Αναγνωστικές συνήθειες πριν και μετά... την Λέσχη

Η βιβλιοφιλία ή η βιβλιοφαγία υπήρχε στη ζωή μου πριν τη λέσχη. Το διάστημα όμως που είμαι μέλος εδώ παρατηρώ ότι η λέσχη έχει επηρεάσει μέχρι κάποιο σημείο τις αναγνωστικές μου συνήθειες. Η αλλαγή που παρατηρώ είναι ότι ενώ διάβαζα πολύ περισσότερο σύγχρονη λογοτεχνία (του 20ου αιώνα) και πολλούς σύγχρονους Έλληνες, τώρα από τη μία έχω περιορίσει τους Έλληνες και δεύτερον έχω στραφεί και στη παλιότερη λογοτεχνία.

Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή διαβάζω το Κόκκινο και το Μαύρο του Σταντάλ, βιβλίο που είμαι σχεδόν σίγουρη (αν και ποτέ δεν ξέρεις σ΄αυτή τη ζωή :χαχα:) δε θα έπιανα εύκολα. Δεν είναι βέβαια μόνο αυτό. Αυτή η στροφή είναι γενικότερη και από τη μία μου κάνει καλό, γιατί γνωρίζω κάποια από τα λεγόμενα "κλασικά" που μου έλειπαν, αλλά από την άλλη με εκνευρίζει αφόρητα, γιατί πιάνω τον εαυτό μου να μην είναι ενημερωμένος στα νέα ονόματα συγγραφέων, πράγμα που δεν μου ξέφευγε νωρίτερα.

Αυτή ήταν η επίδραση της συμμετοχής μου στο φόρουμ την τελευταία τριετία. Ελπίζω να μην είμαι μόνο εγώ που έχω επηρεαστεί και να έχετε εντοπίσει κι εσείς κάποιες, μικρές ή μεγαλύτερες, αλλαγές στα διαβάσματά σας.

χρυς καταλαβαινω αυτο που λες και το εχω παθει κι εγω.παρα πολλα βιβλια που δεν τα γνωριζα τωρα ξαφνικα τα εμαθα και θελω και να τα διαβασω(μερικα τα διαβασα ηδη).τις πρωτες μερες στο φορουμ διαβαζα μερικα ονοματα και μερικους τιτλους απο βιβλια κι ελεγα "η εσυ εισαι ασχετη η αυτοι εδω ειναι πολυ ψαγμενοι":χαχα:.τωρα πια περα απο τους τιτλους που εμαθα και σκοπευω να διαβασω οταν παιζω καποιο παιχνιδι γνωσεων και ειμαι στην κατηγορια λογοτεχνια ειμαι πολυ καλη και πιστευω σ ενα μεγαλο ποσοστο αυτο το χρωσταω στη λεσχη!!

Συμφωνουμε Μαργαριτα κι εγω στην αρχη δεν ειχα ιδεα.Τωρα ομως χαρη στα παιδια το εψαξα και βρηκα αρκετα βιβλια τα οποια ειναι διαμαντακια

Και εμενα με εχει επηρεασει πολυ η λεσχη...ΕΙδικα τον πρωτο καιρο διαβαζα μετα μανιας.....Και χαιρομαι πολυ!!!!

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Πριν την Λέσχη είχα περάσει μια αρκετά μεγάλη περίοδο αποχής από το διάβασμα. Με την Λέσχη ξανάρχισα το διάβασμα! :)

Επίσης, γνώρισα κάποιους σημαντικούς τίτλους που δεν ήξερα.

Βέβαια, αυτόν τον καιρό, δυστυχώς, βρίσκομαι πάλι σε φάση που διαβάζω λίγες, μοναχά, σελίδες την ημέρα..

Μέσα από τη λέσχη ήρθα σε πιο στενη επαφή με την αμερικάνικη λογοτεχνία. Είχα διαβάσει πριν από χρόνια μερικά βιβλία του Χεμινγουει του Φιτζέραλντ και του Στάινμπεκ αλλά εδώ βρήκα τόσα ενδιαφέροντα σχόλια για τον Πόε, τον Ναμπόκοφ, τον Κέρουακ, τον Μπουκόφσκι που σίγουρα θα είναι στα επόμενα βιβλία που θα διαβάσω.

