Τίποτα δεν ΠΡΕΠΕΙ να είμαστε. Ποιος λέει ότι πρέπει να είμαστε ηθικοί, εκτός από τη θρησκεία και τους δασκάλους που "δασκαλεύουν" τα μικρά παιδιά;
Άλλωστε, τι θα πει ηθική; Η ηθική η δική μου είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη δική σου, Ιωάννη. Μπορεί κάλλιστα εγώ να θεωρώ τον εαυτό μου ηθικό, κι εσύ κρίνοντας την συμπεριφορά μου να με κατηγορήσεις για ανήθικη. Ποιος μπορεί να ορίσει το "ήθος", αλήθεια; Ο καθένας μας έχει τα προσωπικά του όρια, τις ανοχές του, τα δικά του μέτρα και σταθμά.
Θα αναφέρω ένα πρόσφατο προσωπικό παράδειγμα. Έδωσα αμοιβή σε έναν δικηγόρο 1.200 ευρώ. Επειδή του τα έβαλα σε τρεις δόσεις στον λογαριασμό του δεν είχα πάρει απόδειξη. Αλλά τώρα που κάνουμε τις φορολογικές δηλώσεις του ζήτησα την απόδειξη που μου όφειλε. Προφανώς και δεν χάρηκε και μασώντας τα λόγια του μου είπε ότι θα μου τη στείλει, αλλά όχι το ακριβές ποσό, θα αφαιρέσει είπε το ΦΠΑ. Δεν είπα τίποτα, παρόλο που όταν είχαμε συζητήσει για την αμοιβή του ούτε παζάρια είχα κάνει, ούτε μου είχε πει τίποτα περί ΦΠΑ. Και λαμβάνω χτες μία απόδειξη 300 ευρώ...
Λοιπόν, αυτό για μένα (και όχι επειδή με αφορά) αποτελεί ανηθικότητα τεράστιου μεγέθους. Υποτίθεται ότι είναι δικηγόρος, ότι τηρεί το νόμο, ότι οφείλει να είναι δίκαιος, επιπλέον το παίζει συνεχώς αξιοπρεπής και ευγενέστατος και γενικότερα δίνει την εικόνα ενός "προτύπου πολίτη". Και όμως είναι κλέφτης και απατεώνας. Να προσθέσω ότι γνωρίζει τόσο την προσωπική όσο και οικονομική μου κατάσταση και αν είχε έστω και ένα ελάχιστο ίχνος ηθικής μέσα του, δεν θα έπρεπε να το κάνει αυτό.
Από τη μεριά του, είμαι σίγουρη ότι ο ίδιος είναι απόλυτα ήσυχος με τη συνείδησή του, ότι θα έχει χίλιες δυο δικαιολογίες για την πράξη του, πράξη που προφανώς την επαναλαμβάνει κάθε μέρα. Θα έχει δικαιολογίες του τύπου "αφού το κράτος με τσεκουρώνει με τη φορολογία πρέπει να ζήσω κι εγώ" και τα βράδια θα κοιμάται ελαφρύς και ήσυχος.
Τέτοια παραδείγματα συμβαίνουν καθημερινά δίπλα μας και δείχνουν ακριβώς αυτό: ότι η ηθική ούτε μετριέται, ούτε ορίζεται, ούτε φυσικά επιβάλλεται, και ο καθένας συμπεριφέρεται ανάλογα με αυτό που του υπαγορεύει ο εαυτός του.
Σημ. Η συζήτηση αυτή θα μπορούσε να μεταφερθεί στο φόρουμ της φιλοσοφίας.