Αιμοδοσία

Με αφορμή τις τραγικές ελλείψεις αίματος τους τελευταίους μήνες στην χώρα μας (και παγκοσμίως) λόγω κορονοϊού είπα να ανοίξω αυτό το (άσχετο) θέμα ως προτροπή για τα μέλη αλλά και για χρήση του μελλοντικά για εξειδικευμένες ή μη εκκλήσεις.

Είμαι εθελοντής αιμοδότης εδώ και αρκετά χρόνια αλλά πρώτη φορά με έχουν καλέσει επανειλημμένα από διαφορετικά νοσοκομεία για να δώσω. Είναι κατανοητό ότι πολλοί φοβούνται να πάνε τέτοια περίοδο για αιμοδοσία αλλά:
1. Αν δεν ανήκετε σε ευπαθή ομάδα ή δεν έρχεστε σε στενή επαφή με τέτοια άτομα η πιθανότητα να νοσήσετε βαριά εσείς ή δικοί σας είναι πάρα πολύ μικρή.
2. Οργανώνονται αρκετές αιμοδοσίες σε χώρους εκτός νοσοκομείων (πχ αίθουσα ΕΚΕΑ στο γήπεδο στο Αιγάλεω) ή υπάρχουν αιμοδοσίες σε νοσοκομεία με ανεξάρτητη είσοδο (πχ Γεννηματάς)
3. Για να δώσετε κλείνετε ραντεβού με την εκάστοτε αιμοδοσία, επομένως δεν θα έχετε λογικά αναμονή- συγχρωτισμό με άλλα άτομα


Αν λοιπόν ως τώρα φοβόσασταν το αίμα, τις βελόνες, τον πόνο ή δεν ξερω εγώ τι ενώ είχατε την δυνατότητα να δώσετε θα σας παρακινούσα να κάνετε στην άκρη τους φόβους σας και να πάτε να δώσετε αυτή τη κρίσιμη στιγμή (αλλά και γιατί όχι και στο μέλλον).

Δώστε και σώστε! :)


Ακολουθούν κάποιες γενικές πληροφορίες σχετικά με την αιμοδοσία (κυρίως) από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ)


Που μπορώ να προσφέρω Αίμα
  • Σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Στον ακόλουθο σύνδεσμο υπάρχει χάρτης με πληροφορίες (διευθύνσεις/τηλέφωνα κλπ) για όλες τις αιμοδοσίες των νοσοκομείων: Χάρτης αιμοδοσίας
  • Εδώ αναρτώνται τακτικά αιμοδοσίες σε χώρους εκτός νοσοκομείων: https://www.oloimaziboroume.gr/aimodosia (αν κάποιος έχει και άλλα παρόμοια λίνκ ας τα προσθέσει παρακάτω)
*Το bloode με το BEAT εχει προσφορά 2 δωρεάν διαδρομών (εως 7 ευρώ η μία) για μεταφορά προς-από την αιμοδοσία: https://thebeat.co/gr/eisai-aimodotis-se-pame/

