Αγκάθα Κρίστι (Agatha Christie) : Τα καλύτερα βιβλία της

προσφατα που ημουν στη θεσσαλονικη αγορασα απο το ΚΤΕΛ τους '' Δεκα μικρους νεγρους" και μαλλον μες στις επομενες ημερες θα το διαβασω να δω προς τι ο τοσος ντορος με την Αγκαθα Κριστι...

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
προσφατα που ημουν στη θεσσαλονικη αγορασα απο το ΚΤΕΛ τους '' Δεκα μικρους νεγρους" και μαλλον μες στις επομενες ημερες θα το διαβασω να δω προς τι ο τοσος ντορος με την Αγκαθα Κριστι...
Σορι κιολας, αλλα... Προβλεπω να παρεις μια απογοητευση ναααα!!!

Αν δεν εχεις ξαναδιαβασει την Αγκαθα και το κανεις τωρα!

Αλλα ας μην προτρεχω, μακαρι να κανω και λαθος.. Διαβασε εσυ, και περιμενω την αποψη σου :)

Αλλα ας μην προτρεχω, μακαρι να κανω και λαθος.. Διαβασε εσυ, και περιμενω την αποψη σου :)
εννοεις οτι πρεπει να διαβαστει σε πιο μικρη ηλικια;δε ξερω εγω νομιζω οτι θα μου αρεσει.κι απο Σερλοκ Χολμς δεν ειχα ιδεα,αλλα προσφατα που διαβασα ΄την ''κοιλαδα οτυ φοβου'' εξεπλαγην ευχαριστα, τωρα περιμενω πως και πως να βγει ο τομος με τα εργα του Κοναν Ντοιλ απο την ''παγκοσμια λογοτεχνια'' να διαβασω κι αλλες περιπετειες του διασημου ντετεκτιβ...μπορει να γινει το ιδιο και με την Κριστι

Χαχα... Βρε Λορένα, γιατί τόσο απαισιοδοξία? Να υποθέσω ότι δεν σου αρέσει η Άγκαθα? :χαχα:

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Ισως και σε πιο μικρη ηλικια, και ακομη καλυτερα αν δεν ειχες διαβασει αλλα βιβλια μυστηριου. Απο προσωπικη και προσφατη εμπειρια δεν ενθουσιαστηκα. Αλλα.. ας σχολιασουμε μετα :)

Λορενα, δεν αντεξα και ξεκινησα το βιβλιο " δεκα μικροι νεγροι'', εχω διαβασει 60 σελιδες μεχρι στιγμης και μπορω να πω οτι με εχει συνεπαρει η πλοκη, ανυπομονω να φτασω μεχρι το τελος, αποψε θα ξενυχτησω αυτο ειναι το μονο σιγουρο...

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Λορενα, δεν αντεξα και ξεκινησα το βιβλιο " δεκα μικροι νεγροι'', εχω διαβασει 60 σελιδες μεχρι στιγμης και μπορω να πω οτι με εχει συνεπαρει η πλοκη, ανυπομονω να φτασω μεχρι το τελος, αποψε θα ξενυχτησω αυτο ειναι το μονο σιγουρο...
Καλα καλα.. φτασε μεχρι το τελος και τα λεμε.. Τα ιδια ειχα πει και εγω στην αρχη.

Ελπιζω παντως αυριο να χρησιμοποιησεις και εσυ το "ναααα":χαχα: αλλα με την θετικη εννοια ;)

Μιχαλιο... δεν σε πιανω..:μαναι:
:))))

το τελειωσα το ατιμο! και μ'αρεσε Λορενα!ΑΛΛΑ...περιμενα πιο ξεκαρφωτο δολοφονο,εγω ο ιδιος ειχα αναπτυξει ΤΙΣ θεωριες γυρω απο την ταυτοτητα του δραστη, που αν τις χρησιμοποιουσε η Κριστι θα πουλουσε περισσοτερα αντιτυπα:)))) ηταν παντως ευχαριστη,δημιουργουσε πολυ ομορφη μυστηριωδης ατμοσφαιρα , δε μπορω να πω με κρατησε σε αγωνια! ομως μαλλον δε θα ξαναπιαστω με καποιο βιβλιο της Κριστι στο αμεσο μελλον.Παω πισω στους κλασσικους μου...:χαχα:

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Μια απο τα ιδια Ιαβερη..

Και εγω ειχα αναπτυξει τις θεωριες μου, και εγω ειχα υποψιαστει τους παντες και ενοχος βρεθηκε τελικα ο πιο ασχετος ή μαλλον.. αυτος που η Κριστι σκοπιμα δεν ανεφερε και πολλα για να κινησει υποψιες.
Οταν εφτασα στο τελος, δεν μου εκανε ορεξη να το ξαναδιαβασω (καποτε στο μελλον) ή έστω να το ξεφυλλισω. Και δεν μου αρεσε για τον παραπανω λογο. Οποτε.. δεν ξανασχοληθηκα με Κριστι.

