Όταν μας στερούν την αναγνωστική απόλαυση

Αφορμή γι' αυτό το νήμα μου έδωσε η ανάρτηση της Μαργαρίτας, στην οποία μας λέει ότι διαβάζοντας τα Ανεμοδαρμένα Ύψη από τις εκδόσεις Άγρα, αναγκάστηκε να μάθει πολλές λεπτομέρειες για την πλοκή του βιβλίου, πριν ακόμα διαβάσει το κείμενο. Κι αυτό γιατί οι σχολιαστές του κειμένου θεώρησαν σωστό να παραθέσουν στην αρχή του βιβλίου γενεαλογικό δέντρο των ηρώων και διάφορα άλλα.

Το ίδιο μου συνέβη με την Λολίτα του Ναμπόκοφ από τις εκδόσεις Πατάκη, το οποίο διάβασα πέρσι. Πρόκειται για μια σχολιασμένη και ομολογουμένως πολύ φροντισμένη έκδοση. Παρόλα αυτά, αναγκάστηκα κι εγώ να μάθω το τέλος του βιβλίου ενώ βρισκόμουν ακόμα στην αρχή... Αυτό έγινε λόγω των σημειώσεων του κειμένου, που ορισμένες βέβαια είναι απολύτως απαραίτητες για την κατανόηση (πχ υπάρχουν πολλές προτάσεις γραμμένες στα Γαλλικά, οπότε η μετάφρασή τους σε σημείωση είναι καλοδεχούμενη), άλλες όμως είναι, για μένα τουλάχιστον, απαράδεχτες.

Οι εκδότες θα πρέπει να καταλάβουν ότι ακόμα κι αν πρόκειται για γνωστά και κλασικά έργα, όπως είναι η Λολίτα και τα Ανεμοδαρμένα Ύψη, αυτό δε σημαίνει ότι όλοι γνωρίζουμε την πλοκή. Φανερώνοντάς μας τα πιο κρίσιμα σημεία της από πολύ νωρίς μας στερούν την απόλαυση και κάθε κίνητρο να διαβάσουμε το βιβλίο. Υπάρχουν τρόποι να σχολιαστεί ένα κείμενο, χωρίς να φανερωθούν τα σημεία καμπής της κάθε ιστορίας. Και κάλλιστα θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν μια προειδοποίηση στην αρχή του βιβλίου, για όποιον δεν επιθυμεί να μάθει το τέλος του βιβλίου από τους σχολιασμούς αλλά από το ίδιο το κείμενο.

Το εν λόγω βιβλίο με το εξαιρετικό για μένα εξώφυλλο, το οποίο είναι φωτογραφία που τράβηξε ο δικός μας Εμπειρίκος:

Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Η συγκεκριμένη έκδοση τής Λολίτας, για εμένα είναι απαράδεκτη, ακριβώς λόγω των φορτικών κι αχρείαστων υποσημειώσεων (853 στον αριθμό!!!) που φροντίζουν να παρεμβάλλονται ακατάπαυστα διασπώντας την προσοχή σου και την ροή τής ανάγνωσης. Παρακαλώ, αφήστε με απλά να διαβάσω το βιβλίο και με μη με πρήζετε.

Μια μέρα μιλούσα με κάποιον για την Λολίτα και μου ανέφερε πως κουράστηκε και δεν κατάφερε να την τελειώσει. Τον ρώτησα αν διάβαζε όλες τις υποσημειώσεις. Ναι, μου είπε. Τον συμβούλεψα να δοκιμάσει να ξαναδιαβάσει αυτό το πολύ καλό βιβλίο απλά αγνοώντας τις υποσημειώσεις. Του κατέστρεψαν τού ανθρώπου την αναγνωστική απόλαυση, όπως λέει κι η Χρυσηίδα.

Έχουν τα ειρωνικά μου "συγχαρητήρια".

Συνήθως βαρίεμαι να διαβάσω γενεαλογικά δεντρα όταν ξεκινάω να διαβάζω το βιβλίο και μόνο αν το βιβλίο μου αρέσει πολύ όταν το τελειώσω διαβάζω ότι εχει απομείνει, προλόγους, κριτικές, ακομα και το οπισθόφυλλο αρκετες φορές το διαβάζω στο τέλος. Όντως είναι σπαστικό που αποκαλύπτουν τόσα για το περιεχόμενο των βιβλίων με διάφορους τρόπους και το έχουμε ξανασυζητησει αυτό εαν δεν απατώμαι. Όμως αυτό δε σημαίνει οτι μας στερούν την αναγνωστική απόλαυση παρα μόνο ένα μέρος της.

