Ακουστικά βιβλία ( Audiobooks )

Είναι λίγος καιρός που ξεκίνησα να ακούω ομιλούντα βιβλία (όπως αναφέρονται στον ιστότοπο τοου Φάρου Τυφλών).
Βρίσκομαι ακόμα στην αρχή και θα πρέπει να πω ότι είναι μια ωραία εμπειρία.
Ιδανικό για ουρές, για μέσα μεταφοράς, για βάδην στο γυμναστήριο, για κάλυψη αποστάσεων όταν βγαίνεις για δουλειές.

Κατέληξα να ψάξω για ομιλούντα βιβλία όταν έβλεπα ότι βαριόμουν να ψάχνω κάθε τρεις και λίγο να βρω τα γιαλιά πρεσβυωπίας στα μέσα μεταφοράς :ωιμέ: και σιγά σιγά έφτασα να κόψω το διάβασμα :ντροπή:. Ενώ με τα ακουστικά μπορώ συνεχώς να είμαι με ένα βιβλίο.

Όταν άρχισα να κατεβάζω και να αποθηκεύω στο κινητό μου τα βιβλία, ξεκίνησα με Τζόναθαν Κόου που τον είχα ξαναδιαβάσει.
Όλα πήγαν πρίμα.
Μετά, την πάτησα ελαφρώς, διότι κατέβασα το "Κουτσό" του Κορτάσαρ και βέβαια τα έπαιξα μόλις άκουσα τον πρόλογο :αργκ:.
Αυτομάτως το έσβησα από το κινητό και κατάλαβα, ότι τουλάχιστον για ένα διάστημα, θα πρέπει να επιλέγω εύκολα βιβλία που απαιτούν την ελάχιστη δυνατή προσήλωση και δεν έχουν ιδιαίτερη γραφή.
Το κατανόησα καλύτερα όταν "άκουσα" το "Βιβλίο της Άμμου" του Μπόρχες. Μπρος πίσω μπρος πίσω όλη την ώρα και όταν το τελείωσα, το ξαναάκουσα από την αρχή για να το καταλάβω καλά.

Στο πρόσφατο ταξίδι μου στο εξωτερικό, άκουγα από το λεωφορείο του αεροδρομίου μέχρι και την προσγείωση ένα εύπεπτο και με αγωνία πόνημα της Τζίλιαν Χόφμαν. Ήταν ό,τι έπρεπε! Δεν ήθελα να τελειώσει!

Πάντως δε μπορώ να αλλάξω με τίποτα το βραδυνό διάβασμα στο κρεβάτι μου ενός αληθινού βιβλίου, με εξώφυλλο και χάρτινες σελίδες :))))
 
Last edited:
Καλησπέρα!
Εγώ έχω ακούσει μέχρι στιγμής τον Γλάρο Ιωνάθαν και τη Ζατέλη στο "Και με το φως του λύκου επανέρχονται".
Επειδή η Ζατέλη ήταν όντως καθηλωτική, θα ήθελα να ακούσω τις προτάσεις για άλλα audio books στα ελληνικά (που υπάρχουν), τα οποία να έχουν μια εξίσου ενδιαφέρουσα χροιά φωνής από αυτόν που τα διαβάζει και φυσικά έχουν ενδιαφέρον ως βιβλία. :)
Το λέω γιατί απ' ότι έχω καταλάβει τα περισσότερα audio books είναι διαβασμένα με φλατ φωνή, γι' αυτό ψάχνω κάτι πιο ενισχυμένο.
 
