Γιάννης Μαρής : "Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα"Τίτλος : Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα
Συγγραφέας : Γιάννης Μαρής
Γλώσσα : Ελληνικά
Εκδόσεις : ΔΟΛ
Έτος έκδοσης : 2012
Σελίδες : 315


Τα βιβλία του Γιάννη Μαρή αποτελούν κατά την γνώμη μου τα καλύτερα ψυχαγωγικά αναγνώσματα για διασκέδαση και χαλάρωση προσφέροντας πανέξυπνες ιστορίες, με σφιχτοδεμένη πλοκή αρχή, μέση και τέλος ρεαλισμό αλλά και γεύση Ελλάδας του 60 και με αυτόν τον τρόπο έθεσαν και τις βάσεις για την Ελληνική Αστυνομική λογοτεχνία.

«Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα» έγινε και τηλεοπτική σειρά η οποία προβλήθηκε στην ΕΡΤ το 1987 η οποία καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό και κατά την γνώμη μου θα βλεπόταν πολύ ευχάριστα και σήμερα.

Ο πλούσιος επιχειρηματίας Τιμόθεος Κώνστας παθαίνει ξαφνικά κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ο ανιψιός του και μοναδικός κληρονόμος Κώστας Νικόδημος ερχόμενος από το εξωτερικό προκειμένου να λάβει την κληρονομιά θα αναζητήσει τα αίτια του θανάτου του θείου του. Σύμμαχο σε αυτή του την αναζήτηση θα έχει το αστυνόμο Μπέκα ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση.

Ο αστυνόμος Μπέκας ο οποίος βασίστηκε στον επιθεωρητή Μεγκρε του Ζωρζ Σιμενόν, είναι ένας ήρεμος και φιλήσυχος άνθρωπος, εξαιρετικά οξυδερκής ο οποίος όμως προτιμά να φαίνεται αδαής και να χρησιμοποιεί μαιευτικές μεθόδους προκειμένου να πετύχει τους στόχους του. Είναι μεθοδικός, διορατικός ενώ είναι μάλλον λαϊκής καταγωγής και εξαιρετικά σεμνός και ευγενής.

Μέσα στο βιβλίο θα ζήσει έστω για λίγο την ζωή των πλουσίων, πολυτελή ξενοδοχεία, κότερα, πολυτελή εστιατόρια, βίλες στο Ψυχικό αλλά ο Μαρής θα μας μεταφέρει και στα στενά της Δραπετσώνας όπου κατοικούν αυτοί που εκτελούν τις εγκληματικές εντολές των πλουσίων.
Η γραφή είναι η κλασσική του Μαρή, κοφτή με γρήγορη εξέλιξη και δεμένη πλοκή. Αρκετόμυστήριο και δράση. Ότι καλύτερο στηνΕλληνική αστυνομική τύπου «νουάρ» λογοτεχνία.
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Άλλη μια χρήσιμη παρουσίαση από τον Χόλντεν.

Ήθελα μονάχα να σχολιάσω το πολύ εξώφυλλο, χαρακτηριστικό μιας εποχής και μιας Ελλάδας! :)
 
«Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα» έγινε και τηλεοπτική σειρά η οποία προβλήθηκε στην ΕΡΤ το 1987 η οποία καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό και κατά την γνώμη μου θα βλεπόταν πολύ ευχάριστα και σήμερα.

Πωπω! Μικρή ήμουν κι όμως θυμάμαι πολύ καλά! (Μην ξεχνάμε μετά και την σειρά του ALPHA) Ευχαριστούμε Χόλντεν!
 
Πω, πω το έχασα, κριμα....

Είχε διαφορετικό τέλος η σειρά από οτι το βιβλίο από οτι ξέρω, αλλος εκει ο δολοφόνος αλλος στο βιβλίο. Μικρή θυμάμαι και εγω την σειρά και την ανατριχίλα που μου πρόσφεραν οι τίτλοι έναρξης, καθώς εκλεινα τα μάτια για να μην δω τον άνθρωπο-σκια της οθόνης . Θυμαμαι και ποσο ειχε προκαλέσει τον θαυμασμο του τηλεοπτικού κοινού ωστε να γινεται ενα απο τα θεματα συζητησης από καφενεία μεχρι παιδότοπους. Αυτό θα πει επιτυχία..
 
Όπως έγραψα και σε άλλο νήμα, με το βιβλίο αυτό (το οποίο αγόρασα σ' αυτήν την έκδοση, στο πρόσφατο παζάρι του Βήματος) ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τα γραπτά του Γιάννη Μαρή. Και με καθήλωσε, το τέλειωσα μέσα σε τρεις ημέρες, παρότι ο ελεύθερος χρόνος μου είναι (κλασικά) ελάχιστος.

Ωραία, απλή γραφή, καταιγιστική πλοκή και αλλεπάλληλες ανατροπές δεδομένων. Μ' άρεσε επίσης που ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα είναι απλά η αφορμή για να ξετυλιχθεί ένα απίθανο κουβάρι δολοπλοκιών και όχι η ουσία του μυθιστορήματος.

Θα κοιτάξω να προμηθευτώ κι άλλα βιβλία του Μαρή, είναι ό,τι πρέπει για να περάσεις ευχάριστα ένα τριήμερο -απλό ανάγνωσμα, χωρίς να είναι φτηνό.
 
Είχα διαβάσει πριν λίγο καιρό το Καλοκαίρι του Φόβου, με το οποίο ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο του Μαρή. Μού άρεσε πολύ η ατμόσφαιρα και ο τρόπος γραφής του οπότε και έπιασα στα χέρια μου και το συγκεκριμένο βιβλίο. Θα επιδιώξω σίγουρα να διαβάσω και άλλα βιβλία με την πρώτη ευκαιρία :ναι:
 
Έχω διαβάσει μερικά του Μαρή, ανάμεσά τους και τον θάνατο του Τιμόθεου Κώνστα. Δεν τα θεωρώ αριστουργήματα, έχουν όμως το ενδιαφέρον τους, κυρίως για την παρουσίαση της ελληνικής (κυρίως της αθηναϊκής) μεγαλοαστικής κοινωνίας των δεκαετιών του 1950-60 και των καταλοίπων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε αυτήν. Σαν αστυνομικά όμως δεν τα βρίσκω και πολύ καλά, όμως διαβάζονται εύκολα.
 
Τη θυμάμαι αυτή τη σειρά καθώς και μια νομίζω παλιότερη, την Εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη. Ο Μαρής είναι από τους αγαπημένους συγγραφείς για την παραλία και μάλλον τα τελευταία χρόνια το πιστεύουν και οι εκδότες αυτό αν κρίνω από βιβλία όπως ο 13ος επιβατης και η κυρία της νύχτας (λιγότερο γνωστά έργα του Μαρή) από την ΑΓΡΑ ή Επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα (15 σύγχρονοι συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας γράφουν ιστορίες με τον αστυνόμο Μπέκα) από τον Καστανιώτη, που κυκλοφόρησαν πέρυσι.
 
Top