Αγκάθα Κρίστι (Agatha Christie) : Τα καλύτερα βιβλία της

εχω διαβασει 2 βιβλια της agatha και παω για το τριτο. Συγκεκριμενα εχω διαβασει το "ο φονος ειναι ευκολος" ενα φοβερο βιβλιο που με εκανε να νιωσω την αγωνια και μου με εξεπληξε στο τελος οσο αναφορα το θεμα του "ποιος ειναι ο δολοφονος". Το δευτερο που τελειωσα μολις σημερα ειναι το "εγκλημα στο εξπρες οριαν" το οποιο δεν με ξετρελανε οσο το πρωτο . Τωρα θα ηθελα να που πειτε πιο κατα την γνωμη σας ειναι το πιο καλο βιβλιο που εχει γραψει.Ενδεικτικα στο πρωτο βιβλιο που διαβασα διαβαζα 3 κεφαλαια την μερα αφου δεν μπορουσα να συγκρατησω την αγωνια μου. Θα ηθελα κατι αναλογο.
Ευχαριστω

Βασικα απο εχω καταλαβει το "ποιος σκοτωσε τον ακρουντ"πρεπει να ειναι το ιδανικο αλλα δεν ειμαι φαν του Πουαρο. Θα το κοιταξω παντως. Κατι αλλο που μπορω να βρω ολα τα βλιβλια της συγκεντρωμενα γιατι στα διαφορα βιβλιοπωλεια που εχω κοιταξει δεν υπαρχει μεγαλη ποικιλεια.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Εάν δεν είσαι λάτρης τού Πουαρό ίσως μπορείς να δοκιμάσεις καλύτερα τους Δέκα Μικρούς Νέγρους όπου εκεί δεν υπάρχει μήτε Πουαρό, μήτε Μάρπλ.

Θα πρέπει να δοκιμάσεις στα βιβλιοπωλεία κι αν δεν έχουν τον τίτλο που ψάχνεις να τον παραγγείλεις. Επίσης, ρίχνε καμιά κλεφτή ματιά σε περίπτερα και πρακτορεία εφημερίδων για τις κίτρινες Εκδόσεις Λυχνάρι.

:))

Μόνο το Όριεντ Εξπρες έχω διαβάσει και ήταν αρκετά καλό.Πολύ διαφορετικός ο Πουαρρό από τον Χολμς,βασικά δεν έχει καμμία σχέση σαν προσωπικότητα και διάπλαση χαρακτήρα. Η Κρίστι πρέπει να είναι πολύ πιο της πλοκής,παρά λογοτεχνική...

Βασικα ο Πουαρο ειναι πολυ εγωιστης. Οταν καποιος λεει κατι αυτος απαντα πως δεν εχει δικιο γιατι εχει γινει αυτο που λεει εκεινος(Πουαρω) και παντα ακυρωνει τις οποιες προβλεψεις των αλλων. Θα ηθελα ενα βιβλιο με συναισθηματισμους και οχι ενα απλο τυπικο αστυνομικο οπως το Οριεντ εξπρες που ηταν με καταθεσεις ερευνες..... Θελω κατι παρομοιο οπως το "Ο φονος ειναι ευκολος" που το εχω διαβασει και σας το συνιστω ανεπιφυλακτα οπου σε αυτο κινδυνευουν ακομα και οι ηρωες.

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
θα ηθελα να κανω μια ερώτηση στους θαυμαστες του Ηρακλη Πουαρο : οσοι διαβασατε ένα βιβλιο του, το.. ξαναδιαβασατε μετα;

Με εκνευριζει, που ποτε δεν μπορω να βρω τον δολοφονο, και παντα ειναι ο πιο απιθανος υποπτος (με αυτη την λογικη, μενει αυτος που δεν υποψιαζεσαι). Και.. οταν φτασω στο τελος και δω ποιος ειναι (ξενερωσα αρκετες φορες), ποτε δεν μπορεσα να το αρχισω απο την αρχη ξανα. Απλα βαριεμαι την ασκοπη αναζητηση μεχρι να εξαντλησεις τους υποπτους.

