανοί έσφαξαν Μουσουλμάνους. Εβραίοι σκότωναν και σκοτώνουν Μουσουλμάνους. Μουσουλμάνοι σκότωναν και σκοτώνουν Εβραίους και έκαψαν Χριστιανούς. Από αιώνες και μέχρι σήμερα, σε ευρωπαϊκό έδαφος*, Χριστιανοί σκοτώνονται με Χριστιανούς. Η ανθρώπινη βλακεία και τρέλα δεν γνωρίζει θρησκεία.

Ο Ελληνικός πολιτισμός δίδασκε έρευνα, απορία, διάλογο (Πλάτων) , εξερεύνηση, ταξίδια για γνώση, λογική σκέψη που κρίνει (Αριστοτέλης: η απόλυτη μηχανή λογικής), αξιολογεί, σκέψη που γονιμοποιεί γνώσεις ακόμα και άλλων λαών και δημιουργεί. Σκέψη που έχει πλήρως αφομοιώσει ο Δυτικός Κόσμος (πείραμα, παρατήρηση). Είχαν πολλούς θεούς αλλά μιλούσαν για έναν. Ο Απ. Παύλος στην Αθήνα βρήκε βωμό ενός "άγνωστου θεού".

Νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε αιώνια όταν μιλάμε για ζητήματα πίστης εν λευκώ και όχι λογικής. Χιλιάδες συγγραφείς και λόγιοι, αιώνες πριν και μέχρι σήμερα, διεθνώς, έχουν ξοδεψει τόνους μελάνι και μπαταρίες λάπτοπ για θεολογικά/θρησκευτικά θέματα.

Επιμένω ότι πέρα από τί πιστεύει ο καθένας μας, είναι χρήσιμο να μελετούμε και την ΠΔ, και την ΚΔ, και το Κοράνι και θα νιώσουμε βαθιά έκπληξη για ποια πράγματα μιλούν τα βιβλία που εμείς οι ίδιοι μπορεί να θεωρούμε "ιερά". Το ότι, διαβάζοντάς τα, θα έρθουν και στιγμές που θα γελάσουμε, το εγγυώμαι.

Προσωπικά, επέλεξα τον θεό του Απ. Παύλου που λέει ότι αν δεν έχω αγάπη τι να την κάνω όλου του κόσμου τη γνώση (αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα σταματήσω να αναζητώ αυτή τη γνώση) από έναν θεό που για κάποιο δικό του ιδιαίτερο λόγο επέλεξε περιούσιο λαό του αυτόν κι όχι τον άλλον (μολονότι δημιούργησε και τον έναν και τον άλλον) και κόντεψε με τις περίφημες "10 πληγές του Φαραώ" να εξοντώσει ολοκληρωτικά τους Αιγύπτιους προκειμένου να διαφύγουν οι Ισραηλίτες από την Αίγυπτο.

* Ιρλανδία

Last edited:
Ο Παύλος δεν ήταν που είχε πει επίσης ότι ο άντρας είναι ο εγκέφαλος της γυναίκας;

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Ο Παυλος ηταν ο πρωτος χριστιανος μισογυνης και πανω στα λογια του, στηριχθηκε ο χριστιανισμος (επειδη βολεψε καλυτερα). Ηταν αυτος που ειπε το : "η δε γυνη να φοβηται τον ανδρα" και αλλα ωραια