Γιώργος Πιντέρης

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Πρωτοαντίκρυσα βιβλίο του Πιντέρη στην βιβλιοθήκη της πόλης μου, πριν μερικά χρονια.
Χωρις πολλή σκεψη πήρα το βιβλίο με τίτλο : "Μα γιατί νιώθω έτσι?"
Μου άρεσε αμεσως ο απλος, κατανοητός και ενίοτε χιουμοριστικός τρόπος που εκφραζόταν, και που σε άγγιζε αμέσως.

Είναι απο τα λίγα βιβλια ψυχολογίας που έχω διαβάσει τόσο ευχάριστα. Μέσα απο προσωπικές περιπέτειες του ίδιου του συγραφέα (που στο βιβλίο του, αντιμετωπιζοντας τον χωρισμο, περιγράφει την προσωπική του εμπειρία, μεταξύ άλλων), και παραδειγματα πελατών του, αλλά και με αναφορά στις πρακτικές διάσημων ψυχολόγων, όπως του Φρόυντ για παράδειγμα, σου δίνει το αισθημα πως όσο μεγάλα και να μας φαινονται τα προβλήματα μας, παντα υπάρχει ο σωστός (και απλός) τροπος, κατανόησης (καταρχην) και αντιμετώπισης τους (ύστερα).

Τουλαχιστον εμενα μου αρεσε πολυ.

Συνηθως τα έργα ξενων συγγραφέων (ειδικά αμερικάνων, εστω και γυναικών) δεν με εκφράζουν. Γι'αυτο και ενδιαφέρθηκα να διαβάσω και άλλα εργα του, όπως : "δεν ξερω τι θελω", "εσυ τα δικαιωματά σου και οι άλλοι", "αντιμετωπίζοντας τον χωρισμό", και... ειναι και αλλα, που σκοπευω να τα διαβάσω με την πρώτη ευκαιρία.

Τι μου θύμησες τώρα!! Πολλά χρόνια πριν, εκπομπές του Πιντέρη στην τηλεόραση! Νεαρός ακόμη τότε με μουστάκι και αφάνα μαλλί!
Διάβασα τα βιβλία του αρκετά χρόνια μετά από εκείνες τις εκπομπές κ σχεδόν δεν θυμόμουν πως ήταν το ίδιο πρόσωπο,το πρόσωπο που στην εφηβεία μου παρακολουθούσα!

Τα βιβλία του εύληπτα, απλά με πολλά παραδείγματα κ χιούμορ! Τα έχω αγοράσει κ χαρίσει κάμποσες φορές και με την ευκαιρία τα πήρα πάλι στα χέρια μου.

"Εσύ τα δικαιώματά σου και οι άλλοι" είναι από τα πρώτα (το πρώτο) που θα πρότεινα να διαβάσει κάποιος. Ακόμη κ με παραδειγματα μας βοηθά να καταλάβουμε πότε τα δικαιώματά μας παραβιάζονται "φανερά" ή "αόρατα" και πως μπορούμε να τα υποστηρίξουμε χωρίς επιθετικότητα ή θυμό. Καταπιάνεται με όλους τους τομείς, προσωπική ζωή (γονείς, παιδιά, σύζυγοι, σύντροφοι) και επαγγελματική ζωή (εργοδότης - υπάλληλος).

Μετά θα πρότεινα τις "Μανούβρες" όπου στην αρχή ορίζει την "ευθύνη", πως την αντιλαμβανόμαστε και πως συμπεριφερόμαστε ανάλογα με αυτή μας την αντίληψη. Πολύ όμορφα και με χιούμορ μαθαίνουμε "τι είναι οι Μανούβρες" και πως τις χρησιμοποιούμε!! Και κυρίως.. γιατί τις χρησιμοποιούμε!!

Ακόμη ένα τελευταίο να προτείνω, το "Συντροφικότητα και Αυτονομία" στις σχέσεις του ζευγαριού!

Όταν διαβάσεις, όταν διαβάσετε κάποιο από αυτά θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε περισσότερα! Να κάνω κ εγώ μια επανάληψή τους, να γυρίσω κάμποσα χρόνια πίσω τότε που τα πρωτοδιάβαζα και να τα φέρω στο τώρα!

