Συμφωνώ ότι η τέχνη είναι "σοβαρή" (με την άποψη της εγγενούς ανάγκης της ανθρώπινης φύσης), εφόσον έχει αποδειχτεί ότι υπήρξε ροπή/ικανότητα των ανθρωπίδων για τέτοια έκφραση πριν ακόμη ο σύγχρονος sapiens sapiens είχε καν εξελιχθεί. Πέρα τα ανθρωπολογικά-κοινωνιολογικά ευρήματα του είδους μας περί αυτού.@Πράκτωρ ΔΔ μια και ανέφερες θέματα επιστημολογίας, να πω την άποψή μου (ως κάπως σχετικός).
Η επιστήμη που αναφέρεις σωστά, είναι οι θετικές επιστήμες. Τα επιστημολογικά κριτήρια για τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, φερειπείν, είναι κάπως διαφορετικά. Υπήρξε βέβαια μια εποχή και ένα ρεύμα επιστημολογικό (λογικός θετικισμός) που προσπάθησε να εφαρμόσει τα ίδια κριτήρια επιστημονικής ορθότητας και στις άλλες επιστήμες, με πολλά προβλήματα, οπότε και έχει περισσότερο ή λιγότερο εγκαταλειφθεί.
1. Αυτό δεν καθιστά τις μη θετικές επιστήμες (κοινωνιολογίες, ψυχολογίες, οικονομικά κλπ) λιγότερο σοβαρές επειδή η θεωρίες τους δεν μπορούν να έχουν "σκληρή απόδειξη".
Κοινώς η σοβαρότητα ή όχι ενός εγχειρήματος, είτε είναι επιστήμη, είτε όχι, δεν έχει ως κριτήριο την απόδειξη (και δεν συμμαζεύεται).
2. Η τέχνη είναι ένα ανθρώπινο εγχείρημα που δεν στερείται καθόλου σοβαρότητος. Κριτήριο στην τέχνη υπάρχει (όπως και στην επιστήμη) και μάλιστα σοβαρότατο με πάμπολλες αναλύσεις. Αισθητική. Αν θες να πάμε ένα βήμα πάρα πέρα (αν και δεν είμαι ειδικός) υπάρχει κοινά αποδεκτή αισθητική (ένα μικρός πυρήνας) και αυτή σχετίζεται με το μέτρο και την αρμονία (άρα σκληρά μαθηματικά). Υπάρχει βέβαια παράλληλα και το στοιχείο της υποκειμενικότητας. Το ότι σχετίζεται η τέχνη με το μέσο άνθρωπο και ότι ο καθένας έχει μία άποψη δεν λέει κάτι. (ο μέσος Έλληνας έχει άποψη και ως γιατρός και ως μηχανικός ως δάσκαλος και ως ψυχολόγος - αυτό δεν στερεί σοβαρότητα στην Ιατρική, τη μηχανική, τη διδακτική ή την ψυχολογία). Το ότι η τέχνη ενέχει πολύ περισσότερους βαθμούς υποκειμενικότητας από ότι η επιστήμη, ούτε της στερεί σοβαρότητα ούτε της στερεί αξία.
Τα ΜΜΕ προωθούν ένα σωρό αηδίες (ακόμα και ως απόψεις "επιστημονικές" - ειδικών κλπ) πρώτα από όλα διότι οι πλείστοι όσοι σχετίζονται με αυτά είναι οι ίδιοι αμόρφωτοι ή ημιμαθείς. Το ότι προωθούν τραγουδιάρες κλπ. δεν έχει να κάνει με τη σοβαρότητα ή όχι της τέχνης αλλά με τη λειτουργία των μέσων ως φορέων μάρκετινγκ (ά! άλλη μια επιστήμη! Εντελώς επιστήμη, από τις δεύτερες αυτές που δεν είναι "σκληρές" - όπως τις λες - και που όμως είναι πολύ σκληρή και ανελέητη).
Κοινώς, αυτά που σωστά είπες, δεν αποδεικνύουν τίποτε σε σχέση με τη σοβαρότητα ή όχι της τέχνης.
Αυτό που γράφω είναι ότι ως κάτι που βασίζεται στην γνώμη και όχι στην μαθηματική απόδειξη (ή τουλάχιστον στην επιστημονικά τεκμηριωμένη), όπως αυτά που λέει Θεοδωρίδης από φιλοσοφικής πλευράς για την τέχνη, απλά εκφέρει άποψη και δεν είναι το ίδιο με τα επιστημονικά δεδομένα.
Τίποτα παραπάνω .
Η αισθητική είναι κάτι σχετικά ομοιογενές στο είδος μας λόγω της βιολογίας των ανθρωπίδων και των θηλαστικών.
Επειδή είμαστε οπτικοκεντρικά, ημερήσια ζώα με καλή έγχρωμη όραση (την καλύτερη των θηλαστικών), δημιουργούμε την ανάλογη (κυρίως οπτικοκεντρική) τέχνη και τις οπτικές αρμονίες περισσότερο ευχάριστες από άλλες μορφές.
Εάν ήμασταν νυκτόβια ζώα με δαλτονισμό/αχρωματοψία και καλή αίσθηση οσμής, όπως τα περισσότερα θηλαστικά, θα είχαμε πολύ διαφορετικά γούστα.