Αύγουστος Κορτώ: "Έρως Ανίκατε Μάσαν"

Ίζι

Κυρά των Σκιών

Τίτλος: Έρως Ανίκατε Μάσαν
Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ
Εκδόσεις: Πατάκη
Έτος έκδοσης: 2015
Αριθμός σελίδων: 260
ISBN: 978-960-16-6190-2

Το Έρως Ανίκατε Μάσαν είναι το πρώτο βιβλίο που μου χάρισε δυνατά, σπαρταριστά γέλια από την εποχή που διάβαζα και ξαναδιάβαζα άπληστα τα ευθυμογραφήματα της Μαρίας Πολενάκη και της Έλενας Ακρίτα (βιβλία-θησαυροί της ζωής μου που είχα ανακαλύψει μικρή στη βιβλιοθήκη της γειτονιάς μου). Έτσι κι η συλλογή ευθυμογραφημάτων του Κορτώ, αν είχε γραφτεί και ανακαλυφθεί τότε, θα είχε διαβαστεί και ξαναδιαβαστεί με την ίδια λαχτάρα δεκάδες φορές, μαζί με τους άλλους θησαυρούς.

Μεγαλώνοντας το χιούμορ μας αλλάζει, γίνεται πιο απαιτητικό, ενώ αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι η ζωή είναι μικρή και τα βιβλία άπειρα, με αποτέλεσμα τα ξαναδιαβάσματα να περιορίζονται στο ελάχιστο. Το βιβλίο αυτό ικανοποίησε απόλυτα την πολύ πιο απαιτητική μου πλέον αίσθηση του χιούμορ, προσφέροντάς μου το είδος εκείνο των γέλιων που προκαλούν συσπάσεις των κοιλιακών και συνοδεύονται από ένα παρατεταμένο αίσθημα ευτυχίας. Όσο για τα ξαναδιαβάσματα, πιστεύω θα αποτελέσει την εξαίρεση, μια που κάποια κομμάτια του τα έχω διαβάσει ήδη δυο και τρεις φορές.

Στο βιβλίο ο Κορτώ ξεδιπλώνει την ιλαρή του πλευρά, και μας αφηγείται διάφορα αληθινά, κωμικά επεισόδια των παιδικών του χρόνων, της εφηβείας και της ενήλικης ζωής του, ιστορίες ειπωμένες με ξεκαρδιστικό αυτοσαρκασμό, αφού σε όλες σχεδόν αντικείμενο της σάτιρας είναι ο ίδιος και οι διάφορες αδυναμίες του. Διαβάζουμε λοιπόν για εκείνη τη φορά που προσπάθησε να παραγγείλει ένα βουνό μπουγάτσες σε κατάστημα πώλησης κλιματιστικών, για τότε που παραλίγο να πνιγεί από ένα τσουρέκι του Τερκενλή, το οποίο στη συνέχεια συνέχισε να καταβροχθίζει, για τότε που – ενήλικος - προσπάθησε να μπει στο μουσείο Βαν Γκονγκ παρέα με το αγαπημένο του λούτρινο, για την πρώτη φορά που, νεαρός, βρέθηκε στην Αθήνα με επαγγελματικό ραντεβού στα περιβόητα Εξάρχεια, όπου φανταζόταν τον εαυτό του “να καίγεται σαν τον Σαμουήλ στο Κούγκι από αδέσποτη μολότοφ ή δεμένο σε τοίχο κατάληψης από αδίστακτους αναρχικούς, να του πετάνε αντί για βελάκια χρησιμοποιημένες σύριγγες” ή για τότε που βρέθηκε μαζί με τον αγαπημένο του σε ορεινό χωριό για τις εκλογές όπου, παρά τα πολλά και σπουδαία εδέσματα, το πεπτικό του σύστημα “παρέμενε ασυγκίνητo” και ο “πορσελάνινος θρόνος άσπιλος”.

Μαζί με τα πολλά και δυνατά γέλια, πρέπει να πω ότι το βιβλίο μου πρόσφερε και ένα-δυο δάκρυα. Έχω παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι που βασανίζονται από κατάθλιψη κι έχουν περάσει δύσκολα, καμιά φορά έχουν το πιο έξυπνο, πηγαίο και σπαρταριστό χιούμορ, κι ο Κορτώ – τον οποίο σημάδεψε η αυτοκτονία της αγαπημένης του μητέρας – δεν αποτελεί εξαίρεση.

Το βιβλίο διαβάσαμε φέτος το καλοκαίρι διάφοροι συγγενείς και φίλοι, και το βρήκαμε όλοι υπέροχο. Προφανώς δεν είμαστε οι μόνοι, μια που πρωτοκυκλοφόρησε φέτος τον Απρίλιο και τώρα βρίσκεται ήδη στην πέμπτη του έκδοση. Σας το προτείνω με ενθουσιασμό.