Δεν θα μπορείς να δώσεις αίμα εάν:
  • Δεν πληροίς τα βασικά κριτήρια για αιμοδοσία. Τα βασικά κριτήρια είναι να:
    • Είσαι μεταξύ 18 και 65 ετών. Μπορείς σε ειδικές περιπτώσεις και εφόσον ο ιατρός το επιτρέπει να δώσεις αίμα εάν είσαι 17 ετών ή πάνω από 65, μάθε λεπτομέρειες.
    • Ζυγίζεις πάνω από 50kg. Στις περισσότερες περιπτώσεις εάν είσαι κάτω από 50 Kg, μπορεί να μην είναι ασφαλές να προσφέρεις αίμα.
    • Είσαι υγιής. Το αίμα από έναν άρρωστο άνθρωπο ή κάποιον που παίρνει φάρμακα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειές για αυτόν που θα το πάρει. Δεν θα μπορέσεις να προσφέρεις αίμα εάν είχες στο παρελθόν ίκτερο ή ηπατίτιδα, ή εάν είχες κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία η κάποια αιμορραγική διαταραχή. Εάν έχεις ερωτήσεις για κάποια συγκεκριμένα φάρμακα που παίρνεις επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της αιμοδοσίας.
    • Έχεις ασφαλή τρόπο ζωής. Πράγματα και συμπεριφορές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως η λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες. Για την δική σου ασφάλεια δεν μπορείς να προσφέρεις αίμα εάν κάνεις πρωταθλητισμό και προετοιμάζεσαι για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός ή εάν κάνεις κάποιο επικίνδυνο επάγγελμα.
    • Είσαι αποφασισμένος να βοηθάς τους άλλους. Τόσο απλά.
  • Δεν έχεις φάει κάτι τρείς – τέσσερεις ώρες πριν αιμοδοτήσεις.
  • Έχεις κάποια λοίμωξη (έστω και απλό κρυολόγημα!) -χρειάζεται να είσαι ελεύθερος συμπτωμάτων- τουλάχιστον για 7 ημέρες.
  • Εάν παίρνεις κάποια αντιβιοτικά, πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον για μία εβδομάδα αφού τελειώσεις τη θεραπεία.
  • Είχες κάποιο μεγάλο χειρουργείο τους τελευταίους έξι μήνες.
  • Έχεις προγραμματίσει κάποια χειρουργική επέμβαση μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες.
  • Είσαι έγκυος ή έχεις γεννήσεις τους προηγούμενους τρείς μήνες.
  • Θηλάζεις το μωρό σου και δεν έχουν περάσει 6 μήνες από τον τοκετό.
  • Έχεις επισκεφτεί περιοχή με ελονοσία.
  • Είχες σεξουαλική επαφή τους τελευταίους έξι μήνες με κάποιον που δεν γνωρίζεις καλά.
  • Υποπτεύεσαι ότι μπορεί να έχεις κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όπως AIDS ή Σύφιλη.
  • Εάν γνωρίζεις ότι έχεις κολλήσει κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα όπως AIDS ή Σύφιλη.
  • Παίρνεις αγωγή με αντιβιοτικά ή έχεις κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια. Σε παρακαλούμε να το συζητήσεις με τον υπεύθυνο της αιμοδοσίας ή επικοινώνησε μαζί μας.
Πριν πας να δώσεις αίμα, φρόντισε για τα παρακάτω:
Λόγω κορωνοϊου πρέπει να τηλεφωνήσεις στην αιμοδοσία που θα πας και να κλείσεις ραντεβού
  1. Σιγουρέψου ότι πληροίς τα κριτήρια αποδοχής του αιμοδότη και δεν ισχύει για σένα κάποιο από τα κριτήρια αποκλεισμού.
  2. Να έχεις φάει ένα ελαφρύ γεύμα 3 με 4 ώρες πριν δώσεις αίμα.
  3. Την ημέρα που θα δώσεις αίμα να παίρνεις πολλά υγρά, τόσο πρίν όσο και μετά την αιμοδοσία.

Τι θα συμβεί μόλις φτάσεις στην αιμοδοσία:
  1. Μόλις φθάσεις στην αίθουσα αναμονής θα πρέπει να συμπληρώσεις το ερωτηματολόγιο του αιμοδότη. Σε αυτό μπορείς να δηλώσεις οτι επιθυμείς να εγγραφείς στο μητρώο των εθελοντών αιμοδοτών.
  2. Αυτό συμπληρώνεται κάθε φορά που δίνεις αίμα.
  3. Μετά θα ελέγξουν την αιμοσφαιρίνη σου (με ένα μικρό τσίμπημα στο δάκτυλο).
  4. Μετά, θα ελέγξουμε την πίεση και τις σφίξεις σου. Μπορεί να χρειαστεί να ερωτηθείς για μερικά πράγματα που αφορούν το ιατρικό σου ιστορικό.
  5. Εάν όλα είναι καλά, θα περάσεις στην αίθουσα αιμοληψιών, όπου θα ξεκινήσεις να δίνεις αίμα.
  6. Στην διάρκεια της αιμοδοσίας θα ξαπλώσεις στις ειδικές καρέκλες, και θα χαλαρώσεις για 10 λεπτά. Σε αυτόν τον χρόνο θα δώσεις περίπου 450 ml αίμα, ούτε καν μισό λίτρο. Μόνο με αυτό θα έχεις καταφέρει να σώσεις τρείς ζωές. Δεν είναι καταπληκτικό!
  7. Μετά την αιμοδοσία δεν θα πρέπει να βιαστείς. Θα σου προσφέρουμε φρυγανιά, τυράκια και πορτοκαλάδα. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι αισθάνεσαι τελείως καλά πριν φύγεις.
    Θα σε ξαναδούμε σε 90 ημέρες!

