Γιώργος Λεονάρδος: "Μαγγελάνος – Τρεις Έλληνες στο τέλος του κόσμου"Υπόθεση από το οπισθόφυλλο:
"Η αναζήτηση της αλήθειας για την πλάση, η θαρραλέα εξερεύνηση των σκοτεινότερων ακτών της Γης, η ανακάλυψη πρωτόγονων φυλών, καινούριων τόπων και εδαφών, που κλόνισαν τις μέχρι τότε θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις του ανθρώπου σχετικά με το μικρόκοσμο που αντιπροσωπεύει ο περίγυρός του στο αχανές Σύμπαν, ήταν ο αγώνας του ανθρώπου για γνώση και συνειδητοποίηση της ­ατομικότητάς του.
Σε μια εποχή αποθέωσης της ευκολίας και του βολέματος, το νέο μυθιστόρημα του βραβευμένου και με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος Γιώργου Λεονάρδου ρίχνει φως στην τιτάνια μάχη για το ξεκλείδωμα των παγκόσμιων μυστικών.
Ο αναγνώστης βρίσκεται πάνω στα καράβια, γεύεται την αρμύρα της θάλασσας, μετέχει στους κινδύνους και στην αβεβαιότητα της κάθε μέρας που ξημερώνει, αντιμετωπίζοντας τις φουρτούνες και τις περιπέτειες των διακοσίων εβδομήντα ανθρώπων που ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι για το γύρο της Γης, πιστεύοντας ότι η Γη είναι... επίπεδη.
Κι από ένα βιβλίο για θαλασσοπόρους δε θα μπορούσαν να λείψουν οι Έλληνες ναυτικοί. Με επικεφαλής έναν ατρόμητο ποντοπόρο καπετάνιο από τα Καρδάμυλα της Χίου, άλλοι δύο Ρωμιοί ναυτικοί συντρόφεψαν τον Μαγγελάνο στην κατάκτηση του αγνώστου."


Είναι το πρώτο ιστορικό μυθιστόρημα που διάβασα και, πραγματικά, το αγάπησα.
Πάντα φοβόμουν τα ιστορικά μυθιστορήματα, γιατί τα θεωρούσα βαρετά. Αλλά μετά την ανάγνωση του Μαγγελάνου άλλαξα γνώμη. Ο τρόπος με τον οποίο αφηγείται ο συγγραφέας την περιπέτεια του μεγάλου θαλασσοπόρου και το γεγονότα εκείνης της εποχής, είναι απολαυστικός. Επίσης η ιδέα ότι αυτό που διαβάζεις δεν είναι δημιούργημα της φαντασίας του συγγραφέα αλλά πραγματικά γεγονότα που έγιναν στο παρελθόν, είναι κάτι το οποίο το βρίσκω συναρπαστικό, που σου ανοίγει το ενδιαφέρον να συνεχίσεις να διαβάζεις μέχρι την τελευταία σελίδα. Είναι μια διαφορετική εμπειρία από αυτή που σου προσφέρουν τα βιβλία φαντασίας – η αγαπημένη μου κατηγορία βιβλίων.
Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι αποκτάς ιστορικές γνώσεις με έναν ευχάριστο τρόπο.

Έχει διαβάσει κανείς το βιβλίο; Αν ναι, ποια είναι γνώμη σας;
 
Last edited by a moderator:
Δυστυχώς δεν έχω διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο, όταν θέλησα να διαβάσω βιβλίο ανάλογης θεματολογίας προτίμησα το "Μαγγελάνος: Ο εκπληκτικός περίπλους ενός μεγάλου θαλασσοπόρου". Ωστόσο ο Λεονάρδος έχει πάρα πολύ καλή φήμη στα ιστορικά μυθιστορήματα, και μετά και την κριτική σου το σκέφτομαι να ξεκινήσω με το συγκεκριμένο του!

Καλωσήρθες στη Λέσχη του Βιβλίου :)
 
Top