Βιβλία με θέμα τον καταναγκαστικό εγκλεισμό

Πριν περίπου 2 εβδομάδες τελείωσα το Δωμάτιο της Έμα Ντόναχιου.(http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=5368)
Αν και το βιβλίο είναι μυθιστόρημα το έβαλα εδώ γιατί έχει πολλές ψυχολογικές αλλά και ψυχιατρικές παραμέτρους...
Ήταν ένα καθηλωτικό βιβλίο με θέμα την απαγωγή και τον εγκλεισμό μιας 19χρονης από έναν άντρα. Η κοπέλα έμεινε κλεισμένη για 7 χρόνια σε ένα μικρό, απομονωμένο δωμάτιο και εκέι γέννησε και ένα μικρό αγόρι. Ουσιαστικά, στο βιβλίο το λόγο παίρνει ο πεντάχρονος Τζακ και μας περιγράφει την καθημερινότητα των δυο τους και τη ζωή μες στο Δωμάτιο.(όπως το ονομάζει ο ίδιος)
Σίγουρα το θέμα με το οποίο καταπιάνεται η Ντόναχιου είναι πολύ σοβαρό και περίπλοκο και η οποιαδήποτε αναφορά σε αυτό κρύβει πολλούς κινδύνους...(όπως πχ η απλοποίηση ενός τέτοιου γεγονότος αλλά και των συνεπειών που το ακολουθούν)
Έψαξα αρκετά στο ιντερνετ αλλά δε βρήκα βιβλία με θέμα τον καταναγκαστικό εγκλεισμό.
Έχει διαβάσει κάποιος ή έστω γνωρίζει παρόμοια βιβλία?

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Προσφατα κυκλοφορησε το βιβλιο της Νατασας Καμπους με θεμα τον καταναγκαστικο εγκλεισμο απο τον απαγωγεα της. Δεν ξερω τι θα μου προσφερε αυτο το βιβλιο να το διαβασω, αλλα.. το παρατηρω καθε φορα που περνω απο το βιβλιοπωλειο

Η Φωλιά του Κούκου, που τώρα διαβάζω. Ελευθερία, ανθρώπινο πνεύμα, εθελούσιος εγκλεισμός, κοινωνικά δεσμά, ψυχιατρικά αδιέξοδα και πολλά άλλα, σε ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα!

Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες!Λορένα το έχω δει και εγώ αυτό το βιβλίο και δεν ξέρω γιατί αλλά κολλάω να το αγοράσω.(μου μυρίζει μεγάλη εμπορική εκμετάλλευση του συμβάντος, όχι ότι είναι κακό αλλά δε με τραβάει πολύ...Περί ορέξεως:-))
Αμοντιλιάδο είχα ακούσει για την ταινία (δεν την έχω δει) αλλά δεν ήξερα ότι υπάρχει και βιβλίο.Έτσι όπως το περιγράφεις πάντως θα είναι σίγουρα η επόμενη μου αγορά:-)

Οκτάνα

Ανάστροφη Ταξιδεύτρια
Νομίζω πως το "Περί τυφλότητος" του Ζοζέ Σαραμάγκου μπορεί να εμπίπτει στην κατηγορία αυτή του καταναγκαστικού εγκλεισμού. Πρόκειται βέβαια για μυθιστόρημα που αγγίζει τα όρια του φανταστικού και δεν έχει καμία σχέση με αληθινή ιστορία εγκλεισμού. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο, κατά τη γνώμη μου.

Διαβάζω το Πράσινο Μίλι του Στήβεν Κινγκ, το οποίο είναι μια ιστορία σε φυλακές. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ιστορία που αφηγείται ένας δεσμοφύλακας, γέρος πια, ανασκαλεύοντας το παρελθόν του. Ήταν δεσμοφύλακας στην Ε' Πτέρυγα της Φυλακής, στην πτέρυγα δηλαδή που φιλοξενούσε για λίγο στους καταδικασμένους στην ηλεκτρική καρέκλα.

Εφιαλτικό και αγωνιώδες...

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Διαβάζω το Πράσινο Μίλι του Στήβεν Κινγκ, το οποίο είναι μια ιστορία σε φυλακές.
Από τα αγαπημένα μου βιβλία...
Του Κινγκ με φυλακή είναι και η νουβέλα "Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ" (πρωτότυπος τίτλος: Rita Hayworth and Shawshank Redemption) που είχε πρωτοεκδοθεί στα ελληνικά με τίτλο "Η Ρίτα Χέιγουορθ στις Φυλακές Σάοσανκ" και αργότερα κυκλοφόρησε με τον τίτλο της ταινίας.

Ωραίο βιβλίο το Πράσινο μίλι.
Στην ίδια κατηγορία μπορούν να καταταγούν τα βιβλία με θέμα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β' Παγκοσμίου. Έχω διαβάσει την Σπίθα ζωής του Ε. Μ. Ρεμάρκ που πριν μερικές μέρες παρουσίασε ο Απόλλωνας, Το μυθιστόρημα ενός ανθρώπου δίχως πεπρωμένο του Ουγγροεβραίου νομπελίστα (1999) Ιμρέ Κέρτες με θέμα τον αγώνα επιβίωσης ενός εφήβου στο Άουσβιτς (και ο ίδιος ο Κέρτες φυλακίστηκε στα 14 του στο Άουσβιτς ΙΙΙ), τον Βασιλιά των Αρουραίων του Τζέιμς Κλάβελ που περιγράφει τη ζωή σε ένα ιαπωνικό στρατόπεδο συγκέντρωσης κοντά στη Σιγκαπούρη, το στρατόπεδο (του οποίου το όνομα δε μπορώ να θυμηθώ αυτή τη στιγμή) όπου και ο ίδιος ο Κλάβελ είχε φυλακιστεί. Τη ζωή σε ιαπωνικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, στην Ινδοκίνα αυτή τη φορά περιγράφει και Η γέφυρα του ποταμού Κβάι του Πιερ Μπουλ μυθιστόρημα που απετέλεσε τη βάση για την ομώνυμη ταινία. Σήμερα περιμένω το Αν αυτό είναι ο άνθρωπος του Πρίμο Λεβί που περιγράφει και τις δικές του εμπειρίες από το Άουσβιτς ΙΙΙ

Το δωμάτιο

Για τον πεντάχρονο Τζακ, το Δωμάτιο είναι ο κόσμος.

Εκεί γεννήθηκε, εκεί τρώει, εκεί κοιμάται, εκεί παίζει και μαθαίνει μαζί με τη Μαμά του. Γι' αυτόν, το Δωμάτιο κρύβει αμέτρητα θαύματα, πλούσια και ανεξάντλητη τροφή για τη φαντασία του: το φίδι κάτω από το Κρεβάτι, φτιαγμένο από τσόφλια αυγών, ο φανταστικός κόσμος της Τηλεόρασης, η παρηγορητική ζεστασιά της Ντουλάπας, κάτω από τα κρεμασμένα ρούχα, εκεί όπου η Μαμά τον ασφαλίζει τα βράδια, για την περίπτωση που ο ΣαταΝίκ τους επισκεφθεί.

Το Δωμάτιο είναι σπίτι για τον Τζακ, για τη Μαμά όμως δεν είναι παρά η φυλακή όπου κρατείται από τα δεκαεννιά της -εφτά χρόνια τώρα. Με οδηγό την αδιαπραγμάτευτη αγάπη της για το γιο της, η Μαμά έχει δημιουργήσει για χάρη του μία ολόκληρη ζωή σ' ένα χώρο δώδεκα μόλις τετραγωνικών. Η περιέργεια τού Τζακ όμως αυξάνεται ευθέως ανάλογα με τη δική της απελπισία -και η Μαμά ξέρει ότι δε θα μπορέσει να συνεχίσει να χαλιναγωγεί για πολύ ακόμα καμία από τις δυο.

Ειπωμένη με τη συγκινητική και αστεία φωνή του Τζακ, το "Δωμάτιο" είναι η ιστορία της ακαταδάμαστης αγάπης που ανθίζει κάτω από τις πιο οδυνηρές συνθήκες, και του σκληρού σαν διαμάντι δεσμού ανάμεσα σε μητέρα και παιδί. Πρόκειται για ένα καθηλωτικό, ανυψωτικό και συνάμα σοκαριστικό μυθιστόρημα -μια συνταρακτική ιστορία, βαθιά ανθρώπινη και αβάσταχτα συγκινητική.

Να προσθέσω το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ. Ακόμα στο Out της Ν. Κιρίνο που τελείωσα χθες οι τέσσερις ηρωίδες μπορεί να μην είναι κλεισμένες με την τυπική έννοια του όρου αλλά είναι φυλακισμένες σε μια ζωή που τις ισοπεδώνει.

...φυσικά το...
Μια ημέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς (Αλ. Σολζενίτσιν)

...όπως και τα...
Αυτοί που βούλιαξαν κι αυτοί που σώθηκαν, Η ανακωχή (Πρίμο Λέβι)
Το μεγάλο ταξίδι, Το λευκό όρος (Χόρχε Σεμπρούν)

...όλα σχετικά με στρατόπεδα συγκέντωσης, το πρώτο στη Σοβ. Ένωση, τα υπόλοιπα στη Γερμανία, με την αφήγηση συγγραφέων που υπήρξαν κρατούμενοι.
Το "Αυτοί που βούλιαξαν κι αυτοί που σώθηκαν" είναι μια πραγματεία για το θέμα, κι όχι μυθιστόρημα.