Βιβλιοφιλικά μ' αρέσει δεν μ' αρέσει

🕊
Ξέρουμε απο την σχολική μας εκπαίδευση μέσα απο τα βιβλία βιολογίας (για μένα το αναφέρω καθώς δεν ειμαι θετικος επιστήμονας), το πεπτικό μας σύστημα υποστηρίζει την κατανάλωση κρέατος (δεδομένο) διαφορετικά θα είχαμε παρενέργειες. Δηλαδή η φυση μας έχει δώσει το οκ. Αλλά επειδή υπάρχει η έννοια της εξέλιξης στην ιστορία των ζωντανών οργανισμών δεν είναι απίθανο σε κάποια χρόνια να έχουμε προσαρμοστεί στην χορτοφαγία αποκλειστικά. Οι πρόγονοι μας δεν είχαν τις επιλογές που έχουμε εμείς σήμερα στην διατροφή, για αυτό το κρέας ήταν σημαντική πηγή πρωτεΐνης. Ήμουν βίγκαν για δύο χρόνια και το πρώτο έτος αισθανόμουν πολύ καλά και κάποια προβλήματα ορμονών λύθηκαν εκείνη την περίοδο. Βέβαια δεν έχω επιστημονικά τεκμήρια για να αποδείξω ότι η χορτοφαγική διατροφή είχε σχέση με εκείνη την θετική αλλαγή. Απλά είδα ότι είχε καλά αποτελέσματα εμπειρικά. Μετά από δύο χρόνια ως χορτοφάγος, χωρίς να παίρνω κάποιο συμπλήρωμα, ένιωθα μια ατονία. Και άλλαξα την διατροφή μου συμπεριλαμβάνοντας τα θαλασσινά και τα γαλακτοκομικά. Αυτήν την διατροφή έχω διατηρήσει έως σήμερα και με καλύπτει.
Δεν νομίζω και από την εμπειρία μου οτι κάτι που λειτουργεί για κάποιον θα λειτουργεί για ολους. Ο καθένας έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και δεν θεωρώ ότι είναι ηθικά σωστό να επιβάλλονται συγκεκριμένες διατροφές.
Τέλος να παραθέσω ένα κείμενο που βρηκα από ένα βιβλίο βιολογίας "Μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών περιέχουν το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα όσπρια. Η διατροφή με ψάρια είναι προτιμότερη από τη διατροφή με κρέας, γιατί στο κρέας συνυπάρχουν μεγαλύτερες ποσότητες βλαβερών λιπαρών ουσιών. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν σημαντικά συστατικά της υγιεινής διατροφής, εφόσον είναι πλούσια σε βιταμίνες αλλά και σε φυτικές ίνες." http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2724/Biologia_G-Lykeiou_html-apli/index_enth.html
 
Δεν μου αρεσει (βιβλιοφιλικα μιλώντας) που σε ενα βιβλιοφιλικο νημα, διαβαζω τόοοοοσα σεντονια μη βιβλιοφιλικων(#not) αναρτησεων.:νύστα:
Το αρχικό μου νήμα δεν το δημοσίευσα εδώ, διοτι δεν είχα σκοπό να σχολιάσω ένα βιβλίο αλλα μια άποψη για την τέχνη, ύστερα μεταφερθηκε εδώ οπου αναγκαστικά ακολούθησαν και οι απαντησεις μου. (Ναι ξερω δεν αναφερεσαι προσωπικά αλλα απο εκείνο το νημα ξεκινησαν όλα🤣)
 
@Νικόλας Δε Κιντ, ξεκίνησα να το ακούω διότι πάντα θέλω να ακούω τις "πηγές" ή να τις διαβάζω χωρίς προκατάληψη (δεν τον ξέρω τον χαρούμενο και συμπαθέστατο Δρ. Μιλς)
Μάλιστα.

