Γιαροσλάβ Χάσεκ (Jaroslav Hašek) : "Ο καλός στρατιώτης Σβέικ"


Τίτλος: Ο καλός στρατιώτης Σβέικ
Συγγραφέας: Γιαροσλάβ Χάσεκ (Jaroslav Hašek)
Γλώσσα: Τσέχικα
Εκδόσεις: Αλφειός
Έτος έκδοσης: 2004
ISBN: 13 978-960-87931-0-1


Οι στρατιωτικές ιστορίες της σύντομης αλλά πολυτάραχης ζωής του Γιαροσλάβ Χάσεκ, προσωποποιούνται με τον Σβέικ. Τον καλοκάγαθο στρατιώτη που υπηρέτησε – θέλοντας και μή – στα χαρακώματα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου κάτω από τη σημαία της Αυστρίας, η οποία τότε είχε υπο την κατοχή της το βασίλειο της Βοημίας. Τα μπλεξίματα με τις στρατιωτικές υπηρεσίες, αλλά και τις δημόσιες και τις κάθε είδους ‘’υπηρεσίες’’, η αγνότητα ενός λαικού ανθρώπου, που λίγα έως καθόλου καταλαβαίνει από διπλωματία, μα και η αφοσίωσή του στην πατρίδα και στα ιδανικά της ελευθερίας, είναι οι μοχλοί για ένα υπέροχο χιουμοριστικό μυθιστόρημα. Κανείς δεν μένει ασυγκίνητος με αυτά που τραβάει ο Σβέικ, αλλά και κανείς δεν θα μείνει αγέλαστος. Το γέλιο βγαίνει αυθόρμητα και αβίαστα, οι διάλογοι μπαίνουν σε φιλοσοφικές σφαίρες και θυμίζουν τον Αγαθούλη Ενζενύ του μεγάλου Βολταίρου. Με αυτό το βιβλίο ο Χάσεκ καταξιώθηκε παγκοσμίως και θεωρείται σήμερα ο μεγαλύτερος συγκραφέας της Τσεχίας, ξεπερνώντας ακόμα και τον Κάφκα!
 
Last edited by a moderator:
Με γύρισες πολλά χρόνια πίσω, τον θυμάμαι τον Σβέικ και είναι από τα βιβλία που με κάνουν να χαμογελάω κάθε φορά που βλέπω το εξώφυλλο.
 
Κι εμένα μού άρεσε πολύ! Αυτό που μού έκανε εντύπωση ήταν το πόσο χιουμοριστικό ήταν ένα βιβλίο που αναφερόταν σε ένα καθόλου ανάλαφρο θέμα (τον πόλεμο δηλαδή). Κρίμα που δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί...
 
Την ψάχνω αυτήν την έκδοση του Αλφειού, αλλά δεν τη βρίσκω πουθενά. Είχα διαβάσει το βιβλίο σε νεανική διασκευή (όταν ήμουν γύρω στα 17) και είχα εντυπωσιαστεί.
 
Μόλις ολοκλήρωσα το βιβλίο....
Μπαίνει εύκολα στα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει...
Δεν μπορείς να μην γελάσεις και να μην προβληματιστείς διαβάζοντάς το...
Καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης έρχονταν στο μυαλό μου πρόσωπα και καταστάσεις από τη θητεία μου στο στρατό..... :)))
Επίσης έχει πολλές ομοιότητες με το Catch-22, βασικά το Catch-22 έχει ομοιότητες με τον Σβέικ.... :χαχα:
 
Top