Αναζήτηση: "Χίλιες και μία νύχτες" ( καλή έκδοση στα ελληνικά)

Οι αραβικές νύχτες, το απαγορευμένο βιβλίο που γοήτευσε γενιές ολόκληρες... έχω διαβάσει μόνο σκόρπιες αφηγήσεις και φυσικά, έχω δει κάποιες απ' τις ιστορίες σε ταινίες κινουμένων σχεδίων.
Θα μπορούσατε όμως να προτείνετε κάποια καλή έκδοση, στην οποία να περιέχονται όσο γίνεται περισσότερες ιστορίες της Σεχραζάτ, ή της δικής μας Χαλιμάς, αν θέλετε;

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Πριν λίγα χρόνια, το έργο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις 4π σε δύο τόμους. Πιστεύω πως ίσως το βρεις εκεί που πουλαν μεταχειρισμένα βιβλία. Θυμάμαι μιαν άλλη έκδοση σε τόμους, στα βιβλιοπωλεία, που έβγαινε κάμποσο (βέβαια, πάνε χρόνια που έλεγξα) οπότε η συγκεκριμέν είναι μια καλή λύση.

απο 4π το εχω, αυτο που αναφερει ο φαρος.
θαρρω το ειδα κ στο παζαρι του μαλλιαρη με 6€ /τομο

Και εγώ τα έχω απο εκδόσεις 4π σε δύο τόμους, τους οποίους πρέπει να τους έχει ακόμα το βιβλιοπωλείο Ποθητός στο κέντρο με μόλις 3 ευρώ το ένα!!

Κατ' αρχάς, σας ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις!
Θα κοιτάξω οπωσδήποτε για τη δίτομη έκδοση των 4π, μου φαίνεται πράγματι εξαιρετική!
Βιβλιοεκτιμητή, δυστυχώς δεν ζω στην Αθήνα, αλλά στη Βόρειο Ελλάδα... :μαναι:

Χωρις να θέλω να κάνω διαφήμιση μπορεις να βρεις στο site greekbooks.gr τη δίτομη έκδοση των 4π και σε πολυ καλη τιμη.

Αχ, να πω, να πω και εγώ; Οι Χίλιες και Μία Νύχτες είναι από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία, και τα έχω διαβάσει επανειλημμένα σε πάσης φύσεως εκδοχές, και έτσι τολμώ να εκφέρω μια ακόμα γνώμη. Υποθέτω ότι αποκλείεις την πιθανότητα να τα αναζητήσεις σε κάποια από τις αγγλικές μεταφράσεις τους (Mardrus και Mathers, Andrew Lang, και Μalcolm και Ursula Lyons οι πιο γνωστές, με την τελευταία να είναι η καλύτερη κατά τη γνώμη μου, για τα σχετικά λιτά αλλά όχι απλοϊκά αγγλικά τους και το λογικό όγκο των υποσημειώσεων). Οπότε μένει να δεις τι υπάρχει στα ελληνικά. Και εδώ, αναλόγως με το τι θέλεις, μπορείς φυσικά να επιλέξεις την ανωτέρω πρόταση που έχει πολλά πλεονεκτήματα, ουχί τελευταίο αυτό της τιμής. Αν όμως θα σε ενδιέφερε να αποκτήσεις μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη έκδοσή τους, η επιλογή είναι μονόδρομος: οι 7 τόμοι των εκδόσεων Ηριδανός, σε μετάφραση του Κώστα Τρικογλίδη που βασίστηκε στην περιβόητη έκδοση του Μπάρτον, μαζί με τον εκτεταμένο σχολιασμό του τόσο πάνω στις ίδιες ιστορίες, όσο και στις περιπέτειες της μετάφρασης και της διάδοσής τους. Προσωπικά τις έχω ξεκοκκαλίσει απ' άκρη σ' άκρη (βρήκα τα βιβλία πρώτη φορά στη βιβλιοθήκη της γειτονιάς μου, όπου οι περισσότεροι τόμοι είχαν ακόμα άκοπες τις σελίδες), και ίσως μερικές ιστορίες ήταν λίγο φλύαρες, αλλά σίγουρα μετά από κάποια ηλικία μου φαίνονταν προτιμότερες από τις πιο "παιδικές" εκδοχές. Τελευταία φορά τα είδα στην Πρωτοπορεία στη Θεσσαλονίκη, αν και απ' ότι βλέπω μπορείς να τα παραγγείλει κανείς και στο ίντερνετ από το διαδικτυακό βιβλιοπωλείο τους. Οπωσδήποτε η τιμή τους, (περίπου 10 ευρώ ο τόμος), είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας, αλλά εγώ προσωπικά τα θεώρησα μια από τις καλύτερες επενδύσεις μου. Καλή ανάγνωση, είμαι σίγουρη ότι οποιαδήποτε έκδοση και αν προτιμήσεις, θα περάσεις υπέροχες ώρες.