Ευχαριστώ που μου τα θύμησες! :)

υγ: να ξεκινήσουμε διάβασμα με "Εσύ, Τα δικαιώματά σου και οι άλλοι";;

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Επιτελους καποιος που του αρεσει τοσο πολυ ο Πιντερης :)

Με μεγαλη χαρα να ξεκινησουμε να σχολιαζουμε τα βιβλια του (μαλλον θα κανουμε και αλλους να τα διαβασουν :μαναι: )

Στην παρουσα φαση ομως δεν μπορω περα απο αυτα που θυμαμαι. Θα πρεπει να καθισω να ξαναδιαβασω το συγκεκριμενο που προτεινες, για κανουμε και καλυτερη συζητηση.
Στο αμεσο μελλον ομως σιγουρα.

Μπορεις να ξεκινησεις ομως εσυ τον σχολιασμο και τα συμπερασματα σου, και βλεπουμε ;) εδω ειμαι.. :)

Ωραία λοιπόν, ξεκινάω με το "Εσύ τα Διακαιώματά σου και οι Άλλοι". Θα επιστρέψω για σχολιασμό και ίσως στην πορεία βρεθούν κ άλλοι...

Lorena, ωραίο θέμα!!! θυμάμαι σε ένα βιβλίο του , όπου τον είχε επισκεπτεί ένας νεαρός που είχε χωρίσει πρόσφατα με την κοπέλα του και ήταν απαρηγόρητος! οπότε ο Πιντέρης τον συμβούλεψε να βάλει ένα μαντήλι στα μάτια του και να νιώσει το σκοτάδι που για μερικούς ανθρώπους είναι μόνιμο..

Έτσι ο καταβεβλημένος νεαρός με την μεγάλη ερωτική απογοήτευση συνήρθε, ομολογουμένως πρωτότυπη θεραπεία!!

Oχι και τόσο πρωτότυπη, Λορένα μου, αφού την εφαρμόζουμε από μόνοι μας πάντα συγκρίνοντας τους εαυτούς μας είτε σαν άτομα είτει σα χώρα με τους περισσότερο φτωχούς και δυστυχισμένους λαούς και άτομα.Εγώ έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου πάνω σε αυτή τη σύγκριση! Λες να είμαι η μόνη? Τόχω διαβάσει κι όλας. Είναι αυτό που λένε Εχει θετική σκέψη" ή "βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο"... Οταν όμως (πράγμα που γινεται επίσης πολύ συχνά ) κοιτάμε τους πιό ευνοουμένους και αισθανόμαστε την αδικία, τί κάνουμε πάμε στο ...Σύνταγμα?

Συγγνώμη, απευθυνθηκα στη Λορένα αντί στην Αριάδνη. Πράγματι η "θετική σκέψη" μας κάνει καλό για να μην τρελλαθούμε. Εγώ π.χ. παίρνω κουράγιο βάζοντας την ΥΓΕΙΑ -που την είχα και την έχω σε υψηλό βαθμό. σαν το μεγαλύτερο αγαθό ασχετα αν είναι ή δεν είναι (που μάλλον είναι). Ενας άλλος θα βάλει αυτό που έχει ο ίδιος σε υψηλό βαθμό σαν το υπέρτατο αγαθό -είναι δεν είναι κλπ
θυμάστε τον Πιραντέλο με το "Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε?"

Δύο βιβλία του έχω διαβάσει ως τώρα, το "Δεν ξέρω τι θέλω" και το "Έθνικό μας ασυνείδητο".
Το πρώτο αναφέρεται στις συναισθηματικές ανάγκες του ανθρώπου, οι οποίες τελικά είναι πολλές! Όταν κάποιες από αυτές δεν καλύπτονται ελλοχεύει και ο κίνδυνος της κατάθλιψης..
Το δεύτερο αναφέρεται στους λόγους εκείνους που οι Έλληνες - ασυνείδητα- είναι τόσο διαφορετικοί από τους υπόλοιπους λαούς, με τα καλά τους και τα στραβά τους!
Πολύ ωραία βιβλία και τα δύο. Σαφέστατα θα επιδιώξω να διαβάσω κι άλλα έργα του.

Πρωτοδιάβασα για τον ψυχολόγο σε κάποιο (άλλο) νήμα της λέσχης. Έψαξα γι'αυτόν στο διαδίκτυο, επισκέπτηκα το blog του και τη σελίδα του, είδα βιντεάκια του στο youtube.

