Αναγνωστική ταχύτητα

Τώρα τελευταία διαβάζω βιβλία που μου αρέσουν πάρα πολύ, αλλά δεν βιάζομαι να τα τελειώσω. Για παράδειγμα, το Μολλόυ τον πιάνω για κάνα μισάωρο κάθε μέρα και με συναρπάζει, αλλά δεν θέλω να το ολοκληρώσω πολύ σύντομα, μάλλον για 2 λόγους:

α)επειδή ουσιαστικά δεν έχει κάποια πλοκή να με κάνει να αγωνιώ για την κατάληξη.

β)επειδή θέλω να το κρατήσω όσο γίνεται περισσότερο στη συντροφιά μου.

Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν και βιβλία που αγωνιώ για το τέλος και με κάνουν να θέλω να τα βγάλω στο διήμερο, αλλά αυτά είναι ελάχιστα.

Τελικά, σημαίνει κάτι για το πόσο καλό είναι ένα βιβλίο, ανάλογα με το πόσο γρήγορα σε "αναγκάζει" να το τελειώσεις; Επίσης, εσείς προτιμάτε να τα ξεκοκαλίζετε, ή να τα απολαμβάνετε με την ησυχία σας; Υποψιάζομαι ότι η απάντηση θα είναι κάτι σαν "ανάλογα το βιβλίο",αλλά σίγουρα υπάρχει κι ένα γενικότερο αναγνωστικό στιλ στον καθένα.

Ο χρόνος που μπορώ να διαθέσω στη λογοτεχνία είναι συγκεκριμένος, γύρω στη μία με μιάμιση ώρα καθημερινά. Συμβαίνει, βέβαια, να χρειαστεί να υπερβώ αυτό το όριο εις βάρος κάποιας άλλης δραστηριότητας (και επειδή διαβάζω πάντα πριν κοιμηθώ, αυτή η άλλη δραστηριότητα που συνήθως αδικείται είναι ο ύπνος :( )

Δεν θα έλεγα πως όταν με τραβάει πολύ ένα βιβλίο είναι "καλό". Μάλλον του γούστου μου είναι και έχει καταφέρει να με αιχμαλωτίσει για τα καλά. Απ' την άλλη, μου έχει συμβεί και το αντίστροφο, για το οποίο κάνεις λόγο κι εσύ, Μόντι. Να μου αρέσει τόσο πολύ ένα βιβλίο, που να το πηγαίνω επίτηδες σε αργό ρυθμό, για να μην τελειώσει :)

τα βιβλια της Αγκαθα Κριστι ας πουμε και να θες να τα τραβηξεις λιγο ειναι μικρα και εχουν πολυ αγωνια οποτε παντα τα ρουφαω πολυ γρηγορα.οταν παλι ενα βιβλιο ειναι λιγακι "βαρυ" για τα δικα μου δεδομενα τοτε απο μονο του δεν με αφηνει να το ανοιγω οσο συχνα θα ηθελα.αυτο που λες Μοντι μου εχει τυχει οταν διαβαζα το περηφανια και προκαταληψη ειχα δει πρωτα την ταινια πολλες φορες κι υστερα διαβασα το βιβλιο πραγματικα δεν ηθελα να βγω εξω απο την ιστορια γρηγορα γιατι ηταν κατι που το αγαπησα απο το πρωτο λεπτο της ταινιας και απο της πρωτες γραμμες του βιβλιου.3 εβδομαδες περισσοτερο ηταν αδυνατον να το τραβηξω

Έχει τύχει να με κουράσει κάποιο βιβλίο (π.χ. η κυρία Ντάλογουέι) και να μου πάρει αρκετό καιρό, χωρίς να σημαίνει πως δε μου άρεσε. Αντιθέτως μάλιστα, το βρήκα αρκετά καλό, απλά η συνειρμική γραφή θέλει συγκέντρωση. Όπως και το αντίθετο, έχω τελειώσει γρήγορα κάποιο βιβλίο, το οποίο δεν ήταν του γούστου μου. Ο λόγος που δεν το άφηνα ήταν για να δω που ήθελε να καταλήξει ο συγγραφέας.