Πράγματα που πρέπει να κάνεις μετά την αιμοδοσία
  1. Χαλάρωσε και πιες αρκετά υγρά. Τα υγρά θα βοηθήσουν να αντικατασταθεί ο όγκος αίματος που χάθηκε. Καλό είναι την υπόλοιπη μέρα να πιείς αρκετά υγρά (όχι αλκοολούχα).
  2. Κράτα τον επίδεσμο στο χέρι σου καθαρό και στεγνό για λίγη ώρα.
  3. Εάν ο επίδεσμος στο χέρι σου ματώσει, σήκωσε το χέρι ψηλά και πίεσε με δύναμη μέχρι να σταματήσει το αίμα.
  4. Να αποφύγεις να σηκώσεις βαριά αντικείμενα με το χέρι που έδωσες αίμα την ημέρα της αιμοδοσίας.
  5. Εάν αισθανθείς αδυναμία ή ζάλη, ξάπλωσε ανάσκελα και σήκωσε ψηλά τα πόδια σου.
  6. Εάν σε ανησυχεί ελαφρύς πόνος στο χέρι που έδωσες αίμα ή δεις μελανιά σε αυτό το σημείο, μην ανησυχείς αλλά επικοινώνησε μαζί μας και ζήτα να μιλήσεις με τον υπεύθυνο ιατρό.

ΥΓ: Όταν πάτε να δώσετε αν θέλετε πείτε να σας γράψουν και ως δότη αιμοπεταλίων αλλά και μυελού. Για το πρώτο δεν θα κάνουν κάτι διαφορετικό από την αιμοδοσία, για το δεύτερο μπορεί να σας πάρουν λίγο "σάλιο" με μια "μπατονέτα". Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα από όλα τα κέντρα αιμοδοσίας αλλά το αναφέρω.
Ειδικά για μυελό μπορείτε να γραφτείτε και από το σπίτι σας με ένα πακέτο που θα σας στείλουν. Είναι απίστευτο οτι αν βγείτε συμβατός (1:20.000) με το τίποτα (λίγο αίμα) υπάρχει πιθανότητα να σωθεί μια ζωή (συχνά παιδιού) και απλώς αδιαφορούμε... Περισσότερα εδώ.

ΥΓ2: Από το σπίτι σας μπορείτε να γραφτείτε και ως δωρητής οργάνων ( https://www.eom.gr ). Θεωρητικά όλοι είμαστε σύμφωνα με τον νόμο αλλά στην πράξη την απόφαση αυτή την παίρνουν οι συγγενείς οπότε φροντίστε να έχετε ενημερώσει για αυτήν σας την επιθυμία τους κοντινούς σας ανθρώπους.
 
Last edited:
(συνέχεια γιατί έπιασε το όριο των χαρακτήρων)

Συχνές ερωτήσεις για την αιμοδοσία
Επιτρέπεται να έχω φάει πριν την αιμοδοσία;
Βεβαίως. Στην ουσία επιβάλλεται, αφού δεν θα μπορέσεις να αιμοδοτήσεις εάν δεν έχεις φάει κάτι ελαφρύ τις προηγούμενες τρείς με τέσσερεις ώρες. Επίσης θα ήταν καλό να αυξήσεις την κατανάλωση υγρών (όχι αλκοολούχων) τόσο πρίν όσο και μετά την αιμοδοσία.

Πόσο συχνά μπορώ να δίνω αίμα;
Το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο αιμοδοσίων πρέπει να είναι τρείς μήνες, το οποίο σημαίνει ότι μπορείς να δίνεις αίμα τέσσερεις φορές τον χρόνο. Οι γυναίκες μπορούν να δίνουν αίμα τρείς φορές τον χρόνο. Οι δότες αιμοπεταλίων μπορούν να δίνουν αιμοπετάλια συχνότερα.

Μπορώ να κολλήσω AIDS κατά την αιμοδοσία;
Με κανέναν τρόπο. Όλα τα σετ που χρησιμοποιούνται είναι μίας χρήσης, αποστειρωμένα και αχρηστεύονται μετά από κάθε χρήση.

Τι είναι η περίοδος του παραθύρου;
Είναι ο χρόνος που μεσολαβεί από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί από έναν ιό (π.χ AIDS ή και άλλοι ιοί) μέχρι την στιγμή που αυτός ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί. Ο κίνδυνος για την αιμοδοσία βρίσκεται στο γεγονός ότι ενώ ο αιμοδότης σε αυτή την περίοδο είναι “αρνητικός” ο ιός βρίσκεται το αίμα του και θεωρητικά μπορεί να μεταδοθεί μέσω της μετάγγισης στον ασθενή που θα πάρει το αίμα του. Με τις σύγχρονες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο του αίματος, αυτή η περίοδος έχει κατά πολύ μειωθεί φτάνοντας τις 5-11 ημέρες.