Μ'αρέσει ο τρόπος που μιλάει : απλά, χωρίς εντυπωσιακή πλην όμως στριφνή ορολογία, με παραδείγματα από την καθημερινή ζωή να τεκμηριώνουν/εξηγούν τις απόψεις του. Εκτός αυτών, δε μιλάει με την έπαρση με την οποία μιλούν άλλοι επιστήμονες, αλλά με μια ζεστασιά και μία απλότητα την οποία δεν έχουμε συνηθίσει στους "θεράποντες" (κάθε είδους).
Αν δείτε το βιντεο για την κατάθλιψη, το βίντεο για τα ψυχοσωματικά, και το βίντεο περί ευτυχίας, θα καταλάβετε πιο πολλά από όσα μπορώ να σας περιγράψω.

κι εμενα μού αρεσει πολυ ο Πιντερης...στα βιβλια που ηδη αναφερθηκαν προσθετω ακομα δυο ενδιαφεροντα
"Ερωτας,αγαπη και εξαρτηση (1993)
και
"Αλλα θελω και άλλα κανω"(2008)

στα βιβλιοπωλεια υπαρχει και ενα δικο του επιτραπεζιο ψυχολογικο παιχνιδι με τιτλο "Πόσο καλα διαβαζεις τους αλλους;"... περιεχει ενα πακετο χαρτια σαν της τραπουλας....ημουνα στο τσακ καναδυο φορες να το αγορασω,αλλά επειδη ειναι καπως ακριβουτσικο σε σχεση με τα βιβλια,το ανεβαλα μεχρι να ακουσω την γνωμη καποιου χρηστη....υπαρχει κανεις μεταξυ μας;

Το ''έρωτας, αγάπη και εξάρτηση'' το έχω διαβάσει κι εγώ. Είναι γραμμένο απλά και με χιούμορ! και επίκαιρο 20 χρόνια μετά τη συγγραφή του!

Πρωτοαντίκρυσα βιβλίο του Πιντέρη στην βιβλιοθήκη της πόλης μου, πριν μερικά χρονια.
Χωρις πολλή σκεψη πήρα το βιβλίο με τίτλο : "Μα γιατί νιώθω έτσι?"
Μου άρεσε αμεσως ο απλος, κατανοητός και ενίοτε χιουμοριστικός τρόπος που εκφραζόταν, και που σε άγγιζε αμέσως.

Είναι απο τα λίγα βιβλια ψυχολογίας που έχω διαβάσει τόσο ευχάριστα. Μέσα απο προσωπικές περιπέτειες του ίδιου του συγραφέα (που στο βιβλίο του, αντιμετωπιζοντας τον χωρισμο, περιγράφει την προσωπική του εμπειρία, μεταξύ άλλων), και παραδειγματα πελατών του, αλλά και με αναφορά στις πρακτικές διάσημων ψυχολόγων, όπως του Φρόυντ για παράδειγμα, σου δίνει το αισθημα πως όσο μεγάλα και να μας φαινονται τα προβλήματα μας, παντα υπάρχει ο σωστός (και απλός) τροπος, κατανόησης (καταρχην) και αντιμετώπισης τους (ύστερα).

Τουλαχιστον εμενα μου αρεσε πολυ.

Συνηθως τα έργα ξενων συγγραφέων (ειδικά αμερικάνων, εστω και γυναικών) δεν με εκφράζουν. Γι'αυτο και ενδιαφέρθηκα να διαβάσω και άλλα εργα του, όπως : "δεν ξερω τι θελω", "εσυ τα δικαιωματά σου και οι άλλοι", "αντιμετωπίζοντας τον χωρισμό", και... ειναι και αλλα, που σκοπευω να τα διαβάσω με την πρώτη ευκαιρία.
Καλημέρα!
Είναι βέβαια πολύ παλιά αυτή η ανάρτηση, αλλά εγώ είμαι καινούργια εδώ και πρώτη φορά βλέπω να σχολιάζουν Πιντέρη και δεν αντιστάθηκα...
Συμφωνώ με όσα λες και επαυξάνω.
είναι αυτός που εισήγαγε τον όρο 'διανοητικό τζούντο' και το φέρνω για παράδειγμα πολύ συχνά στη δουλεά μου (είμαι ψυχοθεραπεύτρια).
Ξεχώρισα τα 'ψάρια στον αφρό', αλλά και το 'ένας ψυχολόγος κριτικάρει την αστρολογία', το οποίο, εκτός από πολύ διασκεδαστικό, είναι και άκρως επιστημονικό.
Ελπίζω να δείτε την ανάρτησή μου και ευχαριστώ.
Καλές γιορτές!