Απορία για το "εισάγω"

Πολλές φορές έχω δεί να γράφουν "εισάγετε τα στοιχεία σας", "εισάγετε έναν αριθμό", κ.λπ.

Κανονικά, δεν θά 'πρεπε να είναι "εισαγάγετε"?

Ε, ναί. Άρα, "εισαγάγετε", αφ' ού θέλουμε μίαν φορά να εισαγάγουν τα στοιχεία, ή έναν αριθμό. Μόνον εάν το πρόγραμμα είναι προβληματικό θα πείς "Εισάγετε τα στοιχεία σας μέχρι να γίνει κάτι", ή κάτι τέτοιο.

Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Φαντασου το σαν "γραψετε εδω" (αοριστος) και οχι "γραφετε" (ενεστωτας)

Και το εισαγαγετε σωστο ειναι ομως.

Να πω ομως οτι εγω σαν ομιλητης της δημοτικης αντιλαμβανομαι το "εισαγω" σαν καπως ανωμαλο ρημα, δηλ. χρειαζομαι μια παραπανω σκεψη για να ξεχωρισω το θεμα του ενεστωτα απο το θεμα του αοριστου, και φανταζομαι οτι ο μεσος ομιλητης τα μπερδευει. Δεν αποκλειεται να υπαρχει καποια ενστικτωδης συντμηση των δυο "αγαγ" σε ενα, χωρις καποια διαφορα στη σημασια

Εγώ, δηλαδή, τί ομιλητής είμαι? :Ρ Για εμένα, όμως, είναι διαφορετικά το "να εισάγω" και το "να εισαγάγω", όπως και το "να απάγω" και το "να απαγάγω". Ποτέ δεν μού έκατσε καλά το "Εισάγετε τα στοιχεία σας". Πάντα ένοιωθα ότι κάτι έλειπε. Σίγουρα, καταλαβαίνει κανείς τί πρέπει να κάνει, αλλά ποτέ δεν θα τό συνηθίσω :Ρ

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Εσυ εισαι μεσος ομιλητης δηλαδη;;;;

Τελος παντων, αυτο ηταν προσωπικη εντυπωση αλλα μπορεις να σκεφτεις αυτο που ειπα, οτι ειναι σωστο να πεις και "γραψτε" και "γραφτε".

Εσυ εισαι μεσος ομιλητης δηλαδη;;;;
Από την στιγμή που έχω διδαχθεί και χρησιμοποιώ μόνον την δημοτική (τουλάχιστον όταν δεν γράφω κάτι που επιβάλλεται όπως χρησιμοποιηθεί ανωτέρας κλάσσεως λεξιλόγιο), θα έλεγα πως ναι :Ρ

Τελος παντων, αυτο ηταν προσωπικη εντυπωση αλλα μπορεις να σκεφτεις αυτο που ειπα, οτι ειναι σωστο να πεις και "γραψτε" και "γραφτε".
Ναι, έχεις δίκιο. Ούτως ή άλλως, αυτό που πρέπει να κάνει η γλώσσα (επικοινωνία), τό κάνει.

Last edited:
Η προστακτική αορίστου δεν είναι για στιγμιαία πράξη και η προστακτική ενεστώτα για πράξη που συνεχίζεται;
Άρα εισαγάγετε όταν επαναλαμβάνεται η ενέργεια και εισάγετε όταν γίνεται μια φορά.
Λάθος κάνω;

Lol "Εισάγετε" είναι ενεστώτας και "εισαγάγετε" αόριστος. Αφ' ού το ρήμα είναι "εισάγω". Όχι "εισαγάγω".

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Κατσε νομιζω βιωνω ενα Mandela Effect

ηγον (στιγμιαιο)
ηγαγον (εξακολουθητικο)

αυτο ηξερα

Τωρα γιατι ειναι αναποδα; :/

Μα, δεν γίνεται να είναι έτσι, γιατί "τον απήγαγαν". Μάλλον μπερδεύεσαι με το "πήγα" [που, αν ακολουθούσαμε το "υπάγω", θα έπρεπε να είναι "πήγαγα" (υπήγαγον)]

Η προστακτική αορίστου δεν είναι για στιγμιαία πράξη και η προστακτική ενεστώτα για πράξη που συνεχίζεται;
Σε αυτό συμφωνούμε.
Άρα εισαγάγετε όταν επαναλαμβάνεται η ενέργεια και εισάγετε όταν γίνεται μια φορά.
Εδώ είναι το ανάποδο.
ηγον (στιγμιαιο)
ηγαγον (εξακολουθητικο)
το ηγον καλέ είναι παρατατικός και το ηγαγον αόριστος.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Σιγουρα, δε διαφωνω. Αφου το ρημα ειναι αγω και οχι αγαγω, ο εξακολουθητικος τυπος ειναι ηγον και οχι ηγαγον.

Αλλα πραγματικα εχω βραχυκυκλωσει, πρσπαθω να καταλαβω απο που και γιατι εμαθα ή νομιζα το ακριβως αναποδο, οπως και ο @ΒασίληςΝ .

Ισως το μπερδευω με καποιο αλλο ρημα οπου συμβαινει το ακριβως αναποδο;;;;

Χρυσένια

Αρχαιολόγος του Φόρουμ
Βρε παιδια, τα εχετε κανει ρωσικη...
@Σαλάτας
:θρρρ::χαχα::))))

Οι αρχικοι χρονοι (χωρις τα πνευματα) ειναι :
αγω-ηγον-αξω-ηγαγον-ηχα (αγηοχα)-(αγηοχειν)

Απο το θεμα του ενεστωτα (αγ-) σχηματιζεται η προστακτικη του ενεστωτα ----> εισ-αγ-ετε
πχ Σε ολη την διαρκεια του εξαμηνου, πριν απο καθε μαθημα να εισαγετε τον αριθμο "ταδε" στην τάδε πλατφορμα
(δηλωνει πραξη επαναλαμβανομενη)

Ο αοριστος β' εχει αναδιπλασιασμο (ηγαγ-ον) οποτε και στην προστακτικη αοριστου εχει αναδιπλασιαμο---> εισ-αγαγ-ετε (η αυξηση φευγει)
πχ Για να ανοιξετε το αρχειο εισαγαγετε τον κωδικο σας.
(στιγμιαια πραξη, που θα γινει μια φορα)

Last edited:
Βρε παιδια, τα εχετε κανει ρωσικη...
@Σαλάτας
:θρρρ::χαχα::))))
XD XD XD

Οι αρχικοι χρονοι (χωρις τα πνευματα) ειναι :
αγω-ηγον-αξω-ηγαγον-ηχα (αγηοχα)-(αγηοχειν)

Απο το θεμα του ενεστωτα (αγ-) σχηματιζεται η προστακτικη του ενεστωτα ----> εισ-αγ-ετε
πχ Σε ολη την διαρκεια του εξαμηνου, πριν απο καθε μαθημα να εισαγετε τον αριθμο "ταδε" στην τάδε πλατφορμα
(δηλωνει πραξη επαναλαμβανομενη)

Ο αοριστος β' εχει αναδιπλασιασμο (ηγαγ-ον) οποτε και στην προστακτικη αοριστου εχει αναδιπλασιαμο---> εισ-αγαγ-ετε (η αυξηση φευγει)
πχ Για να ανοιξετε το αρχειο εισαγαγετε τον κωδικο σας.
(στιγμιαια πραξη, που θα γινει μια φορα)
Απεδείχθη 2 φορές ότι είχα δίκιο! :ωραίος: :ρ