Βιβλία για την ιστορία της Ελληνικής

Ένα πολύ καλό βιβλίο που αγόρασα αμέσως μόλις μεταφράστηκε, είναι το εξής:
Χανς Αϊντενάιερ (Hans Eideneier), Όψεις της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας από τον Όμηρο έως σήμερα | από τη Ραψωδία στο Ραπ. Μετάφραση: Ευαγγελία Θωμαδάκη. Αθήνα: Παπαδήμας, 2004.
Τίτλος πρωτοτύπου: Hans Eideneier. Von Rhapsodie zu Rap | Aspekte der griechischen Sprachgeschichte von Homer bis heute. Tübingen: Günter Narr, 1999.

Πρόκειται για μία εξέταση της ελληνικής γλώσσας μέσα από λεπτομερώς σχολιασμένα δείγματα κάθε περιόδου της, από την ομηρική εποχή μέχρι σήμερα. Ένα βιβλίο γραμμένο με πολύ μεράκι από έναν άνθρωπο που δείχνει να γνωρίζει σε βάθος τη γλώσσα μας σε όλες τις ιστορικές της περιόδους. Με εντυπωσίασαν, για παράδειγμα, οι διεισδυτικές αναλύσεις κάποιων κειμένων από αιγυπτιακούς παπύρους (2ος-3ος αι. μ.Χ.), ή η σύγκριση διαφόρων μεσαιωνικών μεταφράσεων ενός μύθου του Αισώπου.

Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο έχει κυκλοφορήσει και η Ιστορία της ελληνικής γλώσσας από τις απαρχές ώς τις ημέρες μας του Φρανθίσκο Ρ. Αδράδος (Francisco R. Adrados), σε μετάφραση της Αλίθια Βιγιάρ-Λεκουμπερρί (Alicia Villar-Lecumberri*). Δεν το έχω διαβάσει, αλλά από μία ματιά που του έχω ρίξει φαίνεται πολύ καλό. Αν το έχει διαβάσει κανείς, ας κοπιάσει να πει δυο λόγια.

* Βασκικό επώνυμο, αν δεν κάνω λάθος...
 
Last edited:
Top