Κι εμένα με έχει επηρεάσει η λέσχη το τελευταίο αυτό διάστημα που είμαι μέλος της. Άλλωστε αυτό ήταν και το ζητούμενο! Να αποκτήσω δηλαδή πιο πολλές γνώσεις σε σχέση με τη λογοτεχνία αλλά και τη γλώσσα γενικότερα. Και σας ευχαριστώ για αυτό όλους σας :)))

Last edited:
Εγώ έχω επηρεαστεί σε ότι αφορά συγκεκριμένους τίτλους που διαβάζω στην λέσχη και δεν τους γνώριζα, οπότε μετά τους αγοράζω. Για αυτό και νομίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερες παρουσιάσεις βιβλίων.

Καταρχάς, είναι πολύ ωραίο να μοιράζεσαι την αγάπη σου (όχι την έγγαμη, μην μπερδευτούμε :)))) ) με άλλους ανθρώπους που αισθάνονται το ίδιο, ο καθένας φυσικά με το δικό του τρόπο και για το δικό του λόγο. Νιώθω λοιπόν οικειότητα και άνεση, όταν βρίσκομαι εδώ και ας μη γνωρίζω κανέναν προσωπικά. Ένα αόρατο νήμα δημιουργεί το αίσθημα του ανήκειν. Ωστόσο, ΟΜΟΛΟΓΩ: δεν είναι λίγες οι στιγμές που νιώθω πολύυυυ "λίγη", καθώς διαβάζω σχόλια και αναφορές σε βιβλία που δεν τα έχω διαβάσει, ωστόσο συγκρατώ πληροφορίες και ψάχνω και προβληματίζομαι και διαβάζω και διαβάζω και διαβάζω.... :γιούπι:

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Παντα πριν διαβασω βιβλια, ενημερωνομαι για το περιεχομενο τους κτλ.

Δεν πειραματιζομαι δηλ

Πριν λοιπον.. εκανα καμια βολτα στην βιβλιοθηκη, και εψαχνα γνωστους τιτλους βιβλιων να βρω. Στους αγνωστους κοιταζα σε οποιο μου αρεσε την περιληψη, και απο το συντομο διαβασμα που του εριχνα εσωτερικα, το επαιρνα να το διαβασω.

Μετα λεσχη..: απλα τα βιβλια που θελω να διαβασω ειναι παρα πολλα. Ανακαλυψα συγγραφεις που δεν ηξερα και βιβλια γνωστα που σχολιαστηκαν με καλα λογια και αλλα αγνωστα που ηταν αριστουργηματα και δεν τα ηξερα. Εβαλα λοιπον σκοπο να διαβασω ολα οσα μου αρεσαν (και η λιστα οσο παει και μεγαλωνει..)

Γι' αυτο λοιπον, τρεχω να καλυψω τα κενα.. Δυστυχως λογω αλλων υποχρεωσεων, δεν διαβαζω με τις ωρες οπως παλια, αλλα... το καλοκαιρι που περασε (περιμενα τις εξετασεις να τελειωσουν) ειχα λιστα με μερικα απο τα αδιαβαστα που επρεπε να διαβαστουν.

Ακριβως αυτο το "επρεπε" με ζορισε αρκετα, και σε μερικα βιβλια (πχ της Γουλφ) τα διαβασα με κρυα καρδια, άλλα τα περασα βιαστικα (γιατι δεν μου πολυαρεσαν), και γενικως διαπιστωσα πως δεν ειχα την παλια απολαυση που απολαμβανα στο διαβασμα μου.

Πρεπει να βρω εναν τροπο να συνδυασω ολα αυτα, αλλα.. ποτε να καλυψω τα κενα που εχω στα κλασσικα, για να περασω και στα υπολοιπα; :τρέχω:

κατι που επισης αλλαξε : δεν νομιζω πριν λεσχη, να επαιρνα ολα αυτα τα βιβλια απο τις προσφορες. Σιγουρα θα επαιρνα.. αλλα οχι ολα οσα πηρα τωρα. Απλα.. ειναι η μανια με τα κλασσικα που με επιασε..