Κοίτα, Πέτρο, ψέματα δε θα σου πω, οι Έλληνες αφηγητές (που, μην ξεχνάμε, είναι ως επί το πλείστον εθελοντές και ερασιτέχνες) έχουν μπόλικο περιθώριο βελτίωσης, ιδίως αν κρίνονται από κάποιον που ακούει αγγλόφωνους αφηγητές από τους οποίους μερικοί καταφέρουν και ζωγραφίζουν με τη φωνή τους που προσαρμόζεται σε κάθε χαρακτήρα, αλλά και στην ίδια τη φάση που περιγράφεται. Από κει και πέρα, το φλατ και το ενισχυμένο αποδεικνύονται πολύ υποκειμενικά - για παράδειγμα, η αφήγηση στην Τριλογία της Μασσαλίας θεωρείται από όλους μια από τις κορυφαίες, ενώ εγώ με το ζόρι τελείωσα το βιβλίο και είχα κατακουραστεί από τη μονότονη, για μένα, χροια της φωνής του αφηγητή. Οπότε, μπορώ να σου συστήσω μερικά βιβλία που μου φάνηκαν ωραία σαν βιβλία, και από κει και πέρα κρίνε μόνος σου αν και πόσο σε ικανοποιεί αυτό που ακούς.

Εκτός λοιπόν από την προαναφερθείσα Τριλογία της Μασαλίας και τους Βατσιμάνηδες του Ιζό, βρήκα ενδιαφέροντα κάποια βιβλία των Κόου, Περλ Μπακ, Μαζάουερ, Παδούρα, Ερικ Λάρσον, Χάρπερ Λι, Σβετλάνα Αλεξέγιβιτς. Αν πάλι θα σε ενδιέφερε κάτι στα αγγλικά, εκεί σαφώς μπορώ να σου δώσω κάμποσα ονόματα που δε θα χορταίνεις και θα επιλέγεις βιβλία άγνωστων συγγραφέων μόνο και μόνο επειδή τα διαβάζουν αυτοί.
 
Αποφάσισα κι εγώ πριν λίγο καιρό να δοκιμάσω να ακούσω κάποια βιβλία. Ξεκίνησα πειραματικά και έτσι διάλεξα μικρά βιβλία. Άκουσα ένα μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, που μου φάνηκε μέτριο, τον γερο και τη θάλασσα (καταπληκτική πρώτη επαφή με τον Χεμινγουει) και τον αλχημιστή, που ενώ τον είχα διαβάσει ως έφηβος δεν το θυμόμουν σχεδόν καθόλου.
Έχω ενθουσιαστεί με το γεγονός ότι μπορώ να αξιοποιήσω τον χρόνο που περνάω κάθε μέρα στο αυτοκίνητο πηγαινοερχόμενος σε δουλειές τόσο ευχάριστα! Σκοπεύω να το καθιερώσω! Τώρα πάω για μεγαλύτερα βιβλία.

Όπως διάβασα και παραπάνω, σίγουρα παίζει ρόλο και η αφήγηση αλλά και η ποιότητα εγγραφής. Ένα δεύτερο μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι που δοκίμασα να ακούσω, το σταμάτησα στα πρώτα 5 λεπτά γιατί ήταν επιεικώς κακό και στους 2 αυτούς τομείς.
 
Οι εκδόσεις Μεταίχμιο διαθέτουν δωρεάν 4 βιβλία:
  • Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο της Άλκη Ζέη
  • Το Πανδαιμόνιο του Κώστα Ακρίβου
  • Το Απόψε δεν έχουμε φίλους της Σοφίας Νικολαΐδου
  • Η καλοσύνη των ξένων του Πέτρου Τατσόπουλου
 
Η κυρία Νάντια Παξινού, φιλόλογος, έφτιαξε αυτή την ιστοσελίδα για να ανεβάζει σε μορφή MP3 αφηγήσεις μεγάλων έργων της ελληνικής και ξένης κλασικής λογοτεχνίας. (για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων επιτρέπεται μόνο η αναπαραγωγή έργων, των οποίων οι συγγραφείς έχουν πεθάνει τουλάχιστον 70 χρόνια πριν).


