Αν θεωρήσουμε πως η πρωτοχριαστιανική περίοδος ήταν η “καθαρή” περίοδος της χριστιανοσύνης, όπου η διάδοση της θρησκείας ερχόταν απ’ την καρδιά του δάσκαλου προς την καρδιά του μυούμενου και το να ενστερνιστεί κανείς την φιλοσοφία της αγάπης και της αδελφοσύνης ισοδυναμούσε με αφαίρεση απ’ την εξουσία της ίδιας του της ζωής...η χριστιανοσύνη έχει έκτοτε διανύσει τεράστια σταυροδρόμια εκτροπών και όπως λέει κάπου κι ο αφορισμένος Λασκαράτος, “μην ποτέ μιλήσεις του Χριστού για κείνο που λέτε σεις εκεί κάτου χριστιανική θεολογία, επειδή τον πικραίνεις”...
Ακολουθεί σεντόνι που θα γράψω ως γυναίκα και ως στοιχειωδώς φιλοσοφικό ζώον...
Εγώ αιρετική δηλώνω...πιστεύω και δεν πιστεύω...
όλη μου τη ζωή ανιχνεύω τη γυναικεία μου φύση, πράγμα που με έμαθε η ίδια η ζωή και οι συνθήκες και είμαι βέβαιη πως πλευρά των αντρών δεν μπόρεσα να γίνω ποτέ...
αγάπησα κι αφιερώθηκα στους άνδρες που είχα την τύχη να με αγαπήσουν ή πάλι και σ' εκείνους που δεν μ’ αγάπησαν απαραίτητα...και τότε ο πόνος της μονόπαντης αγάπης ήταν αβάσταχτος και η αγάπη θεοζώντανη ακόμα...φευ δυό απ’ αυτούς δεν ζουν πια και τους αγαπώ ακόμα...τους αισθάνομαι ακόμα...όμως μόνο γιατί έτσι ένιωθα κι όχι από χρέος σαν πλευρά τους, σαν πλαινή τους, σαν ακόλουθός τους...
σέβομαι τις γυναίκες που περήφανα πορεύονται και δημιουργούν, με μεγάλωσε μια τέτοια,
ποιά θρησκεία να τα σκοτώσει όλα αυτά και να τα υποτάξει σε ποιά δεοντολογία;
Ποιά θρησκεία θα τα ανακηρύξει δέοντα ή μη δέοντα και το ρόλο μιας γυναίκας κάτι άλλο απ’ αυτόν που πραγματικά είναι; Σαν γυναίκα καμιά θρησκεία δεν μου πρέπει...σ’ άλλες εποχές θα μ’ έκαιγαν στην πυρά...
κρατώ την αγάπη για την Πλάση απ’ τους παγανιστικούς χρόνους και την αγάπη για τους γύρω μου και τις σχέσεις με τους γύρω μου απ’ τον πρωτοχριστιανισμό...
...ναι την Αγία Γραφή την έχω διαβάσει νωρίς, ναι το Άσμα Ασμάτων είναι θεϊκή ποίηση, όποιος δεν έχει διαβάσει έχει χάσει σίγουρα. Ανήκει στα βιβλία που δεν έχω πια στα ράφια μου, τα χαμένα μου βιβλία...δυστυχώς πρέπει να την ξαναποκτήσω...και δεν ξέρω τι έκδοση...τώρα που το συζητάμε...πρέπει να το κάνω...είναι η κατάληλη στιγμή να την ξαναδιαβάσω...ίσως την πάρω στα αγγλικά, απεχθάνομαι τις παραχριστιανικές εκδόσεις...οι κάθε λογής σέχτες με ανατριχιάζουν...
Λατρεύω την Πλάση, τίποτα δεν είναι τυχαίο μέσα της...όλα τα συμβάντα είναι μέρος μιας αέναης αλυσίδας, λατρεύω τις δημιουργικές δυνάμεις μέσα της...τις δυνάμεις που αναδεικνύουν τις γωνιές της...τις δυνάμεις που δεν σκοτεινιάζουν τις σχέσεις που υπάρχουν μέσα της...τις δυνάμεις του φωτός, τις δυνάμεις των δεσμών αγάπης, συνέργειας
και προσπαθώ σε μια κοινωνία που την έχει βαθιά χεσμένη (την Πλάση) ή ασχολείται μαζί της μόνο όταν νομίζει πως την έχει υπό την χειραγώγησή της κι αναγνωρίζει μόνο την επιβίωση μέσα στην απόλυτη κερδοφορία της ύλης, προσπαθώ να ζήσω σύμφωνα με την λατρεία της Πλάσης και όσων την συνιστούν ορατών κι αοράτων...
αναγνωρίζω το μη πεπερασμένο της Πλάσης και έχω επίγνωση της αδυναμίας μου να συλλάβω τα μεγέθη της κι όσα συμβαίνουν σ’ αυτήν, ως εκ τούτου, πιστεύω κι αυτά που δεν βλέπω, αλλά συναισθάνομαι με άλλα μάτια απ’ τα εργαλεία της απτής όρασης,
με τις φτωχές δυνάμεις μου προσπαθώ κι αυτή η προσπάθεια είναι η δική μου κοντινότερη στο θείο πράξη, παρά οποιαδήποτε άλλη...αυτό θεωρώ αγώνα προς τη θέωση που διδάσκει η ορθόδοξη παράδοση...
να το δικό μου πιστεύω...κι η Αγία Γραφή μπορεί να μην έχει πολλά να κάνει μ’ αυτό ή περιστασιακά μπορεί και να έχει...
δεν έχει όμως σημασία, απλά γιατί στην πίστη ή μη πίστη μου συνεργούν ένα σωρό παράγοντες πέραν της Αγίας Γραφής...
Ανήκουμε σ’ ένα χριστιανικό δόγμα εκ παραδόσεως οι Έλληνες που θέλει τα βιβλία αυτά να έχουν ιερή λειτουργία. Προσκυνάμε και ασπαζόμαστε το Ευαγγέλιο για παράδειγμα, ακριβώς όπως και τα εικονίσματα...Δεν έχω την Αγία Γραφή σ’ αυτή τη θέση...όμως τη θεωρώ ένα υπέροχο βιβλίο και θα με κάνετε να το ξαναφέρω στη ζωή μου...αν όχι όλο, τουλάχιστον κάποια απ’ τα μέρη του ναι!