Βιβλια φιλοσοφιας

Αποφασισα αυτό το διαστημα να εμβαθυνω τις γνωσεις μου στη φιλοσοφια.
Σκέφτομαι λοιπον να ξεκινησω με το βιβλιο ''Ο κοσμος της σοφιας'' του Γκααρντερ Γιοστειν που υπαρχει ηδη στη βιβλιοθηκη μου και μετα να συνεχισω με την Ιστορια της δυτικης φιλοσοφιας.Οπως καταλαβαίνετε θα ηθελα να κανω πρωτα μια καλη εισαγωγή και μετα βασει χρονολογικης σειρας να ασχοληθώ με συγκεκριμένους φιλοσοφους και εποχές.Ξεκινωντας δηλαδή από την αρχαια ελληνικη θα ηθελα να φτασω ως την φιλοσοφια του 20ου αιωνα.
Ως προς την αρχαια ελληνικη θα ηθελα να ασχοληθώ με τους προσωκρατικους και αργοτερα με τους πιο σημαντικούς αρχαιους ελληνες φιλοσοφους(π.χ.Σωκρατης,Αριστοτέλης,Πλατωνας)
Θα ηθελα να μου πει καποιος που διαβαζει φιλοσοφια ποιες εκδοσεις να προτιμησω για Σωκρατη,Αριστοτελη,Πλατωνα και σχετικα με τους προσωκρατικούς αν υπαρχει καποιο καλο και αξιοπιστο βιβλιο που να περιλαμβανει τα εργα η εστω τη βασικη θεωρια τους η αν θα πρεπει να αναζητησω βιβλια για τον καθενα ξεχωριστα.Επισης οποιος ασχολειται με φιλοσοφια και εχει να μου προτεινει καποια άλλη μεθοδο η βιβλια εκτος από αυτά που ανεφερα η γνωμη του θα ηταν ευπροσδεκτη!
 
Το τρίτομο έργο των Diels -Kranz . Το έργο του Long που επισύναψες στο Link είναι εξαιρετικό επίσης και στο προτείνω ανεπιφύλακτα. Είναι η μετάφραση του Cambridge companion to early modern philosophy, μια απο τις σημαντικότερες-δημοφιλέστερες σειρές βιβλίων βοηθημάτων φιλοσοφίας.

Οι εκδόσεις Ζήτρος είναι υψηλής ποιότητας με πολύ καλά σχόλια και μεταφράσεις, στις προτείνω όπως και ο Σάντσο. Για εμένα αν θέλεις να ξεκινήσεις απο αρχαία ελληνική φιλοσοφία θα σου πρότεινα τους βίους φιλοσόφων του Διογένη Λαέρτιου και το ανθολόγιο του Στοβαίου.

Να ξέρεις ότι ξεκίνησες ένα συναρπαστικό ταξίδι μελετώντας φιλοσοφία , είμαι σίγουρος ότι θα σου αρέσει πολύ!
 
Αγαπητή Μνημοσυνη Καλημέρα.
θα δώσω και μια άλλη ματιά στην αναζήτηση. Βιβλία που χρησιμοποιούν και φοιτητές στο ξεκίνημα. Θεοδόσιος Πελεγρίνης.
 
Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα την "Ιστορία του Ευρωπαικού Πνεύματος" του Παναγιώτη Κανελλόπουλου,καλύπτει όλες τις μεγάλες προσωπικότητες από τον 4ο μ.Χ.αι. μέχρι τον 19ο αι.,όχι μόνο φιλοσόφους αλλά και συγγραφείς,θεολόγους κλπ.Εξαιρετικές οι αναλύσεις για Ντεκάρτ, Σπινόζα, Λοκ, Χομπς, Καντ, Χέγκελ.Πρόκειται για 22 μικρούς τόμους τους είχα πάρει με προσφορά από το "Βήμα" πριν μερικά χρόνια..Στην "Πολιτεία" έχουν άλλη έκδοση 12τομη.(εκδ."Γιαλλέλης").

Για ξεκίνημα υπάρχει το βιβλίο "Μικρή Ιστορία της Φιλοσοφίας" του Νάιτζελ Γουώρμπαρτον εκδ."Πατάκης" πολύ καλό για αρχή... μύησης!