Μπορώ να δίνω αίμα κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως;
Ναι, εάν αισθάνεσαι καλά και η αιμοσφαιρίνη σου είναι στα επιτρεπτά όρια.

Μπορώ να δώσω αίμα εάν είμαι έγκυος;
Όχι. Οι έγκυες καθώς και οι μητέρες που θηλάζουν, δεν πρέπει να δίνουν αίμα (ισχύει για όλη της περίοδο του θηλασμού). Μπορούν να αιμοδοτήσουν 6 μήνες μετά τον τοκετό.

Πόση ώρα διαρκεί η αιμοδοσία;
Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά, εάν υπολογίσει κανείς και το χρόνο συμπλήρωσης του ερωτηματολόγιου και του ιατρικού ελέγχου. Η πράξη της αιμοδοσίας από μόνη της διαρκεί μόνο δέκα λεπτά.

Τι γίνεται εάν έχω χαμηλό σίδηρο;
Εάν έχεις σιδηροπενία, θα πρέπει να απευθυνθείς στον γιατρό σου για να διερευνηθεί η αιτία. Μπορεί να διορθωθεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Εάν παράλληλα έχεις και αναιμία τότε δεν μπορείς να δώσεις αίμα. Συχνές αιμοδοσίες μπορεί να επιδεινώσουν προϋπάρχουσα σιδηροπενία.

Πονάει εάν κανείς δίνει αίμα;
Όχι. Το απλό τρύπημα του δακτύλου για τον έλεγχο της αιμοσφαιρίνης και η είσοδος της βελόνης κατά την αιμοδοσία μπορεί να προκαλέσουν τη συγκεκριμένη στιγμή μια ελαφρά ενόχληση, η οποία δεν παραμένει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Πόσο αίμα θα μου πάρετε;
Θα δώσεις περίπου 450 ml αίματος.

Σε πόσο χρόνο ο οργανισμός μου θα αναπληρώσει το αίμα που έδωσα;
Ο ανθρώπινο οργανισμός αναπληρώνει τον όγκο αίματος (πλάσμα) μέσα σε 24 ώρες. Τα ερυθρά αναπληρώνονται από τον μυελό των οστών μέσα στις επόμενες τρείς με τέσσερεις ημέρες, ενώ ο σίδηρος αναπληρώνεται περίπου μετά από έξι με οκτώ εβδομάδες.
Θα αισθάνομαι “περίεργα” κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας;

Μερικοί αιμοδότες περιγράφουν μια “παράξενη” αίσθηση κατά τη διάρκεια της αιμοδοσίας. Υπάρχει περίπτωση να αισθανθείς ότι ζαλίζεσαι, και τότε θα διακόψουμε αμέσως την αιμοδοσία.

Την ώρα που θα δίνω αίμα θα είμαι μόνος μου;
Όχι. Θα υπάρχει πάντα δίπλα σου μία νοσηλεύτρια/της που θα σε προσέχει.

Πως θα αισθάνομαι μετά την αιμοδοσία;
Οι συστηματικοί αιμοδότες συνήθως αισθάνονται καλά. Οι περισσότεροι αιμοδότες δεν αναφέρουν καμία ενόχληση εάν τις επόμενες τέσσερεις ώρες καταναλώσου αρκετά υγρά. Λίγοι άνθρωποι αισθάνονται μία μικρή αδυναμία και λιγότεροι αναφέρουν τάση προς λιποθυμία. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν πρέπει να σε ανησυχεί.

Τι θα γίνει εάν αισθανθώ ζαλάδα ή λιποθυμήσω;
Εάν αισθανθείς ελαφριά ζάλη, ξάπλωσε κάτω ή καθιστός με το κεφάλι στα γόνατα. Στην σπάνια περίπτωση που θα αισθανθείς ότι λιποθυμάς, ξάπλωσε και σήκωσε τα πόδια σου σε υψηλότερο σημείο. Μην αγχώνεσαι και παρέμεινε σε αυτή τη θέση για λίγο διάστημα. Συνήθως μετά από λίγα λεπτά τα συμπτώματα υποχωρούν.

