Αγκάθα Κρίστι (Agatha Christie) : Τα καλύτερα βιβλία της

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Για μένα τα δύο αριστουργήματα της Κρίστι είναι το "Ποιος Σκότωσε τον Ακρόυντ" και το "Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές". Όσα χρόνια κι αν περάσουν από την ανάγνωσή τους, δεν ξεχνάς ποτέ τον δολοφόνο :) Για κάποιον λόγο βαριόμουν πάντα τη Μις Μαρπλ, και διάβασα τις ιστορίες της αναγκαστικά, όταν μου τέλειωσε ο Ηρακλής Πουαρώ. Αφήνοντας έξω, λοιπόν, τα έργα με τον Πουαρώ που λατρεύω, τα αγαπημένα μου είναι τα: Κάθε Τρίτη κι ένα Έγκλημα, Η Ποντικοπαγίδα, Μάρτυς Κατηγορίας. :)

Το βιβλίο "Ποιος σκότωσε τον Ρότζερ Άκροιντ" το βρήκα στην βιβλιοθήκη μου πριν από περίπου 15 μέρες. Διάβασα τα πρώτα δύο κεφάλαια και δεν μου άρεσε. Μπορεί να μου πει κάποιος αν είναι τόσο ωραίο όσο λένε στην συνέχεια;
:μήπως;:

Ειναι ΤΕΛΕΙΟ!!!! Διαβασε το Υποπτε κ δεν θα χασεις ;) Πριν απο μερικους μηνες το διαβαζαμε ο ενας μετα τον αλλον εδω και ειχαμε παθει πλακα!

Συμφωνώ μαζί σου Ίζι. "Το έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές είναι καταπληκτικό Πουαρό. Για το "Ποιος σκότωσε τον Άκροιντ" έχω διαβάσει τα καλύτερα για αυτό. Το "Μάρτυς Κατηγορίας" δεν μου άρεσε πολύ γιατί έχει διηγήματα που δεν τα συμπαθώ. Η "ποντικοπαγίδα", έχει ωραία υπόθεση. Το "Κάθε Τρίτη και ένα Έγκλημα" (A pocket full of Rye) το έχω δει στην τηλεόραση. Όσο για το άλλο δεν θα συμφωνήσω μαζί σου. Ο Πουαρό είναι πάρα πολύ καλός αλλά και η Μαρπλ καταπληκτική. Νομίζ πρέπει να της δόσεις μια ευκαιρία. Το ένα "Το ένα πτώμα στην βιβλιοθήκη" που διαβάζω εγώ είναι ένα τέλειο Μαρπλ. Αυτό που διάβασες μπορεί να μην ήταν καλό. Ποιό είχες διαβάσει;
:))
:χμ:
:διάβασμα8:

Στο νούμερο 1 τοποθετώ το "Εγκλημα κάτω από τον ήλιο". Ήταν η πρώτη Άγκαθα που γνώρισα μέσω μιας τηλεοπτικής προβολής της ομώνυμης ταινίας και γοητεύτηκα. Αγόρασα το βιβλίο και μετά ακολούθησαν και άλλα. Δύσκολο να ξεχωρίσω τα άλλα δύο. Θα γράψω λοιπόν αυτά που μου κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον:
Έγκλημα στο Νείλο και Η ποντικοπαγίδα.

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Όσο για το άλλο δεν θα συμφωνήσω μαζί σου. Ο Πουαρό είναι πάρα πολύ καλός αλλά και η Μαρπλ καταπληκτική. Νομίζ πρέπει να της δόσεις μια ευκαιρία.
Μα τις έχω διαβάσει και τις ιστορίες της Μαρπλ. Απλά λατρεύω τον Πουαρώ. :)

Τα αγαπημένα μου είναι "towards zero", "5 little pigs" και "10 little niggers". Βέβαια δε σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα δεν είναι φοβερά. Το "the third girl" μόνο δε μου άρεσε.
Υ.Γ. Τα έχω διαβάσει στα ελληνικά αλλά τους τίτλους τους γράφω στα αγγλικά γιατί στα ελληνικά τους αλλάζουνε τα φώτα:οργή:

Έχω διαβάσει 14 βιβλία της Κρίστι. Είναι γεγονός ότι λίγο πολύ ακολουθεί κάποια στάνταρ στην εξέλιξη της ιστορίας της πράγμα που αναγκαστικά δεν θα σε απογοητεύσει, αν σου αρέσει το στυλ γραφής της, αλλά και δεν θα σε ενθουσιάσει αν έχεις διαβάσει 5-6 ιστορίες της.