Ας περάσουμε, λοιπόν, στην επόμενη πηγή :
Dr. Michael Greger.
Ανατρέξτε στο 1:40 έως περίπου στο 2:40
 
Αυτή είναι πράγματι μια πολύ καλή πηγή, μόνο που πουθενά δεν αναφέρει ότι η παλαιό-σκατοψία απέδειξε ότι οι πρόγονοί μας ήταν βίγκαν (!!!) , αλλά ότι είχαν ένα υψηλότατο ποσοστό φυτικών ινών στα κόπρανα και επομένως ήταν κυρίως φρουτοφάγοι. Κανείς δεν διαφώνησε σε αυτό, καθότι το να σκοτώσεις και να φας ζωική τροφή ήταν πολύ πιο δύσκολο και απαιτητικό. Επίσης μια και το φέρνεις στην επιφάνεια δες τι τρώνε οι άλλοι ανθρωπίδες (χιμπατζήδες και γορίλες) - δεν είναι αποκλειστικά φρουτοφάγοι, αλλά κατά κύριο λόγο φρουτοφάγοι. Κυνηγούν και τρώνε και ζώα (πχ. οι χιμπατζίδες συστηματικά τρώνε τερμίτες ως μέρος σχεδόν της καθημερινής διατροφής τους).
 
Είναι ακόμη ερώτημα εάν οι ανθρωπίδες ήταν (και είναι) παμφάγοι εδώ και εκατομμύρια χρόνια;
Πίστευα ότι αυτό είχε απαντηθεί εδώ και δεκαετίες μέσω παλαιοαρχαιολογικών/παλαιοανθρωπολογικών/bracketing συγγενικών ειδών και ανατομικών αναλύσεων.

Π.χ.
Λινκ σε άρθρο από nature


Επί του θέματος, δεν με αρέσει "βιβλιοφιλικά και επιστημονικοφιλικά" ότι για να έχεις πρόσβαση σε papers που πληρώνει η ΕΕ και άλλα κρατικά μορφώματα, πρέπει να δώσεις λεφτά στους κλέφτες του Springer group. Οι οποίοι πάλι χρεώνουν για να κάνεις αίτηση/print και περνάνε από "εθελοντές" (απλήρωτους που το κάνουν για την φήμη) συναδέλφους ακαδημαϊκούς.
Από τις χειρότερες πανούκλες της Επιστημονικής κοινότητας.
 
Αυτή είναι πράγματι μια πολύ καλή πηγή, μόνο που πουθενά δεν αναφέρει ότι η παλαιό-σκατοψία απέδειξε ότι οι πρόγονοί μας ήταν βίγκαν (!!!).
Φυσικά.
Απλά, νωρίτερα αναφέρατε ότι "1. Είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος εξελικτικά είναι ένα παμφάγο ζώο".

Έχω, λοιπόν, αυτό το σημείο ως αφετηρία.

Τώρα, η επόμενη πηγή :
Millions of years ago all human ancestors were herbivores. It is evidenced by anatomical features and evolutionary evidence.

Only some 15,000 years ago, man began to eat the meat of domestic animals. The transition to meat foods was probably related to a sharp increase in the number of free radicals in the cells and oxidative stress occurrence. At the same time, man reduced plant intake, from some 3000 species to only 20–30 species;
Coffey believes that this change in diet brought an explosive jump in the occurrence of prostate cancer and breast cancer.

Υποθέτω ότι, εσείς ειδικά, δεν θα μου απαντήσετε την παρωχημένη πεποίθηση ότι "ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύχθηκε χάρη στο κρέας".
Ωστόσο, εάν θέλετε μπορούμε να δούμε και αυτό το σημείο.
 
