Γκράχαμ Γκρην (Graham Greene) : "Ο τρίτος άνθρωπος"Τίτλος: Ο τρίτος άνθρωπος
Συγγραφέας: Γκράχαμ Γκρην
Μετάφραση: Ελένη Μαύρου
Εκδόσεις: Αιγόκερως
Έτος έκδοσης: 1987
Αριθμός σελίδων: 143
O Γκράχαμ Γκρην (1904- 1991) είναι από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Βρετανικής λογοτεχνίας. Έγραψε κυρίως μυθιστορήματα αστυνομικά, κατασκοπευτικά και θρίλερ τα οποία έχουν σκοτεινό φόντο και μυστηριώδεις ήρωες. Τα περισσότερα από τα βιβλία του έχουν γίνει επιτυχημένες κινηματογραφικές ταινίες.

Ο «Τρίτος άνθρωπος» γράφτηκε για τον κινηματογράφο και η ταινία με πρωταγωνιστή τον Όρσον Γουέλς γνώρισε τεράστια επιτυχία και βραβεύτηκε στις Κάννες το 1949. Μέσα σε μόλις 143 σελίδες ο Γκρην κατορθώνει να μας δώσει γερές δόσεις από μυστήριο, αγωνία, θρίλερ, δράση, προβληματισμό.

Η υπόθεση διαδραματίζεται στην κατεστραμμένη Βιέννη του 1948 η οποία είναι χωρισμένη σε τέσσερις ζώνες και κυβερνάται από τέσσερις δυνάμεις (Αμερική, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία). Ο Ρόλο Μάρτινς, συγγραφέας φτηνών γουέστερν, επισκέπτεται τον φίλο του Χάρι Λάιμ ο οποίος τον έχει προσκαλέσει. Φτάνοντας όμως διαπιστώνει ότι είναι νεκρός από αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Όμως ο Μάρτινς δεν πιστεύει την επίσημη εκδοχή του ατυχήματος και μαζί με τον ντετέκτιβ που έχει αναλάβει την υπόθεση θα αναζητήσει την αλήθεια.

Το μυθιστόρημα είναι «νουάρ» με μικρά και κοφτά κεφάλαια, πολλούς διαλόγους και σφιχτοδεμένη πλοκή. Δεν κουράζει αλλά όταν το τελειώσεις αισθάνεσαι σαν να έχει διαβάσει ένα πολύ μεγαλύτερο βιβλίο.
 
Last edited by a moderator:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Το μυθιστόρημα είναι «νουάρ» με μικρά και κοφτά κεφάλαια, πολλούς διαλόγους και σφιχτοδεμένη πλοκή. Δεν κουράζει αλλά όταν το τελειώσεις αισθάνεσαι σαν να έχει διαβάσει ένα πολύ μεγαλύτερο βιβλίο.
Το οποίο είναι και γενικότερα χαρακτηριστικό πολλών αστυνομικών μυθιστορημάτων, πράγμα που αληθινά το εκτιμώ πολύ...
 
Βιβλίο και ταινία είναι καταπληκτικά. Ωραία ιδέα μου έδωσες Χόλντεν, θα ξαναδώ την ταινία απόψε. :)

Κορυφαία η σκηνή με το κυνηγητό στους υπονόμους
 
Top