Tο θέμα με αυτές τις ιστορίες είναι ότι στο τέλος,κατά την λύση του μυστηρίου,όλα μοιάζουν πολύ "βολικά". Δηλαδή, είναι σαν ο συγγραφέας να αποκρύπτει ή να αποκαλύπτει λεπτομέρεις κατά το συμφέρον του, και στο τέλος, κάτι που δεν θα αποτελούσε κανονικά έκπληξη,φαντάζει τρομερό. Για αυτό και ο Χολμς είναι,κατ'εμέ, ανώτερος, επειδή "παίζει"πολύ πιο λογοτεχνικά και όχι τόσο μυστηριακά και σχηματικά...

Όταν πρωτοδιάβασα μυθιστόρημα με τον Πουαρό, δε συγκινήθηκα ιδιαίτερα. Από τη στιγμή που είδα τον David Suchet στο ρόλο του, το ίδιο μυθιστόρημα έγινε πιο ελκυστικό. Ένας ηθοποιός γεννημένος γι' αυτό το ρόλο. Τον έχουν πληρώσει και οι εταιρείες παιχνιδιών για να δανείζει τη φωνή του και τα χαρακτηριστικά του.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Αυτό όμως μάλλον δεν είναι αλήθεια, Τριανταφυλλακι :)

Στο τέλος των βιβλίων ο Πουαρό αναλύει όλην την πορεία τής σκέψης του, από την αρχή, και εκεί φαίνεται πως δεν γνώριζε τον δολοφόνο παρά μονάχα μπόρεσε να τον καταλάβει μέσα από την παρατήρηση και την συσχέτιση λογικών συμπερασμάτων.

Υπάρχει βέβαια μία που ξέρει τον δολοφόνο από την αρχή κι αυτή είναι... η Κρίστη :)

Να απαντήσω όμως και στην Λορένα:

θα ηθελα να κανω μια ερώτηση στους θαυμαστες του Ηρακλη Πουαρο : οσοι διαβασατε ένα βιβλιο του, το.. ξαναδιαβασατε μετα;
Ομολογώ πως δεν έχω διαβάσει κανένα τής Κρίστη για δεύτερη φορά. Κάποια όμως που πραγματικά δεν θυμάμαι τον δολοφόνο θα τα ξαναδιάβαζα. Επίσης, τους "Δέκα Μικρούς Νέγρους" θα τους ξαναδιάβαζα ευχαρίστως, κι ας θυμάμαι την πλοκή. :)

Μιλάς για τις εκδόσεις Λυχνάρι και φοβάμαι πως τις αδικείς όταν τις ονομάζεις "τραγικές". Έχουν τις καλύτερες μεταφράσεις και φρόντισαν με μια σωστή διανομή να φτάσουν σ' όλα τα περιπτέρα και έτσι σε όλον τον κόσμο.

Τραγικές θα ονόμαζα άλλες εκδόσεις που εμφανίστηκαν αργότερα, δήθεν για καλύτερες.

Παρεμπιπτόντως, το Λυχνάρι κυκλοφορεί τα έργα τής Κρίστη και σε διαφορετική, ας πούμε, πιο κυριλέ έκδοση.
Όντως είναι οι καλύτερες εκδόσεις, με τέλεια μετάφραση. Ότι βιβλίο της έχω διαβάσει από άλλες εκδόσεις έχω απογοητευτεί. Μόνο που μας τα χαλάει λίγο με τους τίτλους τους οποίους μεταφράζει όπως θέλει, και έτσι δε μπορώ να διαλέξω κάποια βιβλία που τα προτείνουν πολλοί από τον Αγγλικό τους τίτλο.