Τι να κάνω εάν το χέρι μου αιμορραγήσει ή μελανιάσει;
Στην περίπτωση που παρατηρήσεις ότι το σημείο από όπου σου πήραν αίμα αιμορραγεί, σήκωσε το χέρι σου ψηλά και πίεσε δυνατά το σημείο που αιμορραγεί μέχρι να σταματήσει. Εάν ανησυχείς για την εμφάνιση μελανιάς στο χέρι από το οποίο έδωσες αίμα, επικοινώνησε με τον ιατρό της αιμοδοσίας.

Σε πόσο χρόνο μετά την αιμοδοσία μπορώ να αρχίσω τις συνήθεις δραστηριότητες μου;
Υπό φυσιολογικές συνθήκες αμέσως μετά την αιμοδοσία. Παρόλα αυτά είναι καλύτερα να δώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου να φας τη φρυγανιά που σου προσφέρουμε και να πιείς την πορτοκαλάδα. Καλό είναι επίσης τις επόμενες τέσσερεις ώρες να καταναλώσεις άφθονα υγρά όπως επίσης και να αποφύγεις βαριές χειρωνακτικές εργασίες.

Για πόσο χρόνο μπορεί να αποθηκευτεί το αίμα;
Τα συμπυκνωμένα ερυθρά μπορούν να αποθηκευτούν για χρονικό διάστημα μέχρι 35 ή 42 ημέρες. Άλλα προϊόντα έχουν μικρότερο χρόνο αποθήκευσης.

Τι έλεγχοι γίνονται στο αίμα μου;
HIV 1, 2, σύφιλη, ηπατίτιδα Β και C καθώς και για τον ιό HTLV.

Επίσης προσδιορίζεται η ομάδα αίματος σου, ενώ από το 2009 όλες οι μονάδες ελέγχονται και με μοριακές τεχνικές για την ηπατίτιδα Β,C και τον HIV.

Θα ενημερωθώ εάν τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν είναι καλά;
Ναι, θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σου, με εμπιστευτικό τρόπο.

Πότε μπορώ να μάθω την ομάδα αίματος μου;
Δύο με τρείς ημέρες μετά την αιμοδοσία μπορείς να απευθυνθείς στην υπηρεσία που έδωσες αίμα και να μάθεις την ομάδα σου. Εάν έχεις ζητήσει να βγει κάρτα αιμοδότη τότε θα πάρεις την κάρτα όπου θα αναγράφεται και η ομάδα αίματος σου.

Τι σημαίνει να έχεις σπάνια ομάδα αίματος;
Σημαίνει απλά ότι το αίμα σου περιλαμβάνει έναν σπάνιο συνδυασμό αντιγόνων και για αυτό τον λόγο είναι χρήσιμο να το γνωρίζει η αιμοδοσία.

Εάν είμαι αιμοδότης και χρειαστώ αίμα, θα βρώ αμέσως;
Τις περισσότερες φορές ναι. Υπάρχει περίπτωση όμως, εάν χρειάζονται πολλές μονάδες ή ανήκεις σε σπάνια ομάδα αίματος αυτό να είναι δύσκολο. Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος που η αιμοδοσία πρέπει να στηρίζεται στους συστηματικούς εθελοντές αιμοδότες και όχι στους αιμοδότες που δίνουν μόνο όταν έχει ανάγκη κάποιος δικός τους άνθρωπος. Σε κάθε περίπτωση πάντως η αιμοδοσία θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να μην αντιμετωπίσεις πρόβλημα.
 

Σαώρη

Θεραπεύτρια Μαγικών Πλασμάτων
Μπράβο βρε Ιπποπόταμε για το νήμα!
Μπορεί τα τροχαία να έχουν μειωθεί λίγο πλέον, λόγω και της συνθήκης που ζούμε, αλλά είναι τόσοι νεφροπαθείς και άνθρωποι με άλλες ασθένειες, που χρειάζονται αίμα και θα μπορούσαν να είναι συγγενείς μας. Όποιος μπορεί δεδομένων των συνθηκών να πάει, δείτε το αυτό το μήνα και σαν δώρο ζωής για τις γιορτές!

