Όπως είναι γνωστό, η Ατλαντίδα εμφανίστηκε στη φιλολογία πρώτη φορά από τον Πλάτωνα, ως παράδειγμα που εξυπηρετούσε ένα φιλοσοφικό διάλογο. Αποτελεί μυστήριο το κατα πόσο οι λεπτομερείς περιγραφές της ήταν επινόηση του Πλάτωνα ή προέρχονταν από κάποια υπάρχουσα παράδοση.
Η Ατλαντίδα κατόπιν αναφέρθηκε και απο μεταγενέστερους συγγραφείς και άλλοτε παρουσιαζόταν ως μύθος, άλλοτε σαν πραγματικότητα. Χωρίς να έχω μελετήσει, έχω την εντύπωση οτι οι συγγραφείς αυτοί είχαν ως σημείο αναφοράς τον Πλάτωνα και όχι δικές τους πηγές. Και αυτό ακριβώς θα ηθελα να ξεκαθαρίσω εαν με βοηθήσει καποιος "γνώστης".
Σε κάποιο "αλαφροΐσκιωτο" blog, βρήκα αυτές τις αναφορές σε αρχαίους συγγραφείς, χωρίς όμως να δίνονται ακριβείς παραπομπές ή συμφραζόμενα, οπότε δεν γίνεται σαφής η ιστορικότητα των αναφορών. Έχουμε και λέμε
Αυτο που θα ηθελα ειναι να βρω τουλαχιστον καποια απο αυτα τα γραπτα και να δω αν πραγματι αναφερουν την Ατλαντιδα ή αν το blog λέει χαζομάρες. Επίσης να κρινουμε (αν κατι τετοιο γινεται σαφες απο τα συμφραζομενα) το κατα πόσο αυτές οι αναφορές ανακυκλώνουν τον Πλάτωνα ή αν έχουν δικές τους πηγές. Εαν καποιοι ετυχε να διαβασετε ή να έχετε στν ακτοχή σας κάποια απο αυτα τα κείμενα μπορείτε να το επιβεβαιαώσετε;
Η Ατλαντίδα κατόπιν αναφέρθηκε και απο μεταγενέστερους συγγραφείς και άλλοτε παρουσιαζόταν ως μύθος, άλλοτε σαν πραγματικότητα. Χωρίς να έχω μελετήσει, έχω την εντύπωση οτι οι συγγραφείς αυτοί είχαν ως σημείο αναφοράς τον Πλάτωνα και όχι δικές τους πηγές. Και αυτό ακριβώς θα ηθελα να ξεκαθαρίσω εαν με βοηθήσει καποιος "γνώστης".
Σε κάποιο "αλαφροΐσκιωτο" blog, βρήκα αυτές τις αναφορές σε αρχαίους συγγραφείς, χωρίς όμως να δίνονται ακριβείς παραπομπές ή συμφραζόμενα, οπότε δεν γίνεται σαφής η ιστορικότητα των αναφορών. Έχουμε και λέμε
- Ο Διόδωρος ο Σικελός (1ος π.Χ. αι.) έγραψε οτι χιλιάδες χρόνια πριν από την εποχή του οι Φοίνικες είχαν ανακαλύψει ένα μεγάλο νησί στον Ατλαντικό Ωκεανό, πέρα από τις Ηράκλειες Στήλες, σε απόσταση μερικών ημερών από τις αφρικανικές ακτές. Οι Ατλάντιοι έκαναν πόλεμο με τους Αμαζόνιους
- Ο Ρωμαίος ιστορικός Αmmianus Marcellinus (4ος μ.Χ. αι.)
- Ο Τιμαγένης έγραψε για έναν πόλεμο μεταξύ Ατλαντίδος και Ευρώπης, ενώ ανέφερε ότι κάποιες φυλές της αρχαίας Γαλλίας τη θεωρούσαν πατρίδα τους.
- Ο Κλαύδιος Αιλιανός(2ος-3ος μ.Χ. αι.) αναφέρει οτι ο Θεόπομπος κατέγραψε μια συνομιλία ανάμεσα στο Βασιλιά της Φρυγίας και το Σειληνό ο οποίος αναφέρθηκε σε μια μεγάλη ήπειρο πέρα από τις Ηράκλειες στήλες, η οποία ήταν μεγαλύτερη από την Ευρώπη, τη Μικρά Ασία και τη Λιβύη μαζί.
- Ο Ρωμαίος στρατηγός Μάρκος Κλαύδιος Μάρκελλος (3ος-4ος μ.Χ. αι.) αναφέρει επτά νησιά στον Ατλαντικό, οι κάτοικοι των οποίων διατηρούσαν τις αναμνήσεις ενός μεγαλύτερου νησιού, το οποίο ονομαζόταν Ατλαντίδα.

Last edited: