Βιβλία μικρά...αλλά θαυματουργά

Νομίζω πως περιέργως δεν έχει αναφερθεί (ή δεν μου το βγάζει η αναζήτηση):
Το χαμένο νησί του Καραγάτση

Καταπληκτικό!

(Το βιβλίο το βρήκα μεταχειρισμενο, μέσα είχε μια τόσο ταιριαστή αφιέρωση:
"Νάξος, Στη γιορτή σου του '68 τις καλλίτερες ευχές μου, Ρόζα")

Θα προσθέσω ένα ακόμα: "Με τα συγχαρητήρια μου. Σκεψεις για την καλοσύνη" του George Saunders. Πρόκειται για μια ομιλία του σε τελετή αποφοίτησης. Όσοι έχετε διαβάσει το "Αυτό εδώ ειναι νερό" (This is water) του DF Wallace θα βρείτε ομοιότητες.
Αν και πολύ μικρό (διαβάζεται σε ένα 15') μπορεί να αποτελέσει τροφή για σκέψη/συζήτηση για ώρες.

ΥΓ: Σας συστήνω να το βρειτε κάπου στο ιντερνετ πριν το αγοράσετε γιατί κάποιοι μπορείτε να θεωρήσετε ψιλο-κοροϊδια το 5ευρω...

Λι του Καββαδία

και τίποτα άλλο να μην είχε γράψει, θα τον αγαπούσα για αυτές τις 50 περίπου σελίδες, τόσο μα τόσο όμορφο και συγκινητικό. Έχει γίνει και ταινία, "Between the Devil and the Deep Blue Sea" (1995), εξαιρετική και αρκούντως πιστή στο βιβλίο.

Στόμα γεμάτο χώμα: Μπρανιμιρ Στσεπάνοβιτς
Το οριζόντιο ύψος κι άλλες αφύσικες ιστορίες: Αργύρης Χιόνης
Δεν μπορώ να μην αναφέρω τη μοιρα των ζωων, με εντυπωσιασε οσο λίγα (ιδιαιτέρως πολύ)
Οδοντόκρεμα με Χλωροφύλλη κι ο Γενικός Αρχειοθετης του Παπαδημητρακόπουλου
Το βιβλιο που ανεφερε ο Νικόλας, Τα πέπλα της σταχτης και τον Λουσιο που διαβασα πρόσφατα.
Οτιδήποτε εχει γράψει ο Edward Gorey
H μεταφορά, Δημητρης Δημητριαδης
Οι χτίστες κι Η εκδομη του Χειμωνα
Η κρυπτη, πωπω, η κρύπτη, του Γονατά
Ο μιμος των φωνων του Μπερνχαρντ

"Ο πρώτος δάσκαλος" του Τζινγκίζ Αϊτμάτωφ, συγκλονιστικό.
"Το ημερολόγιο του Αδάμ και της Εύας" του Μαρκ Τουαίην, πνευματώδες και αστειότατο.
"Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου" του Παντελή Καλιότσου, ένα αντιπολεμικό μανιφέστο από τα Γαλλο-Γερμανικά χαρακώματα και την αυθόρμητη ανακωχή των Χριστουγέννων του 1914.
Και ένα λίγο παλιότερο, πόσο μα πόσο πάντα επίκαιρο και για την καλαίσθητη έκδοση "χρυσά έπη" του Πυθαγόρα.