Να προσέχετε και να προσφέρετε! :αγκαλιά:
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Πριν χρονια κι εγω εδινα παλια αιμα με την παρεα μου, αλλα για καποιους λογους μετα το σταματησα και τα τελευταια χρονια δεν ηταν δυνατο. Αυτο το χρονο ειχα τη χαρα να δωσω καποιες φορες στο νοσοκομειο της γειτονιας μου, και σημερα κιολας εχω κλεισει ραντεβου για την επομενη φορα

ελεύθερος συμπτωμάτων
(ασχετο) αυτο μου φαινεται αμερικανια :Ρ
 
Εύγε, πολύ αναλυτικές και διαφωτιστικές πληροφορίες! Κι εγώ δίνω συστηματικά αίμα, αν και έχει τύχει να με διώξουν 2-3 φορές λόγω χαμηλού σιδήρου (που πάντα μου δίνει την ευκαιρία να διορθώσω κάτι που ήταν πρόβλημα για μένα την ίδια). Η αιμοδοσία είναι από τα λίγα πράγματα που δεν μας στοιχίζουν τίποτα σχεδόν, αλλά μπορούν να κρίνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για κάποιον άλλον. Όσον αφορά τη δωρεά οργάνων, αυτό το έκανα μόλις βγήκε ο νόμος γιατί δεν ξέρω ποιος θα παίρνει τις αποφάσεις για μένα σε περίπτωση που βρεθώ σε τέτοια θέση. Την επόμενη φορά που θα πάω θα μάθω και για τη δωρεά αιμοπεταλίων και μυελο που περιέργως δεν το έχω κοιτάξει. Ευχαριστούμε για τον κόπο σου να φτιάξεις αυτό το νήμα.
 
Μυελός
Για το μυελό δεν έχει σε όλες τις αιμοδοσίες. Εδώ μπορείτε να δείτε τα σημεία εγγραφής.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή, με μια "μπατονέτα" παίρνουν λίγο "σάλιο" από το στόμα. Λόγω της απλότητάς της μπορεί να την κάνει και ο οποιοσδήποτε από το σπίτι του (ειδικά στην επαρχία που δεν υπάρχουν πολλά κέντρα είναι πολύ καλή λύση). Συμπληρώνεις την αντίστοιχη αίτηση στο xarisezoi.gr και σου στέλνουν το πακέτο με τα σύνεργα και τις οδηγίες. Με την ευκαιρία χώνεις και μια μπατονέτα σε όποιον άλλο βρίσκεται τριγύρω και έτσι γράφεις κι άλλους :ρ (εντάξει το τελευταίο μπορεί να μην ισχύει ακριβώς έτσι αλλά πιάνετε το νόημα). Το στέλνεις πίσω με δίκη σου χρέωση συνήθως (μικρή είναι για ένα φάκελλο πρόκειται...) και το αναλύουν- σε εγγραφούν στο (παγκόσμιο) μητρώο εθελοντών δοτών μυελού. Αν βρεθείς συμβατός, αφού βεβαιωθούν οτι είσαι υγιής συνήθως δίνεις αίμα (περίπου σαν την αιμοδοσία) και κυριολεκτικά σώζεις μια ζωή.
Συνήθως οι δέκτες έχουν κάποια κακοήθεια στο αίμα και δυστυχώς πολλές φορές αφορούν παιδιά.

Αιμοπετάλια
Για τα αιμοπετάλια ουσιαστικά αναλύουν πρώτα το αίμα και σε ενημερώνουν αν μπορείς να δώσεις. Τα κριτήρια είναι παρόμοια με αυτά της αιμοδοσίας (αν θυμάμαι καλά το μέγιστο ηλικιακό όριο είναι κάπως πιο χαμηλό)
Σε αντίθεση με την αιμοδοσία που μπορείς να δώσεις όποτε θες (πλέον με ραντεβού λόγω κορώνας) για τα αιμοπετάλια πρέπει να κλείσεις ραντεβού λόγω δυσκολίας στην μεταφορά/συντήρηση των αιμοπεταλίων (συνήθως σε καλούν αυτοί αν είσαι εθελοντής δότης αιμοπεταλίων). Όμως ενώ αίμα μπορείς να δώσεις 3-4 φορές το χρόνο αιμοπετάλια μπορείς να δώσεις 20+ φορές το χρόνο.
Η διαδικασία είναι απλή αλλά κρατάει παραπάνω ώρα (πρακτικά ξεκινά σαν αιμοδοσία αλλά συλλέγουν τα αιμοπετάλια από το αίμα και το υπόλοιπο επιστρέφεται)
Δέκτες είναι συνήθως καρκινοπαθείς, άτομα με διαταραχές του αίματος και άτομα με μαζικές αιμορραγίες.
 
Top