Βιβλία αυτοβελτίωσης

Τα τελευταία χρόνια έχω εστιάσει το ενδιαφέρον μου στα βιβλία αυτοβελτίωσης (έχω διαβάσει γύρω στα 15). Σε γενικές γραμμές παρατηρώ ότι σε μεγάλο βαθμό δε σου μαθαίνουν ουσιαστικά κάτι καινούριο (τα περισσότερα που θα διαβάσεις είναι πράγματα που τα ξέρεις ήδη), όμως είναι χρήσιμα με την έννοια ότι σε βοηθούν να ανακαλύψεις και να βγάλεις στην επιφάνεια αυτά που έχεις ήδη μέσα σου. Θα ήθελα την άποψή σας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς και τις προτάσεις σας για ανάλογα βιβλία (αν είναι δυνατόν να δίνουν πρακτικές συμβουλές και να μην αναλώνονται σε θεωρητικά τσιτάτα).

Υ.Γ. Δεν είδα να υπάρχει ανάλογο νήμα-θέμα και το έβαλα Φιλοσοφία/Ψυχολογία. Αν υπάρχει, ζητώ συγγνώμη (νέο μέλος γαρ!) και ας μετακινηθεί στην κατάλληλη κατηγορία από κάποιον διαχειριστή.
 
Έχω περάσει και εγώ ανάλογη φάση στην ζωή μου και είχα διαβάσει κάποια τέτοια βιβλία. Ακόμα έχω μερικά στην λίστα μου που είναι ενδιαφέροντα και θέλω να τα διαβάσω.

Καταρχήν, όταν μιλάμε για "αυτοβελτίωση", πρέπει να προσδιορίσεις τι είδους πρόβλημα θέλεις να λύσεις. Έχεις θέμα αυτοπεποίθησης, θες να αλλάξεις την εικόνα σου ή απλά θέλεις να είσαι πιο παραγωγικός με την δουλειά σου;

Εγώ προσωπικά άνηκα στην κατηγορία του productivity/time management. Υπήρξε μια περίοδος στην ζωή μου όπου έμεινα πίσω με τις σπουδές μου και συνειδητοποιήσα ότι σπαταλάω πολύ χρόνο στο internet σε ανούσιες δραστηριότητες. Ήμουν procrastinator που λένε και οι ξένοι.

Έχω διαβάσει αρκετά άρθρα, αλλά ολοκληρωμένα βιβλία είναι δυο που έχω διαβάσει: "Το Κλαμπ των 5 πμ" του Ρόμπιν Σαρμά και το "Deep Work" του Cal Newport.

"Το Κλαμπ των 5 πμ" το πήρα χωρίς να ψαχτώ πολύ, απλά είδα ότι ήταν best seller. Το βιβλίο δεν αξίζει να το πάρεις. Ο συγγραφέας το έχει στήσει σαν ένα λογοτεχνικό βιβλίο που λέει μια ιστορία ενός άνδρα και μιας γυναίκας, όπου σε ένα σεμινάριο επιχειρηματικότητας συναντούν ένα "γκουρού" δισεκατομμυριούχο, ο οποίος τους προσκαλεί στο ιδιωτικό του νησί του για να τους εξηγήσει πως έγινε τόσο επιτυχημένος και τι μπορούν να μάθουν από αυτόν. Μέσα από το χαρακτήρα του πλούσιου, ο συγγραφέας περνάει τις πληροφορίες που θέλει να δώσει την παραγωγικότητα και την αυτοβελτίωση.

Το πρόβλημα με αυτή την ιδέα, είναι ότι μιλάμε για μια άθλια ιστορία, με αδιάφορους χαρακτήρες, με επαναλαμβανόμενες πληροφορίες, που απλά υπάρχουν για να γεμίσουν τις σελίδες και να κουράσουν τον αναγνώστη. Θα μπορούσε κάλλιστα να γράψει ένα non-fiction βιβλίο, που απλά θα ήταν 100 σελίδες και θα έδινε "ξερά" τις πληροφορίες και τις γνώσεις πάνω στην παραγωγικότητα. Υποθέτω για καθαρά εμπορικούς λόγους, αποφάσισε να το κάνει λογοτεχνικό και να το γεμίσει με 400 σελίδες σαβούρα. Στην κυριολεξία, μπορείς να αναζητήσεις "the 5 am club guide" και να βρεις άρθρα που περιέχουν όλες τις σημαντικές πληροφορίες του βιβλίου μέσα σε τρεις παραγράφους.

Για το Deep Work θα σου γράψω πιο μετά που θα είμαι σπίτι και θα έχω χρόνο. Απλά κράτα ότι είναι εξαιρετικό βιβλίο που θα σε "αφυπνίσει" σε αρκετά θέματα πάνω στην τεχνολογία και στο digital addiction. Άμα έχεις θέμα με την κακή χρήση στο internet και στο κινητό σου(όπως είχα εγώ), αυτό το βιβλίο μπορεί να αποδειχθεί game changer. όπως έγινε και με εμένα.

Υ.Γ. Ξέχασα να αναφέρω ότι έχω διαβάσει και το Atomic Habits. Και αυτό καλό βιβλίο όπου παρέχει επιστημονικές πληροφοριές για το πως ο διαμορφώνονται οι ρουτίνες και τα χόμπι στην ζωή μας, ποιοι είναι οι θετικοί και αρνητικοί παράγοντες που επηρεάζουν την διαμόρφωση ενός ποιοτικού τρόπου ζωής.
 