Δώστε τους μια ευκαιρία, μπορεί να ανακαλύψετε έναν απρόσμενα ωραίο τρόπο να αυξήσετε τις ώρες που διαβάζετε.
 
Ήμουν κι εγώ επιφυλακτικός, αλλά άκουσα το πρώτο κεφάλαιο από το "Έγκλημα και Τιμωρία" και μου άρεσε πολύ! Σίγουρα είναι αλλιώς να έχεις το κείμενο μπροστά, αλλά και ακούγοντας την αφήγηση σου μένουν τα βασικά της ιστορίας (αυτό μετράει, άλλωστε είναι αδύνατο να θυμάσαι κάθε λέξη μόλις τελειώσεις ένα κεφάλαιο, όταν διαβάζεις).

Ήμουν ξαπλωμένος και με τα μάτια κλειστά, αλλά ήταν σαν να διάβαζα. Όπως έχουν πει κι οι Μοντυ Πάιθον, "ακούμε μια φωνή μες στο μυαλό μας που μας λέει τα λόγια που διαβάζουμε". Κάντε μια δοκιμή.
 
Ναι έχω ακούσει καμια 10αριά.
Προτιμώ τα multivoices είναι πιο ευχάριστα και είναι σαν ταινία
 
Δοκίμασα πρώτη φορά πριν 2 χρόνια και τα παράτησα στο εικοσάλεπτο, δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ και δεν θυμόμουν τίποτα απ' όσα είχα ακούσει. Ξαναδοκίμασα πέρσι με καλύτερα αποτελέσματα (και ταχύτητα x1,5 γιατί μιλάνε υπερβολικά αργά). Μου αρέσει περισσότερο το "παραδοσιακό" βιβλίο αλλά υπάρχουν κάποιες κατηγορίες όπως για παράδειγμα αυτά που διαβάζονται από τον συγγραφέα που τις προτιμώ σε ακουστική μορφή.
 
Φέτος τα ανακάλυψα και λόγω έλλειψης χρόνου εξαιτίας του μωρού, μου δίνεται η ευκαιρία αντί να διαβάζω, να ακούω κανένα βιβλίο την ώρα που οδηγώ ή όταν σιδερώνω. Δεν συγκρίνεται με το κανονικό βιβλίο αλλά για αυτές τις στιγμές (του σιδερώματος, της οδήγησης κλπ) που κανονικά πάνε χαμένες είναι ότι πρέπει.
Το "Με μολύβι φαμπέρ νούμερο 2" της Άλκης Ζέη το απόλαυσα πραγματικά όμως, ένιωσα ότι μου λέει την ιστορία της ζωής της η μαμά μου ή η γιαγιά μου την ώρα που πίνουμε καφεδάκι.
 
Παιδιά πάντως εμένα πάάάάάρα πολύ μου αρέσει το ''Υπερίων'' του Dan Simmons που διαβάζω. Αλλά τελειώνω (δυστυχώς) ως την Παρασκευή (:(:ουχ: μπουχουχου, άλλο ένα τέλος στην ζωή μου @Λευκή Σελίδα ). Θα επανέλθω σε αυτοτελές νήμα.
@Νιλς, διαβάζεις ηλεκτρονικά βιβλία; Και στα αγγλικά;
 
@Καστάλια μία φορά είχε τύχει μόνο να διαβάσω ηλεκτρονικό βιβλίο. Θα με πεις σάικο τώρα, το ξέρω, αλλά μου αρέσει η μυρωδιά του χαρτιού, του καινούριου βιβλίου, να το ξεφυλλίζω και να το μυρίζω (αν και μία φορά που το έκανα στο μετρό, το μετάνιωσα βλέποντας τις αντιδράσεις του κόσμου). Στα αγγλικά έχω να διαβάσω πολλά χρόνια. Γιατί ρωτάς;
ΥΓ: Αν φοβάσαι ότι θα έρθω ως φάντασμα να σου κλέψω την βιβλιοθήκη, δεν υπάρχει λόγος. Είμαι εντελώς απύρετος (και δεν είμαι στοκαρισμένος με χαρτιά υγείας).
 