Κάτι τέτοιο ίσχυε και στα Πάθη του Νεαρού Βέρθερου που διάβασα πρόσφατα, από την Άγρα. Ήξερα από την αρχή το τέλος (οκ, δεν ήταν και δύσκολο να το μαντέψεις) και υπήρχαν πάρα πολλές, πραγματικά αχρείαστες σημειώσεις, τις οποίες από ένα σημείο και μετά απλώς δεν τις κοιτούσα. Έχει πλάκα,πάντως, το πώς το αποκαλύπτουν απροκάλυπτα το τέλος από τις πρώτες σελίδες.

Για τη συγκεκριμένη έκδοση της Λολίτας, μου έχει πει ένας φίλος μου και είναι ακριβώς έτσι! Πολύ ωραίο το εξώφυλλο, πράγματι, δεν ήξερα ότι ήταν του Εμπειρίκου(!).

γιαυτο μ'αρεσουν ιδιαιτερα οι εκδοσεις σμιλη,εικονες,κριτικες κλπ παντα στο τελος και αυτο ειναι το σωστο.δεν το εχω συναντησει παντως αλλου μεχρι στιγμης

Εγώ πάλι, θέλω να μαθαίνω και τις "λεπτομέρειες", οπότε διαβάζω πάντα τις σημειώσεις. Γι'αυτό και με κουράζει ιδιαίτερα όταν είναι στο τέλος του βιβλίου και πρέπει να πηγαίνω συνεχώς μπρος-πίσω για να συνεχίσω. Με βολεύει να είναι στο κάτω πλαίσιο του βιβλίου και αν κρίνω ότι κάτι δεν θέλω να το μάθω, ή το ξέρω ήδη, απλά το προσπερνάω.

Τη Λολίτα δεν την έχω διαβάσει και ομολογώ πως ενώ γνωρίζω μέσες άκρες περί τίνος πρόκειται, δε ξέρω τίποτε για την πλοκή (οπότε αν το διαβάσω δε θα προτιμήσω τις εκδόσεις Πατάκη :χαχαχα:) Όσο για τα Ανεμοδαρμένα Ύψη, προτίμησα να διαβάσω πρώτα το έργο και αφού το τελείωσα γύρισα στην εισαγωγή, η οποία είναι και μεγάλη απ'ότι θυμάμαι, γύρω στις 40 σελίδες; Με αυτό τον τρόπο πάντως το απόλαυσα περισσότερο και δε μειώθηκε καθόλου το αναγνωστικό μου ενδιαφέρον.

νομος για μενα ειναι παντα να διαβαζω την εισαγωγη τελευταια, γιατι πολλες φορες την εχω πατησει ετσι.στην αρχη ακομα να μαθαινω το τελος!

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Δεν την εχω πατησει ετσι εκτος απο ενα παραξενο περιστατικο. Μικρος, μου ειχαν χαρισει ενα βιβλιο με ανεκδοτα, και δεν ξερω τι σόι έκδοση και τί ξεφτέρια επιμελητές είχε, αλλά οι τίτλοι που δώσανε στα ανέκδοτα, σχεδον σε καθε ανεκδοτο, ηταν ολοι ενας κι ενας. Εντελως ακαταλληλοι.

Φανταστειτε ενα ανεκδοτο πχ που στο τελος-τελος αποκαλυπτεται οτι αυτος που μιλαει ειναι παπαγαλος, και οχι ανθρωπος. Ε, σε αυτο το ανεκδοτο του δωσανε τιτλο 'Το 'πε το 'πε ο παπαγαλος'.

Τελικα την τριτη-τεταρτη φορα που την πατησα, αποφασισα να σβησω με μπλανκο ολους τους τιτλους :)))))

Χαχα, μου θυμίσατε το εξής ανέκδοτο. "Ποιό είναι το πλέον αποτυχημένο αστυνομικό μυθιστόρημα? Εκείνο με τον τίτλο "Δολοφόνος Ηταν Ο Γιατρός". Η αλήθεια είναι ότι αποφεύγω να διαβάσω εισαγωγή και υποσημειώσεις, κυρίως σε βιβλία όπου η πλοκή εξελίσσεται με αγωνιώδη τρόπο (αστυνομικά, περιπέτειας και όχι μόνο). Μπορώ κάλλιστα να διαβάσω όλα αυτά εκ των υστέρων. Αλλωστε, είμαι τόσο ανυπόμονη πάντα, που δεν διαθέτω χρόνο για λεπτομέρειες τέτοιου είδους, πέφτω κατ' ευθείαν στο ψητό.