Σε νιώθω Λορένα, κι εγώ έχω το ''άγχος'' να διαβάσω όσο το δυνατόν περισσότερα από τα κλασικά. Συνεχώς διαπιστώνω πως υπάρχουν τόσα και τόσα βιβλία που με ενδιαφέρουν και πραγματικά αναρωτιέμαι πότε θα καταφέρω να βρω το χρόνο για να διαβάσω όλα αυτά που θα ήθελα.
Για την ώρα, έχω βάλω ως στόχο να διαβάσω τα βιβλία που ήδη υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μου - τα οποία είχα προμηθευτεί κατά καιρούς από προσφορές και μετά βλέπουμε (αν και ο πειρασμός να αγοράσω στο μεταξύ κι άλλα βιβλία είναι μεγάλος :μαναι: ).

Στο άγχος που μοιράζεστε, Λορένα και Φαίη, απλώς να πω ότι όσο και να διαβάσει κανείς πάλι θα έχει κενά. Επίσης το "πρέπει να διαβαστούν" δεν νομίζω ότι έχει θέση όταν μιλάμε για λογοτεχνία. Φυσικά έπεσα κι εγώ στην παγίδα των προσφορών, αλλά ευτυχώς μετά τους Ρώσους και τα Νόμπελ συνήλθα και κατάλαβα τι κάνω. Οπότε τώρα έχω ένα ράφι γεμάτο Ρώσους, των οποίων η γραφή δε με συγκινεί καθόλου.

Αλλά δεν έχω κανένα άγχος. Δεν το παίρνω σαν "πρέπει". Ας μείνουν όλοι τους εκεί αδιάβαστοι αν δε μου έρθει το κέφι ποτε. Αν το πάρουμε έτσι, αγχωτικά και κάπως σαν υποχρέωση, θα χάσουμε όλο το νόημα της ανάγνωσης.

Στο άγχος που μοιράζεστε, Λορένα και Φαίη, απλώς να πω ότι όσο και να διαβάσει κανείς πάλι θα έχει κενά. Επίσης το "πρέπει να διαβαστούν" δεν νομίζω ότι έχει θέση όταν μιλάμε για λογοτεχνία.Αν το πάρουμε έτσι, αγχωτικά και κάπως σαν υποχρέωση, θα χάσουμε όλο το νόημα της ανάγνωσης.
Αυτό με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη, η ανάγνωση προσφέρει απόλαυση και τίποτα απολαυστικό δε μπορεί να πρέπει να γίνει. Για κάποιο διάστημα που τα πράγματα ήταν δύσκολα για μένα έφτασα να παίρνω 4 βιβλία την εβδομάδα από τη βιβλιοθήκη χώρια τα δανεικά από φίλους, μέχρι που συνειδητοποίησα πως μόλις τελειωνα το βιβλίο δεν θυμόμουν τι διάβασα. Το άγχος δεν έχει θέση στα διαβάσματα μας, ας κάνουμε τις επιλογές μας, δε χρειάζεται να έχουμε διαβάσει όλους τους καλσσικούς άλλωστε η Μαλβίνα Κάραλη έγραφε κάπου πως "δέκα καλά βιβλία φτάνουν για μια ζωή" :)

Last edited:
Φυσικά όταν διαβάζω κάτι είναι για να μου προσφέρει αυτή την απόλαυση, όπως σωστά αναφέρετε. Το "άγχος'' και το ''πρέπει" που αναφέρθηκαν ήταν απλά για να δώσω έμφαση στο ότι υπάρχουν πολλά βιβλία που θα ήθελα κάποια στιγμή να διαβάσω.

Ενδιαφέρον νήμα...