Συνηθως βιαζομαι να το διαβασω. Προσπαθω να μην το κανω για να το ευχαριστηθω περισσοτερο.Ε, φυσικα αν εχει γρηγορο ρυθμο το βιβλιο και ειναι καλογραμμενο, σε κανει να το διαβαζεις πιο γρηγορα.

θυμαμαι με δυο βιβλια ειχε τυχει να μου αρεσουν τοσο που διαβαζα και διαβαζα και δε σταματουσα. κι οποτε ελεγα στοπ για σημερα και το αφηνα στην ακρη, το μυαλο μου ηταν συνεχεια εκει κ ολο το κρυφοκοιτουσα ωσπου στο τελος το ξαναπιανα και συνεχιζα να διαβαζω. δεν εχω υπομονη, οπότε οταν μ αρεσει ενα βιβλιο θελω να το τελειωσω γιατι θελω να δω τι γινεται παρακατω. δε μπορω με τιποτα να περιμενω! :σάλια:

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Γυρω στις τρεισιμιση ωρες θελω για να διαβασω ενα βιβλιο. Απλα.. δεν μπορω να περιμενω. Και αλλη σελιδα.. και αλλη.. και αλλη, μεχρι να δω το τελος!

Στο τελος βεβαια, παντοτε το μετανιωνω. η επομενη κινηση ειναι να το ξαναπιασω απο την αρχη περιληπτικα. Αυτο διαρκει απο τεταρτο εως μιση ωρα.

Παντα ειχα την αισθηση οτι χανω πολλα, χωρις να καταλαβαινω συγκεκριμενα τι!

Το μονο βιβλιο που εκανα 2 εβδομαδες να το διαβασω ηταν το "εγκλημα και τιμωρια". Ήταν απλα αδυνατο να το διαβασω αμεσως, ουτε καν και σε δυο μερες. Ήταν πολυ δυσκολο. Όμως.. το ευχαριστηθηκα τοσο πολυ. Ειχα την αισθηση συνεχεια πως ηταν στο σπιτι και με περιμενε. Το επιανα οτι ωρα ηθελα. Αν ηθελα επισης το επαιρνα και στο γραφειο... κτλ

Τα επομενα βιβλια ηταν στο γνωστο χρονικο οριο. Τωρα. θελω να προσπαθησω σε καποιο επομενο (και δυσκολο) να το κανω με διαβασμα διαρκειας. Νομιζω πως οι Ρωσοι ειναι καταλληλοι για τετοιο διαβασμα

τα τελευταια 3-4 χρονια αφιερωνω 4-5 μερες για καθε βιβλιο (μιλωντας βεβαια για σχετικα μεγαλα σε εκταση μυθιστορηματα).δε μ'αρεσει να βιαζομαι λες και με κυνηγαει καποιος,θελω να το απολαμβανω,να το στοχαστω,να το νιωσω πληρως το αναγνωσμα.παλια καταβροχθιζα τα περισσοτερα βιβλια,χωρις να πιανω το νοημα τους.για παραδειγμα ''το εκκρεμες του Φουκω''....το διαβασα μεσα σε μια μερα,και ειναι που ειναι μπερδεμενο τελειως με τα τοσα ονοματα,γεγονοτα,τις διαφορες ορολογιες κλπ,βρεθηκα στο τελος οταν εκλεισα το βιβλιο να συνειδητοποιω οτι δεν καταλαβα τιποτα!τζαμπα χρονος δηλαδη,τι αποκομισα;τιποτα...βεβαια δεν ημουν ετσι σε ολα τα βιβλια,απλα αναφερω ενα παραδειγμα...καποια στιγμη ξαναδιαβασα το συγκεκριμενο βιβλιο ησυχα ωραια χωρις βιασυνη κι ηταν αλλο πραγμα η κατασταση...

για παραδειγμα ''το εκκρεμες του Φουκω''....το διαβασα μεσα σε μια μερα,
Μα γίνεται αυτό; :αργκ:

Και χωρίς να καταλάβω τίποτα, πάλι δε νομίζω να προλάβαινα να κάνω έστω και μία τρεχάτη ανάγνωση όλων των σελίδων. Μα σε μία μέρα!!!

