Διάσημοι άγιοι του Χριστιανισμού (π.χ. ο Μέγας Βασίλειος) διδάχτηκαν πλήρως την αρχαία ελληνική (εθνική/ειδωλολατρική) φιλοσοφία και γραμματεία, στην καρδιά της ειδωλολατρείας, την Αθήνα. Πολλά από τα έργα τους είναι απόηχος της ελληνικής γνώσης και σοφίας. Ναι, ο Χριστιανισμός έφερε το σκοτάδι στη Δύση, και το φως (αλήθεια, ποιών; ) πήγε στη Δύση όταν ελληνικής παιδείας διανοούμενοι και λόγιοι, χριστιανοί ιερείς και χριστιανοί μοναχοί-λόγιοι κατέφυγαν στα μέσα του 15ου (γιατί; ) στη φιλόξενη για τον πολιτισμό και τα γράμματα π.χ. Ιταλία, κουβαλώντας μαζί τους, όσα μπόρεσαν, αντίγραφα χειρόγραφα έργων των παρακάτω ειδωλολατρών συγγραφέων: Όμηρου, Ησίοδου, Ευριπίδη, Σοφοκλή, Πλάτωνα, Αριστοφάνη, ..., ...οο. Χριστιανοί έκαψαν "ειδωλολατρικά" βιβλία. Η Ιστορία έχει απίστευτη πλάκα όταν την μελετήσει κανείς. Χριστιανοί έκαψαν Εβραίους. Οι Ρωμαίοι τους σκότωναν και τους μεν και τους δε. Χριστιανοί έσφαξαν Μουσουλμάνους. Εβραίοι σκότωναν και σκοτώνουν Μουσουλμάνους. Μουσουλμάνοι σκότωναν και σκοτώνουν Εβραίους και έκαψαν Χριστιανούς. Από αιώνες και μέχρι σήμερα, σε ευρωπαϊκό έδαφος*, Χριστιανοί σκοτώνονται με Χριστιανούς. Η ανθρώπινη βλακεία και τρέλα δεν γνωρίζει θρησκεία.
Ο Ελληνικός πολιτισμός δίδασκε έρευνα, απορία, διάλογο (Πλάτων) , εξερεύνηση, ταξίδια για γνώση, λογική σκέψη που κρίνει (Αριστοτέλης: η απόλυτη μηχανή λογικής), αξιολογεί, σκέψη που γονιμοποιεί γνώσεις ακόμα και άλλων λαών και δημιουργεί. Σκέψη που έχει πλήρως αφομοιώσει ο Δυτικός Κόσμος (πείραμα, παρατήρηση). Είχαν πολλούς θεούς αλλά μιλούσαν για έναν. Ο Απ. Παύλος στην Αθήνα βρήκε βωμό ενός "άγνωστου θεού".
Νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε αιώνια όταν μιλάμε για ζητήματα πίστης εν λευκώ και όχι λογικής. Χιλιάδες συγγραφείς και λόγιοι, αιώνες πριν και μέχρι σήμερα, διεθνώς, έχουν ξοδεψει τόνους μελάνι και μπαταρίες λάπτοπ για θεολογικά/θρησκευτικά θέματα.
Επιμένω ότι πέρα από τί πιστεύει ο καθένας μας, είναι χρήσιμο να μελετούμε και την ΠΔ, και την ΚΔ, και το Κοράνι και θα νιώσουμε βαθιά έκπληξη για ποια πράγματα μιλούν τα βιβλία που εμείς οι ίδιοι μπορεί να θεωρούμε "ιερά". Το ότι, διαβάζοντάς τα, θα έρθουν και στιγμές που θα γελάσουμε, το εγγυώμαι.
Προσωπικά, επέλεξα τον θεό του Απ. Παύλου που λέει ότι αν δεν έχω αγάπη τι να την κάνω όλου του κόσμου τη γνώση (αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα σταματήσω να αναζητώ αυτή τη γνώση) από έναν θεό που για κάποιο δικό του ιδιαίτερο λόγο επέλεξε περιούσιο λαό του αυτόν κι όχι τον άλλον (μολονότι δημιούργησε και τον έναν και τον άλλον) και κόντεψε με τις περίφημες "
10 πληγές του Φαραώ" να εξοντώσει ολοκληρωτικά τους Αιγύπτιους προκειμένου να διαφύγουν οι Ισραηλίτες από την Αίγυπτο.
* Ιρλανδία