Λοιπόν, εγώ τον τελευταίο περίπου ενα με ενάμιση χρόνο είχα αμελήσει τα "αναγνωστικά μου καθήκοντα", αλλά, ευτυχώς, μετά την εγγραφή μου στη λέσχη ανέβασα ρυθμούς και έχω διαβάσει αρκετά.
Επίσης, ψάχνω περισσότερο τις προσφορές των εφημερίδων, παλαιοβιβλιοπωλεία και παντός είδους τρόπους απόκτησης βιβλίων!
Φυσικά, έχω γνωρίσει καινούριους συγγραφείς (όπως όλοι μας, νομίζω) και παρατηρώ τον εαυτό μου να αποκτά μια επιθυμία να επεκταθεί και σ'άλλα είδη που ποτέ στο παρελθόν δεν πίστευα ότι θα μ'ενδιαφέρουν (π.χ. ιστορικά).

Τέλος, μιας και κάνω αρκετά συχνα αναρτήσεις στα νήματα της λέσχης, προσέχω και εξασκούμαι περισσότερο στον γραπτό μου λόγο έτσι ώστε να καταφέρνω να εκφράζομαι σύντομα, περιεκτικά και με σαφήνεια, πράγμα που μόνο με τα SMS δεν μπορεί να γίνει:))

δεν ειχα ανακαλυψει αυτο το νημα αλλα εκανα ακριβως αυτη τη σκεψη. το πριν κ το μετα.
η δικια μου αλλαγη δεν ειναι τοσο ως προς την αναγνωστικη μου ''συνεπεια'' μιας κ ειναι μια περιοδος που δεν ευνοει το διαβασμα αλλα ως προς το πληθος των βιβλιων που εμαθα κ θελω να διαβασω, την κινητοποιηση να πιασω επιτελους τους κλασικους που σκονιζονταν στα ραφια μου, την περιεργεια μου για κατηγοριες βιβλιων που ενιωθα μακρια απο μενα (πχ τυπου αρχοντα των δαχτυλιδιων ή ακομη κ καθαρα αστυνομικα). επισης εχοντας δει την αγαπη τοσων για το γραψιμο αρχισα να παιρνω πιο ζεστα αυτο το κομματι κ να συγκεντρωνω τις τοσες αραδιασμενες μου σημειωσεις.
γενικα νιωθω οτι ηταν μια πολυ ευτυχης συγκυρια αυτη η συναντηση μου με τη Λεσχη κ με ολους εσας :)

θα συμφωνησω με εσενα Χρυσηιδα!!

και εγω λοιπον, πιο παλια που διαβαζα λογοτεχνικα-τωρα διαβαζω για κατι εξετασεις μονο βιβλια της κατευθυνσης μου δυστυχως..- διαβαζα αρκετους νεους συγγραφεις αλλα μπαινοντας εδω στη λεσχη προσφατα, "γνωρισα¨" πολλα εργα συγγραφεων κλασσικων που ναι μεν λιγο πολυ τους ξερω, αλλα που δεν ειχα ασχοληθει περισσοτερο στο να βρω δικα τους βιβλια που πραγματικα να αξιζουν.

μεσα απο τη λεσχη εχω σταμπαρει βιβλια που σκοπευω οταν με το καλο ξαναρχισω να διαβαζω λογοτεχνικα (οποτε θα ερθειε η τιμημενη αυτη ωρα αδημονω!!!) να τα αγορασω και να χαθω μεσα στις σελιδες τους.

Από τότε που έγινα μέλος της λέσχης δύσκολα παρατάω κάποιο βιβλίο στη μέση. Είτε γιατί διαβάζω σχόλια για το βιβλίο εδώ οπότε ξέρω πάνω κάτω τι έχω να...αντιμετωπίσω είτε γιατί πεισμώνω και θέλω να έχω μια ολοκληρωμένη άποψη για να μπορέσω να τη μοιραστώ μαζί σας.
Από τις παραπάνω αναρτήσεις διαπιστώνω πως οι περισσότεροι στρέφονται, εξατιτίας της λέσχης, στα κλασικά αναγνώσματα. Αυτό ισχύει και για μένα. Συνεχώς ανακαλύπτω σπουδαία βιβλία και πολύ χαίρομαι για αυτό!

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Δύο πράγματα (προς το παρόν):
1. Έχω φτιάξει λίστα με βιβλία που θέλω να διαβάσω από τις "παρουσιάσεις".
2. Ανακάλυψα τη Δημοτική Βιβλιοθήκη στο Σταθμό Λαρίσης.