Αν και δεν τα έχω διαβάσει όλα τις Christie ( το πολύ 25 ) τα αγαπημένα μου είναι:

towards zero
the 5 little niggers
the 5 little pigs
the sad cypress

Και να κάνω μια παράκληση ρε παιδιά: Άν γίνεται να μην αναφερόμαστε στο τέλος κάποιου βιβλίου ή στο ποιος είναι ο δολοφόνος γιατί μπορεί κάποιος άθελά του να το διαβάσει πριν διαβάσει το βιβλίο και δε λέει.. εγώ την έχω πατήσει κανα δυό φορές έτσι.

Και να ρωτήσω κάτι, ψάχνω απεγνωσμένα το "a murder is announced" (πρόσκληση σε φόνο) και δε μπορώ να το βρώ. Στις εκδόσεις λυχνάρι έχει εξαντληθεί.
Μήπως ξέρει κανείς πού μπορώ να το βρώ;

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Και να κάνω μια παράκληση ρε παιδιά: Άν γίνεται να μην αναφερόμαστε στο τέλος κάποιου βιβλίου ή στο ποιος είναι ο δολοφόνος γιατί μπορεί κάποιος άθελά του να το διαβάσει πριν διαβάσει το βιβλίο και δε λέει.. εγώ την έχω πατήσει κανα δυό φορές έτσι.
Ελπίζω πως δεν το έκανε αυτό κάποιος εδώ.

Συμβαίνει πάντως συχνά η περίληψη ενός βιβλίου στο οπισθόφυλλο (ή μιας ταινίας στο ντιβιντί) να είναι παραπάνω αποκαλυπτική από όσο θα έπρεπε! :ανέκφραστος:

Και να ρωτήσω κάτι, ψάχνω απεγνωσμένα το "a murder is announced" (πρόσκληση σε φόνο) και δε μπορώ να το βρώ. Στις εκδόσεις λυχνάρι έχει εξαντληθεί.
Μήπως ξέρει κανείς πού μπορώ να το βρώ;
Πώς ξέρεις ότι εξαντλήθηκε; Δεν το βρίσκεις στα βιβλιοπωλεία ή τους ρώτησες και σου είπανε;

Δεν ξέρω πόσο άνετος είσαι με τα Αγγλικά. Μια ιδέα είναι να το παραγγείλεις από κανα amazon! :)

Ο/Η Φαροφύλακας έγραψε:
Από την άλλη καί το «Endless Night» καί το «Death Comes as the End» μού αφήσαν μια καλή ανάμνηση καθώς πραγματικά με ξάφνιασε η αποκάλυψη τού δολοφόνου σ’ αυτά τα δύο –ύστερα από δεκαπέντε χρόνια που υπολογίζω πως τα διάβασα, θυμάμαι καί την πλοκή καί ποιος το έκανε!
Φαροφύλακα αυτό το έχεις γράψει εσύ σε κάποιο σημείο σε αυτό το νημάτιο. Ίσως να είμαι υπερβολικός, και συγνώμη, αλλά έχοντας διαβάσει το endless night θεώρησα πως έκανες παραλληλισμό με το "Death Comes as the End" και ότι ίσως ο δολοφόνος....καταλαβαίνεις.

Πώς ξέρεις ότι εξαντλήθηκε; Δεν το βρίσκεις στα βιβλιοπωλεία ή τους ρώτησες και σου είπανε;

Δεν ξέρω πόσο άνετος είσαι με τα Αγγλικά. Μια ιδέα είναι να το παραγγείλεις από κανα amazon! :)
Το "a murder is announced" στα βιβλιοπωλεία στην πόλη μου δεν υπάρχει και ούτε στην έκθεση βιβλίου στον Πειραια υπήρχε (στο περίπτερο των εκδόσεων λυχνάρι).
Αγγλικά ξέρω καλά για να διαβάζω ολόκληρες σελίδες στο internet αλλά στη λογοτεχνεία είναι αλλιώς...δεν είναι και τόσο ευχάριστο να ανοίγω κάθε λίγο λεξικό σε κάθε άγνωστη λέξη που δεν καταλαβαίνω από τα συνφραζόμενα.Οπότε δεν βλέπω να το κάνω.
Μήπως ξέρετε αν μπορώ να το βρω τουλάχιστον από άλλες εκδόσεις;