Ίζι, σε ευχαριστώ γι' αυτή την εξαιρετική παρουσίαση που επιβεβαιώνει ακριβώς τις προσδοκίες μου από το βιβλίο. Το έχω αγορασμένο από τις αρχές του καλοκαιριού, και συνειδητά το κρατώ για τα τέλη του, όταν θα αρχίσει να πέφτει το ηθικό, όσο χαλάει ο καιρός και μικραίνει η μέρα, και θα χρειαστώ ένα τονωτικό για τη διάθεση. Ο Κορτώ γράφει υπέροχα, τα βιβλία του κυλάνε τόσο ευχάριστα, το χιούμορ του είναι ακριβώς του γούστου μου, και η δόση μελαγχολίας μόνο το νοστιμεύει περισσότερο. Σχεδόν σε ζηλεύω που ήδη το διάβασες, αλλά πιο πολύ χαίρομαι για τον εαυτό μου που θα το διαβάσω σύντομα! :φρύδια:

Δεν το είχα στην λίστα μου Ιζι, αλλά μετά την παρουσίασή σου βλέπω να μου το δανείζεις κι αυτό! Εχουμε φτάσει αισίως τα 4 βιβλία! Όταν σου λέω ν' αρχίσεις να με χρεώνεις...

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Χαχα ευχαριστώ κορίτσια. Έψαξα και τον "Άνθρωπο που έτρωγε πολλά" αλλά δυστυχώς δεν το βρήκα. Έχω προμηθευτεί το "Βιβλίο της Κατερίνας" όμως, το οποίο θα αρχίσω άμεσα. @Καστάλια είδα και την κριτική σου στο goodreads και ψήθηκα ακόμα περισσότερο!

Το διαβάζω αυτές τις μέρες γιατί θέλω να το έχω στα καλοκαιρινά μου αναγνώσματα και ακόμα πάω θάλασσα αφού το θέλει κι ο καιρός. Είναι όντως αστείο, δεν ξεκαρδίζομαι βέβαια, αλλά περνάω ευχάριστα την ώρα μου. Σε κάποιες φάσεις ξεπερνάει τα γούστα μου όμως και εκφράζεται λίγο παραπάνω χμμ... αηδιαστικά; απ' όσο θα ήθελα, στα πλαίσια του χιούμορ του πάντα. Νιώθω και λιγάκι σα να διαβάζω το προσωπικό του ημερολόγιο και μου κάνει εντύπωση που μοιράζεται τόσο πολλά με όλο τον κόσμο (αν θεωρήσουμε πως δεν είναι μια μίξη μυθοπλασίας και πραγματικότητας). Πάντως όπως και να χει τον έχω συμπαθήσει τον Αύγουστο και θέλω να διαβάσω πολύ το βιβλίο της Κατερίνας.

Το διάβασα και μπορώ να πω ότι μου άρεσε σε γενικές γραμμές. Είναι η πρώτη φορά που διαβάζω ευθυμογράφημα και νομίζω ότι το υπηρετεί καλά το είδος ο Κορτώ.

Αυτό που με χάλασε σε κάποιες στιγμές ήταν οι τεράστιες προτάσεις του, που προσέδιδαν μια προφορικότητα στον λόγο. Ισως βέβαια, αυτό να είναι γνώρισμα ενός ευθυμογραφήματος, οπότε πάω πάσο.

Αυτό που με εντυπωσίασε είναι ο κάφρικος τρόπος, που περιέγραψε την κηδεία της μητέρας του, δεδομένου ότι ο θάνατός της τον στιγμάτισε. Δεν το λέω για κακό, εξάλλου ήταν και το σημείο που γέλασα περισσότερο.

Με συγκίνησε πολύ το επίμετρο καθώς και η τρυφερότητα και δοτικότητα του συγγραφέα που φαίνεται κυρίως από τον τρόπο που αναφέρεται στον αγαπημένο του.

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Έψαξα και τον "Άνθρωπο που έτρωγε πολλά" αλλά δυστυχώς δεν το βρήκα.
Να πω ότι το βρήκα σήμερα, μεταχειρισμένο σε καλή τιμή, όπως και το "Αυτοκτονώντας Ασύστολα" :)))). Είμαι υπερενθουσιασμένη με τον Κορτώ και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να διαβάζω κυρίως βιβλία του.

Μεταλλαγμένη, αφού σε συγκίνησε το επίμετρο, σίγουρα θα σου αρέσει το Βιβλίο της Κατερίνας. Εγώ το λάτρεψα!!!