Last edited:
Καταρχήν να σε ευχαριστήσω για την εκτενή σου απάντηση! Περισσότερο με ενδιαφέρει η αυτοβελτίωση σε ανθρώπινο επίπεδο και όχι επαγγελματικό. Βέβαια, υπάρχουν και βιβλία που βοηθούν και στα δύο, όπως π.χ. το Atomic Habits του James Clear (ελληνικός τίτλος: Ένα τίποτα μπορεί να αλλάξει τα πάντα) που περιέχει χρήσιμες, πρακτικές συμβουλές και όχι θεωρητικολογίες. Θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα. Σε επίπεδο ανθρώπινων σχέσεων καλό είναι και το "Πώς να κερδίζεις φίλους και να επηρεάζεις τους ανθρώπους" του Dale Carnegie.
 
Μου αρέσει ανά διαστήματα να διαβάζω μικρά βιβλία αυτοβελτίωσης. Δεν μπορώ να πω ότι με έχουν βοηθήσει όσο οι κουβέντες με φίλους ή κάποια προσωπική εμπειρία. Με βοηθάνε όμως μερικές φορές να ψυχολόγω τον συνομιλητή μου καλύτερα.

Πρόσφατα είδα μια εκπομπή που μάλλον θα σε ενδιαφέρει. Είναι στο ertflix και λέγεται Μικρά βιβλία μεγάλες ιδέες. Το τελευταίο επεισόδιο είναι για βιβλίο αυτοβελτίωσης.
 
Ευχαριστώ πολύ Βασίλισσα! Επειδή δεν βλέπω καθόλου τηλεόραση δεν ήξερα για την ύπαρξη της συγκεκριμένης εκπομπής. Φαίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα.
 
Ενα βιβλίο για ολους όσους εχουν εθιστεί στη χρήση του κινητού και το διαβασα όλο καθώς μου άρεσε πολύ είναι το " OFF η ζωή αρχίζει όταν κλείνεις το κινητό " ο συγγραφέας γενικα με τις περιγραφές του σε προβληματίζει και γενικά σε κάνει να καταλάβεις πότε η χρήση του κινητού γίνεται τοξική μάλιστα μερικες φορές είναι αναγκαίο ακόμα και να το κλείνουμε εντελώς,μιλάει και για τα σόσιαλ,σε ένα δικό μου βιβλίο που εχω γράψει εχω προβλέψει οτι η μεγαλύτερη ασθένεια τα επόμενα χρόνια θα ειναι ο εθισμός στο κινητό, απο τις σημερινές μέχρι τις επόμενες γενιές, εδώ θα μου πείτε και οι μεγαλύτεροι πεφτουν στην παγίδα,ευτυχώς και τα τελευταία χρόνια δεν έχω σόσιαλ και εχω βρει την υγειά μου, ο κορονοϊός μπροστά σε αυτα που έρχονται θα φαντάζει ένα τίποτα.
 
Καλησπέρα, γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποιο βιβλίο σχετικά με το άγχος και πως να το διαχειριστείς;
 
Καλησπέρα, γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποιο βιβλίο σχετικά με το άγχος και πως να το διαχειριστείς;
Μπορείτε να πάρετε εδώ μια ιδέα,γενικα στα πιο πολλά βιβλία αυτοβελτίωσης το άγχος υπάρχει μεσα ως έννοια, και τρόποι αντιμετώπισης.

 
Καλησπέρα, γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποιο βιβλίο σχετικά με το άγχος και πως να το διαχειριστείς;
Υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία για αυτό το θέμα. Ένα βιβλίο που θα συνιστούσα (το έχω διαβάσει και προσωπικά πιστεύω ότι με βοήθησε) είναι "Νικήστε το άγχος" των Bourne και Garano, εκδόσεις Αλκυών.
 
Να είσαι καλά Φίφη! Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου βιβλίου σε σύγκριση με άλλα είναι ότι είναι ευκολοδιάβαστο και δεν αναλώνεται σε γενικόλογες θεωρίες αλλά προσφέρει πρακτικά παραδείγματα.
 
Α! Θυμήθηκα έχω διαβάσει Κοελιο...
Δεν θεωρώ οτι τα βιβλία του Κοέλιο είναι αυτοβελτίωσης. Πιο πολύ για ονειροπαρμένους είναι και πάσης φύσεως ερωτοχτυπημένους, χωρίς να θέλω να θίξω όσους αρέσκονται σε αυτά. Αφού διάβασα το πρώτο, μετά είπα να διαβάσω ένα ακόμα για να δω μήπως ήταν ιδέα μου και μετά ένα τρίτο για να σιγουρευτώ και όταν έφτασα τελικά στο τέταρτο ήμουν έτοιμη για φούντο....:νατώρα:

Επίσης δεν κατακρίνω τα βιβλία αυτοβελτίωσης και γενικά τα βιβλία που βοηθούν στην ψυχολογική καθοδήγηση. Υπάρχουν βιβλία που είναι πάρα πολύ καλά κατά τη γνώμη μου (Γιάλομ πχ), αλλά υπάρχουν και πάρα πολλά τέτοια βιβλία που είναι...μπούρδες!
 
Top