Κι εγώ τους τόμους των εκδόσεων Ηριδανός σκεφτόμουν να αγοράσω, με έβγαλες από το δίλημμα Καστάλια.

Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Εγώ πάλι, θα πρότεινα να διαβάσεις λίγο από το βιβλίο πριν κάνεις μια μεγάλη χρηματική επένδυση σε αυτό. Είναι πολύ ιδιαίτερο και μπορεί να σε ξετρελάνει αλλά μπορεί και να μην σου αρέσει. Είναι ένα μπερδεμένο κουβάρι από ανατολίτικα παραμύθια με τζίνια και πριγκίπισσες.

Επίσης, όσον αφορά τις αγγλικές εκδόσεις, ίσως σε ενδιαφέρει να ψάξεις και να διαβάσεις την άποψη του Μπόρχες ο οποίος ήταν λάτρης του συγκεκριμένου έργου κι έχει αναλύσει αρκετά το θέμα των αγγλικών μεταφράσεων.

Αυτά τα 'Τζίνια' ειδικά πολύ μου αρέσουν! Δεν ξέρω για την Νουρμπανού, εγώ όμως δύσκολα θα απογοητευτώ - έτσι περιμένω να είναι το έργο, ένα σύμφυρμα από αλλόκοτα, ατμοσφαιρικά παραμύθια.

Last edited:
Εδώ μια πολύ διαφωτιστική παράθεση ενός μικρού αποσπάσματος στις διάφορες μεταφράσεις που έχουν γίνει στα αγγλικά την οποία έκανε ένας φίλος μου στο Goodreads. Το εν λόγω κομμάτι περιέχει τόσο σεξουαλικές, όσο και φυλετικές αναφορές και παρουσιάζει ενδιαφέρον ο τρόπος που ο κάθε μεταφραστής τις έχει χειριστεί. Νομίζω ότι δίνει μια καλή εικόνα του τι περίπου μπορούμε να περιμένουμε από κάθε μετάφραση. Όσο για την έκδοση του Ηρινδανού, οπωσδήποτε δεν είναι για τον καθένα, το ομολογώ ξεκάθαρα, έχει πολλές σάλτσες και επαναλήψεις και φιοριτούρες όπως συνηθίζεται στο κλασικό στιλ γραφής της Ανατολής, αλλά για μένα ακριβώς αυτή ήταν η γοητεία. Επιπλέον, περιέχει όλα τα παραμύθια και όχι μόνο τα πιο γνωστά, και στην πλήρη εκδοχή τους, που επίσης μου φάνηκε σοβαρό προτέρημα. Ο Μπάρτον ήταν λόγο φαφλατάς και αρεσκόταν να κάνει λίγο πιο "πικάντικη" τη μετάφρασή του, αλλά κατά τα άλλα η συγκεκριμένη ελληνική απόδοση είναι η πληρέστερη που κυκλοφορεί (και ο κ. Τρικογλίδης ζωγραφίζει).

Εγώ πάλι, θα πρότεινα να διαβάσεις λίγο από το βιβλίο πριν κάνεις μια μεγάλη χρηματική επένδυση σε αυτό. Είναι πολύ ιδιαίτερο και μπορεί να σε ξετρελάνει αλλά μπορεί και να μην σου αρέσει. Είναι ένα μπερδεμένο κουβάρι από ανατολίτικα παραμύθια με τζίνια και πριγκίπισσες.

Επίσης, όσον αφορά τις αγγλικές εκδόσεις, ίσως σε ενδιαφέρει να ψάξεις και να διαβάσεις την άποψη του Μπόρχες ο οποίος ήταν λάτρης του συγκεκριμένου έργου κι έχει αναλύσει αρκετά το θέμα των αγγλικών μεταφράσεων.

'Οντως συμφωνώ ότι δεν είναι μια επένδυση που θα έκανε κανείς ελαφρά τη καρδία - εξαρτάται φυσικά και τι αναζητά ο καθένας. Εγώ εκτιμώ την πληρότητα, άλλος μπορεί να προτιμά μια πιο περιληπτική ματιά στα καλύτερα παραμύθια.
Όλως περιέργως δεν είχα υπόψη μου την άποψη του Μπόρχες, χαίρομαι που το έφερε η κουβέντα και θα κοιτάξω να τη διαβάσω, είναι ένα θέμα που - πασιφανώς - με ενδιαφέρει πολύ.

