Δημιουργική Γραφή στην Πορταριά

Από Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018.

Συντονιστές: Μαριανίκη Δορμπαράκη & Θράσος Καμινάκης.


Το Θέμα:

O Ρομαντισμός αποτελεί καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα στη Δυτική Ευρώπη. Αναπτύχθηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία, για να εξαπλωθεί αργότερα κυρίως στη Γαλλία και την Ισπανία. Καταρχάς αποτέλεσε λογοτεχνικό ρεύμα, ωστόσο επεκτάθηκε τόσο στις εικαστικές τέχνες όσο και στη μουσική.

Ακολούθησε ιστορικά την περίοδο του διαφωτισμού και αντιτάχθηκε στην αριστοκρατία της εποχής. Συνδέθηκε μάλιστα ισχυρά, με τις ιδέες του Ζαν Ζακ Ρουσσώ. Κύριο χαρακτηριστικό του ρομαντισμού αποτελεί η έμφαση στην πρόκληση ισχυρής συγκίνησης μέσω της τέχνης καθώς και η μεγαλύτερη ελευθερία στη φόρμα, σε σχέση με τις περισσότερο κλασικές αντιλήψεις. Στον ρομαντισμό, κυρίαρχο στοιχείο είναι η έμφαση στο συναίσθημα όχι τόσο εναντίον της λογικής, όσο εναντίον της μονόπλευρης κυριαρχίας της λογικής. Εκπρόσωποι του αγγλικού ρομαντισμού στην ποίηση είναι επίσης ο Λόρδος Βύρων, ο Πέρσι Σέλεϊ, ο Ρόμπερτ Μπερνς καθώς και ο Τζον Κητς (John Keats). Σημαντικοί εκπρόσωποι του ρομαντισμού στη γερμανική λογοτεχνία και φιλοσοφία είναι ο Νοβάλις, ο Φρήντριχ Χαίλντερλιν, ο Φρήντριχ Σίλερ και ο Γκαίτε. Σημαντικότερη μορφή του γαλλικού ρομαντισμού υπήρξε ο Βίκτωρ Ουγκό, ο οποίος στην εισαγωγή των έργων του Cromwell (1828) και Hernani (1830) διακήρυξε την ελευθερία του καλλιτέχνη στην επιλογή του θέματός του αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα το αντιμετωπίσει. Βασικοί εκπρόσωποι θεωρούνται ακόμα οι Σατωμπριάν, Αλέξανδρος Δουμάς, Αλφόνς ντε Λαμαρτίν, Αλφρέ ντε Βινύ (Alfred de Vigny) και Αλφρέ ντε Μυσσέ (Alfred de Musset).

Έμφαση στο σεμινάριο θα δοθεί στον ποιητικό λόγο και έκφραση…
 
Νομίζω ότι η εναρκτήρια ανάρτηση του παρόντος νήματος δεν απαντάει σε βασικά ερωτήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν στον αναγνώστη της.

1. Σε τι αναφέρεται (είναι προφανές ότι μιλάμε για κάποιο σεμινάριο αλλά ποιο είναι το αντικείμενο του σεμιναρίου; Να μάθει ο συμμετέχων να δημιουργεί λογοτεχνικό λόγο, να μάθει για τους βασικούς ρομαντικούς λογοτέχνες ή να μάθει να παράγει λογοτεχνικό λόγο στο ύφος της ρομαντικής* λογοτεχνίας; )
2. Πού γίνεται; (Στην Πορταριά φυσικά, αλλά πού είναι αυτή η Πορταριά, και τι είναι αυτή η Πορταριά; είναι χώρος, είναι οικισμός, είναι οργάνωση;
3. Σε ποιους απευθύνεται;
4. Ποιος το οργανώνει;

Θεωρώ ότι αν υπήρχαν οι λεπτομέρειες που αναφέρω, η ανακοίνωσή σου θα ήταν περισσότερο λειτουργική

*Ρομαντισμός/Ρομαντική λογοτεχνία με την έννοια του καλλιτεχνικού ρεύματος του πρώτου μισού του 19ου αιώνα, όχι με την έννοια του ρομάντζου.
 
Top