Αν σου τελειώσει το μανό, πιάσε την όζα!

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Μα αν δεν κυκλοφορεί ποτέ δίχως ανθρακικό γιατί να το γράψεις. Έχεις δει ποτέ "κοκακόλα με ανθρακικό" ή "σόδα με ανθρακικό";
:χμ:
 
Ίσως γιατί δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο η σόδα ή η κόλα, ο άλλος βλέποντας κάτι με λεμόνι ίσως υποθέσει, αν δεν αναγράφεται, πως είναι χωρίς ανθρακικό.
 
Ισως να εχει να κανει με κανονισμους και προδιαγραφες κυκλοφοριας του προϊόντος, εξαιτιας του λεμονιου; Δεν ξερω.

Κι επειδή πολύ λεμονι και κρεμμύδι μύρισε το νήμα, άλλη μια διαφορά στην έκφραση μεταξύ Βορρά και Νότου είναι οτι οι μέν, όταν θελουν να πουν πως πάνε για ψωνια λένε "θα πάω/κατέβω στην αγορά" ενώ οι δε οτι "πάω για ψώνια, κατεβαίνω κέντρο (με σκοπό τα ψωνια)".
Επισης, οι Βόρειοι χρησιμοποιούν πολύ τη φράση "γιαβρί μου" ώς ενδειξη τρυφεροτητας. Στο Νοτο, με κυρίαρχη την Πελοπόννησο, χρησιμοποιειται το "μανα μου" (συγκρατηθειτε και μην αρχίσετε τα αστεία :ρ) αντίστοιχα (ή σχεδόν αντίστοιχα). Κατα κόρον το χρησιμοποιουν και οι Κυπριοι, και σε μενα ειναι τοσο οικεία κουβέντα (απ' οταν θυμάμαι τον εαυτό μου) που εχει μπει στο λόγο μου πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια κι εχει αντικαταστήσει διάφορες λέξεις που δειχνουν τρυφερότητα.
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Τώρα, πέρα από την πλάκα, την λεμονάδα (αυτήν με γεύση λεμόνι), πώς την λέτε; :χμ:
 
Λεμονάδα (φυσικη). Κατσε, λάθος. Ποια εννοείς;
Παιδια, μπερδευτηκα, εξαλλου και παραπάνω το έγραψα:
Λεμονιτα--->θολο αναψυκτικο
Λεμοναδα (εγω το λεω γκαζοζα ή σπράητ)--->διαυγες αναψυκτικο.
Τι δεν ειναι σαφές;

Δεν μου απάντησες, όμως, παραπάνω, για τον γυρο και το κρεας που γράφεις. Πού το έχεις ακούσει αυτό; Μου έκανε φοβερή εντύπωση.
 
Last edited:
Μην ακους την Ελλη.. Λεμονιτα την λέμε.

edit: ok το διορθωσες. Βιαστηκα να σε διορθωσω. :))
 
Last edited:
Ειπα εγώ οτι το λέμε Σούλα; :))))
Εγώ φταίω αν "πηδάτε" αναρτήσεις;

(Διαβασα λάθος την ανάρτηση #67 του Φρφλκ, νόμιζα οτι ρωτουσε πώς λέμε τη φρεσκοστυμενη λεμοναδα, εξού και το φρέσκια. Δεν ηταν ειρωνικό το σχόλιο :ναι:)
 
Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Αληθεια, μετα απο ολα αυτα τα καλαμακια, σουβλακια, σαντουιτς, τυλιχτα, γιατι δεν εχει ακουστει πουθενα το "μπουγάτσα με γύρο"; :))))

(απο καποιον κακοπροαίρετο, οχι απο μενα :χαχα:)
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Στα νεωτεριστικά πιάτα, και μετά την "μπουγάτσα γύρο" να προστεθεί το "κλαμπ γύρος", πάντως, όπου με το κλαμπ εννοείται κλαμπ σάντουιτς. Είπαμε να το τερματίσουμε το θέμα του γύρου στην πατρίδα.
 
Αυτό πάλι με το ''κάτω'' και το ''χάμω''; Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω πως βγαίνει το ''χάμω''. Δηλαδή η χαμούρα τι είναι, μιά γυναίκα που κάθεται κάτω και ...τρώει μούρα...;
Αμ' αυτό με το ''με'' και το ''μου''; Ακούς την άλλη στο βορρά να λέει στον οδηγό του λεωφορείου...''οδηγέ, άνοιξε με από πίσω...'' Α ρε αθάνατη Ελλάδα !

Επίσης στο χωριό μου στις Σέρρες τις χυλοπίτες τις λένε γιουφκάδες, αλλά μάλλον πρόκειται για ιδιωματισμό.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Δεν είναι μόνο στις Σέρρες αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. :ναι:
 
Top