Δεν διαβάζω ποτέ τις εισαγωγές, κριτικές κ.λπ. παρά μόνο στο τέλος και αυτό όχι πάντα.
Σε ότι αφορά τις υποσημειώσεις, αυτές ανακαλύφτηκαν για κανα - δυο περιπτώσεις σε κάθε βιβλίο καθοριστικές για την πλοκή. Π.χ όταν μιλάει για έναν διάσημο στο Κουρδιστάν, και εσύ είναι αδύνατο να ξέρεις ότι είναι διάσημος εκεί. Δεν είναι για χόρταση. Κατά τα άλλα όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Αλλιώς τα ποιήματα θα έπρεπε να είναι γεμάτα υποσημειώσεις....

Εγώ πάλι επιζητώ τις εισαγωγές για τους σύγχρονους γιατί είναι φιλικές και κατατοπιστικές σα να μας μιλάει ο ίδιος ο συγγραφέας και μας ζητάει να τον ακούσουμε τί μας λέει(αλλιώς δε θα τις έβαζε στο βιβλίο καθόλου) και τις κριτικές για τους παλιούς γιατί αλλάζουν από αιωνα σε αιώνα, δίνοντάς μας νέα ερεθίσματα και νέους προβληματισμούς (σαν τις θεατρικές ερμηνειες).

είπα να γράψω εδώ για να μη ξεκινήσω νέο νήμα μιας και υπάρχει κάτι παρόμοιο..

Ήθελα να αναφερθώ και να σας ρωτήσω, τι ρόλο παίζει η ψυχολογία σας στο διάβασμα..
Για παράδειγμα, εγώ τις τελευταίες μέρες, είμαι πολύ χάλια ψυχολογικά. Και για θέματα δουλειάς και για οικονομικά και για κάποια προσωπικά.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχω όρεξη να διαβάσω ούτε μία σελίδα. Κάθε φορά λέω να συνεχίσω το βιβλίο μου, αλλά νιώθω κουρασμένος ψυχολογικά και δεν μπορώ να σηκωθώ καν από τον καναπέ. Και όχι για να δω τηλεόραση η να ασχοληθώ με τον υπολογιστή. Τα έχω όλα κλειστά και δεν θέλω να κάνω τίποτα..
Το περίεργο είναι πως παλιότερα, όποτε ήμουν έτσι ψυχολογικά, διάβαζα ένα βιβλίο και γινόμουν καλύτερα. Σαν να μου έδινε δύναμη το βιβλίο. Σαν βιταμίνη. Και έτσι όποτε ήμουνα χάλια ψυχολογικά, ζητούσε ο οργανισμός μου να διαβάσω για να γίνω καλύτερα!
Τώρα όμως τον τελευταίο καιρό, όσο είμαι χάλια ψυχολογικά, τόσο δεν μπορώ ούτε μία σελίδα να διαβάσω..

Συμβαίνει και σε εσάς αυτό?

Ναι μου έχει συμβεί δύο φορές μέχρι τώρα εμένα... Ήταν μια φάση που πέρασε. Μόνος σου πιστεύω θα αισθανθείς την ανάγκη να ξαναδιαβάσεις. Νομίζω είναι κακό να πιέσεις τον εαυτό σου να διαβάσει με το ζόρι. Ίσως αν έβρισκες ένα άλλο χόμπι;

Δυο ιδέες:

1. Σκέφτηκες να γράψεις κάτι αντί να διαβάσεις κάτι; Γράψε ό,τι σού 'ρθει και πες μας αν άλλαξε το παραμικρό στη διάθεση. Το γράψιμο λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά.

2. Δοκίμασες να διαβάσεις κάτι άλλο από αυτό που "έπρεπε";

Κι εγώ ήμουν έτοιμη να σου πω τη δεύτερη ιδέα του Παρωνύμιου. Άλλαξε βιβλίο! Εγώ νομίζω ότι σίγουρα υπάρχει κάποιο που θα σου ταιριάξει, αρκεί να το πετύχεις.