Επί του θέματος, δεν με αρέσει "βιβλιοφιλικά και επιστημονικοφιλικά" ότι για να έχεις πρόσβαση σε papers που πληρώνει η ΕΕ και άλλα κρατικά μορφώματα, πρέπει να δώσεις λεφτά στους κλέφτες του Springer group. Οι οποίοι πάλι χρεώνουν για να κάνεις αίτηση/print και περνάνε από "εθελοντές" (απλήρωτους που το κάνουν για την φήμη) συναδέλφους ακαδημαϊκούς.
Από τις χειρότερες πανούκλες της Επιστημονικής κοινότητας.
Φίλτατε είναι μια μεγάλη κουβέντα (και μάλλον αδιάφορη για τους περισσότερους του φόρουμ). Σε καίρια σημεία συμφωνώ μαζί σας (αλλά υπάρχει και σεβαστός αντίλογος σε κάποια σημεία του οποίου επίσης συμφωνώ). Απλώς για να βάλω σε μια τάξη όλο το σκεπτικό, έχω να πω ότι οι επιστημονικοί εκδοτικοί οίκοι είναι επιχειρήσεις, όπως άλλωστε και οι λογοτεχνικοί εκδοτικοί οίκοι (με προσωπικό και έξοδα). Και πρέπει να βγάλουν χρήματα για να συνεχίσουν να υπάρχουν. Επομένως δύο είναι οι πιθανές πηγές εισοδήματος. Ή ο αναγνώστης (βιβλιοθήκες ιδρυμάτων και λοιποί συνδρομητές) ή ο συγγραφέας (ακα δεν τους πληρώνει η ΕΕ). Στη δεύτερη περίπτωση ο συγγραφέας πληρώνει για τη δημοσίευση του άρθρου του και το περιεχόμενο είναι ελεύθερο στον οποιοδήποτε αναγνώστη - είναι τα λεγόμενα open access άρθρα, τα οποία τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και περισσότερα και όλο και πιο δημοφιλή. Στο ερώτημα που βρίσκει ο συγγραφέας το χρήμα για να πληρώσει, η απάντηση είναι στα ερευνητικά προγράμματα που έχει μπορεί να έχει προϋπολογισμένο κονδύλι για δημοσιεύσεις. Όλο και περισσότερα ερευνητικά projects (Ευρωπαϊκά ή μη) πλέον σε υποχρεώνουν να έχεις διάχυση αποτελεσμάτων ανοιχτή - δηλαδή open access δημοσιεύσεις.
 
Last edited:
Άλλος τσαρλατάνος από κει!😂😂
1. Σύμφωνα με τον άνθρωπο που επικαλεστήκατε αρκετές φορές την προηγούμενη εβδομάδα, ο συγκεκριμένος ιατρός είναι :
Αυτή είναι πράγματι μια πολύ καλή πηγή
2. επίσης, ο συγκεκριμένος ιατρός αναφέρεται ως αξιόπιστη πηγή σε position paper του αμερικάνικου συλλόγου διατροφολόγων.
Τα συμπεράσματα δικά σας.


Μέχρι σήμερα έχω παραθέσει 3 πηγές που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η ανθρώπινη ανατομία είναι φυτοφάγου ζώου : την 1η την χαρακτηρίσατε ως "θρησκόληπτος+ψευδοεπιστήμονας", την 2η ως "τσαρλατάνος", και την 3η απλά την αγνοήσατε.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι υπάρχει ένα μοτίβο εδώ.

Υπάρχουν πολλές ακόμα σχετικές πηγές, όπως αυτή εδώ, αλλά δεν θα τις παραθέσω διότι είναι προφανές ότι θα έχουν την ίδια τύχη με τις 3 προηγούμενες.

Για αυτόν τον λόγο, θα κλείσω το ζήτημα με τα εξής δεδομένα :

Η φυτοφαγία είναι η μοναδική διατροφή που έχει δείνει ότι αναστρέφει καρδιοπάθειες, διαβήτη, παχυσαρκία.

1. καρδιοπάθειες, την νούμερο 1 αιτία πρόωρου θανάτου και αναπηρίας.
Υπάρχουν αρκετές πηγές, ενδεικτικά παραθέτω αυτήν εδώ.

