Βιβλία απ' τη σειρά Collins Classics στον Ευριπίδη στα 3.8 ευρώ

Περνώντας απ' τον Ευριπίδη το Σάββατο είδα ότι έχει φέρει αρκετά βιβλία από τη σειρά Collins Classics (http://www.booktopia.com.au/books-online/fiction/classic-fiction/collins-classics/cFCO-p1.html) σε τιμή 3.8 ευρώ έκαστο. Τα βιβλία είναι βέβαια στα Αγγλικά. Είχε τίτλους όπως The Man in the Iron Mask, The Secret Garden, Alice's Adventures in Wonderland, Pride and Prejudice, Moby Dick κ.ά.
Οπότε αν κάποιος ενδιαφέρεται για τίτλους κλασσικής λογοτεχνίας στα Αγγλικά ας το έχει στα υπόψη.
 
Καλή πληροφορία Κόμη, θα το έχω στα υπόψη. Ξέρεις μήπως αν έχουν καλές εισαγωγές; είναι σημαντικό για μένα...
 
Τι εννοείς "καλές εισαγωγές"? Αν εννοείς από καλούς εκδοτικούς, γενικά φέρνουν από τους πολύ γνωστούς Βρετανικούς, και έχουν ικανοποιητική ποικιλία. Σε τιμές (στα Αγγλικά βιβλία) είναι πολύ καλοί, και έχουν ένα έξτρα 10% σε κατόχους κάρτας Ευριπίδη.
 
Όχι, όχι δεν έγινα σαφής, εννοώ τα "introduction", τους προλόγους που έχουν πληροφοριακά στοιχεία για το συγγραφέα και το έργο του...
 
:χαχαχα: Εγώ το κατάλαβα ως "εισαγωγές προϊόντων"!!

Δεν το πρόσεξα αυτό δυστυχώς. Θα το κοιτάξω όμως όταν ξαναπεράσω και θα σου απαντήσω.
 
Πήγα λοιπόν σήμερα να το κοιτάξω. Κάθε βιβλίο έχει μία μικρή εισαγωγή 4-5 σελίδων, με λίγα λόγια για τον συγγραφέα, το βιβλίο και ίσως τίποτα άλλο σχετικό. Τίποτα το ιδιαίτερο όμως. Επίσης, όλα έχουν ένα μινι-λεξικό στο τέλος, με λέξεις "κλασικής λογοτεχνίας". Αυτό το λεξικό είναι το ίδιο σε όλα τα βιβλία της σειράς, δεν είναι δηλ index με λέξεις από το κάθε βιβλίο συγκεκριμένα. Ενδιαφέρον έξτρα, όχι ιδιαίτερα χρήσιμο βέβαια (ας όψεται ο γούγλης).
 
Μία καλή κίνηση είναι να πάμε στο "Public" του Συντάγματος. Στα ξενόγλωσσα έχει κομμάτια από Collins, Wordsworth και Penguin, έτσι ώστε να συγκρίνουμε τιμές, ποικιλία τίτλων και ποιότητα έκδοσης.
 
Σίγουρα θα ήταν ο καλύτερος τρόπος σύγκρισης εκδόσεων, ειδικά αν συγκριθούν εκδόσεις του ίδιου βιβλίου.
Έριξα πάντως μια ματιά σε κάποια Classics που έχω, Wordsworth, Penguin και Barnes&Noble, και θα έλεγα ότι τα B&N είναι τα καλύτερα όσον αφορά τα έξτρα. Εκτενής εισαγωγή (15 σελίδες βιογραφικό Oscar Wilde π.χ.) και πολλές σημειώσεις. Το φτωχότερο είναι το Great Expectations Penguin Classic, το οποίο έχει όλη κι όλη 1.5 σελίδα εισαγωγή. Το βιβλίο ξεκινάει στην 5η σελ και τελειώνει στην τελευταία. Πάλι καλά που είχε και εξώφυλλο!

Όμως, αν αναλογιστεί κανείς ότι σημειώσεις, βιογραφικά, ιστορίες και λεπτομέρειες υπάρχουν άφθονα στο internet, και ότι το περιεχόμενο, το βιβλίο δηλ αυτό καθ'αυτό, είναι ακριβώς το ίδιο, τότε το θέμα "αξίας" ενός βιβλίου γίνεται καθαρά υποκειμενικό. Πόσο θέλει δηλ ο αναγνώστης να έχει μία ωραία, περιεκτική έκδοση ή απλώς να διαβάσει το βιβλίο. (αυτό βέβαια ισχύει μόνο για εκδόσεις που είναι στην γλώσσα που γράφτηκε το βιβλίο, γιατί αν μιλήσουμε για θέματα αξίας προς ποιότητα μετάφρασης τότε τα πράγματα γίνονται πολύ διαφορετικά)
 
Στα Public τελευταία έχουν εμφανιστεί όμορφα δεμένα βιβλία, αγγλικά, με 3-4 διαφορετικά έργα (όλο το κείμενο) συγκεκριμένων συγγραφέων στον ίδιο τόμο. Χωρίς άλλα πληροφοριακά στοιχεία, αλλά με 10-12€ να έχεις συγκεντρωμένα στο πρωτότυπο τα αυθεντικά κείμενα ενός συγγραφέα, σε καλαίσθητη μορφή, είναι σημαντικό!!!

Να ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα :


http://www.public.gr/product/books/english/literature/classical-literature/the-complete-illustrated-works-of-oscar-wilde/prod3511480pp/


Τα συγκεκριμένα δεν τα έχω δει μέχρι τώρα σ'άλλο βιβλιοπωλείο...
 
Ναι, το Public φέρνει κάτι τέτοιες πολύ ωραίες εκδόσεις, σε πολύ καλές τιμές. Είχα δει κάποιες και στον Παπασωτηρίου στο κέντρο παλιότερα, αλλά ήταν λίγο πιο ακριβές.
 
Top