ξεκινας το πρωι και το βραδυ εχεις φερει εις περας την αποστολη σου...πολυ απλα:)) ολη μερα με το βιβλιο στο χερι ημουν με μικρες διακοπες για φαγητο μονο...

Συνήθως διαβάζω γρήγορα, με μικρα διαλείμματα.. Αν το βιβλιο είναι ένδιαφέρον για τα γουστα μου το τελειώνω σε μια μέρα, δεν έχω βάλει όμως ποτε χρονόμετρο να δω πόσες ώρες μου παίρνει. Όταν όμως ένα βιβλίο είναι βαρετό ή απαιτεί περισσότερη σκέψη μπορεί να το πιλατεύω μια ή δυο εβδομάδες.. :)

τα περισσότερα βιβλία τα διαβάζω αργά,απολαμβάνω την κάθε γραμμή.
εξαρτάται βέβαια από το βιβλίο,τα αστυνομικά για παράδειγμα
τα τελειώνω πολύ γρήγορα (αυτά από το λυχνάρι σε μιάμιση ώρα)
Υπάρχουν και κάποια που όσο πλησιάζουν στο τέλος διαβάζω ακόμα πιο αργά
για να μην τελειώσουν.

Συνήθως διαβάζω μια ώρα την ημέρα (το μεσημέρι και το βράδυ, πριν κοιμηθώ αντίστοιχα). Τα Σαββατοκύριακα ή άλλες στιγμές που είμαι πιο χαλαρή αφιερώνω περισσότερο χρόνο. Εάν τύχει και με συνεπάρει ένα βιβλίο, το τελειώνω συγκριτικά πιο γρήγορα, πολύ απλά γιατί δε θέλω να το αφήσω από τα χέρια μου!

Διαβάζω κάθε μέρα γύρω στις 2 ώρες και παραπάνω, κυρίως στο τρένο προς και από τη δουλειά και λίγο πριν κοιμηθώ.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Η αλήθεια είναι πως η αναγνωστική ταχύτητα εξαρτάται κυρίως από τον χρόνο και την διάθεση..

Πάντως για το βραβείο ταχύτατης ανάγνωσης θέτω ως υποψήφια την Λορένα και μόνο για τον λόγο πως στο βιβλιοπωλείο, εκεί που οι άλλοι απλά ξεφυλλίζουμε, άντε διαβάζουμε και καμιά παράγραφο, αυτή στα όρθια ξεπετάει ολόκληρο το βιβλίο!!!
:ααργκ:

εχει τυχει να διαβασω βιβλιο με τη μια, μονορουφι κοινως.να ξενυχτησω ή να μην κανω τιποτα αλλο απτο να παιρνω το βιβλιο οποτε βρισκω χρονο. αλλες φορες να μου παρει νορμαλ χρονο,αλλες να το παιδευω (οπως τωρα τον Κηπο που ισως αρνουμαι να καταπιαστω με το θεμα, ισως δε με ενεπνευσε κ ο γιαλομ). συμφωνω απολυτα οτι ειναι αναλογα τη διαθεση, το χρονο κ το βιβλιο.αυτο το διαστημα παραδειγμα ενω εχω ορεξη να πειραματιστω με ειδη, δεν τραβαει η ομαδα πολυ αναγνωστικα, πεταει το μυαλο οπου να 'ναι κ συνηθως ξεφυλλιζω ταξιδιωτικους πρακτορες με μερη που θελω να παω να χαλαρωνει το ματι :μαναι:. το θεμα ψυχολογιας κ διαθεσης μαλλον ερχεται πρωτο σε μενα

Σαν χαρακτηριστικο μου, ειναι να διαβαζω πολυ γρηγορα ,γιατι μονο ετσι καταλαβαινω τι διαβαζω.....Συνηθως διαλεγω να διαβαζω βιβλια πανω απο 500 σελιδες για να μου κρατησουν 2-3 μερες.Αν ειναι καλο βεβαια ,μου κραταει λιγοτερο.Αν και θα ηθελα να διαβαζω λιγο πιο αργα,γιατι δεν μπορω πια να αγοραζω βιβλια ,οπως αγοραζα,αν και κοιτω να δανειζομαι,οπως και να το κανεις ,αλλιως ειναι να ειναι δικο σου το βιβλιο,παρα να ειναι δανεικο....

