Για τέτοια θέματα μην διαβάζεις, θα μπερδευτείς περισσότερο από όσο μπερδεμένος είσαι τώρα.
Απλά follow your instinct.
Αδαμάντιε, θα μου επιτρέψεις να εκφράσω διαφορετική άποψη εδώ πέρα. Έχω δει πολλούς γονείς να κάνουν στοιχειώδη λάθη και να καταστρέφουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού τους και να το γεμίζουν ανασφάλειες με τραγικές συνέπειες στην μετέπειτα ζωή του. Ακόμα και στο στενό μου περιβάλλον. Πράγματα που αν διαβάσεις λίγο την σχετική λογοτεχνία θα μπορούσες να τα αποφύγεις.
Όπως διάβασα κάπου και συμφωνώ: αν πας να πάρεις μια οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή, έχει μαζί ένα χοντρό βιβλιαράκι με λεπτομερειακές οδηγίες κι έχεις και τον υπάλληλο που κάθεται και σου εξηγεί την χρήση.
Αλλά το παιδί που είναι μια τεράστια συναισθηματική —και οικονομική, εδώ που τα λέμε— επένδυση ξεκινάμε έτσι, στα κουτουρού, με το υποτιθέμενο ένστικτο που αποδεδειγμένα πολλές φορές δεν υπάρχει κι όταν υπάρχει δεν είν' αρκετό.
Η δική μου παρότρυνση για σένα, Ραφ Σταφ, είναι να πάρεις και να διαβάσεις μπόλικα. Κάποια μπορεί να μην σου κάνουν, κάποια θα σου ταιριάξουν περισσότερο, αλλά με όλα αυτά θα δεις πως θα αποκτήσεις καί μια σφαιρική κατανόηση για τον περίπλοκο μηχανισμό που λέγεται παιδική/ανθρώπινη ψυχολογία, αλλά καί λύσεις θα βρεις σε πρακτικές καταστάσεις και προβλήματα.
Παράλληλα θα σε συμβούλευα να συζητάς με γονείς, ειδικά με τους γονείς που θα εντοπίσεις να ψάχνονται, γιατί η επικοινωνία με τους άλλους γονείς είναι κι αυτή ένας σημαντικός τρόπος απόκτησης γονικής γνώσης. Κι επιπλέον, βλέπε εκπομπές όπως "Νταντά πρώτων βοηθειών" κτλ. Παρότι τέτοιες σειρές έχουν σαν θέμα πολύ προβληματικές οικογένειες, θα βρεις πως κι από εκεί κάτι μπορείς ν' αρπάξεις.