Με τις ταινίες το συνηθίζω. Υπήρχε ταινία που την είδα και δύο μέρες μετά ξαναπήγα κι όταν τέλειωσε η μία προβολή, έκατσα και την ξαναείδα τρίτη φορά. Μεγάλη απόλαυση.
Με τα βιβλία, ξαναδιαβάζω συχνά μικρές ιστορίες.
Ο Παπαδιαμάντης ενδείκνυται. Και το Βιζυηνό τώρα που τον σκέφτομαι τον έχω διαβάσει πάνω από τρεις φορές (από τα αγαπημένα μου)
Το δεύτερο μέρος του Μικρού Πρίγκηπα, αμέτρητες φορές, πάντα με συγκινεί.
Τα τέσσερα βιβλία του Σάλιντζερ με διάστημα 15 χρόνων από την πρώτη φορά, εξαιρετική εμπειρία.
Βέβαια το Άρωμα που το ξαναδιάβασα αντίστοιχα έβριζα! τι εξαιρετική ιδέα, τι κρίμα να μην την έχει σκεφτεί ένας καλός συγγραφέας (θα πέσει πολύ "ξύλο" με αυτή την προπετή μου δήλωση; )
Το να ξαναγυρίζεις μετά από χρόνια σε αγαπημένα βιβλία είναι ένα συναρπαστικό ...ρίσκο. Αλλά με τα πολύ μεγάλα, δεν το τολμώ. Ίσως αρχίσω τώρα, που έχω πεθυμήσει τον Ντοστογιέφσκι.
Πολλά τα βιβλία που δεν χορταίνονται, που όταν κλείσεις καί την τελευταία σελίδα μουρμουρίζεις: "γιατί; γιατί; γιατί τελείωσε;!"
Πολύ έντονα το παθαίνω αυτό με τον Ντοστογιέφσκη. Συχνά διαβάζοντας κάποιο δικό του βιβλίο το κλείνω κι ελέγχω με πραγματική ανησυχία αν έχει ακόμη αρκετό ή αν βρίσκομαι κοντά στο τέλος. Ευτυχώς τα μυθιστορήματα τού αγαπημένου Ρώσου είναι απολαυστικά μεγάλα, συχνά δίτομα και τρίτομα. Είναι τόσο όμορφη η ιστορία, η ηθογραφία, τόσο καλογραμμένο στο σύνολό του και τόσο καλή η μετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου που πραγματικά δεν χορταίνεται!
Όμως ευτυχώς πολλά, πάρα πολλά τα βιβλία που δεν χορταίνονται.
Ακριβώς έτσι (αφαίρεσα το "ξαναδιάβασμα" γιατί δεν το έχω κάνει
)
Κύριε Φαροφύλακα, εκτός από τα πολύ γνωστά του, έχετε να μου προτείνετε άλλο τι; Ευχαριστώ.