Όσο για την ερώτησή σου, Μορφέα, αν το έχουμε πάθει αυτό, παλιότερα το πάθαινα συχνά. Υπήρχαν μεγάλα διαστήματα που δεν διάβαζα, είτε επειδή ήμουν στις μαύρες μου, αλλά μπορεί και το αντίθετο, επειδή ήμουν μέσα στην ενεργητικότητα και την καλή χαρά.

Τώρα έχω χρόνια να το πάθω. Δεν επηρεάζεται το διάβασμά μου από τίποτα. Διαβάζω λίγο κάθε μέρα ό,τι διάθεση κι αν έχω.

είπα να γράψω εδώ για να μη ξεκινήσω νέο νήμα μιας και υπάρχει κάτι παρόμοιο..

Ήθελα να αναφερθώ και να σας ρωτήσω, τι ρόλο παίζει η ψυχολογία σας στο διάβασμα..
Για παράδειγμα, εγώ τις τελευταίες μέρες, είμαι πολύ χάλια ψυχολογικά. Και για θέματα δουλειάς και για οικονομικά και για κάποια προσωπικά.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχω όρεξη να διαβάσω ούτε μία σελίδα. Κάθε φορά λέω να συνεχίσω το βιβλίο μου, αλλά νιώθω κουρασμένος ψυχολογικά και δεν μπορώ να σηκωθώ καν από τον καναπέ. Και όχι για να δω τηλεόραση η να ασχοληθώ με τον υπολογιστή. Τα έχω όλα κλειστά και δεν θέλω να κάνω τίποτα..
Το περίεργο είναι πως παλιότερα, όποτε ήμουν έτσι ψυχολογικά, διάβαζα ένα βιβλίο και γινόμουν καλύτερα. Σαν να μου έδινε δύναμη το βιβλίο. Σαν βιταμίνη. Και έτσι όποτε ήμουνα χάλια ψυχολογικά, ζητούσε ο οργανισμός μου να διαβάσω για να γίνω καλύτερα!
Τώρα όμως τον τελευταίο καιρό, όσο είμαι χάλια ψυχολογικά, τόσο δεν μπορώ ούτε μία σελίδα να διαβάσω..

Συμβαίνει και σε εσάς αυτό?
Φυσικά, όλα για τους ανθρώπους είναι.

Προσωπικά όπως σε όλα τα ζητήματα έτσι και για το διάβασμα,όταν δεν είμαι καλα, δίνω πρώτα λίγο χρόνο στον εαυτό μου ώστε να χαλαρώσει και μετά ξεκινάω να κάνω πράγματα αργά χωρίς να ανταγωνίζομαι τον χρόνο, τα κάνω όμως έστω και αν υπάρχει αυτό το αρνητικό συναίσθημα.Λέω δεν πειράζει, ας μην νιώθω καλά, θα διαβάσω σήμερα 2-3 σελίδες, θα πάω μια μικρή πολύ μικρή βόλτα, θα πάρω τηλέφωνο έναν φίλο να δω τι κάνει κ.λπ. Και σιγά σιγά επανέρχομαι!

Δυο ιδέες:

1. Σκέφτηκες να γράψεις κάτι αντί να διαβάσεις κάτι; Γράψε ό,τι σού 'ρθει και πες μας αν άλλαξε το παραμικρό στη διάθεση. Το γράψιμο λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά.

2. Δοκίμασες να διαβάσεις κάτι άλλο από αυτό που "έπρεπε";

Ναι, η αλήθεια είναι πως ούτε να γραψω μου βγαίνει..
Επίσης εννοούσα ότι δεν μπορώ να διαβάσω γενικώς.. κανένα βιβλίο...

θα προσπαθήσω να βρω τη λύση μέσα από τους ανθρώπους.. ελπίζω να καταφέρω να επανέλθω γρήγορα..

Μπορείς, αν σου αρέσουν, να διαβάσεις κανένα κόμιξ. Εγώ αν ξεφεύγω και δεν στρώνομαι εύκολα για διάβασμα διαβάζω κόμιξ ή ξαναδιαβάζω κάποιο αγαπημένο βιβλίο που ξέρω ότι θα περάσω καλά σίγουρα. (πχ. Χάρι Πότερ) :)

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Προσπαθησε να βρεις αλλα χομπυ που να σε κανουν να νιωθεις δημιουργικος. Μια βολτα ειναι πολυ καλη λυση. Και οσο για το διαβασμα.. οπως ειπαν και οι προηγουμενοι, αλλαξε ειδος.

Προσωπικα απο τα μυθιστορηματα, πηγα στην κοινωνιολογια και με ανανεωσε πολυ :)