Για τους πιο προχωρημένους...έχουμε το "Μαρξιστική Φιλοσοφία" του Ρόμπερτ Στάιγκερβαλντ εκδ."Σύγχρονη Εποχή"
 
προτείνω βιβλία του ιωάννη θεοδωρακόπουλο , του συκούτρη (κλασικά) , σκουτερόπουλου , κεντρωτή
 
Για να μην ανοίγω κι εγώ άλλο ανεξάρτητο θέμα, θέλω να διαβάσω Αριστοτέλη και Σενέκα διότι διαβάζοντας τις Παραινέσεις του Σοπενάουερ οι αναφορές σε αυτούς είναι πάμπολλες, αλλά η βιβλιογραφία είναι χαοτική. Πώς μπορώ να ξεκινήσω;
 
καθένας έχει το δικό του τρόπο να προσεγγίσει τη φιλοσοφία, και ο τρόπος του καθενός είναι ο καλύτερος για τον ίδιο. ένα θα είναι καλό να αποφευχθεί : να προσκολληθεί κάποιος σε μιά συγκεκριμένη φιλοσοφική σχολή, χωρίς προηγουμένως να έχει ενδιατρίψει σε όλο τον όγκο του φιλοσοφικού κεκτημένου.
αυτό οδηγεί σε μιά άλλη προσέγγιση, που είναι πιθανώς : διαβάστε γενική φιλοσοφία, απο κάποιο απο τα πολλά εγχειρίδια, ίσως και εκλαϊκευμένα αρχικά, προχωρήστε στην εμβάθυνση της ιστορίας της φιλοσοφίας, και ΜΕΤΑ, εστιάστε στους φιλοσόφους (ακόμα καλύτερα : στις φιλοσοφικές σχολές) που θα σας αγγίξουν πνευματικά.
προσωπικά, έχω συναντήσει ανθρώπους που ξέρουν απ έξω τον αριστοτέλη - αλλα δέν έχουν πάρει μυρωδιά απο φιλοσοφία στην πραγματικότητα, δέν είναι τίποτε περισσότερο απο ''αριστοτελιστές φιλόλογοι'' - όχι όμως 'φιλόσοφοι'.
συμφωνώ λοιπόν με τον Στράτη και την πρόταση για το φιλοσοφικό λεξικό του θεοδ. πελεγρίνη (το συνιστούσα και στο φίλο δημμμ σε άλλο τόπικ). Ο πελεγρίνης είναι ο μόνος που διαπέρασε το γλωσσικό φράγμα που υπάρχει ανάμεσα στη νεοελληνική γλώσσα και τις δυτικές γλώσσες με τρόπο απλό και κατανοητό. Κι άν ακόμα, όπως κατηγορείται, έχει αντιγράψει και μεταφράσει, μετέφρασε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ό,τι επέλεξε, και το αποτέλεσμα είναι εξαίρετο.
σάν βασικό βιβλίο, άν κανείς ξέρει απλά αγγλικά (διαβάζεται εύκολα και είναι ιδιαίτερα γλαφυρό), θα πρότεινα το Philosophy - the power of ideas (Moore - Bruder, ed. McGraw - Hill).
 
και κάτι ακόμα : η φιλοσοφία δέν είναι λογοτεχνία ή ιστορία, δέν είναι κάν επιστήμη (άν και συνοψίζει και περιλαμβάνει όλες τις επιστήμες). Προϋποθέτει διάθεση για γενική διεύρυνση του επιστητού, και διάθεση για σκληρή μελέτη. Δέν υπάρχει εύκολη φιλοσοφία, αφού αυτή είναι ταυτόχρονα γνώση, τεχνική (με γλώσσα και ορολογία), ανάλυση και σύνθεση, έλεγχος και αυτοέλεγχος. Άν κανείς δέν είναι διατεθειμένος να διαβάσει τη φιλοσοφία στο γραφείο, με πέντε έξη βιβλία και σημειώσεις μπροστά του, θα μπλέξει και θα βαρεθεί γρήγορα - και, το χειρότερο, έχοντας διαβάσει μερικά αποσπασματικά, θα νομίσει ότι και κάτι απεκόμισε.
 
Top