Τα αγαπημένα μου βιβλία της είναι Ο φόνος του Ακρόιντ που ήταν και το πρώτο που διάβασα και με εντυπωσίασε όταν συνειδητοποίησα ότι όλοι (μα όλοι) μπορούν να είναι ύποπτοι), Το σφήκα σε ψάθινο καπέλο που μου άρεσε πολύ και Τ' άστρα μιλούν για θάνατο που καθώς τοποθετείται στην αρχαία Αίγυπτο είναι αρκετά διαφορετικό (ως προς το σκηνικό περισσότερο) με τα υπόλοιπά της.

Εγώ τώρα διαβάζω το «Έγκλημα στο Νείλο» και είναι το πρώτο της που διαβάζω. Με έχει καθηλώσει!!! Εχθές προσπάθησα να μείνω ξύπνιος για να μάθω το δολοφόνο αλλά δεν τα κατάφερα... :κλαψ: Πάντως το βιβλίο έχει 240 σελίδες και είμαι στην 180 περίπου και ακόμα είναι πολύ δύσκολο να υποθέσεις το δολοφόνο...

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
τότε διάβασε και τις άλλες προτάσεις μας, στην αρχή του νήματος.. :ναι:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Και βέβαια θα το κάνω, τώρα που τη βρήκα, δεν την αφήνω!!
Επειδή βλέπω πως είσαι στα Γιαννιτσά, θα σου κάνω και μια πρόταση για να πάρεις μερικά βιβλία της Κρίστη, πολύ φθηνά. Στην Θεσσαλονίκη, στην Ίωνος Δραγούμη (ακριβώς δίπλα από το ξενοδοχείο Πέλλα) υπάρχει ένα υπόγειο παλαιοπωλείο. Εκεί έχει αρκετά αστυνομικά καινούργια (από εκδόσεις εφημερίδων κυρίως και από παλιές εκδόσεις) όλα για 1 €, και ανάμεσά τους μερικά της Αγκάθα Κρίστη (κάτι μαύρα) από της εκδόσεις του Βήματος. Δηλ. με 10 € θα φύγεις με 10 καινούργια βιβλία της Κρίστη (αν είχε τόσα η σειρά, δεν θυμάμαι)..

Είναι βιβλία όπως το Ρετρό στην Ομίχλη και Ο Σατανάς με την Πλερέζα, σε αυτήν την έκδοση εδώ:

:ναι:

Επίσης, όσον αφορά τους ελληνικούς τίτλους που είναι πολύ αλλαγμένοι, ίσως σου φανεί χρήσιμος αυτός εδώ ο κατάλογος.

Κι ας σημειώσω πως τα Αγγλικά της Κρίστη είναι πολύ στρωτά, οπότε αν θες μπορείς να δοκιμάσεις κάποια στιγμή να διαβάσεις κι απ' το πρωτότυπο.

Last edited by a moderator:
ΝΑ κάνω μια παρατήρηση/διόρθωση σε αυτό που λέει η Λαλένα σχετικά με την Αυλαία. Η Αυλαία γράφτηκε τη δεκαετία του 1940, κατά τη διάρκεια Β' παγκοσμίου πολέμου από την Κρίστι με στόχο να μη δημοσιευτεί άμεσα αλλά μετά το θάνατό της για να αποτελέσει το κύκνειο άσμα του Ηρακλή Πουαρώ (αντίστοιχα είχε γράψει και το Ρετρό στην ομίχλη σαν κύκνειο άσμα της Μις Μαρπλ). Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 η Κρίστι πλησιάζοντας τα 85 αποφασίζει να εγκαταλείψει τη συγγραφή αφού αναθεωρήσει και εκδώσει τα 2 αυτά μυθιστορήματα. Η έκδοση της Αυλαίας πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβρη 1975 και ήταν το τελευταίο βιβλίο που εξέδωσε η Κρίστι πριν πεθάνει τον Ιανουάριο του 1976. Το ρετρό στην ομίχλη, του οποίου την αναθεώρηση δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει θα εκδοθεί τον Οκτώβρη του 1976.