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Έχω πάθει σοκ μ' αυτό το νήμα :αργκ: Μιλάμε, είμαι το αντίθετο της Λορένας στο θέμα της αναγνωστικής ταχύτητας. Λορένα, να σου πω ότι κατά τη γνώμη μου έχεις ένα σπάνιο ταλέντο και πολύ υψηλή νοημοσύνη για να μπορείς να διαβάζεις έτσι (έχω δει και κάποιες άλλες σχετικές δημοσιεύσεις σου). Το έχεις αξιοποιήσει με κάποιον τρόπο;
Χόλντεν, λες ότι 30-40 σελίδες την ώρα είναι λίγες; Αυτή τη στιγμή έχω κλείσει ένα μήνα που διαβάζω το "Εκκρεμές του Φουκώ" (βέβαια έχω διαβάσει και ένα-δυο σύντομα κι εύκολα μυθιστορήματα φαντασίας στα ΜΜΜ) και δεν πιστεύω ότι έχω αργήσει, γι' αυτό που είναι (θέλει ψάξιμο στο ίντερνετ, ξαναδιάβασμα σελίδων, τι έτσι παίξε-γέλασε περνάμε τις σελίδες;). Ιαβέρη, μία μέρα; ΜΙΑ ΜΕΡΑ;;; Και ποιος είπε ότι τελειώνει τα "Λυχνάρια" σε μιάμιση ώρα; Ρε παιδιά, εγώ βάζω σελιδοδείκτη και στα Αστερίξ. :χαχα: Παράδειγμα: Το καλοκαίρι διάβαζα τον "Θόλο" του Κινγκ, μεγάλο βέβαια, πάνω από 1100 σελίδες, όμως ήμουν στο νησί, δεν είχα τηλεόραση, δεν είχα ίντερνετ, δεν είχα δουλειές, το μόνο που κάναμε με τον άντρα μου ήταν να αράζουμε στις παραλίες ή σε καμιά καφετέρια και να διαβάζουμε. Πάλι μου πήρε 2 εβδομάδες να το τελειώσω, διάβαζα και στο καράβι της επιστροφής. Πώς διαβάζετε τόσο γρήγορα ρε παιδιά;

Πως κ δεν εχω απαντησει σε αυτο το νημα; :χμ: Μια μερα πρεπει να χτενισω τη λεσχη κ να δω τι δεν εχω απαντησει!! :ρ

Στο θεμα μας τωρα. Αμα δεν διαβασω 100 σελιδες τη φορα δε νιωθω πως εχω διαβασει ιδιαιτερα... Οι 100 σελιδες ειναι ο στοχος και μ'αρεσει γιατι σιγουρα στις 100 θα απορροφηθω απο το βιβλιο κ γιατι οχι θα το τελειωσω κιολας. Το θεμα ειναι πως οταν τελειωνω ενα βιβλιο κ εχουν μεινει λιγοτερες απο 100 μεχρι να τελειωσει δεν παιζει να το αφησω. Το χειμωνα που μας περασε το ειχα προγραμμα καθε βραδυ κ θελω παλι να το βαλω προγραμμα. Μεσα σε μια βδομαδα τελειωνα ενα βιβλιο φυσιολογικου μεγεθους ή δυο μικρα.

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Μιλάμε, είμαι το αντίθετο της Λορένας στο θέμα της αναγνωστικής ταχύτητας. Λορένα, να σου πω ότι κατά τη γνώμη μου έχεις ένα σπάνιο ταλέντο και πολύ υψηλή νοημοσύνη για να μπορείς να διαβάζεις έτσι (έχω δει και κάποιες άλλες σχετικές δημοσιεύσεις σου). Το έχεις αξιοποιήσει με κάποιον τρόπο;
Ευχαριστω για τα καλα λογια Ιζι :)
Ας πουμε οτι θελησα να σπουδασω στα 30 και κατι μου, μιας και λογω πολλων και δυσαρεστων γεγονοτων, δεν τα καταφερα μικρη. Το παλευω ακομη..