Βιβλία που κάποιος πρέπει να διαβάσει "Οπωσδήποτε στη ζωή του"

Παρωνύμιε, δεν συμφωνώ :)

Το παν είναι ο φιλόλογος που λέγαμε. Εγώ στο σχολείο και συγκεκριμένα σε 2-3 φωτισμένους φιλόλογους χρωστάω μεγάλο μέρος της αγάπης μου για τα βιβλία. Όσο για τα ονόματα που διδάσκονται, είναι πολύ μεγάλη η γκάμα, πραγματικά. Από Σαίξπηρ και Θερβάντες μέχρι Εξυπερύ, Έσσε και Ουίτμαν.

Ο "Κύκλος των Χαμένων Ποιητών" μου άρεσε και μένα πολύ, Δείχνει το όνειρο κάθε δασκάλου, και σαν εκπαιδευτικός δεν μπορώ παρά να μην συγκινούμαι από αυτήν την ταινία. Είναι όμως εξιδανικευμένη. Λίγο πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι ίσως το "Breakfast Club" ή το "Dangerous Minds".

Enjoy :)

(Μήπως ξεφύγαμε εντελώς; :ρ)

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Και το χειρότερο; Αν κάποιος διαβάσει όλα αυτά δεν θα έχει καθόλου χρόνο για να διαβάσει λογοτεχνία.
:χαχαχα: να 'σαι καλά, φίλε Κόρτο. Δεν την είχα προσέξει την κατακλείδα σου.

Μ' έκανες και γέλασα (και μάλιστα πάνω που το είχα μεγάλη ανάγκη!)

Θα πρότεινα ως "βιβλίο που θα πρέπει να διαβάσει κάποιος οπωσδήποτε στην ζωή του" ένα βιβλιαράκι με ορισμένες «συνταγές» που θωρείται πλέον σπάνιο και δυσεύρετο. Άλλωστε ένας τσελεμεντές όπως και να το κάνουμε, παραμένει πάντα ένα χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο σε κάθε "κουζίνα". :ναι:

(Να τονίσω μόνο για τον συγκεκριμένο τσελεμεντέ, πως δεν κάνει να αναγνωστούν, μα κυρίως να εφαρμοστούν οι "συνταγές" του, από παιδιά και ηλιθίους).

Last edited:
Καλησπέρα, ενα από τα πιο δυνατά βιβλία που έχω διαβάσει και θα πρότεινα, καθώς βρίσκεται και σε αρκετές λίστες με τα 100 καλύτερα βιβλία είναι η ΔΙΚΗ του Φρανς Κάφκα.

Για ποιο λόγο διαβάζουμε;
Πιστεύω ότι η απάντηση σε αυτό είναι για να διασκεδάσουμε κυρίως και μετά να μορφωθούμε κ.τ.λ.
Το πως θα διασκεδάσει κάποιος το μυαλό του είναι καθαρά προσωπικό θέμα, οπότε δεν πιστεύω ότι μπορώ να κρίνω ποια βιβλία πρέπει να διαβάσει οπωσδήποτε, διότι στηρίζομαι στα δικά μου κριτήρια. Υπάρχουν βιβλία τα οποία έκαναν και τα δύο και θα θεωρούσα ότι πρέπει να τα διαβάσει κάποιος οπωσδήποτε, τα οποία είναι τα εξής

"Ο κόσμος της Σοφίας" Jastein Gaarder
"Η Θεραπεία του Σοπεναουερ" και το "Όταν έκλαψε ο Νίτσε" του Yalom
"Το όνειρο ενός τρελού" Ντοστογιέφσκι
και το καλύτερο :) "Ο μικρός πρίγκιπας" του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερυ.

Y.Γ. Το πιστεύω τόσο πολύ ότι πρέπει να τα διαβάσει κάποιος οπωσδήποτε που μερικά από αυτά τα δανείστηκα να τα διαβάσω και στη συνέχεια τα αγόρασα για να τα έχω στη βιβλιοθήκη μου

Ένας πολύ καλός "οδηγός" για το θέμα μας είναι αυτός

Ανανεώνεται συνεχώς με απανωτές εκδόσεις, τον έχω πάρει εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Με βοήθησε να πληροφορηθώ για πολλά αξιόλογα έργα που δεν τα γνώριζα πριν. Τον συμβουλεύομαι συχνά για να παίρνω ιδέες...

Συμφωνώ βρε Μπου ότι κάτι τέτοιοι κατάλογοι είναι χρήσιμοι για αρχάριους αναγνώστες, αλλά εμείς που έχουμε μια μακρυά αναγνωστική ζωή αν έχουμε διαβάσει και τα 1001 αυτά βιβλία ποια είναι η θέση μας στον πλανήτη;

Πέρα από το ανελέητο ψάξιμο στο γούγλε, κοιτάζω και έναν κατάλογο (Penguin Classics, A complete annotated listing-όποιος το θέλει, το δίνει δωρεάν ο ίδιος ο εκδοτικός οίκος) που μου έχει μεγαλώσει την λίστα με τα αδιάβαστα σε εξευτελιστικό βαθμό. Το κακό είναι ότι θέλω 2 ζωές για να τελειώσω τα μισά κι αυτό γιατί διαβάζω πιο αργά και απ'την καθυστέρηση :γρμβ:

Για παραδειγμα θα επρεπε ο καθενας να εχει διαβασει την Ασκητικη,τους Αθλίους,το 1984-ανεξαρτητως ειδους προτιμησης του??
Δεν θεωρώ ''κλασικά'' την Ασκητική, τους Αθλίους ή το 1984.
Ο Κανόνας μου περιλαμβάνει :
1. Την Ιλιάδα και την Οδύσσεια
2. Την Αινειάδα
3. Την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη
4. Την Θεία Κωμωδία
5. Τα Άμλετ, Βασιλιάς Λιρ και Μάκμπεθ
6. Τον Χαμένο Παράδεισο και το Παράδεισος ξανακερδισμένος
7. Το Γαργαντούας και Πανταγκριέλ
8. Τον Δον Κιχώτη
9. Τον Φάουστ και τα Χρόνια μαθητείας του Βίλχεμ Μάιστερ
10. Τον Οδυσσέα και την Αγρύπνια του Φίνεγκαν
11. Το Υπόγειο, Έγκλημα και τιμωρία, ο Ηλίθιος
12. Τα Άννα Καρένινα, Πόλεμος και Ειρήνη
13. Τα Άσματα της Πίζας
και κάμποσα ακόμη ,που όμως δεν υπερβαίνουν τα 100 βιβλία

Ένας πολύ καλός "οδηγός" για το θέμα μας είναι αυτός

[/B]
Οι λίστες αυτές είναι για μενα εντελως ακυρες.
Βλεπω στην λιστα Ροθ, Οστερ, Μπανβιλ, Ντονα Ταρτ και δεν συμμαζεύεται.
Δεν καταλαβαινω τι ακριβως θα χασει κανεις αν δεν διαβασει Ντονα Ταρτ!
Υποκειμενικά ειναι όλα.

Εκτος απο την υποκειμενικότητα η οποία, κατα Κανόνα. ( :)))) ), ειναι αντικειμενικη.