@Καστάλια μία φορά είχε τύχει μόνο να διαβάσω ηλεκτρονικό βιβλίο. Στα αγγλικά έχω να διαβάσω πολλά χρόνια. Γιατί ρωτάς;
ΥΓ: Αν φοβάσαι ότι θα έρθω ως φάντασμα να σου κλέψω την βιβλιοθήκη, δεν υπάρχει λόγος. Είμαι εντελώς απύρετος (και δεν είμαι στοκαρισμένος με χαρτιά υγείας).

για να μιλήσω με λογοτεχνικούς όρους : ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑ. Δεν έχω ταΐσει το παιδί μου τρεις μέρες τώρα για να διαβάσω ''μία σειρά ακόμα''.
ΥΓ: Η γυναίκα μου σε μισεί.

Ο λόγος που ρώτησα είναι ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία στα αγγλικά είναι σε συγκριτικά πολύ πιο προσιτές τιμές (κάμποσα είναι και τελείως δωρεάν - δε μιλώ μόνο για εκείνα με ληγμένο copyright, αλλά για πρόσφατους και δημοφιλείς τίτλους που κατά καιρούς έχουν φοβερές προσφορές από εκδοτικούς οίκους ή και από τους ίδιους τους συγγραφείς. Ως εκ τούτου είναι πολύ πιο οικονομικό να ολοκληρώνει κανείς τέτοιες σειρές ηλεκτρονικά και στα αγγλικά, παρά σε χαρτί και στα ελληνικά. Φυσικά, εδώ μέσα πολλοί με έχουν καταλάβει, "η τρελή με τα ακουστικά/ηλεκτρονικά βιβλία που προσπαθεί να προσηλυτίσει τον κόσμο", αλλά αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τη χαρά που ένιωσα εγώ όταν βρήκα τους άπειρους τίτλους που μπορώ να προμηθευτώ έτσι, συγκριτικά με την ανάγκη να αγοράζεις συνέχεια βιβλία ή να περιμένεις από τη βιβλιοθήκη της γειτονιάς να καλύψει τις ανάγκες σου (αν και δηλώνω ξεκάθαρα ότι οι βιβλιοθήκες είναι ιερό πράγμα για μένα). Τα τελευταία χρόνια διαβάζω γύρω στα εκατό βιβλία το χρόνο, συν πλην μερικά, αναλόγως με τον όγκο των συνολικών σελίδων, οπότε καταλαβαίνεις ότι η αγορά έντυπου υλικού θα άνοιγε μια τεράστια τρύπα στο ετήσιο μπάτζετ. Φυσικά, σέβομαι την προτίμησή σου στο χάρτινο βιβλίο, την κατανοώ γιατί και εγώ έχω μια αρκετά μεγάλη βιβλιοθήκη ακριβώς για τον ίδιο λόγο, αλλά αν μελλοντικά θεωρήσεις ότι θα σε ενδιέφερε να εξερευνήσεις τα ηλεκτρονικά βιβλία, ελεύθερα στείλε μου ένα μήνυμα, να μοιραστώ μερικές χρήσιμες συμβουλές.
 
