Συγνώμη που άργησα ν'απαντήσω, είμαι στη δουλειά κι έγινε ένας χαμός.
Καταρχάς να πω ότι το 30% της βιβλιοθήκης μου περιέχει αστυνομικούς τίτλους. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, δε σνομπάρω τις πιο "ανάλαφρες" κατηγορίες.
Τώρα. Που θα έδινα το Νόμπελ μου. Δεν είμαι βέβαιος, αλλά νομίζω σε κάποιον που θα μπορούσε να γράψει με τον τρόπο που ο Σάλιντζερ έγραψε τον "Φύλακα στη Σίκαλη", για παράδειγμα. Ή σ'αυτόν που θα μπορούσε να συγκινήσει τον αναγνώστη με τον τρόπο που το κάνει ο Όργουελ στις τελευταίες σελίδες του "1984".
Με την Αγκάθα Κρίστη έχω διασκεδάσει αφάνταστα, αλλά μέχρι εκεί. Γι'αυτό και είπα ότι δεν θα της έδινα Νόμπελ, παρά τις απίστευτες πωλήσεις που έχουν σημειώσει τα βιβλία της.
Όμως,
Φάρε και
Ίζι, μ'αυτά που γράψατε για την Κρίστη με βάλατε σε σκέψεις. Εσείς δεν μιλάτε απλώς για best seller, αλλά για κάτι πολύ ευρύτερο και με τεράστια επιρροή, για ένα μοναδικό φαινόμενο στα λογοτεχνικά χρονικά, απ'όσο κατάλαβα.
Όπως και να'χει, εξακολουθώ να κλείνω προς την άποψη του Κόρτο. Νομίζω πως η ποιότητα είναι κάτι διαφορετικό απ'την εμπορικότητα, αν και πολλές φορές ταυτίζονται.
Δεν μπορεί να καθορίζεται μόνο από τις πωλήσεις του; Αλλά; Κι από τί άλλο;
Καταλαβαίνω τι εννοείς (παρεμπιπτόντως, άξιο για να κυβερνήσει εννοούσα κι εγώ, μια χαρά το εξήγησες, λάθος η διατύπωση μου) και μου φαίνεται πολύ λογικό, πραγματικά, όμως σκοντάφτω στην εξής σκέψη: Νόμπελ και στον Κοέλιο δηλαδή;
Υ.Γ. Βρε Φάρε, πες "σνομπισμός" ή "ελιτισμός" αφού το βλέπεις έτσι, οκ, αλλά το "ρατσισμός" λίγο χοντρό ρε συ.