Να σημειωσω πως εχω διαβασει λογοτεχνια μυστηριου, και ειδικα "παιδικη λογοτεχνια" ας πουμε μυστηριου, και ειδικα με τις σειρες βιβλιων της Enid Blyton. Και εκει υπηρχε μυστηριο, κλοπες, απαγωγες κτλ (αλλα οχι φονοι) αλλα το τελος ηταν πιο ομαλο. Εβλεπες πως ολα οσα ειχες σκεφτει, ειχαν καποια βαση, σιγα σιγα σου αποκαλυπτοταν η αληθεια, και οταν εφτανες στο τελος ενιωθες ευχαριστηση (και οχι σαν #%$%^ που δεν σου πηγε καν το μυαλο και τζαμπα τοση σκεψη).

Τελος.. η Αγκαθα μου αρεσει στην τν. Εχω δει αρκετες ταινιες εκει και με χαρα θα τις ξαναβλεπα (να μην λετε πως δεν την "παω" κιολας :)))))

Εδώ, Ιαβέρη, ισχύει-νομίζω- το "βρίσκω το διάβασμα της Κρίστι πολύ εκπαιδευτικό. Κάθε φορά που ανοίγω βιβλίο της, πηγαίνω στο άλλο δωμάτιο και βλέπω τηλεόραση! Για μένα τα στυνομικά βιβλία γενικά δεν είναι "υψηλή" λογοτεχνία. Μοιάζουν με τα best sellers. Ασφαλώς υπάρχουν και εξαιρέσεις το ίδιο και με τα best sellers.

Εδώ, Ιαβέρη, ισχύει-νομίζω- το "βρίσκω το διάβασμα της Κρίστι πολύ εκπαιδευτικό. Κάθε φορά που ανοίγω βιβλίο της, πηγαίνω στο άλλο δωμάτιο και βλέπω τηλεόραση!
χαχα, πετυχημενο!

δεν ξερω, ισως οντως να ειναι μια κλαση κατωτερο λογοτεχνικο ειδος η αστυνομικη λογοτεχνια, ιδιαιτερα αυτα τα καινουρια που βγαινουν (π.χ απο τις εκδοσεις bell), αλλα οπως ειπες υπαρχουν εξαιρεσεις,για παραδειγμα ο Ντοιλ.απο το ενα και μοναδικο βιβλιο του που διαβασα προσφατα (''η κοιλαδα του φοβου'') και συγκρινοντας το με τις δεκαδες αστυνομικες περιπετειες που εχω καταβροχθησει κατα καιρους....ε, ο ανθρωπος απεχει πολυ απο την απαξιωση που αντιμετωπιζουν οι μεταγενεστεροι του, ειναι πιο πνευματωδης, δε ξερω, παντως δεν μπορεις να του γυρισεις τη πλατη και να πεις ''τα βιβλια του δεν ειναι αξια λογοτεχνικα εργα''...

Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Η αστυνομική λογοτεχνία δεν είναι μήτε υποδεέστερη, μήτε μια κλάση κατώτερη. Είναι μια χαρά λογοτεχνία και υπάρχουμε πάρα πολύς κόσμος που την βρίσκουμε απολαυστικότατη.

Απορώ τί ανάγκη είναι αυτή να βγάζουν το ένα και το άλλο "κατώτερο" από τις δικές τους προτιμήσεις που φυσικά... είναι ανώτερες.. :χαχαχα:

Ιαβέρη μου,
Μας μαλώνουνε! Εγώ, σου ομολογώ (με πολλή ...ντροπή) ότι ξενυχτάω με την ακόμα ανώτερη αστυνομική λογοτεχνία της τηλεόρασης! Η δικαιολογία μου είναι ότι ακούω εγγλέζικα για εξάσκηση να μη τα ξεχνάω!!!
Κόναν Ντόυλ όμως δε θυμάμαι να έχω διαβάσει. Τί να πρωτοδιαβάσει κανείς όταν πιέζεται από σπουδές, μετα καριέρα μετ΄παιδιά ... Δε θα κάνεις και κανένα σπορ, δε θα πας σινεμά δε θα πας σε πάρτυ προπαντός όταν τρελλαίνεσαι για χορό-΄όπως εγώ- δε θα... κλπ κλπ?