2. διαβήτης.
Υπάρχουν αρκετές πηγές, ενδεικτικά παραθέτω αυτήν.
Στην βιβλιογραφία υπάρχουν ακόμα και αναφορές για επί 20 έτη διαβητικούς, με έως και 20 μονάδες ινσουλίνης ανά ημέρα. Και μετά από μόλις 13 ημέρες φυτοφαγία, πλήρης διακοπή της ινσουλίνης.
Διαβήτης για 20 χρόνια, επειδή ποτέ δεν τους αναφέρθηκε η φυτοφαγία.
Επίσης, ο αμερικάνικος σύλλογος διαβητολόγων πρόσθεσε την φυτοφαγία στις διατροφικές συστάσεις του.

3. Παχυσαρκία.
Υπάρχουν άφθονες πηγές, ενδεικτικά παραθέτω αυτήν.
Απώλεια βάρους, χωρίς να περιορίζονται οι θερμίδες και οι μερίδες, δηλαδή κατανάλωση φαγητού, κατά βούληση, μέχρι να επέλθει κορεσμός (ad libitum).


Το να γνωρίζουμε ότι η φυτοφαγία αναστρέφει τις 3 προαναφερόμενες παθήσεις, αλλά ταυτόχρονα να μην καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ανθρώπινη ανατομία είναι φυτοφάγου ζώου, αποτελεί αντίφαση.
Εκτός, βέβαια, εάν ισχυριστούμε ότι πρόκειται για κάποια σύμπτωση, για κάποιο παράδοξο.

Έστω, όμως, ότι πρόκειται για κάποια σύμπτωση.

Τί κάνουμε με τα παραπάνω δεδομένα ;
τα αγνοούμε ;
ή τα αξιοποιούμε ;

Για τις 3 προαναφερόμενες παθήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, η αντιμετώπιση της κάθε μίας ξεχωριστά κοστίζει δισεκατομμύρια ευρώ.
Έχουμε την λύση για να τις αναστρέψουμε, και αυτά τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε να τα διοχετεύσουμε σε άλλους τομείς που είναι σημαντικοί για την ανθρώπινη ευημερία, όπως παιδεία, πολιτισμός, υποδομές κ.ο.κ.

Συνεπώς, ξαναρωτάω κύριε χημικέ, τί κάνουμε με τα παραπάνω δεδομένα ;
 
Μ' αρέσει που τα βιβλία που παίρνεις μαζί σου στις διακοπές κουβαλάνε μετά πάντα λίγο από το καλοκαίρι μέσα τους: κόκκους άμμου ανάμεσα στις σελίδες, κατσαρωμένες ακμές από τη θάλασσα, ψιλοτσαλάκες από τον αέρα - γενικά μια γλυκιά ταλαιπωρία.
 
Δεν μου αρέσει όταν ορισμένοι αγοράζουν ένα βιβλίο απλά για να το έχουν διακοσμητικό και 10 χρόνια μετά δεν το έχουν διαβάσει.

Τι το αγοράζουν τότε ;

Μου αρέσουν όταν δεν έχω δει την μεταφορά στην μικρή και μεγάλη οθόνη των βιβλίων και έτσι δεν γνωρίζω την πλοκή πέρα από την περίληψη και την κατηγορία που ανήκει.
 
@Προφέσορας κάθε βιβλίο θέλει τη στιγμή του για να το διαβάσεις. Είμαι μαι στο πατρικό μου για παράδειγμα αυτή τη περίοδο και χθες που χαζεύα τη βιβλιοθήκη μου έπιασα μια βιογραφία του Φρόιντ και ξεκίνησα να τη διαβάζω. Το συγκεκριμένο βιβλίο το είχα πάρει από εφημερίδα πριν πολλά χρόνια, σίγουρα πάνω από 10, και το είχα ξεχασμένο ανάμεσα στα υπόλοιπα αλλά κοίτα να δεις που ήρθε και η ώρα του να διαβαστεί. Οπότε αγόρασε βιβλία άφοβα, αν σου έκανε κλικ την ώρα που το έπαιρνες σίγουρα κάποια στιγμή θα το τιμήσεις. Ας είναι και μετά από 10 χρόνια.
 
Top