Το ποιητικό αίτιο χρησιμοποιείται στην παθητική σύνταξη και ως εκ τούτου με ρήμα παθητικής φωνής. Εδώ έχεις Ενεργητική συνταξη, φυσικά με ρήμα ενεργητικης φωνής. Οπότε το παράδειγμα σου με το ποιητικό αίτιο δεν στέκεται.
Μισό λεπτό... Έψαξα "έλαβον υπό" στον Γούγλη και είδα "έλαβον υπό τού Ναράντζη μίαν επιστολήν", "έλαβον υπό τού κυρίου Σταύρου Ιωάννου την υπ' αριθ. 94 επιστολήν υμών", "Το αντίγραφον αυτής έλαβον υπό τού κ. Κωνσταντίνου Μάνθου" και, αφ' ού είπαμε ότι το "υπό" + γενική είναι το ίδιο με το (τωρινό) "από" + αιτιατική, νομίζω πως στέκει
Δεν γίνεται να αλλάζουν έτσι οι κανόνες. Σαν να παίζουμε πέτρα, ψαλίδι, χαρτί, να βγάζω χαρτί και να μού λες "δεν γίνεται να βγάλεις χαρτί αν πρώτα δεν πιεις νερό"
Όπως μπορείς να πεις "έλαβα επιστολή από τον κύριο", η λογική λέει ότι μπορείς να πεις "έλαβα επιστολή υπό τού κυρίου", αφ' ού, όπως είπα πριν, είπαμε ότι είναι το ίδιο...
Εκτός, βέβαια, αν δεν κατάλαβα εγώ καλά
Μα σου λέω πρέπει να ταυτίζεται σε αριθμό και πτώση το υποκείμενο με το ρήμα.
Οι "καθηγηται"είναι πληθυντικός και το "αντιληφθη" είναι ενικός. Είναι σαν να λες "οι καθηγητές να πληροφορηθεί" αντί "οι καθηγητές να πληροφορηθουν".
Πρέπει να παρεξήγησες... Το ήθελον (ήθελες, ήθελε, ηθέλαμεν, ηθέλατε, ήθελον) σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να είναι πράγμα τής καθαρευούσης και απλώς να συντάσσεται με 3ο πρόσωπο υποτ. αορίστου. Από την στιγμή που ούτε εσύ, ούτε εγώ ξέρουμε κάτι για αυτό, δεν ακυρούται τίποτε
Για να κατανοήσεις καθαρεύουσα χρειαζεσαι γνώσεις αρχαίων και νεων σε γραμματική και συντακτικό. Θα σου κάνει καλό να διαβάσεις, για να δομησεις ένα corpus γνώσης και να συμπληρώνεις, ότι μαθαινεις επιπρόσθετως. Τώρα, που δεν έχεις στέρεες βάσεις, αποκτάς σκόρπιες γνώσεις (πχ ποιητικό αίτιο) και δεν ξέρεις, πώς να τις εντάξεις σωστά. Δηλαδή αρκετά από αυτά τα "εξεζητημένα" που μαθαίνεις πάνε στον βροντο, γιατί δεν γνωρίζεις τα βασικα.Στο λέω με καλή διάθεση και ειλικρινη συμπάθεια. Αφού θες να μάθεις κάτι, μάθε το σωστά!
Εδώ δεν ξέρω τί να απαντήσω, οπότε πάρε μιάν αγκαλίτσα
Πάω να κάνω μποτέ τώρα!
Αυτό δεν ξέρω τί είναι, αλλά καλά να περάσεις