Εχω μια ανηψουλα που διαβαζει κορτω 17 ετων πολυ κορτω εχει ολα σχεδον τα βιβλια, δεν ειναι καπως νωρις να διαβαζει κανεις αυτον τον συγγραφεα καθοτι για μεγαλυτερες ηλικιες; Εγω παντως απο αυτην τον εμαθα τον συγγραφεα και το ανιψουδι το λεω ""κορτακια"" μιας και τον αγαπα. Ειδα και μια συνεντευξη του που μιλα για την καταθλιψη στην ερτ 2 ηταν. Πως ειναι ασχημη ασθενεια και πως κανεις δεν την επιβαλει στον εαυτο του γιατι κανεις δεν τον μισει τοσο πολυ...γιατι πολλοι νομιζουν πως ζεις σε καταθλιψη γιατι εισαι κακομαθημενο παιδι λαθος μεγα και ετσι ειναι! Περιμενω να γραψει ισως το βιβλιο του αυγουστου που να μιλα για την μαχη με το τερας της θλιψης που ειναι πια και η ασθενεια του αιωνος τουτου, μιας και πολλοι ελληνες θα δουν τα δοντακια της στα επομενα χρονια δυστυχως

Last edited:
Το διάβασα κι εγώ αυτό το βιβλίο και θα πω κι εγώ το λογάκι μου:
1οσχόλιο: πιο κάφρικο και καμένο χιούμορ δεν έχω ξαναδεί!:χαχαχα:
2ο σχόλιο: Κάποιος να του πει να γράψει για το θέατρο τώρα! Οι διάλογοι για τα μικροπροβλήματα της καθημερινότητας με το σύντροφό του συνδυάζουν με πολύ γουστόζικο τρόπο εκνευρισμό, γελαστική διάθεση και τρυφερότητα και θα έβγαιναν πολύ όμορφα σε θεατρικό, νομίζω.
3ο σχόλιο: οι παρομοιώσεις και οι μεταφορές του είναι ολίγον καμένες/κυριολεκτικές/τόσο- άστοχες -που- είναι -πετυχημένες.
4ο σχόλιο: υπέροχες είναι κάποιες τρυφερές παράγραφοι, που ξεπροβάλλουν απροσδόκητα μέσα στην καφρίλα και δεν ξέρεις αν θες να συγκινηθείς ή να συνεχίσεις να ξεκαρδίζεσαι. Επίσης μισοξεκαρδιστικό-μισοσυγκινητικό είναι ένα ολόκληρο διήγημα, αυτό με το λούτρινο κουκλάκι.
5ο σχόλιο: πραγματικά, έχει ένα κάποιο κόλλημα με τις μεγάλες προτάσεις, το οποίο δεν με ενόχλησε, μέχρι που τράκαρα σε μια πρόταση που αρχίζει μια σύγκριση, αυτή η σύγκριση διακόπτεται με ένα σχόλιο και μετά επιστρέφουμε στη σύγκριση. Εκεί πια μπερδεύτηκα και σκεφτόμουν: "Τι σχέση έχουν οι μπάμπουσκες με την προστασία από τον ήλιο;" Χρειάστηκε να το διαβάσω και δεύτερη φορά για να καταλάβω ότι οι μπάμπουσκες ήταν παρενθετικό σχόλιο και η σύγκριση με την ηλιοπροστασία γινόταν με κάτι άλλο!
6ο σχόλιο: θα συμφωνήσω μαζί σου, αγαπητή Αριάδνη, ότι είναι λίγο ακατάλληλος συγγραφέας για το δεκαεφτάχρονο. Εγώ προσωπικά, θα σοκαριζόμουν άσχημα αν τον διάβαζα σε τόσο μικρή ηλικία!
ΥΓ: κάθε φορά που θα περνάω μπροστά από Τερκενλή θα με πιάνουν τα γέλια!! Το ίδιο και όταν θα βλέπω Λιποσάν!

Ο Κορτω ερχεται αυριο στη Ξανθη για την παρουσιαση του βιβλιου του. Τυχαινει να' χω ρεπο, ισως παω να ριξω μια ματια. :)

"Ο άνθρωπος που έτρωγε πολλά" είναι στο ίδιο ύφος και μου άρεσε πολύ. Ζορίστηκα λίγο γιατί το διάβαζα στο λεωφορείο και κρατιόμουν να μην γελάσω δυνατά. Γεμάτο από φοβίες και πάθη γραμμένα με ιδιαίτερο χιούμορ και πολύ αυτοσαρκασμό.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
θα θελα να διαβασω ενα ξεκαρδιστικο αποσπασμα αν γινεται :)