Κι εγώ είμαι υπέρ της πληρέστερης, ακριβέστερης μετάφρασης - βέβαια το λίγο πιο "πικάντικη" που αναφέρεις δεν με ενθουσίασε, αλλά εφόσον είναι λίγο, μικρό το κακό. Σε ευχαριστούμε πολύ Καστάλια!

Last edited:
Ζήλεψα με όσα λέτε, νομίζω θα αγοράσω σύντομα το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων Ηριδανός. Η μετάφραση είναι άραγε από τα αραβικά;

Γενικώς ο Μπάρτον ήταν ένα άτομο που από μόνο του παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και το βιογραφικό του μπορεί ώρες ώρες να φανεί πιο συναρπαστικό από πολλά παραμύθια. Παρά τα αρκετά ελαττώματα που καταλογίζονται στο χαρακτήρα του, ήταν ένας απίστευτα πολυμαθής άνθρωπος, και σύμφωνα με κάποιους μιλούσε 29 γλώσσες από τρεις ηπείρους (αυτό και μόνο μου ήταν υπεραρκετό για να τον βρω του γούστου μου). Η εμμονή του με τα σεξουαλικά θέματα είναι πασιφανής σε όλη την εργογραφία του που ήταν εκτενέστατη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη μετάφραση που έκανε στην περιβόητη Κάμα Σούτρα (που εκείνη την εποχή ήταν ενα παράτολμο εγχείρημα λόγω της αυστηρής νομοθεσίας για τέτοια θέματα) - αν και όχι μόνο αυτό: ακόμα και τα ταξιδιωτικά βιβλία του ήταν διάσπαρτα με περιγραφές σεξουαλικών πρακτικών από τα μέρη που επισκεπτόταν. Εξ ου και το "πικάντικο" που ανέφερα. Φυσικά, για να συνεννοούμαστε, το "πικάντικο" εκείνων των χρόνων σήμερα εν πολλοίς μοιάζει με ένα μπουκέτο ευφημισμών, και θα έπρεπε κανείς να είναι πολύ ευαίσθητος ώστε να νιώσει έστω και ελάχιστο ερυθρίασμα, διαβάζοντας τις Χίλιες και Μια Νύχτες. Αν ζούσε σήμερα ο Μπάρτον, θα ήταν κολλητός του Χιου Χέφνερ...

[COLOR="#0000"]Με το σχόλιο περί πικάντικης μετάφρασης, εννοούσα μόνο ότι δεν θα μου άρεσε να είναι η πασπαλισμένη με περισσότερα μπαχαρικά από το πρωτότυπο κείμενο.[/COLOR]

Last edited:
Η αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες αναλύσεις και σχολιασμούς του όλου έργου, που βρήκα online, πιο συχνά από όλους αναφερόταν ο Τρικογλίδης. Λογικά, η δική του εκδοχή αποτελεί τον κανόνα στη χώρα μας εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Δεν έχω αποφασίσει ακόμη, θέλει ψάξιμο. Εφόσον το έργο του Τρικογλίδη είναι το πιο παλιό, θα βρω σίγουρα κάτι στη δημοτική βιβλιοθήκη. Θα διαβάσω κάτι σαν δείγμα και θα αποφασίσω αργότερα, επομένως.

Και πάλι ευχαριστώ για την ανταπόκριση και την ωραία συζήτηση! Καστάλια, έσκισες! :μπράβο:

Εμενα αυτα τα βιβλια δεν μου αρεσαν. Εκλαψα τα 20 ευρω που εδωσα.

Παραμυθι, μες το παραμυθι, και μες στο παραμυθι και παει λεγοντας..

Δηλ ξεκιναει την ιστορια ενος παραμυθιου, και εκει μεσα, βρισκεται καποιος ηρωας που ξεκινα μια ακομη κτλ κτλ κτλ. Εφτασα καπου 130 σελιδα, και ειχα ηδη "ανοιχτα 5-6 παραμυθια.

Σχεδον στο συνολο.. οι σουλτανες.. απατουσαν τους αντρες τους και ζουσαν παθιασμενο ερωτα με κακασχημο αραπη. Μεγαλη απογοητευση.

Ισως καποια στιγμη, αποφασισω να το ξαναπιασω

Παραμυθι, μες το παραμυθι, και μες στο παραμυθι και παει λεγοντας..

Σχεδον στο συνολο.. οι σουλτανες.. απατουσαν τους αντρες τους και ζουσαν παθιασμενο ερωτα με κακασχημο αραπη. Μεγαλη απογοητευση.
Μα ακριβώς!:)))) Ποιες 50 αποχρώσεις του γκρι και πράσινα άλογα; Μαύρο κατράμι μιλάμε, κυριολεκτικά!