Η αστυνομική λογοτεχνία δεν είναι μήτε υποδεέστερη, μήτε μια κλάση κατώτερη. Είναι μια χαρά λογοτεχνία και υπάρχουμε πάρα πολύς κόσμος που την βρίσκουμε απολαυστικότατη.
Φάρε αν δε θες να την πεις κατώτερη, πες την τουλάχιστον πιο εύπεπτη. Δεν μπορούμε να τα βάζουμε στην ίδια κατηγορία όλα. Δεν θα διαφωνήσω καθόλου ότι είναι απολαυστική, αλλά είπε κανείς ότι απολαμβάνουμε μόνο τα ποιοτικά;

Δεν έχω κόλλημα με τις ταμπέλες, αλλά κάποια κορυφαία μυαλά που μας έχουν αφήσει ένα μεγαλειώδες έργο δεν μου πάει να τα συγκρίνω με την Κρίστι, η οποία γράφει πάνω σε ένα μπούσουλα πάντα, ή σχεδόν πάντα.

Απορώ τί ανάγκη είναι αυτή να βγάζουν το ένα και το άλλο "κατώτερο" από τις δικές τους προτιμήσεις που φυσικά... είναι ανώτερες.. :χαχαχα:
:πάνω::πάνω::πάνω:

Είμαι λάτρης του είδους... Δεν θα μπορούσα να το θεσω καλυτερα...

Όλα είναι θέμα γούστου.
Το κάθε είδος λογοτεχνίας έχει τις δυσκολίες του και τους δικούς του "μεγάλους" εκπροσώπους.
Είναι και το σε τί φάση της ζωής του είναι ο καθένας. Πριν από 10 χρόνια, που διάβαζα πολύ Καζαντζάκη (και θεωρώ ακόμα κορυφαίο συγγραφέα όλων των εποχών), δεν φανταζόμουν ότι σήμερα θα έκλεινα σχεδόν 2 χρόνια διαβάζοντας αποκλειστικά και μόνο αστυνομική λογοτεχνία. Όπως και σήμερα δεν μπορώ να καταλάβω πώς έβρισκα τότε την υπομονή να διαβάζω Καζαντζάκη.
Ο καθένας στο είδος του. Π.χ. η αγκάθα Κρίστι ίσως δεν θα είχε ποτέ το ταλέντο να γράψει λογοτεχνία όπως ο Καζαντζάκης ή οι ρώσσοι κλασσικοί.
Αλλά και κανένας από αυτούς δεν θα είχε την ευφιεία να γράψει τέτοια αστυνομικά μυθιστορήματα όπως η Αγκάθα Κρίστι. Και τονίζω την "ευφιεία" γιατί τα αστυνομικά μυθιστορήματα δεν αφήνουν περιθώρια για ανακρίβιες και "αερολογίες".
Αλλά δείτε το και από μια τρίτη σκοπιά π.χ. αυτή του επιστήμονα που θα έλεγε: τί κλασσική και αστυνομική λογοτεχνία ρε και πράσινα άλογα; Διαβάστε κανένα βιβλίο επιστημονικό να σας μείνει και η γνώση..
Συγνώμη, ξέφυγα μια και μιλάμε αποκλειστικά για λογοτεχνία.
Πάντως είναι σημαντικό και το γιατί διαβάζει κάποιος ένα βιβλίο. Άλλος διαβάζει γιατί "ψάχνεται γενικώς", άλλος γιατί θέλει να ξεφύγει από την καθημερινότητα και να ζήσει νοερά μια ωραία ιστορία και άλλος για να αποκτήση γνώση*. Το κάθε είδος λογοτεχνίας προσφέρει συνήθως κάτι από τα προαναφερθέντα και πρέπει να είναι όλα σεβαστά. Αρκεί να πετυχαίνει τον σκοπό του.

*π.χ. διαβάζοντας Ιούλιο Βερν έμαθα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Φάρε αν δε θες να την πεις κατώτερη, πες την τουλάχιστον πιο εύπεπτη. Δεν μπορούμε να τα βάζουμε στην ίδια κατηγορία όλα. Δεν θα διαφωνήσω καθόλου ότι είναι απολαυστική, αλλά είπε κανείς ότι απολαμβάνουμε μόνο τα ποιοτικά;
Κι ο τορπιλοειδής τόνος από τα πιο εύπεπτα εδέσματα είναι και φαντάζομαι σούπερ ποιότητα αν κρίνω από τα 1000€ το κιλό, που κοστίζει.
:ρ

Κι ο τορπιλοειδής τόνος από τα πιο εύπεπτα εδέσματα είναι και φαντάζομαι σούπερ ποιότητα αν κρίνω από τα 1000€ το κιλό, που κοστίζει.
:ρ
Πού να δεις τη λευκή τρούφα που φτάνει τα 4000 ευρώ το κιλό... (αλλά ξεφύγαμε του θέματος :ρ)