Φυσικά, εδώ μέσα πολλοί με έχουν καταλάβει, "η τρελή με τα ακουστικά/ηλεκτρονικά βιβλία που προσπαθεί να προσηλυτίσει τον κόσμο", αλλά αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τη χαρά που ένιωσα εγώ όταν βρήκα τους άπειρους τίτλους που μπορώ να προμηθευτώ έτσι, συγκριτικά με την ανάγκη να αγοράζεις συνέχεια βιβλία ή να περιμένεις από τη βιβλιοθήκη της γειτονιάς να καλύψει τις ανάγκες σου (αν και δηλώνω ξεκάθαρα ότι οι βιβλιοθήκες είναι ιερό πράγμα για μένα). Τα τελευταία χρόνια διαβάζω γύρω στα εκατό βιβλία το χρόνο, συν πλην μερικά, αναλόγως με τον όγκο των συνολικών σελίδων, οπότε καταλαβαίνεις ότι η αγορά έντυπου υλικού θα άνοιγε μια τεράστια τρύπα στο ετήσιο μπάτζετ.
Κι εγώ διαβαζω e-books, στα αγγλικά κυρίως, αλλά και στα γαλλικά. Όχι μόνο για οικονομικούς (ειναι σίγουρα πολύ πιο οικονομικά) αλλά και για περιβαλλοντολογικούς λόγους. Για όλο αυτό το χαρτί κόβονται δέντρα. Ξερω βέβαια ότι πολλά απο αυτά τα δεντρα καλλιεργούνται ειδικά για αυτό το σκοπό, αλλά αποψιλώνονται εκτάσεις και μαλιστα δάση με δέντρα που εχουν την δυνατότητα να απορροφουν διοξείδιο του ανθρακα απο την ατμόσφαίρα για να καλιεργουνται δέντρα που κοβονται μετα απο δυο με τρια χρόνια. Ειναι πολυ μεγάλη η ζημιά που γίνεται στο περιβαλλον.

Επίσης τα φυσικά βιβλία απαιτουν χώρο και καθάρισμα. Ειμαι αρκετά minimalistic και το βρίσκω αρκετα δύσκολο, όσο κι αν αγαπώ τα βιβλία, να ζω περικυκλωμενη απο φορτωμένα ράφια που θελουν καθε τρεις και λιγο ξεσκόνισμα.

Και τελευταίο, χρησιμοποιώ παρα πολύ τη δημοτική βιβλιοθήκη. Γιατί να αγοράσω ενα βιβλίο όταν το εχει η βιβλιοθήκη και μπορω να το δανειστω όσες φορές θέλω.
 
Last edited:
Ακούω γενικά πολλά audiobook τα δυο τελευταία χρόνια λόγω διάφορων προβλημάτων με τα ματιά μου.
Έχω ακούσει από το Scribd, το librivox στα αγγλικά και από δυο ελληνικά site στα ελληνικά.
Το πρώτο site είναι το akousenabiblio και το δεύτερο το isobitis. Και τα δυο λειτουργούν εθελοντικά με βιβλία που είναι πλέον public domain.
Το isobotis αντίθετα από το akousenabiblio, πέρα από την τεράστια γκάμα βιβλίων έχει και σύγχρονα βιβλία ξένων (Κινγκ, Νέσμπο, Λάκμπεργκ, Ασίμωφ, Ρόουλινγκ, Φλιν, Φόλλετ, Χίσλοπ κτλ.), και Ελλήνων συγγραφέων (Ακρίτα, Μαντά, Αβραμίδης Παπαθεοδώρου κτλ. )τα οποία από ό,τι έχω καταλάβει από τις ευχαριστίες του site, έχουν παραχωρηθεί από το Πανελλήνιο σύνδεσμο τυφλών, το Φάρο τυφλών Ελλάδος και την Πανελλήνια ένωση τυφλών.
 
@Λευκή Σελίδα
Όχι ακόμα, ίσως γιατί τα περισσότερα που έχω ακούσει τα έχει διαβάσει ο Στρούγγης.
Έχει όντως ευχάριστη φωνή, αλλά σε μερικά σημεία νιώθω ότι χαμογελάει ενώ μπορεί να αφηγείται κάτι τραγικό. :τρέλα:
 
:μουάχαχα:Δεν το έχω παρατηρήσει. Τώρα που το ανέφερες αν το εντοπίσω κι εγώ, φοβάμαι ότι θα με πιάσει νευρικό γέλιο - τέλεια. :))))
 
Top