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Να σημειώσουμε για το "Death Comes as the End" πως διαδραματίζεται εξολοκλήρου στην αρχαία Αίγυπτο!! Ας μην ξεχνάμε πως η Κρίστη είχε κάνει πολλά ταξίδια προς τα εκεί μαζί με τον αρχαιολόγο σύζυγό της και σίγουρα είχε μια, τουλάχιστον στοιχειώδη, αντίληψη για την ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων.

Άρη, αν ποτέ θελήσεις πάντως να αρχίσεις να διαβάζεις λογοτεχνία στα Αγγλικά η Κρίστη είναι μια πολύ καλή επιλογή. Τα Αγγλικά της είναι στρωτά και εύκολα. Αφού ήδη είσαι σε θέση να διαβάζεις ολόκληρες ιντερνετικές σελίδες σε αυτήν την γλώσσα γιατί δεν κάνεις μια δοκιμή;

Για το "A murder is Announced" δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Δοκίμασε να το παραγγείλεις από κάποιο βιβλιοπωλείο. :)

Έχω διαβάσει λίγα βιβλία της Άγκαθα Κρίστι αλλά έχω δει πολλά τελευταία σε ταινίες με τον Ηρακλή Πουαρώ -Ντέιβιντ Σούκενς - .Βρίσκω την συγγραφέα ατμοσφαιρική , ο ντέτεκτιβ είναι άριστος ψυχολόγος , απίστευτα οξυδερκής ,και η πλοκή θυμίζει κουβάρι , μάλλον θα τα έγραφε από το τέλος προς την αρχή και μετά θα δημοσίευε την ανάποδη ιστορία!

είναι από τα αγαπημένα μου αστυνομικά,έχω διαβάσει τα περισσότερα από όσα έγραψε.
στα κείμενα της μεταφέρεται η ατμόσφαιρα της Αγγλίας σε δύο πολέμους και στο μεταξύ τους χρονικό διάστημα.
ο δαιμόνιος Πουαρό και η πανέξυπνη μις Μαρπλ είναι παντού,σε τραίνα,κρουαζιερόπλοια,
εξωτικούς προορισμούς,στην εξοχή ή στις μεγάλες πόλεις και στις τελευταίες σελίδες ξεδιπλώνουν την πορεία
της σκέψης τους μέχρι να βρεθεί ο ένοχος.
δύσκολο να ξεχωρίσω μόνο τρία απο τα βιβλία της αλλά θα προσπαθήσω

Η μυστηριώδης υπόθεση Στάιλς (είναι η πρώτη ιστορία με τον Πουαρό)

Ποιός σκότωσε τον Ρότζερ Ακροιντ

Σιωπηλός Μάρτυρας

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Σιωπηλός Μάρτυρας
Αυτό εδώ (Dumb Witness) θυμάμαι το είχα πάρει γιατί είδα στην περίληψη να αναφέρεται ένα σκυλάκι και φαντάστηκα πως αυτός ήταν ο "σιωπηλός μάρτυρας" και μου άρεσε η ιδέα. Μα τελικά -κι απ' όσο θυμάμαι γιατί το διάβασα πριν πολλά χρόνια- δεν είχε κάποιον σημαντικό ρόλο το σκυλί και τελικά δεν μου πολυάρεσε η ιστορία.
:ανέκφραστος:

Για τον Άκροϊντ, βέβαια, είμαι φουλ μαζί σου. :ναι:

για να σου το φρεσκάρω λίγο,χωρίς να πω πολλά,
θυμίσου το τόπι του σκύλου φαροφύλακα :)